fbpixel

Search icon
Search
Week agenda: Τι να κάνουμε στη Θεσσαλονίκη την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου
AGENDA

Week agenda: Τι να κάνουμε στη Θεσσαλονίκη την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου

Ο ενημερωμένος οδηγός για να απολαύσετε κάθε ημέρα στην πόλη


Η τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου ξεκινάει και μας προσκαλεί σε μια νέα ενδιαφέρουσα εμπειρία στην πόλη. Πλήθος από καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, αλλά και λαμπερά shows μας περιμένουν για να τα ανακαλύψουμε. Εμείς ξεχωρίσαμε μερικά από τα πιο γοητευτικά δρώμενα που πρωταγωνιστούν στην ατζέντα της Θεσσαλονίκης και σας τα προτείνουμε για να περάσετε υπέροχα κάθε ημέρα. 

 Take a look!

ΔΕΥΤΕΡΑ

Εκδήλωση «Μια βαλίτσα ελπίδες και όνειρα»

dimitris-gotsopoulos-dermatino-jacket.jpg

Ένας φόρος τιμής στη Μικρασιατική Παράδοση και στη μνήμη όλων όσων κατάφεραν να επιζήσουν, χάρη στα ψυχικά τους αποθέματα. Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, το Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, πιστό στο μεγάλο παιδευτικό και κοινωνικό έργο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, σχεδιάζει τη διοργάνωση μουσικοθεατρικής φιλανθρωπικής εκδήλωσης με τίτλο: «Μια βαλίτσα ελπίδες και όνειρα». Η εκδήλωση είναι φιλανθρωπικού χαρακτήρα και τα έσοδα θα διατεθούν στην Παιδοογκολογική Κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Κεντρικός αφηγητής της εκδήλωσης θα είναι ο κ. Δημήτρης Γκοτσόπουλος. Θα συμμετέχουν 200 μαθητές του σχολείου, που θα τους συνοδεύουν οι κορυφαίοι Έλληνες μουσικοί – κ. Μανώλης Καραντίνης (μπουζούκι), κ. Θάνος Γκιουλετζής (βιολί) και κ. Αχιλλέας Σοφούδης (πιάνο), γνωστοί ως trio mousikanti, καθώς και παραδοσιακή ορχήστρα.

Info: Βασιλικό Θέατρο, 30ής Οκτωβρίου 2, Δευτέρα στις 19:30. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί και την ερχόμενη Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου.

"Destiny" του Άκη Δήμου στο Metropolitan Urban Theater

694089.jpg

Δύο φίλες, Η Κωνσταντίνα και η Τόνια, ανακαλύπτουν ότι έχουν τον ίδιο σύντροφο.Ένα έργο που αντιμετωπίζει με χιούμορ και ευαισθησία τις ανθρώπινες σχέσεις, την σχέση μας με τον εαυτό μας, τις ανασφάλειες και την ανάγκη για αποδοχή. Τις ερμηνείες θα «ντύνει» ζωντανή πρωτότυπη μουσική επί σκηνής από το band Skiadareses. Πρωταγωνιστούν: Κωνσταντίνα Κλαψινού, Τόνια Μαράκη.

Info: Metropolitan: The Urban Theatre, Αλεξάνδρου Φλέμιγκ 2, Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00. Η παράσταση θα διαρκέσει έως τις 6 Δεκεμβρίου. 

Κώστας Σταματάκης έκθεση ζωγραφικής «Συναισθησία»

743883-XhD5f.jpg

Η αίθουσα τέχνης της Φιλοπτώχου Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης φιλοξενεί τα έργα του γιατρού και ζωγράφου, Κωνσταντίνου Σταματάκη, ο οποίος είναι και μέλος της. Ο τίτλος της έκθεσης είναι «Συναισθησία». 53 πίνακες, οι οποίοι αποτελούν ελαιογραφίες, ακρυλικά, ψηφιδωτό, μολύβι και μικτή ζωγραφική. 

Info: Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης ΦΑΑΘ, Αγίας Σοφίας 38, Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 11:00 έως τις 14:00 και από τις 18:00 έως τις 21:00 και το Σάββατο από τις 11:00 έως τις 14:00. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 5 Δεκεμβρίου. 

ΤΡΙΤΗ

Κωστής Γεωργίου, Ατομική έκθεση

743005.jpg

Στη γενέτειρα του τη Θεσσαλονίκη επιστρέφει ο διεθνώς καταξιωμένος ζωγράφος και γλύπτης Κωστής Γεωργίου, για να επικοινωνήσει την εικαστική του γλώσσα μέσα από ζωγραφικά έργα τέχνης της τελευταίας περιόδου της δημιουργίας του. Επίσης, παρουσιάζει μια σειρά μικρών γλυπτών εμπνευσμένων από τις, μεγάλων διαστάσεων, γλυπτικές εγκαταστάσεις του με τους γνωστούς κόκκινους ακροβάτες-χορευτές όπως αυτοί του έργου Meteoron που εγκαταστάθηκε πρόσφατα στην παραλία της Θεσσαλονίκης, καθώς και άλλων ανάλογων γλυπτών μνημειακών διαστάσεων, εγκατεστημένων σε δημόσιους χώρους και πλατείες στην Ευρώπη, την Αμερική και την Κίνα.

Info: Kapopoulos Fine Arts Gallery, Μοργκεντάου 6, Tρίτη από τις 10:00 έως τις 21:00. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 3 Δεκεμβρίου.

«Οι Μάγισσες του Βάρντε» στο Θέατρο Αυλαία

magisses-toy-varde-730x410.webp

Μια αληθινή ιστορία στη Νορβηγία το μακρινό 1617, γεμάτη πόνο και κατακερματισμό. Η δίκη των μαγισσών με αφορμή μια φονική καταιγίδα που ξέσπασε στο Βάρντε είχε σαν αποτέλεσμα τουλάχιστον 91 άνθρωποι να καταδικαστούν ως ένοχοι μαγείας. Πρωταγωνιστούν: Θεοδώρα Κωστάκου, Τατιάνα Οικονόμου, Βάλια Γκαγκάτση, κ.ά. 

Info: Θέατρο Αυλαία, Τσιμισκή 136, Πλατεία ΧΑΝΘ, Τρίτη στις 21:00. Παραστάσεις έως Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022. 

Κινηματογραφική ταινία, Πινόκιο του Guillermo del Toro

742050.jpg

Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Guillermo del Toroαναπλάθει το κλασικό παραμύθι της ξύλινης κούκλας που ονειρεύεται να γίνει αληθινό αγόρι. Μια ταινία σε σενάριο του ίδιου και των Patrick McHale και Matthew Robbins και σκηνοθεσία του ίδιου σε συνεργασία με τον Mark Gustafson.  Ακούγονται: Tilda Swinton, Gregory Mann, Ewan McGregor, κ.ά. 

ΤΕΤΑΡΤΗ

Συναυλία - αφιέρωμα στο Νίκο Κυπουργό

kupourgos.jpg

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και η Διεύθυνση Πολιτισμού-Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης προχωρούν σε μια συμπαραγωγή που είναι αφιερωμένη στον πρωτοπόρο συνθέτη Νίκο Κυπουργό. Το έργο του διακρίνεται από ποικιλομορφία και περιλαμβάνει σύγχρονες μουσικές αναζητήσεις, με τον επιτυχημένο συνθέτη που έχει γράψει μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, αλλά και τραγούδια, να έχει τιμηθεί με πολλά και γνωστά ελληνικά και διεθνή βραβεία.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου και Παραλία, Τετάρτη στις 21:00.

«Κίνηση ΜΑΤ»

kinisi-mat-4-H69Zm.jpg

Σε μια ταράτσα της πόλης σε καιρό διαδήλωσης, ανάμεσα σε καπνούς και σε εκρήξεις, λαμβάνει χώρα μια απρόσμενη συνάντηση: ένας άντρας των ΜΑΤ έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με μια αντιεξουσιάστρια. Και οι δύο έχουν τους λόγους τους να μη θέλουν να κατέβουν στη διαδήλωση. Η σύγκρουση είναι ολομέτωπη και ξεκαρδιστική. Για εκείνην είναι «ο μπάτσος» και για εκείνον «η αναρχικιά». Στα ενενήντα λεπτά της αναγκαστικής τους συνύπαρξης, θα συμβούν τα μύρια όσα κωμικά, κι όταν τα μυστικά τους ζαλιστούν απ’ τα δακρυγόνα και αποκαλυφθούν, κανένας δε θα είναι πια αυτός που ήτανε. Μια κωμωδία του βραβευμένου με τέσσερα κρατικά βραβεία, Μιχαήλ Άνθη. 

Info: Θέατρο Σοφούλη,Τραπεζούντος 5, Καλαμαριά, Πρεμιέρα Τετάρτη στις 21:00. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν έως τις 22 Δεκεμβρίου.

Κινηματογραφική ταινία «Πράγα» του Javier de Dios

742183-9hsYq.jpg

Ο Μπένι και ο Χάρης, ένα ζευγάρι που κλείνουν μαζί είκοσι χρόνια υποδέχονται τη φίλη τους τη Σουζάνα από τη Μαδρίτη. Στο δείπνο τους, κεντρικό θέμα συζήτησης γίνεται το ζήτημα της υιοθεσίας, η ανάληψη ευθυνών και ο συμβιβασμός, καθώς και πολλά άλλα ερωτήματα, που τα συνοδεύουν, όπως και μυστικά, που κλονίζουν τις μεταξύ τους σχέσεις. Παίζουν οι ηθοποιοί: Λουκία Βασιλείου (Σουζάνα), Χρήστος Μαστρογιαννίδης (Χάρης), Γιάννης Τομάζος (Μπένι). 

Info: Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Εθ. Ἀμύνης 2, Πέμπτη στις 21:00. 

Κινηματογραφική ταινία, Η Νύχτα της 12ης

744501-7sR58.jpg

Η δολοφονία μιας γυναίκας προκαλεί έναν κύκλο ερευνών γύρω από τη ζωή και τις σχέσεις της, κάτι που οδηγεί την αστυνομική ομάδα σε βασανιστική εμμονή. Η μια ανάκριση διαδέχεται την άλλη, οι ύποπτοι δεν τελειώνουν, δημιουργώντας όλο και περισσότερες αμφιβολίες. Ένα μόνο είναι σίγουρο, ότι το έγκλημα έγινε τη νύχτα της 12ης. Πρωταγωνιστούν οι Bastien Bouillon, Bouli Lannes, Anouk Grinberg, κ.ά. 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Jack Savoretti "Europiana tour" στη Θεσσαλονίκη

721955.jpg

Ένας αγαπημένος καλλιτέχνης του ελληνικού κοινού έρχεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη μαζί με το συγκρότημά του. Ο Jack Savoretti θα δώσει μια μοναδική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής της πόλης, στα πλαίσια της περιοδείας του "Europiana" που περιλαμβάνει και την Αθήνα. Το άλμπουμ του Europiana κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2021 και είναι το δεύτερο άλμπουμ του που έφτασε το #1 των UK Charts μετά το "Singing to Strangers". Ηχογραφήθηκε στο σπίτι του κατά τη διάρκεια της καραντίνας και πήρε εξαιρετικές κριτικές.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου και Παραλία, Παρασκευή στις 21:30. 

Ανδριάνα Μπάμπαλη - Έυη Σιαμαντά - Κώστας Φαλκώνης σε μια μουσική παράσταση

project-mesogeio-vergina-th.jpg

Η Ανδριάνα Μπάμπαλη, η Εύη Σιαμαντά και ο Κώστας Φαλκώνης ξεναγούν το κοινό τους με αφετηρία το Vergina Theatro, στα πιο όμορφα μουσικά τοπία της Μεσογείου με διαχρονικά τραγούδια από Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Κάτω Σικελία, Μαρόκο, Αλγερία, Κύπρο και Ελλάδα... Μια πανδαισία ήχων και μουσικών εικόνων από όλη τη Μεσόγειο! Συμμετέχουν ο Μιχάλης Φαλκώνης, ο Samir Al Belati και 8μελής ορχήστρα υπό την διεύθυνση του Άκη Κατσουπάκη. Με την καλλιτεχνική επιμέλεια του συνθέτη Κώστα Φαλκώνη.

Info: Regency Casino Thessaloniki, 12 χλμ. Θεσσαλονίκης - Αεροδρομίου, Παρασκευή & Σάββατο στις 22:00. To live concert θα διαρκέσει έως τις 10 Δεκεμβρίου. 

Τα «Κατά Μάρκον» στο Θέατρο Αμαλία 

739143.jpg

Ρεμπέτικη μουσική και κοινωνικές συνθήκες, που «γέννησαν» την παράδοσή της. Αφετηρία αποτελούν οι δραματοποιημένες αφηγήσεις δύο από τους κορυφαίους ρεμπέτες, του Μάρκου Βαμβακάρη και του Μιχάλη Γενίτσαρη, από τις αρχές του 20ου αιώνα έως τη δεκαετία του ’60, καθώς και άλλα αντιπροσωπευτικά κείμενα της περιόδου. Μέσα από τις μνήμες, τις διηγήσεις και τα τραγούδια τους, ξεκινάμε από την παλιά Σύρα του Μάρκου, για να καταλήξουμε στον Πειραιά της εποχής του Μεσοπολέμου, όπου η σμυρναίικη σχολή παραχωρεί τη θέση της στο πειραιώτικο ρεμπέτικο.

Info: Θέατρο Αμαλία, Αμαλίας 71, Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 20:00. 

ΣΑΒΒΑΤΟ

Χάρτης των Γεύσεων 2022

xartis-ton-gefseon.jpg

Ο Χάρτης των Γεύσεων είναι η σημαντικότερη οινική εκδήλωση στη Βόρεια Ελλάδα. Από την πρώτη του διοργάνωση, το 2003, μέχρι σήμερα, έχει συμβάλλει ουσιαστικά στην ποιοτική και στοχευμένη επικοινωνία και προώθηση του ελληνικού κρασιού και κατ’ επέκταση στη δημιουργία οινικής παιδείας. Πλέον, έχει εξελιχθεί σε ιδανική πλατφόρμα συνάντησης του οινικού κόσμου ολόκληρης της Ελλάδας. Οινοποιοί, αποσταγματοποιοί και εισαγωγείς προβάλλουν τα προϊόντα και τη δραστηριότητά τους στους χιλιάδες επισκέπτες: καταναλωτές, πλήθος σημαντικών οινικών προσωπικοτήτων και επαγγελματιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Info: Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης, Λεωφ. Στρατού 3, Σάββατο & Κυριακή από τις 12:00 έως τις 20:00. 

"Stand-up symphony" στην Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.

standupsymphony-18.jpg

Το πρωτοπόρο "Stand-up symphony" επιστρέφει δυναμικά την ερχόμενη εβδομάδα με συναυλίες για τα σχολεία της Θεσσαλονίκης, live stream για τα σχολεία όλης της Ελλάδας και ολοκληρώνει τον πρώτο φετινό του κύκλο με μία παράσταση για όλους το Σάββατο. Ο γνωστός κωμικός Δημήτρης Δημόπουλος ανεβαίνει στη σκηνή με την Κ.Ο.Θ. και με το αστείρευτο χιούμορ του απαντά σε ερωτήματα όπως «Ποιος είναι ο κώδικας συμπεριφοράς σε μια συναυλία συμφωνικής μουσικής;» ή το «Πώς άλλαξε ο τρόπος που ακούμε μουσική τον τελευταίο αιώνα;» αποκαλύπτοντας πως ο καθένας μας μπορεί να (και ίσως έχει ήδη) παίξει όργανο μιας συμφωνικής ορχήστρας.

Info: Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ, Εγνατίας και Λεωφ. Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, Σάββατο στις 19:00. 

ΚΥΡΙΑΚΗ 

«Ποιος Φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ» στο Θέατρο Σοφούλη

poios-fobatai-tin-virginia-730x410-qFyoX.webp

Το θεατρικό έργο «Ποιος Φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ» επιστρέφει στη σκηνή του θεάτρου Σοφούλη σε σκηνοθεσία Αντώνη Καραγιάννη. Το πέρασμα της νύχτας είναι σαρωτικό και το ποτό, απαραίτητο καύσιμο, όπως ξεστομίζεται, από μια ηλικία και μετά. Τα ξεσπάσματα δημιουργούν απρόβλεπτες συνθήκες. Οι τέσσερις χαρακτήρες του έργου αποκαλύπτονται, επικοινωνούν, αγωνίζονται απελπισμένα να ξεσκεπάσουν όλη τους την αλήθεια. Έχοντας επίγνωση του κινδύνου από τις αποκαλύψεις που έπονται, το σκοτάδι αρχίζει να τους κυκλώνει... Πρωταγωνιστούν: Παυλίνα Χαρέλα, Κρίτωνας Ζαχαριάδης, Αλέξης Κότσυφας, Χρύσα Μπουγιουκλή.

Info:
Θέατρο Σοφούλη, Τραπεζούντος 5, Καλαμαριά. Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00, Kυριακή στις 19:30.

«Κάποιος να με προσέχει» του Frank McGuinness στο θέατρο Αυλαία

726688-bEv90.jpg

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το συναρπαστικό έργο του Frank McGuinness Κάποιος να με προσέχει (Someone who’ll watch over me), παρουσιάζεται από 11 Νοεμβρίου 2022, στη Θεσσαλονίκη, σε παραγωγή του Θεάτρου Αυλαία και το Φεβρουάριο του 2023, στην Αθήνα, στο Θέατρο Ιλίσια, σε σκηνοθεσία της Αθανασίας Καραγιαννοπούλου. Το έργο, βασισμένο στην αληθινή ιστορία, μιλά για τρεις ομήρους (έναν Άγγλο, έναν Ιρλανδό κι έναν Αμερικανό) που είναι έγκλειστοι σ’ ένα κελί στο Λίβανο, υπό το άγρυπνο βλέμμα των τρομοκρατών – απαγωγέων τους. Η προσπάθειά τους ν’ αντέξουν τις κακουχίες και την αγωνία του θανάτου εκδηλώνεται με δαιμονικό χιούμορ ή «παιχνίδια» διαφυγής. Μέσα από συγκρούσεις ή συναισθηματικές εξάρσεις, οι τρεις τους θα αγαπήσουν ο ένας τον άλλο και θα δεθούν με ισχυρότερα δεσμά και από τις αλυσίδες που τους κρατούν. Ερμηνεύουν ο Αντίνοος Αλμπάνης, ο Δημήτρης Μάριζας και ο Πήτερ Ράντλ.

Info: Θέατρο Αυλαία, Τσιμισκή 136, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 19:00. Παράταση Παραστάσεων: έως Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022. Κατάλληλο για ηλικίες: 16+.

Enjoy thw week!