fbpixel

Search icon
Search
Yiorgos Eleftheriades: Τριάντα απολαυστικά χρόνια στον κόσμο της μόδας
FASHION

Yiorgos Eleftheriades: Τριάντα απολαυστικά χρόνια στον κόσμο της μόδας

Ο Έλληνας σχεδιαστής μιλάει GLOW.GR


Στα 21 του έδωσε τα πρώτα δείγματα δουλειάς και “υπέγραψε” με απόλυτη συνείδηση το ξεκίνημα του στη μόδα. Πώς; Σχεδιάζοντας την πρώτη του σειρά ρούχων ως εργαζόμενος στην εταιρεία του πατέρα του. Τα επόμενα βήματα δεν άργησαν. Ήταν παιδί μιας γενιάς που είχε την τύχει να γευτεί το εκτόπισμα της απελευθέρωσης σε επίπεδο έκφρασης. Και το εκμεταλλεύτηκε δεόντως βρίσκοντας “χώρο” να εκφραστεί, παρ'όλο που ξεκίνησε να σχεδιάζει σε μια περίοδο που οι τάσεις κυνηγούσαν το εφήμερο και το αυστηρά επιτηδευμένο στιλ. Το 1996-97 ξεκίνησε να δουλεύει το προσωπικό του brand “Yiorgos Eleftheriades”, σχεδιάζοντας ρούχα και αξεσουάρ για γυναίκες και άνδρες. eleyoeriadhs-photo-credits-basilhs-karydhs.JPG

Γιώργος Ελευθεριάδης, φωτό: Βασίλης Καρύδης

Ακολούθησαν συλλογές που ταξίδεψαν σε Παρίσι, Μιλάνο και Βαρκελώνη, θεατρικά κουστούμια για avant garde αθηναϊκές παραστάσεις κι άλλα πολλά, που είχε το χάρισμα να μην τα κάνει να φαντάζουν “κραυγαλέα”. Είπε πολλά όχι, λίγα ναι στους ανθρώπους που είχε γύρω του και επέμενε στο να είναι πάντα ο εαυτός του γιατί, όπως μου εξηγεί, είναι μόνος τρόπος να είσαι καλόγουστος. Έτσι, η σχέση αυτή έγινε σχέση ζωής, ειλικρίνειας και αυτοπροσδιορισμού. Της έδωσε το είναι του χωρίς να το σκεφτεί για δεύτερη φορά και πήρε πίσω ως ανταπόδωση ουσιαστική αναγνώριση, ζύμωση και φιλίες επιδραστικές που έγιναν σύμμαχοί του στον χρόνο. Και μαζί τους είδε τον κόσμο και τη μόδα αλλιώς. Τη χρονιά που διανύουμε, κλείνει τριάντα χρόνια δημιουργίας και το γιορτάζει με δύο νέες συλλογές που ήδη συζητιούνται και έχουν κερδίσει τις εντυπώσεις. Η απολαυστική συνέχεια, δική του.

eleutheriadis-YSLWP.png

yiorgos-eleutheriadesss18.png

Yiorgos Eleftheriades SS'18, Mara Desipris & Nikos Vardakastanis

Ανατρέχοντας από το χθες και τα πρώτα εκείνα χρόνια του ξεκινήματος σας στο σήμερα, ποιες ήταν οι πιο επιδραστικές επιρροές που έπαιξαν τον ρόλο τους στο χτίσιμο της προσωπικότητας και του ύφους σας ως άνθρωπος της μόδας;

Το περιβάλλον είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη μας και σε ό,τι κάνουμε, είναι μέρος του πλαισίου μας. Οι γονείς μου είναι μεγάλη έμπνευση για μένα σε όλα τα επίπεδα και αυτοί που με επηρέασαν πολύ, ξεκινώντας από τους τρόπους, τη συμπεριφορά τους και την πολύτιμη βοήθεια τους προς εμένα όλα αυτά τα χρόνια. Αλλά και με γούστο τους. Επίσης, οι φίλοι μου και οι συνεργάτες μου, όπως η Μαρα Δεσύπρη, ο Νικόλας Γεωργίου, η Έφη Λιώλη, ο Werner Μαρίτσας, που με το στυλ, την άποψη και την προσωπικότητα τους μου έγιναν σύμμαχοι μου στο να ξεφύγω από το συμβατικό και να μιλήσω πιο προσωπικά, πολύ σημαντικό για τα πρώτα χρόνια μου. Πιστεύω, ότι και η ίδια η εποχή που ξεκίνησα ήταν επιδραστική, είχε πολλά ειδή μουσικής, τέχνες, μόδα σε έξαρση και μια τάση απελευθέρωσης που ήταν πολύτιμη δημιουργικά. Ακόμα και σήμερα όλες οι αναφορές προέρχονται από κείνη την εποχή, αυτό το θεωρώ μεγάλη τύχη για τη γενιά μου.

Ποια είναι η μεγαλύτερη ειλικρίνεια στη σχέση σας με τη μόδα;

Δημιουργώ ρούχα για ανθρώπους με άποψη γι' αυτό και τα ρούχα μου δεν προσποιούνται τίποτα και δεν επηρεάζονται από το τι συμβαίνει γύρω τους, έχουν πάντα παρών, διότι κουβαλούν μια αλήθεια. Μην ξεχνάτε, ότι είχα την τύχη η διεθνής συγκυρία σε σχέση με την μόδα να έχει έρθει πολύ κοντά σε αυτό που είναι το στιλ μου, (ρούχα για όλες τις ώρες τις ημέρας, με ετερόκλητη αισθητική, εναλλακτικό σχεδιασμό και διαχρονικότητα) ενώ στην εποχή που ξεκίνησα τα πράγματα ήταν πολύ αλλιώς, εφήμερα, επιτηδευμένα, συνδυασμένα από την κορυφή ως τα νύχια, αλλά ρούχα το πρωί αλλά για το βράδυ κλπ.

Η τελειότητα είναι συχνά μια έννοια ρευστή. Και ίσως και να μη χρειάζεται πάντα να την αναζητούμε. Παρ' όλα αυτά, ποιες είναι οι πρώτες λέξεις που σας έρχονται στο μυαλό, όταν προσπαθείτε να περιγράψετε την καλαισθησία;

Για μένα δυο είναι αυτά τα σημεία αναφοράς. Η αυτογνωσία και η αποδοχή του εαυτού. Αυτά ορίζουν την καλαισθησία του ατόμου.

Υπερβολή ή ισορροπία;

Αισθητικά, η ισορροπία με χαρακτηρίζει αλλά μια δόση υπερβολής είναι απαραίτητη για τη δημιουργία.

11.jpg
YESYMPHONY SS'18

Στην Ελλάδα του σήμερα, υπάρχει ουσιαστική ελευθερία έκφρασης στον τρόπο που ντύνονται οι άνθρωποι ή τελικά είμαστε ακόμη εγκλωβισμένοι πίσω από στερεότυπα; Τι βλέπετε γύρω σας;

Θα ήθελα να βλέπω παραπάνω ελευθερία στην έκφραση, περισσότερη διαφορετικότητα και πάθος. Καταλαβαίνω μεν την επικράτηση των social media -παγκοσμίως όχι μόνο στην Ελλάδα- όμως θα ήθελα να την καταρρίπτουμε, να την υπερνικούμε περισσότερο, πιο συχνά.  Όχι να μας κερδίζει αυτή και κατ' επέκταση να διαμορφώνει έναν ψευδή μικρόκοσμο αισθητικής.

Αλήθεια, πέρα από το ένστικτο σας, υπάρχει κάποιος άνθρωπος του περιβάλλοντος σας που εμπιστεύεστε κι ανατρέχετε, όταν θέλετε μια ειλικρινή γνώμη για τη δουλειά σας;

Ακούω με προσοχή την γνώμη του Γιώργου, του συνεταίρου μου, που έχει τελείως διαφορετική ματιά στα πράγματα από μένα, όπως και της ομάδας μου. Είναι πολύτιμη για το αποτέλεσμα η διαφορετική ματιά.

yes-symphony.jpg
YESYMPHONY SS' 18

Το 2018, μαζί με τα 30 χρόνια πορείας, φέρνει και δύο νέες συλλογές οι οποίες κινούνται σε διαφορετικό level. 

Ναι, στη συλλογή SS 18' Yiorgos Eleftheriadis, ο πυρήνας είναι η σύγχρονη γυναίκα επαναστάτρια. Μια γυναίκα που εμπνέει και έλκεται από μια ενέργεια γεμάτη, που λατρεύει τα ζωηρά χρώματα της καλοκαιρινής φύσης και την ίδια στιγμή ταυτίζεται με μια ωμή θηλυκότητα και εμπνέεται από την ανδρική γκαρνταρόμπα. Τα ρούχα που θα δείτε κινούνται σε διάφορα επίπεδα και βασίζονται πάντα σε pieces που μπορεί να ανατρέξει μια γυναίκα όταν επιστρέφει στην γκαρνταρόμπα της, όπως το all time classic chemisier φόρεμα. Κρεπ μετάξι, layers, πιέτα, βαμβάκι, αέρινο σιφόν και πολλά graphic μοτίβα δίνουν τον παλμό. Υπάρχει βέβαια και μια δεύτερη συλλογή, αρκετά ευκολοφόρετη και εξίσου ποιοτική σε επίπεδο υλικών, η YESYMPHONY SS 18', που κινείται στη λογική του affortable και έχει στον πυρήνα της διαχρονικά resort σχέδια με jungle μοτίβα και ζωηρό χρώμα. 

Η αναγνώριση είναι κάτι που έχετε γευτεί. Τι βαρύτητα της έχετε δώσει στη ζωή σας;

Η αναγνώριση έχει σημασία, όταν έρχεται από το κοινό κι αυτό είναι κάτι που με ευχαριστεί πολύ. Σε σχέση με τον χώρο της μόδας είναι σημαντικό να έρχεται από ανθρώπους που εκτιμώ τη γνώμη τους. Στην προσωπική και κοινωνική μου ζωή είναι κάτι που δεν παίζει κανένα ρόλο.

Αλήθεια, ποιες τάσεις εκτιμάτε ότι θα δώσουν τον παλμό το 2018 στη μόδα;

Αυτήν στιγμή κατά τη γνώμη μου, η ποιο δυναμική τάση είναι η σχεδιαστική ανακύκλωση δηλαδή όχι σχεδιασμός, όχι νεοτερισμός, αλλά σχεδιαστική επιμέλεια. Οι νέοι σχεδιαστές λειτουργούν περισσότερο σαν στιλίστες στις μέρες μας. Καθόλου περίεργο αφού τα πάντα έχουν ήδη συμβεί και τα πάντα έχουν γίνει απλά προϊόντα, επώνυμα ή μη και το marketing έχει ατυχώς αντικαταστήσει τη δημιουργία. Βλέπε τα ποιο πετυχημένα brand στην εποχή μας είναι αυτά που δεν φέρνουν κάτι καινούργιο, απλά δημιουργούν σε εισαγωγικά καινούργια συμπεριφορά χρησιμοποιώντας στοιχεία της καθημερινότητας με αναφορές σε παλαιότερους νεωτερισμούς.

Το νέο "αίμα" Ελλήνων σχεδιαστών έχει δυναμική;

Κατά τη γνώμη μου πάντα, θα έλεγα ότι είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο δημιουργικά. Μιλώ γι' αυτό που βλέπουμε  στην ελληνική μόδα, από τη μια πλευρά υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν βήματα δημιουργικά, επιχειρηματικά που εξάγουν, αλλά αυτό που προβάλεται από τα media είναι οι τηλεοπτικοί σχεδιαστές και η αισθητική των celebrities, που είναι κάτι άλλο. Κι αυτό μπερδεύει στο τι είναι η ελληνική μόδα σήμερα, αφού δίνεται πολύ λίγος χώρος εκεί που έπρεπε να υπάρχει η μεγίστη προώθηση. Όλα είναι ένα σύστημα και στη χώρα μας αυτός ο μηχανισμός βρίσκεται πολύ πίσω. Αυτό δεν επιτρέπει να δημιουργηθεί και να αναδεχθεί μια αξιόλογη σκηνή μόδας που πρέπει να είναι δημιουργική, για να είναι ανταγωνιστική.

eleutheriadis2.png
Yiorgos Elefteriades SS'18

Και για να ξεφύγουμε λίγο από τη μόδα. Με τα social media τι σχέση έχετε;

Καλή σχέση αλλά καθόλου εξαρτημένη. Αυτά τα μέσα είναι στοιχείο της εποχής μας, ουδείς μπορεί να τα αποφύγει.

Με τη Θεσσαλονίκη υπάρχουν δεσμοί;

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που μου αρέσει, μεγάλη αλλά όχι χαοτική, με πολυδιάστατη κουλτούρα. Έχει την Biennalle που είδα φέτος και τη βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα, την εκπληκτική συλλογή Κωστάκη στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που είναι μοναδική για τη χώρα μας, έχει τους αγαπημένους φίλους μου και φυσικά το υπέροχο φαγητό και τους ανθρώπους της, που είναι πάντα περιποιημένοι.

Αγαπημένος προορισμός για τον χειμώνα; Που ανατρέχετε όταν υπάρχει ουσιαστικός και ελεύθερος χρόνος;

Στα βουνά και τα χωριά της Ελλάδας.

Κλείνοντας, μια ευχή για το 2018;

Να συνεχίσουμε να έχουμε κέφια και δημιουργικότητα σαν ομάδα!

adv

GLOW LOVES

10 τρόποι να υιοθετήσετε σωστά τη στρατιωτική τάση
STYLING TIPS

10 τρόποι να υιοθετήσετε σωστά τη στρατιωτική τάση