fbpixel

Search icon
Search
Week agenda: Όσα θα απολαύσουμε στη Θεσσαλονίκη τη νέα εβδομάδα
AGENDA

Week agenda: Όσα θα απολαύσουμε στη Θεσσαλονίκη τη νέα εβδομάδα

Οι προτάσεις για να περάσουμε υπέροχα κάθε στιγμή στην καρδιά της πόλης


Καλή εβδομάδα και για τους περισσότερους από εσάς καλή αρχή στη νέα πραγματικότητα ύστερα από την καθιερωμένη μαγική περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών. Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται σιγά σιγά τον Σεπτέμβριο με μια σειρά από ενδιαφέρουσες εκθέσεις και κινηματογραφικές προβολές στα θερινά σινεμά μέχρι πρωτότυπα μουσικά events. Κάθε ημέρα είναι και μια πρόσκληση για να περάσουμε όμορφες στιγμές. Εμείς σας προτείνουμε όσα ξεχωρίσαμε για να περάσετε υπέροχα και αυτήν την εβδομάδα.

Let's take a look together!

ΔΕΥΤΕΡΑ

Κινηματογραφική προβολή «Οπενχάιμερ - Oppenheimer»

807513-EFKqO.jpg

Σε σενάριο και σκηνοθεσία του Christopher Nolan, η ταινία «Οπενχάιμερ/ Oppenheimer» είναι ένα επερχόμενο θρίλερ που γυρισμένο σε IMAX που σπρώχνει το κοινό στο παράδοξο του αινιγματικού ανθρώπου που πρέπει να ρισκάρει να καταστρέψει τον κόσμο για να τον σώσει. Σενάριο: Christopher Nolan, Kai Bird, Martin Sherwin. Πρωταγωνιστούν: Cillian Murphy, Emily Blunt, Matt Damon, Robert Downey Jr., Alden Ehrenreich, Scott Grimes, κ.ά.

Info:
Η ταινία προβάλλεται σε κεντρικές αίθουσες της πόλης. Επισκεφθείτε τις επίσημες σελίδες τους σχετικά με τις ημέρες και ώρες προβολής.

Κινηματογραφική προβολή «Αντίστροφη Μέτρηση - Retribution»

b137b909857657b51eb9ae221d833d07-LJ3d7.jpg

Ένα στέλεχος τράπεζας δέχεται απειλή για βόμβα ενώ οδηγεί, με τα παιδιά του προς το σχολείο τους. Η βόμβα βρίσκεται κάτω από το κάθισμά του, και θα εκραγεί αν βγει από το αμάξι. Ποια θα είναι η εξέλιξή του και θα καταφέρει τελικά να δραπετεύσει; Σκηνοθεσία: Nimród Antal. Σενάριο: Alberto Marini, Christopher Salmanpour. Πρωταγωνιστούν: Liam Neeson, Matthew Modine, Jack Champion.

Info:
Η ταινία προβάλλεται σε κεντρικές αίθουσες της πόλης. Επισκεφθείτε τις επίσημες σελίδες τους σχετικά με τις ημέρες και ώρες προβολής.

'Εκθεση «Νέα αποκτήματα / Νέες προσεγγίσεις» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης - Ταφικό ανάγλυφο μονομάχου

806126-5jnfz-Sl6SY.jpg


Στο πλαίσιο του εκθεσιακού θεσμού με τίτλο «Νέα αποκτήματα / Νέες προσεγγίσεις», μία περίοπτη προθήκη στον χώρο υποδοχής του μουσείου καλωσορίζει τους επισκέπτες, συστήνοντάς τους μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες, νέες και παλιές, αρχαιότητές του. Αντικείμενα που είτε αποκτήθηκαν πρόσφατα και για πρώτη φορά παρουσιάζονται στο επιστημονικό και ευρύ κοινό είτε ανασύρθηκαν από τα ράφια των αποθηκών για να εκτεθούν υπό το πρίσμα μιας νέας προσέγγισης, όπως μετά από μία διαδικασία αποκατάστασης, μία νέα ερμηνεία ή νέα επιστημονικά δεδομένα.

Αφορμή για την παρουσίαση στο κοινό του ταφικού ανάγλυφου μονομάχου αποτελεί η ταυτοποίηση της άγνωστης προέλευσής του, μέσω αρχειακής έρευνας. Το ανάγλυφο που έφερε τον αριθμό ΑΓ 1375 θεωρούνταν μέχρι το 2017 άγνωστης προέλευσης. Σύμφωνα με δελτίο καταγραφής που εντοπίστηκε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, βρέθηκε σε ανασκαφή στην οδό Κων. Μελενίκου, κοντά στο ανατολικό τείχος της αρχαίας Θεσσαλονίκης, και σε μεταγενέστερο χρόνο μεταφέρθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Αυτό που κυρίως εντυπωσιάζει είναι η διατήρηση της χρωματικής του διακόσμησης, γεγονός σπάνιο καθώς στα περισσότερα γλυπτά το χρώμα δεν σώζεται. Οι λεπτομέρειες της ένδυσης και του εξοπλισμού του μονομάχου, μάς μεταφέρουν στον πολύχρωμο κόσμο της αρένας και των μονομαχικών αγώνων που διεξάγονταν στη Θεσσαλονίκη τα ρωμαϊκά χρόνια. Μικρής διάρκειας ξενάγηση στα "Νέα αποκτήματα / νέες προσεγγίσεις" θα γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα από αρχαιολόγο του μουσείου.

Info:
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μανώλη Ανδρονίκου 6. Ώρες & ημέρες επίσκεψης: Καθημερινά από τις 08:00 έως τις 20:00. Διάρκεια έως: 30 Νοεμβρίου 2023.

ΤΡΙΤΗ

Παράσταση «Ο Αριστοφάνης Ονειρεύεται» στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης»

aristofanis-oneirevetai-cIOKH.jpg

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Μερκούρεια» Δήμου Νεάπολης - Συκεών, παρουσιάζεται η παράσταση «Ο Αριστοφάνης Ονειρεύεται» στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης». Η Λυσιστράτη με όπλο την ερωτική επιθυμία, επιχειρεί να σταματήσει τον πόλεμο και να συμφιλιώσει τους Έλληνες. Η Πραξαγόρα (από τις Εκκλησιάζουσες) με τις συντρόφους της επιστρατεύει την τακτική του θεάτρου και της μεταμφίεσης, καταλαμβάνει τη συνέλευση και περνάει το νόμο να αναλάβουν οι γυναίκες την εξουσία και να επιβάλουν κοινοκτημοσύνη στην πόλη. Η παράσταση είναι μία σύνθεση των δύο κωμωδιών του Αριστοφάνη που τις συνδέει η δράση των γυναικών για το κοινό καλό. Οι δύο αυτές γυναικείες κωμωδίες του ποιητή εκφράζουν τις ιδέες του για έναν κόσμο συμφιλιωμένο και δίκαιο. Η συμφιλίωση δεν έχει νόημα χωρίς υλική ευημερία για όλους τους πολίτες. Οι γυναίκες του Αριστοφάνη αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία και αρθρώνουν τα όνειρά του για μια άλλη (ουτοπική) συνθήκη. Ο πόλεμος και το μεταπολεμικό όνειρο μια άλλης ζωής συνδέουν τα δύο έργα καθώς και δύο γενιές γυναικών που επιμένουν να ονειρεύονται…Μετάφραση: Θωμάς Ψύρρας. Σκηνοθεσία: Κυριακή Δ. Σπανού. Πρωταγωνιστούν: Βερόνικα Δαβάκη, Φρόσω Ζαγοραίου, Θανάσης Ζέρβας, κ.ά. Παίζουν οι μουσικοί: Σπύρος Καβαλλιεράτος (κιθάρα-μαντολίνο-φλογέρα), Γιάννης Μακρυγιάννης (κρουστά).

Info: Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης», Καρόλου Κουν 11. Τρίτη, 29 Αυγούστου στις 21:00. 

Παράσταση «Πέρσες» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου στο Θέατρο Δάσους

790922.jpg

Η Ομάδα Σημείο Μηδέν και ο σκηνοθέτης Σάββας Στρούμπος παρουσιάζουν την παράσταση «Πέρσες» του Αισχύλου. Οι Πέρσες (472 π.Χ) είναι το παλαιότερο πλήρες δράμα που σώζεται στις μέρες μας και ταυτόχρονα ένα ιστορικό ντοκουμέντο για τη σημαντικότερη σύγκρουση της δεύτερης περσικής εισβολής στην Ελλάδα, τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Μία από τις πιο καθοριστικές μάχες στην ιστορία της ανθρωπότητας, αποτελεί το θέμα της τραγωδίας του Αισχύλου, ο οποίος πήρε μέρος σ’ αυτήν. Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας. Σκηνοθεσία: Σάββας Στρούμπος. Πρωταγωνιστούν: Ρόζυ Μονάκη, Έβελυν Ασουάντ, Μπάμπης Αλεφάντης, Άννα Μαρκά Μπονισέλ, κ.ά.

Info: Θέατρο Δάσους, Δάσος Σέιχ Σου. Τρίτη 29 Αυγούστου στις 21:00.

Έκθεση «Eyewitness / Γιάννης Μπεχράκης» στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

2-yannis-behrakis-reuters-zmunz-ZJ0oJ.jpg
Καμπούλ, 2001 Γιάννης Μπεχράκης / Reuters

«Καθήκον μου είναι να φροντίσω κανένας να μην μπορεί να πει ότι δεν γνώριζε». Σε αυτά τα λόγια περικλείεται το πάθος για τη φωτοδημοσιογραφία και συγχρόνως το ήθος του κορυφαίου φωτοδημοσιογράφου Γιάννη Μπεχράκη για το ρεπορτάζ και την είδηση. Τα ίδια λόγια αποτελούν τον βασικό άξονα αποτύπωσης γεγονότων κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες σε χώρες όπως η Τσετσενία, το Αφγανιστάν, το Κόσοβο, η Σομαλία, το Ιράκ, η Σιέρα Λεόνε, η Λιβύη, η Ελλάδα, η Βοσνία και το Ιράν, όπου ο ίδιος βρέθηκε ως αυτόπτης μάρτυρας, και παρουσιάζονται στην ομότιτλη έκθεση «Eyewitness / Γιάννης Μπεχράκης» στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Ως ανταποκριτής πολέμου του πρακτορείου Reuters, ο Γιάννης Μπεχράκης βρέθηκε στις πιο ταραχώδεις στιγμές της σύγχρονης, παγκόσμιας ιστορίας, τιμήθηκε με τις υψηλότερες σε παγκόσμιο επίπεδο διακρίσεις για το έργο του και ενέπνευσε μια νεότερη γενιά Ελλήνων φωτοδημοσιογράφων. Η έκθεση στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης φιλοξενεί τις φωτογραφίες που πρωτοπαρουσιάστηκαν στην έκθεση για τον Γιάννη Μπεχράκη στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο πλαίσιο του Athens Photo World 2019, πλαισιωμένες από προβολές, πρώιμο υλικό, περιοδικά και τεχνικό εξοπλισμό από το αρχείο του ίδιου, με την ευγενική άδεια της οικογένειάς του. Επιμέλεια: Ηρώ Κατσαρίδου, διευθύντρια MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Ηρακλής Παπαϊωάννου, επιμελητής MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Λευτέρης Πιταράκης, φωτοδημοσιογράφος / Associated Press.

Info:
MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α’, Προβλήτα Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης. Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 11:00-19:00, Πέμπτη 11:00-20:00, Δευτέρα κλειστά. Διάρκεια: έως 8 Οκτωβρίου 2023. Η έκθεση πραγματοποιείται με την συνεργασία του Athens Photo World.

ΤΕΤΑΡΤΗ

Έκθεση «Αειφορία- Αναγέννηση- Αγώνας- Ανακύκλωση- Φοίνιξ & Αγών» στο Βυζαντινό Μουσείο

foiniks-aghon-1-scaled-ez0yx-RkmUR.jpg

Για το 2023 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής». Με την επιλογή του συγκεκριμένου θέματος, επιδιώκει να αναδείξει τον ρόλο και τη δύναμη των συγκεκριμένων πολιτιστικών φορέων στη συμβολή τους στην αειφορία και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου. Στην έκθεση «ΦΟΙΝΙΞ – ΑΓΩΝ», σημαντικό στοιχείο αποτελεί η επανάχρηση και η ανακύκλωση υλικών που συντείνουν στην κυκλική οικονομία, καθώς επίσης και οι συνεχείς αγώνες που διασφαλίζουν την ελευθερία και την ευημερία.

Πρόκειται για έναν εικαστικό διάλογο νεότερων τέχνεργων του Νομισματικού Μουσείου με σύγχρονες καλλιτεχνικές δημιουργίες, ο οποίος διαρθρώνεται σε δύο ενότητες:

1. «ΦΟΙΝΙΞ». Νομίσματα, Μετάλλια, δύο μοναδικές, παγκοσμίως, Μήτρες και Σφραγίδες του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια με τον αναγεννώμενο φοίνικα θα συνομιλούν με τις δημιουργίες «Αναγέννηση» της γλύπτριας Αφροδίτης Λύτη από μεταλλικά στοιχεία και γυάλινες ψηφίδες και «Φοίνιξ» του εικαστικού Γιώργου Μπαρδάκα από ανακυκλωμένα υλικά, αποδεικνύοντας πώς από τα «σκουπίδια» μπορεί να αναγεννηθεί ένα γλυπτό.

2. «ΑΓΩΝ». Μετάλλια, Αριστεία και μοναδικές, παγκοσμίως, Μήτρες του βασιλιά Όθωνα Α΄ με αγωνιστές και αγωνίστριες του 1821 θα συνομιλούν με ζωγραφικά έργα του εικαστικού Νίκου Τσιαπάρα εμπνευσμένα από αυτά, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο τον αειφόρο αγώνα για ανεξαρτησία και ελευθερία ατόμων και λαών.

Info:
Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Λεωφ. Στρατού 2. Διάρκεια έκθεσης: έως 17 Σεπτεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά από τις 08:00 έως τις 20:00.

Ντουέτο «Ζήσε τη στιγμή» των Ευρυδίκη - Μπλε live στη Μονή Λαζαριστών

w23-130321duets2023.jpg

Ύστερα από τις αλλεπάλληλες sοld out εμφανίσεις τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η Ευρυδίκη και οι Μπλε ταξιδεύουν σε επιλεγμένους σταθμούς σε Ελλάδα και Κύπρο. Οι δύο πιο ξεχωριστές ποπ-ροκ φωνές της ελληνικής σκηνής, η Ευρυδίκη και η Τζώρτζια ετοιμάζονται να βάλουν φωτιά στη σκηνή... «Ζήσε τη στιγμή»είναι ο τίτλος του νέου τους ντουέτου που κυκλοφόρησε πρόσφατα με τις φωνές των δύο ερμηνευτριών σε μουσική του Γιώργου Παπαποστόλου, συνθέτη και παραγωγού των Μπλε και στίχους του Γιώργου Παρώδη. Επί σκηνής λοιπόν Ευρυδίκη και Μπλε, αποζημιώνοντας τους fans και των δύο, που ζητούσαν επίμονα -εδώ και πολύ καιρό- αυτήν τη συνεργασία.

Info: Μονή Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη. Τετάρτη 30 Αυγούστου στις 21:00. 

Γιάννης Πάριος Live στο Θέατρο Γης

parios.jpg

Ο ερωτικός ερμηνευτής Γιάννης Πάριος, έρχεται την Τετάρτη 30 Αυγούστου στο Θέατρο Γης. Μαζί του το κοινό θα ταξιδέψει, θα ερωτευτεί, θα ονειρευτεί, θα νοσταλγήσει και θα τραγουδήσει τις μεγαλύτερες παλιές και νέες του επιτυχίες χαρίζοντας αμέτρητες συγκινήσεις σε μια βραδιά στο Θέατρο Γης. Με την ιδιαίτερη χροιά της φωνή του και τις μοναδικές ερμηνείες του έχει καταφέρει να είναι χαραγμένος ανεξίτηλα στη συνείδηση του κοινού τόσο ο ίδιος ως καλλιτέχνης, όσο και τα τραγούδια που έχει ερμηνεύσει. Πάντα με μεγάλο σεβασμό και αφοσίωση σε αυτό που κάνει, κατάφερε να έχει μια συγκινητική απήχηση στον κόσμο όλα αυτά τα χρόνια. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι κάθε του δίσκος έχει γίνει χρυσός ή πλατινένιος.

Info: Θέατρο Γης, Νταμάρι Τριανδρίας. Τετάρτη 30 Αυγούστου στις 21:00.

Παράσταση «Το θαυμαστό ταξίδι» του Νιλς Χόλγκερσον στο Θέατρο Κήπου

periodia-nils-3-768x511.jpg

Στις αρχές του 20ου αιώνα, η δασκάλα Σέλμα Λάγκερλεφ, γράφει για τα παιδιά το έργο που χρησιμοποιήθηκε και ως αναγνωστικό βιβλίο στα σχολεία της Σουηδίας. Ένα παραμύθι, γεμάτο ποίηση και ομορφιά, αγάπη για τη φύση, χιούμορ και συγκίνηση. Ο σκανδαλιάρης, ατίθασος και άτακτος Νιλς, μεταμορφωμένος σε νάνο από ένα ξωτικό, ταξιδεύει μαζί με τον Μάρτιν, τον λευκό χήνο του και ένα σμήνος από αγριόχηνες πάνω από βουνά και θάλασσες, πεδιάδες και λίμνες, δάση και ποτάμια, λιμάνια, χωριά και πολιτείες. Σ΄ αυτό το ταξίδι, ο Νιλς ανακαλύπτει τα μυστικά της φύσης, τη ζωή των πουλιών και των ζώων και μαθαίνει να τα αγαπά, να τα προστατεύει και να τα σέβεται. Παρέα με τη σοφή αγριόχηνα Άκα, την Αλεπού, τον Αργυροπελεκάνο, την Πουπουλένια, τον Γοργοφτέρουγο τον αετό και τη Μεγάλη Πεταλούδα, αναγνωρίζει την αξία της ομαδικότητας και την αρετή της αλληλοβοήθειας και αλληλοϋποστήριξης. Η παράσταση αφηγείται στα παιδιά ένα ωραίο οικολογικό παραμύθι, τώρα που έχουμε χρέος να τους μιλήσουμε για το περιβάλλον και την προστασία του. Η μουσική της παράστασης βασίζεται σε φολκλορικά λυρικά τραγούδια και Σκανδιναβούς συνθέτες, όπως ο Grieg, ο Sibelious και o Gade. Κείμενο - Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αδάμης. Πρωταγωνιστούν: Ανθή Χριστοθανοπούλου, Άρης Καλαβρός, Γιώργος Γκιόκας, Χαρά Νικολάου, Κατερίνα Περλιάνη, Τάσος Ράπτης.

Info: Θέατρο Κήπου, Νικολάου Γερμανού, Πλατεία ΧΑΝΘ. Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023 20:30. 

ΠΕΜΠΤΗ

Παράσταση «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ στο Θέατρο Δάσους

805895.jpg

Στην «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, Ηλέκτρα και Ορέστης εκδικούνται για το φόνο του Αγαμέμνονα από την Κλυταιμνήστρα και τον Αίγισθο, πληρώνοντας το αίμα με αίμα. Βαθιά επηρεασμένος από την εποχή του (τέλη του 5ου αιώνα), που διακατέχεται από πνεύμα αμφισβήτησης, διερεύνησης και αποδόμησης, ο Σοφοκλής επιλέγει να αφηγηθεί τον μύθο των Ατρειδών μέσα από το υποκειμενικό βλέμμα της Ηλέκτρας. Ένα βλέμμα θρυμματισμένο από τον πόνο και το πένθος, που αντανακλά, μεγεθύνει και ενίοτε παραμορφώνει την πραγματικότητα που την περιβάλλει. Το αινιγματικό και απροσδόκητο τέλος της τραγωδίας δεν προμηνύει κανένα ευτυχές τέλος, ούτε για την ηρωίδα ούτε για τα πάθη του οίκου της. Ο Σοφοκλής δεν παίρνει θέση για το θέμα της μητροκτονίας που απασχόλησε τόσο τον Αισχύλο, όσο και τον Ευριπίδη. Ως κινηματογραφιστής, εστιάζει τον φακό του στο πρόσωπο της Ηλέκτρας, που μετά τους άγριους πανηγυρισμούς για την ευόδωση του σχεδίου της εκδίκησης, παραμένει παράξενα σιωπηλή, μια κούφια μάσκα, που νιώθει κανείς πως δεν θα ξαναμιλήσει ποτέ πια. Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ. Πρωταγωνιστούν: Λένα Παπαληγούρα, Στρατής Χατζησταματίου, Ελισάβετ Μουτάφη, Ιωάννης Παπαζήσης, κ.ά.

Info: Θέατρο Δάσους, Δάσος Σέιχ Σου. Πέμπτη 31 Αυγούστου στις 21:00. 

Αυγουστιάτικη Πανσέληνος στο Αρχαιολογικό Μουσείο

moyseio-thessalonikis.jpg

Θα απολαύσουμε τη Μπλε Πανσέληνο του Αυγούστου με την αφηγηματική παράσταση παραμυθιών «Ἦν γάρ ποτέ χρόνος…» αφηγήσεις-αιώρα, ανάμεσα στον μύθο και το λαϊκό παραμύθι, της Αγνής Στρουμπούλη και του Σταύρου Παργινού. Επιλογή υλικού, αφήγηση: Αγνή Στρουμπούλη
Πρωτότυπη μουσική: Σταύρος Παργινός [βιολοντσέλο]. Όπως κάθε χρόνο, θα έχουμε τη δυνατότητα να επισκεφθούν τις υπαίθριες εκθέσεις του Μουσείου υπό το φως του φεγγαριού έως τις 23:00.

Info: Αρχαιολογικό Μουσείο, Μ. Ανδρόνικου 6. Πέμπτη 31 Αυγούστου στις 21:00.

Πανσέληνος στο ΝΟΗΣΙΣ

807865.jpg

Το ΝΟΗΣΙΣ υποδέχεται το φεγγάρι και διοργανώνει εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο για όλη την οικογένεια. Με αφορμή τη Μπλε πανσέληνο, μια μοναδική βραδιά θα εξελιχθεί στις εγκαταστάσεις του ΝΟΗΣΙΣ, με θέα τον Θερμαϊκό, όπου μικροί και μεγάλοι θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν καλύτερα, όχι μόνο το εντυπωσιακό ουράνιο φαινόμενο, αλλά πολλά περισσότερα για τη Σελήνη. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα πραγματοποιηθούν δύο δωρεάν προβολές στο Πλανητάριο (χωρητικότητα 150 άτομα). Η είσοδος θα γίνεται με κουπόνια προτεραιότητας που θα διατίθενται από το ταμείο τη μέρα εκείνη από τις 18.00 και επιτρέπεται σε άτομα από 5 ετών. Θα ακολουθήσει ομιλία με θέμα «Σελήνη: η αιώνια συνοδός της Γης», του Κλεομένη Τσιγάνη, καθηγητή ΑΠΘ. Ακόμη, θα πραγματοποιηθεί ζωντανή επίδειξη της λειτουργίας του αυτοματοποιημένου Σταθμού Αστροπαρατήρησης του ΑΠΘ στο ΝΟΗΣΙΣ, από τα μέλη της ομάδας αστροδυναμικής του πανεπιστημίου. Μετά τις 21.30, θα ακολουθήσει αστροπαρατήρηση με τηλεσκόπια του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας. Τη βραδιά θα πλαισιώσει μουσικό σχήμα, με τη συνεργασία της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού Θέρμης (ΔΕΠΠΑ).

Info: Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας - ΝΟΗΣΙΣ, 6ο χλμ. Οδού Θεσσαλονίκης - Θέρμης. Πέμπτη 31 Αυγούστου στις 19:00.

15ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού και Μουσικής στη Γέφυρα Περραιβού 

807892.jpg

Το Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού & Μουσικής έρχεται για 15η χρονιά, στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης, από 31 Αυγούστου ως και 3 Σεπτεμβρίου 2023. Το πολυαναμενόμενο μουσικοχορευτικό θέαμα ζωντανεύει ξανά στη σκηνή του ειδικά διαμορφωμένου προαύλιου χώρου του Δημοτικού Σχολείου Γέφυρας, σε μια επετειακή έκδοση που αναμένεται να χαρίσει αξέχαστες στιγμές και πολλές συγκινήσεις. 100 χρόνια προσφυγιάς για τη μητέρα-Γέφυρα Θεσσαλονίκης. 100 χρόνια από την έλευση των πρώτων προσφύγων από τις αλησμόνητες πατρίδες της Ανατολικής Θράκης και Ανατολικής Ρωμυλίας. 100 χρόνια συνύπαρξης, αλληλοεπιρροής και συγχώνευσης των διαφορετικών πολιτισμών και κουλτούρας του κάθε Μετρινού και Σωζοπολίτη, που πλέον συνθέτουν το μωσαϊκό της ιστορικής Γέφυρας.

Info: Γέφυρα Περραιβού. Έναρξη: Πέμπτη 31 Αυγούστου στις 20:30. Καθημερινά την ίδια ώρα μέχρι την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου.

Thessaloniki Beer Festival 2023 στη Δ.Ε.Θ.

thessaloniki-beer-festival-2023-thumb.webp

Από την Πέμπτη 31 Αυγούστου μέχρι και την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου, ο προαύλιος χώρος της ΔΕΘ - TIF Helexpo μετατρέπεται σε ένα τεράστιο Beer Garden με πάνω από 30 beer kiosks, 2 music stages & ειδικά διαμορφωμένο Street Food area. Η δημιουργική ομάδα της Soulfood Thessaloniki, σε συνεργασία με τη Hoppy Pub & το Grook Taproom, σας παρουσιάζουν το μεγαλύτερο φεστιβάλ μπίρας της Ελλάδας. Το Thessaloniki Beer Festival 2023 αποτελεί την κορυφαία συνάντηση για όλους τους λάτρεις του ζύθου από την Ελλάδα και το εξωτερικό για 4 ημέρες.

Don't miss the dates: 

Live Stage
Πέμπτη 31/08
Planet of Zeus
Nasa Funk

Παρασκευή 01/09
Naxatras
Reverend Beasts

Σάββατο 02/09
Fundracar
Negros Tou Moria

Κυριακή 03/09
Xaxakes
TBC
DJ Stage
Takeover by Radio DJs of 1055 ROCK

Info: Δ.Ε.Θ., Εγνατίας 154. Έναρξη: Πέμπτη 31 Αυγούστου από τις 17:00 έως τις 23:55. Καθημερινά τις ίδιες ώρες μέχρι την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου. 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Παράσταση «E-pass ή επί τας!» στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης»

801305.jpg

Ακόμη πιο απολαυστικοί, καυστικοί, διασκεδαστικοί και δροσεροί επιστρέφουν οι Μπαντα- ρισμένοι (evolution), σχεδόν έξι χρόνια μετά από την τελευταία τους εμφάνιση. Αυτή τη φορά το κοινό θα τους απολαμβάνει από την Τρίτη 11 Ιουλίου στην ταράτσα του Βασιλικού Θεάτρου, στο Cafe Θέα/tro για να πάρει θέση στο απόλυτο δίλημμα της εποχής: E-pass ή επί τας! Θα ξαναβρούν την κλεμμένη τους αδερφή οι Καρυάτιδες που ζωντανεύουν μια νύχτα στο μουσείο; Η πιστοποιημένη σύμβουλος σχέσεων Dr. Μένη Φλάντζα θα μπορέσει να σώσει έναν βαλτωμένο γάμο; Εντέλει, ύστερα απ’ τον όλεθρο των πάντων, θα επιβιώσει μόνο η κατσαρίδα; Κι αν ναι, θα μπορέσει να βρει πατρίδα; Κείμενα- Σκηνοθεσία: Χρήστος Παπαδημητρίου. Πρωταγωνιστούν: Ηρώ Δημητριάδου, Χρύσα Ζαφειριάδου, Χρήστος Παπαδημητρίου, κ.ά.

Έκθεση «50+1 ιστορίες από τη συλλογή Κωστάκη» στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης - Συλλογή Κωστάκη

3-mikhail-larionov-a-768x575-h8yez-9erL2.jpg

Τι θα μπορούσε να συνδέει τη Ρόζα Λούξεμπουργκ, τον Τζάκσον Πόλοκ, τον Βασίλι Καντίνσκι, τον Λεβ Τρότσκι, τον Όσκαρ Γουάιλντ και την Γιόκο Όνο με εικαστικούς στη Ρωσία των αρχών του 20ου αιώνα, όπως ο Καζιμίρ Μαλέβιτς, η Λιουμπόβ Ποπόβα, ο Σολομών Νικρίτιν και ο Βλαντιμίρ Τάτλιν; Πώς μια έκθεση τέχνης που πραγματοποιήθηκε πριν από 100 χρόνια προκάλεσε έντονη αψιμαχία μεταξύ των καλλιτεχνών που συμμετείχαν σε αυτή, και πώς μια σπάνια έκδοση τυπώθηκε σε ταπετσαρία τοίχου; Πώς κατέληξε ένα έργο τέχνης να περνάει… από ακτινογραφία σε ένα δημόσιο νοσοκομείο; Οι απαντήσεις σε αυτά και σε ακόμη περισσότερα ερωτήματα βρίσκονται στις «50+1 ιστορίες» που αναπτύσσονται στην ομότιτλη έκθεση, από τις 08 Ιουνίου έως και τις 12 Νοεμβρίου 2023 στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, στη Μονή Λαζαριστών. Περισσότερα από 100 έργα και αρχειακό υλικό από τη συλλογή Κωστάκη του Μουσείου αποτελούν τη βάση για τις αφηγήσεις και τις διαδρομές που προτείνονται στους επισκέπτες και λειτουργούν παράλληλα και συμπληρωματικά με τις ιστορίες που τα συνοδεύουν.

Info:
Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης - Συλλογή Κωστάκη, Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη. Από Τρίτη έως Κυριακή από τις 10:00 έως τις 18:00. Διάρκεια: έως 12 Νοεμβρίου 2023.

The Speakeasies’ Swing Band Live στο Yard του Block 33

groove-box-me-toys-the-speakeasies-swing-band-kai-ton-bnc-sto-arch.jpg

Οι "The Speakeasies Swing Band!" έρχονται στο Yard του Block 33 την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου. Με ανεβασμένη διάθεση έρχονται για να παρουσιάσουν ένα swing πρόγραμμα με δικά τους, αλλά και διαχρονικά κομμάτια, να μας ξεσηκώσουν και να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για ένα αυθεντικό μουσικοχορευτικό party μέχρι τελικής πτώσης!

Info: Block 33, 26ης Οκτωβρίου 33. Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου στις 21:00. Προσέλευση: 20:00.

ΣΑΒΒΑΤΟ

Ομαδική έκθεση «Ας ζηλεύει κάθε ποτάμι το στόμα μας» στο MOMus - Πειραματικό Κέντρο Τεχνών

301496374-496383389158578-5971223553457536830-n-7k7pr-ydbxg.jpg

Μπορεί να εμπνεύσει η σύγχρονη ποίηση τους δημιουργούς κόμικ; Μπορούν οι ερωτικές αναφορές της ποίησης να μεταφραστούν σε εικόνες; Η έκθεση με τον ιδιαίτερο τίτλο/στίχο «Ας ζηλεύει κάθε ποτάμι το στόμα μας» που παρουσιάζεται στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών με τη συνεργασία του Thessaloniki Comic Convention φιλοξενεί τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα όπως αυτές αποτυπώνονται από 26 καλλιτέχνες, δημιουργούς κόμικ, illustrators και γραφίστες.

Η έκθεση φιλοξενεί έργα που κατατέθηκαν στην ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος που προηγήθηκε, ώστε να αποδοθούν καλλιτεχνικά στο χαρτί ερωτικές στιγμές από την ελληνική και παγκόσμια λογοτεχνία και ποίηση. Ο συνδυασμός αυτός, πρωτότυπος για την συγκεκριμένη κοινότητα δημιουργών, είχε ως στόχο να δημιουργήσει ένα νέο πεδίο ερωτικής εικονογραφίας. Μέσα από αναφορές σε κείμενα της Anne Carson, του E.E. Cummings, του Ocean Vuong, της Sarah Cane, του Μάριου Χατζηπροκοπίου, αλλά και άλλα που επέλεξαν οι ίδιοι οι δημιουργοί των κόμικ, στην έκθεση παρουσιάζεται μια νέα ερωτική εικονογραφία, έξω από στερεότυπα και συμβατικές προσεγγίσεις του ερωτικού στοιχείου.

Info:
MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, Προβλήτα Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης). Ώρες και ημέρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή από τις 10:00 έως τις 18:00. Πέμπτη από τις 12:00 έως τις 20:00. Διάρκεια: έως 3 Σεπτεμβρίου.

Περιοδική εικαστική έκθεση «Ορφικοί Διάλογοι» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

orfikoi-dialogoi-laigl-gwyVJ.webp

Tο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και η Ελληνική Κοινότητα Σικελίας Τρινακρία συνδιοργανώνουν τη νέα περιοδική εικαστική έκθεση με τίτλο «Ορφικοί Διάλογοι» στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων Γ' του ΑΜΘ. Το project είναι εμπνευσμένo από τον Πάπυρο του Δερβενίου, το αρχαιότερο βιβλίο της Ευρώπης και ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Η περίπλοκη αφήγηση των δύο καλλιτεχνών, του Enzo Rovella και του Κωνσταντίνου Ντάγκα, ξετυλίγει την πλοκή της με αναφορές στο παρελθόν και μια ανανεωμένη πίστη στο μέλλον, με την επίγνωση του πόσο ατελές και επισφαλές είναι το πνεύμα της εποχής που ζούμε και πόσο ευάλωτη είναι η ακεραιότητα της ψυχής. Επιμέλεια: Francesco Piazza. Συντονισμός: Βασίλης Καραμπάτσας.

Info:
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μανώλη Ανδρονίκου 6. Ώρες και ημέρες λειτουργίας: 8:00 – 20:00 καθημερινά. Διάρκεια: έως 15 Σεπτεμβρίου.

ΚΥΡΙΑΚΗ

Περιοδική έκθεση «Χρόνος Μέλλοντας. Έργα από τις συλλογές του MOMus- Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης» στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

797347-fklfm-ibh8m-6zPjI.jpg

Θέματα όπως η τεχνολογία, η επιστήμη, η μνήμη και ο χρόνος, μέσα από την οπτική Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και οργανωμένα σε ενότητες όπως η ροή του χρόνου, το καινούργιο, το άγνωστο, το φαντασιακό, το ονειρικό και τα νέα υλικά παρουσιάζονται στην έκθεση με τίτλο «Χρόνος Μέλλοντας. Το Μέλλον συνεχίζει και λειτουργεί ως βασική θεματική και στη συγκεκριμένη έκθεση, παράλληλα με το Inspire Project 2023 στον ίδιο χώρο, και δίνει την αφορμή για μια εκ νέου διερεύνηση έργων των μόνιμων συλλογών του Μουσείου.

H έκθεση προσεγγίζει και αναδεικνύει τη συνεχή αναζήτηση της καλλιτεχνικής κοινότητας για έμπνευση στραμμένη στην ανθρώπινη επινόηση της έννοιας του Μέλλοντος.Τα έργα τέχνης των συλλογών του Μουσείου αποκαλύπτονται σε χρόνο μέλλοντα και συνεχίζουν να αναδύονται με την πάροδο του χρόνου, είτε μέσω της τεχνολογίας, είτε μέσω εκθέσεων, δημοσιεύσεων και έρευνας. Αυτές οι παρεμβάσεις εξερευνούν τις πολυεπίπεδες αφηγήσεις και τις κρυφές πτυχές της κοινωνικο-υλικής ιστορίας μας. Χρησιμοποιώντας την οπτική γλώσσα του παρόντος και κάνοντας εικασίες σχετικά με τις δυνατότητες για το μέλλον, οι μνήμες του παρελθόντος ανακαλούνται, εκτίθενται και ερμηνεύονται εκ νέου. Στην έκθεση συμμετέχουν επίσης έργα από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου των Ξύδη, Απέργη και Ίολα, με ειδική σήμανση που τα ενώνει με τη θεματική του Μέλλοντος, δημιουργώντας μια ενοποιημένη περιήγηση για τον επισκέπτη.

Επιμέλεια: Θοδωρής Μάρκογλου, ιστορικός της τέχνης - επιμελητής MOMus- Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κατερίνα Σύρογλου, ιστορικός της τέχνης - επιμελήτρια MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Αρχιτεκτονικός και γραφιστικός σχεδιασμός: Loopo Studio

Info:
Μomus Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Εγνατίας 154 εντός ΔΕΘ-Helexpo. Hμέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή από τις 10:00 έως τις 18:00 και Πέμπτη από τις 12:00 έως τις 20:00. Διάρκεια: έως 8 Οκτωβρίου.

Concert Hall με τους Subreal στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

concerthall1.png

Την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023 οι Subreal Prisoners διοργανώνουν ένα μοναδικό και ιδιαίτερο open air event, στην Πλατεία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, από τις 17:00 έως τις 00:00. Η ηλεκτρονική μουσική θα γεμίσει την πλατεία του Μεγάρου. Μια τέτοιου είδους εκδήλωση λαμβάνει χώρα για πρώτη φορά στον συγκεκριμένο χώρο και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και περήφανοι για αυτό. Το Μέγαρο Μουσικής είναι το σημείο αναφοράς για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Με τα δυο πιο επιβλητικά κτίρια της πόλης το καθιστά ένα από τα ομορφότερα μέρη της πόλης.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου & παραλία. Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου από τις 17:00 έως τις 23:55.

Enjoy!