fbpixel

Search icon
Search
Weekend agenda: Tι να κάνετε το Σαββατοκύριακο στην πόλη
AGENDA

Weekend agenda: Tι να κάνετε το Σαββατοκύριακο στην πόλη

Ένα διήμερο γεμάτο ψυχαγωγία και διασκέδαση μας περιμένει


Το Σαββατοκύριακο πλησιάζει και οι προτάσεις για ψυχαγωγία που μας προσφέρει η Θεσσαλονίκη είναι πολλές και ενδιαφέρουσες. Ας ξεκινήσουμε από σήμερα και τις επόμενες δύο ημέρες μας με χαμόγελο, έτοιμοι να ανακαλύψουμε καινούριες δημιουργικές εκπλήξεις. Στην καρδιά της πόλης, ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες μας χαρίζουν χρώμα, γνώση, αλλά και ανεμελιά, κάνοντας τα weekends αξέχαστα. Μην ξεχνάτε να επισκεφθείτε το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο κλείνει αυλαία την Κυριακή.

THEATRE

''Dracula'' του Bram Stoker στο κινηματοθέατρο Αθήναιον

dracula-theater-730x410-7nIH1.webp

Για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη, η θρυλική ιστορία του Dracula ζωντανεύει σε θεατρική διασκευή από την Triple Threat Productions, με έναν πολυπληθή θίασο ηθοποιών και χορευτών. Το "Dracula", μας μεταφέρει με μια σύγχρονη ματιά στην ιστορία των Καρπαθίων και των μύθων και θρύλων που συνοδεύουν το όνομά του. Επί σκηνής: Βασίλης Βασιλείου, Άγγελος Γουγούσης, Ασπασία Δήμου, κ,ά.

Info: Θέατρο Αθήναιον, Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 35. Πρεμιέρα: Σάββατο στις 21:00 & Κυριακή στις 20:00. Διάρκεια: έως 19 Μαρτίου 2023.

"Αλγό-Ρυθμος | Μια σουρεαλιστική περιπλάνηση μνήμης" στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

pp0853j0002v01-Fr13D.jpg

Αληθινές ιστορίες και μυθοπλασία περιπλέκονται σε αυτή τη χειροποίητη performance πάνω στην ανατομία της ανθρώπινης μνήμης. Η Αλεξάνδρα Καζάζου και η Ελεάνα Γεωργούλη συναντούν τις πρωτότυπες μουσικές του θρυλικού Γιάννη Αγγελάκα, μέσα στον αναπάντεχο σκηνικό κόσμο του Χρίστου Λάσκαρη και του Βασίλη Χατζόπουλου και το φωτιστικό σύμπαν που συνθέτει ο Karol Jarek στο Φουαγιέ της ΕΜΣ. Μια τρυφερή και συνάμα χιουμοριστική μουσική αφήγηση για τα συγκοινωνούντα δοχεία τη μνήμης και της λήθης στο προσκήνιο των μεγάλων ιστορικών μεταβάσεων που γνώρισε ο Δυτικός Κόσμος του τελευταίου αιώνα. Διανομή: Ελεάνα Γεωργούλη, Αλεξάνδρα Καζάζου.

Info: Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Εθ. Ἀμύνης 2. Πρεμιέρα: Σάββατο 11 Μαρτίου στις 21:00. Διάρκεια: έως 31 Μαρτίου. 

"Η νύχτα των μυστικών" του Άκη Δήμου στο Θέατρο Αριστοτέλειον

729696-E7ZKi.jpg

Ένα ζευγάρι περιπλανιέται μία νύχτα στο γοητευτικό και απρόβλεπτο κόσμο ενός τσίρκου. Από λεπτό σε λεπτό, η παράσταση αρχίζει. Τέσσερα αλλόκοτα πλάσματα, ήρωες του τσίρκου, συνδιαλέγονται μαζί με έναν άντρα και μια γυναίκα και προκαλούν έναν αναπάντεχο καταιγισμό αποκαλύψεων. Γιατί εδώ – στο συναρπαστικό και φωτεινό κόσμο του τσίρκου – τίποτα δεν απαγορεύεται και όλα μοιάζουν κανονικά, κι αυτό είναι το πιο προκλητικό. Κλόουν και θηριοδαμαστές, ακροβάτες, drag show, ταχυδακτυλουργικά κόλπα και όλα όσα συνθέτουν το θέαμα που προσφέρει ένα τσίρκο, έρχονται σε αντιπαράθεση με μια βίαιη πραγματικότητα που μοιάζει να μη μπορεί άλλο να κουκουλώνει τις αλήθειες. "Η νύχτα των μυστικών", είναι ένα σύγχρονο έργο που πραγματεύεται και με ρεαλισμό αλλά και με έναν ιδιαίτερο και αλληγορικό τρόπο την έννοια της κακοποίησης σε όλα τα επίπεδα μιας σχέσης και σε όλες της τις εκφάνσεις. Πρωταγωνιστούν: Ορέστης Τζιόβας, Τάσος Λέκκας, Ελίζα Σκολίδη, Αλέξανδρος Βάρθης, κ,ά.

Info: Θέατρο Αριστοτέλειον, Εθ. Ἀμύνης 2. Πρεμιέρα: Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00. Κυριακή στις 20:00 (τελευταία παράσταση).

"Μποστ & Φλωξ" στο Θέατρο Κολοσσαίον

mpost-kai-flox1-730x410-SUSUD.webp

Ο Γιάννης Μποσταντζόγλου ως Μποστ (Χοντρός) και ο Κώστας Φλωκατούλας ως Φλωξ (Λιγνός) ανεβαίνουν στη σκηνή σε μια παράσταση που μας μεταφέρει σε μια ασπρόμαυρη εποχή όπου το αξιακό σύστημα ήταν διαφορετικό και κυριαρχούσε ο ρομαντισμός και η αγάπη στις καρδιές των ανθρώπων. Σημείωμα συγγραφέα: "Επιστροφή στην παλιά καλή κωμωδία! Όταν το ποίημα παίρνει σάρκα και οστά, γίνεται μια σπαρταριστή κωμικοτραγωδία, ολόιδια με την ζωή! Πιθανόν να σας πλημμυρίσει το κύμα αθωότητας που έχει χαθεί, πιθανόν να γελάσετε μέχρι δακρύων και να κλάψετε από τα γέλια, αλλά πιθανόν να ταυτισθείτε και με τους ασπρόμαυρους ήρωες μας και την αγνότητα τους, πιθανόν να σας θυμίσει Χοντρό-Λιγνό, πιθανόν να σας θυμίσει Μπέκετ, οπότε είμαστε σε καλό δρόμο.

Info: Θέατρο Κολοσσαίον, Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 150. Πρεμιέρα: Σάββατο 11 Μαρτίου στις 21:00.

"Στο πέμπτο σκαλοπάτι" στο Θέατρο Φαργκάνη

pempto-skalopati-JSgJ4.jpg

Οι Θεατρικές Επιχειρήσεις Μαροσούλη παρουσιάζουν το διάσημο αστυνομικό θρίλερ του Φρέντερικ Νοτ "Στο πέμπτο σκαλοπάτι" σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν στο Θέατρο Φαργκάνη. Ο Τόνυ και η Μάργκοτ ήταν ένα ευτυχισμένο ζευγάρι. Όταν στη ζωή της Μάργκοτ εμφανίστηκε ο Μαξ, σύννεφα σκέπασαν το γάμο τους και το ενδεχόμενο μιας δολοφονίας έγινε πλέον ορατό.

Ο Τόνυ σχεδιάζει το τέλειο έγκλημα. Παντρεύτηκε τη Μάργκοτ για τα χρήματά της και –τώρα που εκείνη τον απατά με τον Μαξ– σκοπεύει να τη δολοφονήσει για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Για τη δολοφονία προσλαμβάνει έναν παλιό γνωστό του, άνθρωπο του υποκόσμου. Όσα θ’ ακολουθήσουν θα συμπαρασύρουν όλους τους ήρωες σ’ ένα σκοτεινό μυστήριο, όπου τα φαινόμενα απατούν. Την υπόθεση θ’ αναλάβουν να εξιχνιάσουν ένας αστυνομικός επιθεωρητής της Σκότλαντ Γιαρντ και ο εραστής της Μάργκοτ. Πρωταγωνιστούν: Αλέκος Συσσοβίτης, Φαίη Ξυλά, Αποστόλης Τότσικας, κ.ά.

Info: Θέατρο Φαργκάνη, Αγίου Παντελεήμονος 10. Πρεμιέρα, Σάββατο 11 Μαρτίου στις 18:15 & στις 21:15. Διάρκεια: έως 26 Μαρτίου.

"Στρατής Δούκας – Σπύρος Παπαλουκάς – Φώτης Κόντογλου: Ξεριζωμοί από μέσα…" στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών

769228-QPWSG.jpg

Στο πλαίσιο της έκθεσης του Τελλογλείου Ιδρύματος "Ξεριζωμοί, 1922-2022. Μαρτυρίες μέσα από την Τέχνη", το Τμήμα Θεάτρου Α.Π.Θ. παρουσιάζει μια περιπατητική παράσταση με ζωντανό σκηνικό φόντο τα ίδια τα έργα της έκθεσης, βασισμένη σε αρχειακό υλικό, επιστολογραφία και γραπτά τριών από τους κυριότερους εκπροσώπους της Γενιάς του ΄30 και καρδιακών φίλων Στρατή Δούκα – Φώτη Κόντογλου – Σπύρου Παπαλουκά, σε σύλληψη-σκηνοθεσία Χριστίνας Χατζηβασιλείου και σύνθεση κειμένου Παναγιώτας Κωνσταντινάκου.

Η κοινή τους πορεία, η μαθητεία τους στο Άγιο Όρος, το πάθος τους για την τέχνη τους, αλλά και οι έντονες διαφορές τους αναφορικά με την αναβίωση της βυζαντινής ζωγραφικής και την εξέλιξη της νεοελληνικής ζωγραφικής εν γένει που οδήγησαν τελικά στον ξεριζωμό της φιλίας τους από μέσα, αφήνουνε ένα διαφορετικό συναισθηματικό αποτύπωμα στον επισκέπτη που βλέπει τους ανθρώπους με όλες τις δυσκολίες τους να ζωντανεύουν πίσω από τα εκθέματα. Ερμηνεύουν: Εμμανουήλ Δραμηλαράκης, Στέλιος Ράμμος, Μιχάλης Στεφανίδη.

Info: Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, Ἁγ. Δημητρίου 159Α. Κυριακή στις 11:30 (τελευταία παράσταση)

''Το Θείο Τραγί'' του Γιάννη Σκαρίμπα στο Θέατρο Aμαλία 

764027-Rzszd.jpg

Μετά από ατελείωτες περιπλανήσεις, ο περιθωριακός Γιάννης επιστρέφει στα πάτρια εδάφη αναζητώντας την αγάπη της νιότης του που, παντρεμένη πια με έναν πλούσιο αστό, έχει δημιουργήσει μια ζωή που υπακούει στα «πρέπει» της κοινωνίας. Ισορροπώντας ανάμεσα στο Καλό και το Κακό, ο αντιήρωας και εχθρός του καθωσπρεπισμού και της υποκρισίας Γιάννης, θέλει να εκδικηθεί για τον πληγωμένο του έρωτα και να προκαλέσει συγκρούσεις, ταρακουνώντας συθέμελα τις κοινωνικές συμβάσεις και τις καθιερωμένες αξίες. Ο Στάθης Μαυρόπουλος ενσαρκώνει τον κεντρικό ήρωα, συμπράττοντας επί σκηνής με τους εν χορώ Διονύση Καραθανάση, Ιωάννα Λαμνή και Ιωάννα Σιδηροπούλου. Πλαισιώνονται από φωτισμούς και ηχητικά τοπία που δημιουργούνται ζωντανά μπροστά στους θεατές. Τη δημιουργία των ηχοτοπίων αναλαμβάνει ο Σάββας Τραπεζάνογλου, ενώ την όψη της παράστασης υπογράφει η Μαρία Καβαλιώτη. Επί σκηνής: Διονύσης Καραθανάσης, Ιωάννα Λαμνή, Στάθης Μαυρόπουλος, κ.ά.

Info: Θέατρο Αμαλία, Αμαλίας 71. Πρεμιέρα: Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00. Κυριακή στις 20:00. Διάρκεια: έως 4 Απριλίου.

Χρύσα Κατσαρίνη "Κουβέρτα" στο θέατρο Κολοσσαίον

popaganda-xrysa-katsarini-cover-1-768x512-pVRZN.jpg

Η Χρύσα Κατσαρίνη επιστρέφει στην Θεσσαλονίκη παρουσιάζοντας για τελευταία φορά την καινούρια της παράσταση "Κουβέρτα". Τα βάζει με τους ομοφοβικούς και τους σεξιστές. Γλεντάει τη NASA που ψάχνει κωμικούς για το διάστημα και τους γιατρούς που την εγχείρησαν. Επιχειρεί να μετουσιώσει τις πιο σκοτεινές ιστορίες της ζωής της σε γέλιο και με τον τρόπο αυτό να αποδείξει ότι τα πάντα μπορούν να γίνουν αστεία και πως ο πιο αποτελεσματικός δρόμος για την κάθαρση, δεν είναι μέσω της τραγωδίας, αλλά μέσω της κωμωδίας.

Info: Θέατρο "Κολοσσαίον", Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 150. Παρασκευή, 10 Μαρτίου στις 21:30.

CINEMA

Κινηματογραφική προβολή "Inside"

inside-poster.webp
Η αγωνιώδης ιστορία ενός κλέφτη έργων τέχνης ο οποίος παγιδεύεται σε ένα hi-tech ρετιρέ ενός κτιρίου της Νέας Υόρκης, αφού η διάρρηξη που επιχείρησε δεν εξελίσσεται όπως είχε σχεδιαστεί. Κλειδωμένος λοιπόν μέσα στο πολυτελές διαμέρισμα, περιτριγυρισμένος από ανεκτίμητα έργα τέχνης, πρέπει να επιστρατεύσει όλη την οξυδέρκεια και την εφευρετικότητά του προκειμένου να επιβιώσει στο πέρασμα του χρόνου. Σκηνοθεσία: Βασίλης Κατσούπης. Πρωταγωνιστούν: Willem Dafoe, Eliza Stuyck, Gene Bervoets. 


Info:
Η ταινία προβάλλεται σε όλες τις κεντρικές περιοχές της πόλης. Επισκεφθείτε τις επίσημες σελίδες τους για να να ενημερωθείτε για ημερομηνίες και ώρες προβολής. 

Κινηματογραφική προβολή "Το Ήσυχο Κορίτσι - The Quiet Girl"

768070.jpg

Λόγω της εγκυμοσύνης της μητέρας της, ένα πραγματικά ήσυχο κορίτσι θα περάσει το καλοκαίρι με μακρινούς συγγενείς. Τρυφερή μεταφορά του αναγνωρισμένου διηγήματος "Foster"της Ιρλανδής συγγραφέα Claire Keegan. Αποφεύγοντας τις συμβάσεις ταινίας ενηλικίωσης, ο πρωτοεμφανιζόμενος Ιρλανδός σκηνοθέτης,  Colm Bairéad, συγχρονίζει την καρδιά της ιστορίας με τους παλμούς του θεατή. Πρωταγωνιστούν: Carrie Crowley, Andrew Bennett, Catherine Clinch. 

EXHIBITIONS

Αλίκη Σιτζόγλου έκθεση "Μεταμόρφωση"

769684-w9kNJ.jpg

Η Αλίκη Σιτζόγλου γεννήθηκε το 1997 στην Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η καλλιτεχνική της ταυτότητα εστιάσει στις εγκαταστάσεις, την performance και την κατασκευή χειροποίητου χαλιού. Το κέντημα και οι μεικτές τεχνικές υφασμάτων, αποτελούν το κυρίαρχο χαρακτηριστικό των έργων της. Σημεία αναφοράς της αποτελούν η αρχαία ελληνική μυθολογία, οι παραδόσεις, καθώς και τα προσωπικά της βιώματα. Ανάλογα με την ερμηνεία του κάθε συμβολισμού, χρησιμοποιεί και το αντίστοιχο χρώμα. Κάθε κέντημα και φιγούρα υφάσματος στα έργα της κρύβει από πίσω τού μια ιστορία, άλλοτε προσωπική και άλλοτε μια ιστορία του παρελθόντος.

Ο τίτλος "Μεταμόρφωση" αφορά στο πέρασμα από τη μία μορφή στην άλλη και χρησιμοποιείται σε διάφορους τομείς, όπως βοτανικούς ή ζωολογικούς. Για τους αρχαίους, σχετιζόταν με τη μεταμόρφωση θεϊκών ή θνητών όντων σε διαφορετικές οντότητες, τόσο έμψυχες όσο και άψυχες, συνήθως λόγω θεϊκής παρέμβασης ή κάποιας μαγικής ιεροτελεστίας. Πέρα, όμως από τη συγκεκριμένη έννοια, συνδέεται άμεσα με τη δημιουργικότητα και την αστείρευτη έμπνευση και φαντασία για μια ξεχωριστή καλλιτεχνική ροή.

Info: Myro Gallery, Νικηφόρου Φωκά 8. Παρασκευή από τις 15:00 έως τις 21:00. Σάββατο από τις 10:00 έως τις 14:00 (τελευταία μέρα).

Γιάννης Γιαννακόπουλος έκθεση φωτογραφίας "Покидаю / Leaving behind"

771595.jpg

Η έκθεση φωτογραφίας "Покидаю / Leaving behind" πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος "O.D.I.SO.S Open Democracy in a Society of Solidarity", και στοχεύει στην ενημέρωση για την προσφυγική κρίση από την Ουκρανία. Έχοντας κλείσει πλέον ένα χρόνο ανθρωπιστικής δράσης στην Ουκρανία, οι Γιατροί του Κόσμου -Ελλάδας παρουσιάζουν φωτογραφικό υλικό και αφηγήσεις από το πρόσφατο έργο τους. Πρόκειται επί της ουσίας για μια σειρά 32 φωτογραφιών με κύριο θέμα την Αποστολή των Γιατρών του Κόσμου στην Ουκρανία και στα σύνορα Ουκρανίας/Ρουμανίας.

Μέσα από τη ματιά του διακεκριμένου φωτογράφου Γιάννη Γιαννακόπουλου, οι φωτογραφίες έχουν έντονο αφηγηματικό χαρακτήρα και αποτυπώνουν όλα όσα οι Γιατροί του Κόσμου -Ελλάδας είδαν, βίωσαν έντονα και έγιναν μάρτυρες. Ο φωτογραφικός φακός επικεντρώθηκε πολλές φορές στα παιδιά, τις γυναίκες και την Τρίτη ηλικία, την ευαίσθητη αυτή πλευρά των ομάδων που αποτελούν τον υπ’ αριθμό 1 στόχο (ηθελημένο ή μη) των σύγχρονων τραγωδιών που βιώνει η ανθρωπότητα.

Info: Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης, Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 66. Εγκαίνια: Παρασκευή στις 19:30. Πάνελ συζήτησης "Συνεργασία & Αλληλεγγύη στο πλαίσιο υποδοχής προσφύγων" 15:00 - 18:00. Ανοιχτή για το κοινό: 14:00-22:00. 

Έκθεση για την Μικρασιατική Εκστρατεία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης

yeni-mosque-thessaloniki.jpg

Μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης "Θεσσαλονίκη 1922: Μνημεία και Πρόσφυγες", η οποία διοργανώθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Υπηρεσία επιμελήθηκε εκ νέου το υλικό, προκειμένου η πρώτη ενότητα της έκθεσης που αφορά στη Μικρασιατική Εκστρατεία, τον ξεριζωμό από τα πάτρια εδάφη, το ταξίδι προς την Ελλάδα και την εγκατάσταση των προσφύγων στη Θεσσαλονίκη και τα μνημεία της να παρουσιάζεται από τις 10 Μαρτίου 2023 στο Γενί Τζαμί.

Info: Γενί Τζαμί Θεσσαλονίκης, Αρχαιολογικού Μουσείου 30. Παρασκευή & Σάββατο από τις 10:00 έως τις 15:00.

Έκθεση "Ιωάννα-Giovanna-Jeanne Spiteris/Σπητέρη"

767636-Clwea.jpg

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα παρουσιάζει την έκθεση "Ιωάννα-Giovanna-Jeanne Spiteris/Σπητέρη", η οποία θα είναι επισκέψιμη για το κοινό από την Παρασκευή 10 Μαρτίου στις 9:00. Στην έκθεση παρουσιάζεται σχεδόν ολόκληρο το έργο της Ιωάννας Σπητέρη (1920-2000) με περισσότερα από 180 έργα, ένα άγνωστο σχεδόν σύνολο στην Ελλάδα, εξαιρετικά σημαντικό σε ποσότητα και σημασία για τη σύγχρονη γλυπτική. Η έκθεση περιλαμβάνει γλυπτά σε χαλκό, μάρμαρο, ξύλο, κατασκευές, σχέδια, χαρακτικά, μακέτες, χαρτοκοπτικές, παιχνίδια χώρου, γεωμετρίας, πολλαπλών λύσεων και μεταλλαγών που αποκαλύπτουν μια προικισμένη, ανήσυχη γυναίκα, προοδευτική για την εποχή της, με έντονη συναίσθηση του προορισμού της τέχνης, της έντιμης προσφοράς σε κάθε επίπεδο, που σε προσκαλεί σε διαρκή διάλογο με το έργο της. Ο τίτλος της προκύπτει από τον τρόπο που υπέγραφε η καλλιτέχνης τα έργα της και αντανακλά τις τρεις γλώσσες, τις τρεις χώρες, εντέλει τις τρεις πόλεις της μονιμότερης διαμονής της, Αθήνα-Βενετία-Παρίσι, όπου δημιούργησε το σύνολο σχεδόν του έργου της. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους.

Info: Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, Ἁγ. Δημητρίου 159Α. Εγκαίνια: Παρασκευή, 10 Μαρτίου από τις 09:00 έως τις 14:00. Διάρκεια: έως 4 Ιουνίου.

Ομαδική έκθεση «Μελάνι σε χαρτί 7 - Βόρειες Αποχρώσεις»

768964-PTsbG.jpg

Ο Επιμελητής Πάρης Καπράλος σε συνεργασία με εικαστικούς καλλιτέχνες μας προσκαλούν στην έκθεση "Μελάνι σε χαρτί 7", την έβδομη διοργάνωση της ομώνυμης σειράς εκθέσεων, που έχει στόχο την ανάδειξη της σύγχρονης χαρακτικής και ζωγραφικής με μελάνη και τη προβολή της στην Ελλάδα. Η έκθεση θα ολοκληρωθεί στις 11 Μαρτίου 2023 στην Myrό Gallery, αλλά είναι διαθέσιμη και διαδικτυακά, σε συνεργασία με την ARTgrID. Περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, καλλιγραφίας, κολλάζ, καθώς και εικαστικά αντικείμενα - γλυπτά κατασκευασμένα με μελάνι και χαρτί.

Info: Myro Gallery, Νικηφόρου Φωκά 8. Παρασκευή από τις 17:00 έως τις 21:00. Σάββατο από τις 10:00 έως τις 14:00 (τελευταία μέρα). 

MUSIC EVENTS

Ταξιδεύοντας Στον Χωρόχρονο με τον Giovanni Bottesini στο Μέγαρο Μουσικής

6096ae68588bf67af711a2abe8df96af-g0dvP.jpg
Ο ερμηνευτής του κοντραμπάσου, συνθέτης και μαέστρος Giovanni Bottesini ενσαρκώνει το πρότυπο του ρομαντικού δεξιοτέχνη καλλιτέχνη του 19ου αιώνα ο οποίος, ενάντια σε όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και οπλισμένος με την ευστροφία του και την ερμηνευτική του δεινότητα, καταφέρνει το ακατόρθωτο: να αναγάγει το βαρύ, δυσκίνητο κοντραμπάσο σε ένα δημοφιλές σολιστικό όργανο με αυτόνομη εκφραστικότητα και δικό του ρεπερτόριο. Μια υβριδική συναυλία-περιπλάνηση και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ειδικά για τα Μουσικά Σχολεία της Bόρειας Ελλάδας, για την εποχή του ρομαντισμού και των μεγάλων δεξιοτεχνών στη μουσική, τη γενναιότητα των πρωτοπόρων και τα ταξίδια, μουσικά και μη.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου και Παραλία. Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2023 στις 20:30.

EVENTS

Αγορά Μοδιάνο x Estrella

unnamed-DAayD.jpg

Την Παρασκευή 10 Μαρτίου, το Surfer Maya, το side project του ομίλου Estrella, το Estrella και η Αγορά Μοδιάνο, υποδέχονται έναν από τους κορυφαίους πρεσβευτές της ελληνικής κουζίνας στην Αυστραλία. Ο David Tsirekas είναι διακεκριμένος σεφ που έχει διατελέσει Executive Chef του Universal Hotels και Head Chef στο εστιατόριο “1821” στο Σίδνεϊ. Επιπλέον, υπήρξε σεφ και ιδοκτήτης των Perama και Xanthi, δύο εστιατορίων που θεωρούνταν τα καλύτερα ελληνικά στην Αυστραλία (και στα δύο απονεμήθηκαν τα ισοδύναμα με αστέρι Michelin αυστραλιανά βραβεία βαθμολογίας εστιατορίων), ορίζοντας τα πρότυπα και τις τάσεις για όσα ακολούθησαν, προβάλλοντας πάντα το ελληνικό φαγητό. Η φιλοσοφία του είναι ένα μείγμα των παραδοσιακών συνταγών «της γιαγιάς», με όσα στοιχεία πρόσθεσαν οι επόμενες γενιές. Το αποτέλεσμα, έναν μενού με αυθεντικές ελληνικές γεύσεις μέσα από μια σύγχρονη προσέγγιση, το οποίο τη συγκεκριμένη βραδιά θα περιλαμβάνει:Down under BBQ, σουβλάκι ψάρι + Peperonata + Χτυπημένη φάβα + Τραγανά κρεμμύδια, μπακλαβά με χοιρινή κοιλιά + Χουρμάς + Φιστίκι, χταπόδι στη σχάρα + Μακαρόνια + σάλτσα στιφάδο + Πικτόγαλο Χανίων, αρνί γλασέ + Μαυροδάφνη + Πετιμέζι + Αμύγδαλα + Πουρέ ψητής πατάτας.

Info: Ερμού 24 και, Βασ. Ηρακλειου 33. Instagram: @agoramodiano

Εργαστήρια "Peiramatistas" στο Νόησις - Μάρτιος 2023

peiramatistas-XPLdg.jpg
Τα εργαστήρια των Peiramatistas περιλαμβάνουν απλά πειράματα με καθημερινά υλικά, έξυπνα παιχνίδια και κατασκευές. Η διαδικασία του εργαστηρίου είναι συμμετοχική, συνεργατική και έντονα βιωματική. Αφορά σε επιστήμες STEAM (Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics) και συνδυάζει πειράματα, κατασκευές, παιχνίδια.

Θεματικές ενότητες:

- Από τη Γη στη Σελήνη
- Φως και σκιά
- Ενέργειες και φυσικές δυνάμεις

Info: Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας - ΝΟΗΣΙΣ, Θεσσαλονίκης 6 χλμ, Θέρμη. Κυριακή από τις 11:30 έως τις 13:00. Απευθύνεται σε ηλικίες: Νήπια – Β΄ Δημοτικού.

Enjoy the weekend!