fbpixel

Search icon
Search
10+1 οξέα που κάνουν restart στην επιδερμίδα μας
MAGAZINE

10+1 οξέα που κάνουν restart στην επιδερμίδα μας

Τώρα είναι η κατάλληλη εποχή!


Τώρα είναι η κατάλληλη εποχή του χρόνου για επανεκκίνηση της επιδερμίδας σας με οξέα που την αναζωογονούν σε βάθος και την ανανεώνουν στο φουλ!Η ιδέα ότι στα προϊόντα περιποίησης του δέρματός σας περιέχονται οξέα μπορεί να ακούγεται τρομακτική, αλλά δεν είναι γιατί προσφέρουν λεία, ομοιόμορφη και λαμπερή επιδερμίδα. Γνωρίζοντας ακριβώς ποια υπάρχουν στα προϊόντα και πώς λειτουργούν, θα μπορέσετε να βρείτε τον κατάλληλο συνδυασμό για να έχετε τα αποτελέσματα που επιθυμείτε. 

Ετοιμαστείτε, λοιπόν, να κάνετε... skin restart! 

1. Ασκορβικό 

Πρόκειται για τη βιταμίνη C, η οποία συνιστάται σταθερά από τους δερματολόγους. Πρώτον, είναι ένα αντιοξειδωτικό, κι αυτό σημαίνει ότι προστατεύει το δέρμα από περιβαλλοντικές επιθέσεις όπως η ρύπανση και ο ήλιος, ενώ παράλληλα αναστέλλει την παραγωγή χρωστικών και διεγείρει το κολλαγόνο. Δεύτερον, ενισχύει τη μικροκυκλοφορία, καταπολεμά τις δυσχρωμίες και προστατεύει τη βιταμίνη Ε και το β-καροτένιο. 

shutterstock-2147664507.jpg

2. Αζελαϊκό οξύ

Έχει κερατολυτική, αντιβακτηριδιακή και αντιφλεγμονώδη δράση και είναι χρήσιμο στην αντιμετώπιση των κηλίδων όπως και στη θεραπεία του μελάσματος. Συγκεκριμένα, διακόπτει τη διαδικασία της χρωστικής στο δέρμα και αναστέλλει το ένζυμο τυροσινάση, το οποίο εμπλέκεται στην παραγωγή μελανίνης. Με αυτόν τον τρόπο, ο αποχρωματισμός εξαφανίζεται με την πάροδο του χρόνου. Εάν έχετε ροδόχρου ακμή, ο δερματολόγος σας μπορεί να σας συστήσει τοπική θεραπεία με το εν λόγω οξύ.

3. Γαλακτικό οξύ

Προέρχεται από γάλα που έχει υποστεί ζύμωση. Απολεπίζει, ενυδατώνει, λειαίνει την επιδερμίδα και κάνει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες λιγότερο ορατές. Είναι το μόνο AHA που, επειδή είναι ταυτόχρονα ενυδατικό και απολεπιστικό, τείνει να είναι πιο ήπιο. Γι’ αυτόν τον λόγο, χρησιμοποιείται λιγότερο στο πρόσωπο και περισσότερο στο σώμα. 

4. Γλυκολικό 

Προέρχεται από το ζαχαροκάλαμο και συναντάται σε καθαριστικά, ορούς, θεραπείες (όπως μάσκες) και ενυδατικές κρέμες. Διεισδύσει στο δέρμα και ενισχύει τον κυτταρικό μεταβολισμό. Εάν έχετε προβλήματα ακμής και σημάδια γήρανσης, είναι κατάλληλο για εσάς. Απολεπίζει, ενυδατώνει και αναζωογονεί, απαλύνοντας λεπτές γραμμές και ρυτίδες.

shutterstock-1978833821.jpg

5. Ελλαγικό

Οι επιστήμονες λαμβάνουν αυτήν τη φυτική ένωση από μούρα, ρόδια ή ξηρούς καρπούς. Χάρη στις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, προστατεύει την επιδερμίδα από τις φθορές των ακτίνων UVB και εμποδίζει τον σχηματισμό πανάδων.

6. Κοζικό

Επειδή αναστέλλει τη δράση του ενζύμου τυροσινάση (η οποία είναι υπεύθυνη για την παραγωγή μελανίνης), αποχρωματίζει τις καφέ κηλίδες και τις πανάδες και είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία του μελάσματος. 

7. Μανδελικό 

Ένα άλλο οξύ στην κατηγορία AHA, που προέρχεται κυρίως από τα πικραμύγδαλα. Επιταχύνει την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων και διευκολύνει τα υγιή να έρθουν στην επιφάνεια, ενώ είναι λιγότερο ερεθιστικό από άλλα οξέα, κατάλληλο για ευαίσθητους τύπους δέρματος. 

8. Σαλικυλικό 

Ανήκει στην κατηγορία BHA (β-υδροξυ-οξέα) και είναι ιδανικό για την εξυγίανση της επιδερμίδας με τάση ακμής ή δυσχρωμιών. Απολεπίζοντας το εξωτερικό στρώμα της και όντας λιποδιαλυτό, μπορεί να διεισδύσει βαθύτερα στους πόρους, απομακρύνοντας υπολείμματα και σμήγμα. 

shutterstock-2018962904.jpg

9. Υαλουρονικό

Αποτελεί φυσικό συστατικό της επιδερμίδας και μπορεί να συγκρατήσει 1.000 φορές το βάρος του σε νερό, το οποίο αντλεί από το περιβάλλον. Γεμίζει το εξωτερικό στρώμα των κυττάρων, αμβλύνοντας γραμμές και ενισχύοντας τη λάμψη.

10. Φερουλικό

Συνήθως συνδυάζεται με βιταμίνη C επειδή τη σταθεροποιεί. Ως αντιοξειδωτικό κι αυτό, προστατεύει τις δομές του κολλαγόνου και της ελαστίνης και μειώνει την παραγωγή χρωστικής, για να φωτίσει τις καφέ κηλίδες. 

11. Φυτικό 

Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και την απορρόφηση του πλεονάζοντος ασβεστίου από τα κύτταρα της επιδερμίδας, το οποίο οδηγεί σε περισσότερο κλειστούς πόρους - άρα σμήγμα, ακμή, ερεθισμοί.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022