fbpixel

Search icon
Search
Ζωή στον αέρα: Τα φυτά που δεν απαιτούν χώμα για τις ρίζες τους
ECO GLOW

Ζωή στον αέρα: Τα φυτά που δεν απαιτούν χώμα για τις ρίζες τους

Όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για τα ξεχωριστά είδη πριν τα πάρουμε στο σπίτι μας


Αρκετές φορές η φύση μας εκπλήσσει θετικά με τα μαγικά της δημιουργήματα, αποδεικνύοντας πόσο όμορφη είναι η διαφορετικότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση των αερόφυτων ή αλλιώς επίφυτων, ένα ιδιαίτερο είδος που έχει μάθει να ζει στον αέρα. Οι ονομασίες τους αυτές αναφέρονται σε οποιοδήποτε από τα περίπου 500 διαφορετικά είδη ανθοφόρων πολυετών φυτών του γένους "Tillandsia", το οποίο ανήκει στην οικογένεια "Bromeliad". Με την συγκεκριμένη δομή και φυσική τους λειτουργίας, λοιπόν, δεν απαιτούν χώμα για τις ρίζες τους. Αντ' αυτού, αντλούν υγρασία αποκλειστικά από τον αέρα. Τα φυτά αυτά αναπτύσσονται κυρίως σε θερμά κλίματα και άνυδρες περιοχές. Όλο και περισσότερα από αυτά αξιοποιούνται για να εμπλουτίσουν τη διακόσμηση μας κυρίως στους εσωτερικούς χώρους, δημιουργώντας κομψές γωνίες, όπως είναι οι κρεμαστοί κήποι

Ας γνωρίσουμε ακόμη περισσότερα στοιχεία για τα κοινώς "φυτά του ουρανού" πριν τα φιλοξενήσουμε στο σπίτι μας...

Μεταμορφώνονται σε επαναστάτες χωρίς λίγο χώμα 

c7989ccb9fe709da79bbe52cc4bb4fa9.jpg
Τα φυτά αέρος μπορούμε να πούμε πως είναι παραβάτες των κανόνων, λόγω του ξεχωριστού τρόπου ανάπτυξής τους. Στη φύση, τα αερόφυτα χρησιμοποιούν τις ρίζες τους για να εγκατασταθούν οπουδήποτε, καθώς μεγαλώνουν σε κλαδιά δέντρων ή βράχους. Αλλά είναι επίσης ευτυχισμένα όταν κάθονται σε μια γυάλινη σφαίρα, πάνω σε άμμο σε ένα πιάτο ή στηριγμένα στην κορυφή ενός μικρού βάζου.

Έχουν ανάγκη το φως

c9018ca16da0f3ac74e283a2fb4bb469.jpg

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, τα συγκεκριμένα είδη φυτών έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στο φως. Οι κατάλληλες κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε όταν τα πάρουμε στο σπίτι μας είναι να τα τοποθετήσουμε σε νότιο, ανατολικό ή δυτικό παράθυρο. Μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική λύση, η οποία επίσης τα διευκολύνει, είναι να χρησιμοποιήσουμε φθορίζον φως, το οποίο μπορεί να τους χαρίσει τη ζεστή και άνετη ατμόσφαιρα, την οποία αγαπούν. 

Χρειάζονται τα snacks τους 

42bfa80d6e6a11c852c13a098b392562.jpg

Αν και δεν χρειάζεται να παρέχουμε συγκεκριμένη τροφή στο αερόφυτό μας, καθώς μπορεί να ζήσει με θρεπτικά συστατικά που συλλέγονται από το νερό και τον αέρα, είναι σημαντικό να προνοούμε για την βελτίωση της ανάπτυξής τους, δίνοντάς τους ένα ειδικό σνακ. Σε επιλεγμένα καταστήματα, τα οποία εξειδικεύονται και στα συγκεκριμένα φυτά, μπορούμε να βρούμε τροφές, κατάλληλες σχεδιασμένες για αεροφυτά ή βρομελίδες. Πέρα, όμως, από αυτό, είναι απαραίτητο να τα ψεκάζουμε μια φορά με λίγο νερό, ώστε να μην "σγουραίνουν" οι άκρες τους.

Αναπαράγονται

113f32e6e9482943f417e1f79556a66e.jpg
Τα αερόφυτα μπορούν να αναπαραχθούν και να κάνουν "μωρά", τα οποία ονομάζονται κουτάβια και αναπτύσσονται γύρω από τη βάση του μητρικού φυτού. Μόλις αποκτήσουν περίπου το ίδιο μέγεθος με τη "μητέρα", μπορούμε να τα ξεριζώσουμε και να τα τοποθετήσουμε σε άλλα δοχεία. Λίγο πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την ανθοφορία, ανάλογα με το είδος, το φυτό αέρος μας γεννάει 2-8 "κουτάβια". 

Enjoy the beauty of nature! 

Source: