fbpixel

Search icon
Search
Weekend agenda: Τι να κάνετε αυτό το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη
AGENDA

Weekend agenda: Τι να κάνετε αυτό το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη

Η δημιουργική ατμόσφαιρα της πόλης μας προσκαλεί για να την απολαύσουμε


Μετράμε αντίστροφα για να καλωσορίσουμε το Σαββατοκύριακο και η Θεσσαλονίκη κρύβει ενδιαφέρουσες εκπλήξεις. Η πόλη έχει μπει στους χαρούμενους ρυθμούς των Χριστουγέννων και οι επιλογές που έχουμε είναι αρκετές, ώστε να απολαύσουμε ακόμη περισσότερο τη δημιουργική της ατμόσφαιρα. Θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές και πλήθος από events μας περιμένουν για να τα ανακαλύψουμε. Εμείς συγκεντρώσαμε για εσάς όσα κέντρισαν το ενδιαφέρον μας και σας τα προτείνουμε για να περάσετε υπέροχα.

Τake a look!

THEATRE

"Bright Future" του Ευάγγελου Πουλίνα

poulinas-bright-future1-2.jpg

Πώς μπορούμε να συμβιβαστούμε με το άγνωστο και να απολαύσουμε το απρόσμενο; Πρόκειται για μια δημιουργία με τρεις χορευτές από́ την Ελλάδα και τη Γερμανία, οι οποίοι θα κληθούν να αναζητήσουν την απόλυτη τελειότητα, να βιώσουν τα όρια της δίκης τους σωματικότητας, εξερευνώντας το ιδεώδες σε διαφορετικές καταστάσεις. Θα περιπλανηθούν σε καταστάσεις επιτυχίας, μεγαλείου, αλλά και απογοήτευσης, όπως και σύγκρουσης με τον εαυτό τους και τους γύρω τους. Το Bright Future είναι μία παράσταση σύγχρονου χορού που προέκυψε από την έρευνα του χορογράφου και ερμηνευτή Ευάγγελου Πουλίνα και των χορευτών, με άξονα τον χρόνο και τις προσδοκίες.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου & Παραλία, Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00.

«Γίναμε θέατρο» από τη θεατρική ομάδα Συναισθηματικής Διαλεκτικής Θεσσαλονίκης του Στέλιου Καλαθά στο θέατρο Σοφούλη

aa6be025-c25f-4e25-972a-a90319709b78.jpeg

Η ομάδα Συναισθηματικής Διαλεκτικής Θεσσαλονίκης για έκτη χρονιά τολμάει να ανεβάσει τα συναισθήματά της στη σκηνή το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στις 9 μ.μ.και την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου στις 7 μ.μ. στο θέατρο Σοφούλη. Η φετινή παράσταση, έχει σαν θέμα την μετά κορονοϊό εποχή, μέσα από ιστορίες ηρώων που ζουν παράλληλα και απεικονίζουν την κοινωνία του σήμερα χωρίς να χρειάζονται φίλτρα ωραιότητας. Ο εγκλωβισμός, οι φοβίες, η παραπληροφόρηση, ο θυμός και οι τοξικές σχέσεις, αλλά και οι σύγχρονες εκδοχές έρωτα και της μοναξιάς, σατιρίζονται μέσα από εμπνευσμένα κείμενα σημαντικών συγγραφέων, αλλά και μέσα από γρήγορες εναλλαγές σκηνών που κρατούν ζωντανό το ενδιαφέρων των θεατών, αφού στην διάρκεια της παράστασης θα αναγνωρίσουν κάπου και κομμάτια του δικού τους εαυτού.

Η παράσταση βασίστηκε στην σκηνοθεσία και την διασκευή του εμπνευστή των ομάδων, ηθοποιού και σκηνοθέτη Στέλιου Καλαθά όπου δηλώνει ότι “Μετά από πολλές συναντήσεις, γέλια, πρόβες, συζητήσεις, ασκήσεις και...οινοποσίες φτάσαμε στην μαγική στιγμή που ανοίγει η αυλαία και ξεκινάει το όνειρο. Το ζητούμενο ήταν η εγρήγορση και η δράση σε όλα τα επίπεδα: εκφραστικό, φωνητικό, σωματικό, διανοητικό. Οι συναντήσεις μας γίνονται μία γέφυρα Αθήνας - Θεσσαλονίκης που με προσμονή κάθε φορά περιμένουμε. Ίσως γιατί αυτές οι συναντήσεις, μας παραδίδουν στην δημιουργική δύναμη που μας εξελίσσει, μας εμπλουτίζει και μας κάνει λίγο καλύτερους ανθρώπους. Σε μία εποχή που χαρακτηρίζεται από έντονη αυτοαναφορικότητα το να είμαστε μαζί σε μία ομάδα και να δημιουργούμε τέχνη, είναι πράξη επαναστατική. Αυτή η παράσταση σηματοδοτεί και το κλείσιμο ενός κύκλο, αλλά και την έναρξη του καινούργιου κύκλου για νέους φίλους που ενδιαφέρονται και θα ξεκινήσει την Δευτέρα 12 Δεκέμβριου, όπου μπορεί να έρθει όποιος θέλει να την παρακολούθησε, αφού η μέθοδος απευθύνεται σε όλους. Το θέατρο είναι για εμάς ένα εργαλείο εξερεύνησης, εκτόνωσης, αποφόρτισης, θεραπείας και συνάντησης με τον εαυτό μας και τους άλλους. Με αυτές τις σκέψεις ετοιμάσαμε μία παράσταση που έχει πολύ χρώμα, πολύ γέλιο, πολλή μουσική, πολλά συναισθήματα και συμβολισμούς”.

Η παράσταση θα ταξιδέψει μετά στην Αθήνα και θα παρουσιαστεί σε θεατρικά φεστιβάλ.

www. synaisthimatikhdialektikh.com

Info: Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στις 9 μμ, Κυριακή 11 Δεκεμβρίου στις 7 μμ, Θέατρο Σοφουλη, Τραπεζούντος 5, Καλαμαριά

"Scrooge"

745695.jpg

Η αγαπημένη χριστουγεννιάτικη ιστορία του "Scrooge" θα μας συντροφεύσει για ακόμη μια χρονιά. Μια παράσταση για την ενσυναίσθηση με «μυρωδιά» Χριστουγέννων, ψημένων κάστανων, γαλοπούλας, πουτίγκας, ζεστού γλυκού κρασιού, με εορταστικές μελωδίες και χορογραφίες. Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Άθυρος, Θάνος Πουμάκης, Δήμητρα Κουλαξίζη, κ.α. 

Info:
 Metropolitan Urban Theater,  Αλεξάνδρου Φλέμιγκ 2, Σάββατο & Κυριακή στις 17:00. 

«Η Σταχτοπούτα» από τους Fiesta Escenica

737236.jpg

Μια μοναδική παράσταση βασισμένη στο γνωστό κλασικό και αγαπητό παραμύθι του Charles Perrautt που συγκινεί εδώ και αιώνες το κοινό σε όλον τον κόσμο, διδάσκοντας ότι η καλοσύνη πάντα ανταμείβεται. Οι Fiesta Escenica επιθυμούν να παρασύρουν μικρούς και μεγάλους σε ένα ονειρικό κόσμο μέσα στη Σταχτοπούτα, το αγαπημένο παραμύθι των παιδικών μας χρόνων! Τα πλούσια σκηνικά, οι υποβλητικοί φωτισμοί, τα λαμπερά κοστούμια συνθέτουν μια εντυπωσιακή παραγωγή, ένα αληθινό χριστουγεννιάτικο θέαμα.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου & Παραλία, Σάββατο στις 20:00, Κυριακή στις 12:00 & στις 16:30.

Θωμάς Ζάμπρας «Απόφοιτος Λυκείου» στο Block 33

gxg-8915-scaled.webp



Αφού βαρέθηκε μέχρι και αυτός την παλιά του παράσταση, Ο Θωμάς Ζάμπρας επιστρέφει με νέα παράσταση (μετά από 2 χρόνια) και 100% νέο υλικό. Ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από την περηφάνια του που ανήκει σε μια από τις πιο παρεξηγημένες μειονότητες: Απόφοιτος Λυκείου. Ανοίξαμε και σας περιμένουμε. Σύντομα κοντά σας. Ερχόμαστε στον χώρο σας. Μόνο σοβαρές προτάσεις.

Info: Block 33, 26ης Οκτωβρίου 33, Παρασκευή στις 21:00.

CINEMA NIGHTS

Άγρια Νύχτα - Violent Night

745945.jpg

Μια ομάδα μισθοφόρων εισβάλει την παραμονή των Χριστουγέννων σε μια έπαυλη μιας πλούσιας οικογένειας, παίρνοντας όλους όσους βρίσκονται μέσα για ομήρους. Ωστόσο δεν είναι προετοιμασμένοι για έναν μαχητή-έκπληξη: ο Άγιος Βασίλης τυγχάνει να βρίσκεται στη γειτονιά και πολύ σύντομα θα δείξει στους κακοποιούς ότι δεν είναι και τόσο Άγιος. Πρωταγωνιστούν: David Harbour, John Leguizamo, Cam Gigandet, κ.α.

Info: Η ταινία ξεκινά να προβάλλεται από σήμερα σε 11 χώρους της πόλης. Μπορείτε να αναζητήσετε περισσότερες πληροφορίες στις επίσημες σελίδες των κινηματογραφικών αιθουσών της πόλης.

Πιο Πολύ από Ποτέ - More Than Ever

745949.jpg

Μια πνευματική αναζήτηση, που περιλαμβάνει δύσκολες αποφάσεις. Η Ελέν και ο Ματιέ ζουν ευτυχισμένοι εδώ και πολλά χρόνια, όταν ένα ξαφνικό πρόβλημα υγείας της Ελέν θα αναστατώσει την ήσυχη ζωή τους. Εκείνος επιμένει να βρει οποιαδήποτε λύση, που θα την ανακουφίσει, όμως η ίδια φαίνεται χαμένη και "μουδιασμένη", βιώνοντας ένα προσωπικό σοκ. Αναζητώντας απαντήσεις, η Ελέν βρίσκει το μπλογκ-ημερολόγιο ενός Νορβηγού που μιλάει με αναζωογονητική ειλικρίνεια για τη δική του υγεία πλάι σε φωτογραφίες από την πανέμορφη φύση δίπλα στο σπίτι του. Η Ελέν αισθάνεται αμέσως την ανάγκη να ταξιδέψει εκεί, μακριά από όλους και από όλα, και παρά τις αναταράξεις που προκαλεί η ανάγκη της αυτή στη σχέση της με τον Ματιέ.
Πρωταγωνιστούν: Vicky Krieps, Gaspard Ulliel, Bjørn Floberg.

Info: Κινηματοθέατρο Κολοσσαίον, Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 150 Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 18:40.

Κινηματογράφος Μακεδονικόν, Φιλικής Εταιρείας 44, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 21:00.

Ολύμπιον, αίθουσα "Παύλος Ζάννας", Πλ. Αριστοτέλους 10, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 19:00 & στις 21:30. 

EXHIBITIONS

8η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

700361.jpg

Η Γεωκουλτούρα είναι ο γενικός θεματικός προσανατολισμός που θα διατρέχει όλο το πρόγραμμα της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, που ως έννοια συναρτά την καλλιέργεια της γης με την κουλτούρα ως ένα σύνολο πόρων, κειμένων και πρακτικών που διατίθενται στον άνθρωπο για να κατανοήσει τον κόσμο και να δράσει μέσα σε αυτόν. Η Μαρία Θάλεια Καρρά είναι η επιμελήτρια της κεντρικής έκθεσης της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με τίτλο "Being as Communion". Το επιμελητικό της έργο εστιάζει στη σχέση μεταξύ τέχνης, οικολογίας και κοινοτήτων καθώς και στις πολιτικές του δημόσιου χώρου. Η διοργάνωση πρόκειται να πραγματοποιηθεί από τις 10 Δεκεμβρίου 2022 έως τις 21 Μαΐου 2023 σε μουσεία και άλλους χώρους της πόλης

Info: MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης / Museum of Contemporary Art, Εγνατίας 154 εντός ΔΕΘ-Helexpo, Έναρξη: Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022 στις 20:00. 

CBoc έκθεση ζωγραφικής "Tetragramme"

747972.jpg


Έκθεση ζωγραφικής του Γαλλοϊσραηλινού καλλιτέχνη CBoc με τίτλο "Tetragramme" στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Ο CBoc, καλλιτεχνικό όνομα του Erez Cédric Boccara, ζει και εργάζεται στο Παρίσι, είναι αυτοδίδακτος και εκθέτει τα έργα του για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Περιλαμβάνονται 70 πίνακες, στους οποίους ο καλλιτέχνης εξηγεί πώς ο καθένας από εμάς, κάνοντας μια ευχή, επικοινωνεί και συνδέεται με τον ουράνιο Θεό, το φως, την ενέργεια ή με ό,τι εκείνος πιστεύει, προκειμένου να την πραγματοποιήσει.

Info: Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, Λεωφ. Στρατού 2A. Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 17:00 έως τις 21:00 & Σάββατο από τις 11:00 έως τις 15:00. 

Διάρκεια έκθεσης από 8 Δεκεμβρίου έως 16 Δεκεμβρίου 2022. 

Αλέξανδρος Γεωργίου έκθεση "Empress and Spirits"

alexandros-georgiou-spirits-of-the-endless-night-2019-oil-on-canvas-145x205-cm.jpg

«Ζωγραφίζω ακολουθώντας το ένστικτο χωρίς να δουλεύω με τη λογική», έχει δηλώσει ο εικαστικός καλλιτέχνης, Αλέξανδρος Γεωργίου. Αυτό το χειμώνα, η Athanasiadou Gallery παρουσιάζει στο δημιουργικό της χώρο στη Θεσσαλονίκης την ατομική έκθεσή του με τίτλο «Empress and Spirits». Πρόκειται για μια αυτοβιογραφική αφήγηση του ίδιου, με το στοιχείο του χρώματος και του σχεδίου να πρωταγωνιστούν. Έργα εξπρεσιονιστικά, τα οποία καταφέρνουν να δημιουργούν μία θορυβώδη ησυχία.

Info: Ζina athanassiadou gallery, Παλαιών Πατρών Γερμανού 5, Εγκαίνια: Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022 στις 20:30. Διάρκεια έως: 28 Ιανουαρίου.

MUSIC CONCERTS

Ο Κυπριανός Κατσαρής ερμηνεύει Liszt

kyprianos-katsaris.jpg

Ο καταξιωμένος πιανίστας Κυπριανός Κατσαρής ερμηνεύει Franz Liszt σε μια μοναδική συναυλία στις 9 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Μια απολαυστική συμπαραγωγή του Μεγάρου και της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Πρόγραμμα: Α’ Μέρος
F. Liszt: Κοντσέρτο αρ. 2 για πιάνο και ορχήστρα σε λα μείζονα, S.125, F. Liszt: Ουγγρική ραψωδία για ορχήστρα αρ. 2 σε ντο δίεση ελάσσονα, S. 244/2 | Β’ Μέρος: A. Dvořák: Συμφωνία αρ. 8 σε σολ μείζονα, έργο 88

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου & Παραλία, Παρασκευή στις 21:00.

Συναυλία κλασικής μουσικής με τους Ρία Γεωργιάδου και Sven Birch

746753.jpg

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης φιλοξενεί τη συναυλία κλασικής μουσικής με συντελεστές τους Ρία Γεωργιάδου (φλάουτο) και Sven Birch (πιάνο). Θα παρουσιαστούν έργα των Franz Xaver Mozart, Joachim Andersen, Rudolf Jungwirth, Leopoldine Blahetka, Gaetano Donizetti, Sven Birch και Charles-Marie Widor.

Info: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μ. Ανδρόνικου 6, Σάββατο στις 20:00.

Ανδριάνα Μπάμπαλη - Έυη Σιαμαντά - Κώστας Φαλκώνης

project-mesogeio-vergina-th-qhrl4.jpg

Η Ανδριάνα Μπάμπαλη, η Εύη Σιαμαντά και ο Κώστας Φαλκώνης ξεναγούν το κοινό τους με αφετηρία το Vergina Theatro, στα πιο όμορφα μουσικά τοπία της Μεσογείου με διαχρονικά τραγούδια από Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Κάτω Σικελία, Μαρόκο, Αλγερία, Κύπρο και Ελλάδα... Μια πανδαισία ήχων και μουσικών εικόνων από όλη τη Μεσόγειο! Συμμετέχουν ο Μιχάλης Φαλκώνης, ο Samir Al Belati και 8μελής ορχήστρα υπό την διεύθυνση του Άκη Κατσουπάκη. Με την καλλιτεχνική επιμέλεια του συνθέτη Κώστα Φαλκώνη.

Info: Regency Casino Thessaloniki, 12 χλμ. Θεσσαλονίκης - Αεροδρομίου, Παρασκευή & Σάββατο στις 22:00. To live concert θα διαρκέσει έως τo Σάββατο 10 Δεκεμβρίου.

EVENTS

Αστερόκοσμος 2022-2023

745707.jpg

Ένα από τα μεγαλύτερα και εντυπωσιακότερα Χριστουγεννιάτικα πάρκα, που περιλαμβάνει ένα μοναδικό Fun Park, με 15 παιχνίδια, και 2 παγοδρόμια, δίνει, για άλλη μια χρονιά, τον παλμό των εορτών στη Θεσσαλονίκη, από 11 Δεκεμβρίου έως 8 Ιανουαρίου. Το Χριστουγεννιάτικο, αυτό, υπερθέαμα, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του MagicPark, περιμένει και φέτος μικρούς και μεγάλους, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης για να διασκεδάσουν με την ψυχή τους.

Info: ΔΕΘ, Εγνατίας 154, Κυριακή από τις 11:00 έως τις 23:00. Διάρκεια έως 8 Ιανουαρίου 2023

Χριστούγεννα στο ΝΟΗΣΙΣ 2022

81355064-2929332887100137-4237870812515794944-njpg.webp

Το Νόησις, όπως κάθε χρόνο, από αρχές Δεκεμβρίου έχει προγραμματίσει ποικίλες δραστηριότητες με γιορτινή διάθεση μέσα στο πνεύμα των ημερών. Το σταθερό πρόγραμμα του φορέα με τις προβολές και τις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, την περίοδο αυτή εμπλουτίζεται με γιορτινά εργαστήρια, κατασκευές, πειράματα, παιχνίδια και science show. Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η δράση «Η φωτεινή μου κάρτα / Εργαστήρι κατασκευών», που απευθύνεται σε παιδιά από Β΄ Δημοτικού μέχρι Α΄ γυμνασίου και τους γονείς τους. Την Κυριακή, τα παιδιά θα απολαύσουν ένα υπέροχο εργαστήρι ανάγνωσης βιβλίων και κατασκευών, με τίτλο «Το δικό μου αστέρι!». Ένα βιβλίο γίνεται αφορμή για μια διαδραστική χριστουγεννιάτικη ιστορία. Απευθύνεται από προνηπιακές ηλικίες μέχρι μαθητές Β' Δημοτικού. 

Info: Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας - ΝΟΗΣΙΣ, Οδός Θεσσαλονίκης - Θέρμης (6 χλμ.), Θέρμη, Σάββατο από 16:00 έως τις 18:00. Κυριακή από τις 13:00 έως τις 14:00. 

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις Δήμου Θερμαϊκού 2022

747820.jpg


Ο Δήμος Θερμαϊκού παρουσιάζει το πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων με μουσικές και θεατρικές παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους από τις 9 Δεκεμβρίου έως τις 4 Ιανουαρίου.

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ.

Χριστουγεννιάτικο Bazaar της ΜΕΛΙΣΣΑΣ

image002-2.jpg

Το Ορφανοτροφείο Θηλέων Θεσσαλονίκης «Μέλισσα» συνεχίζει με επιτυχία το Χριστουγεννιάτικο bazaar του από την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου μέχρι και την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου στο νεοκλασικό της κτίριο στη Βασιλίσσης Όλγας. Μας προσκαλεί με μεγάλη χαρά και αγάπη να προμηθευτούμε τα δώρα μας, να συναντηθούμε, να μιλήσουμε, να αγκαλιαστούμε και να ανταλλάξουμε ευχές. 

Info: Κτήριο "ΜΕΛΙΣΣΑ" Βασ. Όλγας 36, ώρες λειτουργίας: 11:00-21:00. 

Διάρκεια bazaar έως: Κυριακή 11 Δεκεμβρίου. 

Enjoy the weekend!