fbpixel

Search icon
Search
Υγιή μάτια: Οι τροφές που συμβάλλουν θετικά
HEALTH

Υγιή μάτια: Οι τροφές που συμβάλλουν θετικά

Τα θρεπτικά συστατικά που θα γίνουν οι καλύτεροί σας φίλοι


Η φράση «Είμαστε ό,τι τρώμε» για ακόμη μια φορά υποστηρίζεται, καθώς αποδεικνύεται διαρκώς. Έχουμε τοποθετηθεί επανειλημμένα για το πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η διατροφή στη ζωή μας. Τα γεύματα που επιλέγουμε προς κατανάλωση είναι κι αυτά που εν τέλει καθορίζουν την υγεία του οργανισμού, αλλά και την εξωτερική εμφάνιση. Σαφώς, το πρώτο θα πρέπει να μας ενδιαφέρει πολύ περισσότερο και να εστιάζουμε στο πως θα τη διαφυλάξουμε.

Κάθε τροφή ξεχωριστά περιλαμβάνει τα δικά της συστατικά, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, τα οποία προσφέρουν θετικά και αρνητικά αποτελέσματα. Σίγουρα, δεν δύναται να γευματίζουμε μόνο υγιεινά, αλλά το μυστικό σε αυτό το κομμάτι είναι ο σωστός συνδυασμός. Εάν ακολουθήσουμε έναν healthy τρόπο ζωής, τότε θα μπορούμε να πραγματοποιούμε και τις λεγόμενες αμαρτίες μας, χωρίς φόβο. Με αυτόν τον τρόπο, οι πιθανότητες να αρρωστήσετε ή να εκδηλώσετε πιθανά θέματα υγείας αυτομάτως μειώνονται.

Ακόμη και στην περίπτωση των ματιών συμβαίνει αυτό. Πολλοί θεωρούν πως τα προβλήματα όρασης είναι αναπόφευκτα, λόγω ηλικίας ή καταπόνησης από τις οθόνες. Η αλήθεια είναι, όμως, διαφορετική. Μελέτες έχουν αποδείξει πως όσοι διατηρούν μια υγιεινή διατροφή, η οποία εμπεριέχει συγκεκριμένα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ζεαξανθίνη, λουτεΐνη και β- καροτένιο, αμέσως καθίσταται πιο δύσκολο να παρουσιαστούν διάφορες ασθένειες.

Επομένως, ας σκεφτούμε λογικά. Εάν δίνουμε καθημερινά λίγη βάση στα φαγητά μας σε ένα φυσιολογικό επίπεδο, χωρίς να υπερβάλλουμε, δεν θα χρειαστεί μελλοντικά να αγχωνόμαστε για την κατάστασή μας. Το μόνο που χρειάζεται είναι καλή διάθεση και προσήλωση στη φροντίδα του εαυτού σας!

Συνεχίστε να διαβάζετε & ανακαλύψτε τις 5+1 τροφές, ιδανικές για να προστατεύσουν την όρασή σας!

Ψάρι

shutterstock-656221417.jpg

Από μικρή ηλικία οι γονείς μας επέμεναν να το καταναλώνουμε, τονίζοντας το πόσο θετικά συμβάλλει στην υγεία των ματιών μας. Συνηθιζόταν να λένε «πώς θα βλέπουμε καλύτερα». Φυσικά, είχαν δίκιο. Ειδικότερα, ο τόνος, οι σαρδέλες, ο σολομός, η ρέγγα, η πέστροφα, είναι μερικές προτάσεις που είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, κυρίως σε ωμέγα – 3. Επιπλέον, εκτιμάται πως μπορούν να καταπολεμήσουν και την ξηροφθαλμία.

Καρότα

shutterstock-1937133376.jpg

Είναι γνωστή η περιεκτικότητά τους σε β – καροτένιο. Αυτό, όμως, που ενδεχομένως να μην γνωρίζατε είναι πως μέσω αυτού παράγεται και η βιταμίνη Α, η οποία είναι ένα συστατικό μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται ροδοψίνη, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην όραση. Επίσης, ανάλογο ρόλο διαδραματίζουν και οι γλυκοπατάτες που περιέχουν τα ίδια θρεπτικά συστατικά.

Αυγά

shutterstock-437296690.jpg

Είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών C, E, αλλά τα πιο σημαντικά στοιχεία που περιλαμβάνουν είναι: Oι λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Η δράση τους εστιάζει στην προστασία των ματιών, ως προς την απώλεια όρασης, η οποία αυξάνεται όσο μεγαλώνουμε.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

shutterstock-282904115.jpg

Μια κατηγορία τροφών εξίσου σε υψηλή περιεκτικότητα σε ζεαξανθίνη και λουτεΐνη, που όπως προαναφέρθηκε ενεργούν αποτελεσματικά και προστατεύουν τους οφθαλμικούς ιστούς από τη φθορά που υφίστανται από εξωτερικούς παράγοντες, αποτρέποντας και τον καταρράκτη. Εντάξτε στην καθημερινότητά σας το μπρόκολο, το σπανάκι, τη λαχανίδα, τα σέσκουλα.

Ξηροί καρποί και σπόροι

shutterstock-1173200002.jpg

Περιέχουν ωμέγα – 3 και βιταμίνη Ε, επομένως αντιλαμβανόμαστε πως προσφέρουν μια ασπίδα ασφαλείας στο κομμάτι της βλάβης του εσωτερικού του ματιού. Υπάρχουν πολλές επιλογές για να καταναλώσετε και μάλιστα είναι εύκολο να τα συμπεριλάβετε σε πολλά και διαφορετικά γεύματα. Μερικά από αυτά είναι οι σπόροι τσία, τα καρύδια, τα φιστίκια, οι σπόροι λιναριού, τα κάσιους, τα αμύγδαλα, κτλ.

Πορτοκάλια

shutterstock-391149430.jpg

Τα πορτοκάλια, όπως και άλλα ειδών εσπεριδοειδή, όπως είναι τα γκρέιπφρουτ, αποτελούν βασικές τροφές για την όραση. Περιέχουν βιταμίνη C και γενικότερα όσες βιταμίνες βρίσκονται σε φρέσκα φρούτα ενεργούν θετικά στην υγεία των αιμοφόρων αγγείων των ματιών σας. Είναι απαραίτητα γι αυτό το σκοπό, εάν αναλογιστούμε πως αντιμετωπίζουν τις περιπτώσεις του καταρράκτη και καταπολεμούν τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία.