fbpixel

Search icon
Search
Τσάι matcha: Τα μοναδικά οφέλη που κρύβονται μόλις σε ένα φλιτζάνι
WELLNESS

Τσάι matcha: Τα μοναδικά οφέλη που κρύβονται μόλις σε ένα φλιτζάνι

Προσφέρετε στον εαυτό σας την ενέργεια που χρειάζεται


Η πλειοψηφία των ανθρώπων, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, καταναλώνουν σε καθημερινή βάση μεγάλη ποσότητα καφεΐνης, χωρίς να γνωρίζουν πως στην αγορά υπάρχουν αμέτρητα υποκατάστατα αγαθά. Ένα υγιεινό και γευστικό ρόφημα, με το οποίο μπορείτε άνετα να αντικαταστήσετε τον καφέ σας είναι το τσάι matcha. Σίγουρα, το έχετε συναντήσει σε κάποιο updated coffee shop ή το έχετε δει στα social media, καθώς πλέον αποτελεί την ιδανική επιλογή για όλους τους celebrities.

Βέβαια εδώ «γεννιούνται» δυο πολύ σημαντικά ερωτήματα που χρήζουν άμεσης απάντησης! Τι είναι το τσάι matcha και σε τι διαφέρει από τα υπόλοιπα αφεψήματα; Η λέξη “Matcha” σημαίνει τσάι σε σκόνη, στην κυριολεξία. Σε αντίθεση με τα τσάγια και τα αφεψήματα που καταναλώνουμε ως τώρα, η σκόνη matcha είναι ολόκληρα φύλλα πράσινου τσαγιού (ποικιλίας tencha) αλεσμένα σε σκόνη. Γι’ αυτό και καταναλώνοντας ολόκληρο το φύλλο και όχι μόνο το εκχύλισμά του, προσλαμβάνουμε 137 φορές τα αντιοξειδωτικά του πράσινου τσαγιού και 12 φορές την θρεπτική του αξία.

Συνεχίστε να διαβάζετε και ανακαλύψτε τόσα πολλά και σημαντικά για τον οργανισμό οφέλη, τα οποία το κατατάσσουν πλέον στην ειδική κατηγορία «φαρμακοτροφίμων»!

Μειώνει τυχόν αρνητικά συναισθήματα

matca-1.png

Το τσάι matcha περιέχει αρκετά σημαντικά συστατικά, τα οποία συγκεντρώνονται μεταξύ τους, συγκεκριμένα τα φλαβανοειδή και η L-θεανίνη, με σκοπό να προσφέρουν χαλαρωτικά αποτελέσματα στον οργανισμό, αυξάνοντας τα επίπεδα σεροτονίνης, GABA και ντοπαμίνης. Πιο συγκεκριμένα, έρευνες έχουν δείξει πως η L-θεανίνη είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την μείωση των υψηλών επιπέδων στρες και άγχους, διότι αυξάνει την χαλάρωση χωρίς να προκαλεί υπνηλία.

Βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία

matca-2.png

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να αντισταθείτε στον καφέ ή σε άλλα αφεψήματα που περιέχουν καφεΐνη, όπως το πράσινο και το μαύρο τσάι δεν υπάρχει πρόβλημα. Με λίγα λόγια, μπορείτε να τα συνδυάσετε. Επειδή η καφεΐνη δεν είναι και τόσο υγιής, καλύτερα να επιλέξετε ελληνικό καφέ, ο οποίος είναι γεμάτος με θρεπτικά συστατικά ή φίλτρου. Ο συνδυασμός αυτός θα βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την γνωστική σας λειτουργία, θα αυξήσει τη συγκέντρωση και φυσικά την εγρήγορση.

Βοηθάει στην απώλεια βάρους

matca-3.png

Το τσάι matcha πέρα απ’ το ότι βελτιώνει την διάθεση και μας προσφέρει τρομερή χαλάρωση, μας βοηθάει και στην απώλεια κιλών, καθώς και στην διατήρηση ενός υγιούς βάρους, χαρίζοντάς μας παράλληλα ενέργεια. Πιο συγκεκριμένα, μια ένωση που βρίσκεται στο τσάι, η επιγαλοκατεχίνη, έχει αποδεχθεί πως ενισχύει τον μεταβολισμό και περιορίζει την ανάπτυξη λιποκυττάρων, με αποτέλεσμα να ευνοεί ακόμα περισσότερο το αδυνάτισμα.

Tip: Σύμφωνα με τους ειδικούς διατροφολόγους, εάν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε για να χάσετε βάρος, καλό είναι να καταναλώσετε 3 φλιτζάνια matcha μέσα στην μέρα. Σε περίπτωση, που είστε ευαίσθητοι στην καφεΐνη περιορίστε τις ποσότητες μέχρι τις 14:00 το μεσημέρι, ώστε να μην διαταραχθεί ο ύπνος σας.

Προσφέρει αποτοξίνωση

matca.png

Για να αποτοξινώσετε τον οργανισμό σας από τυχόν τοξικές χημικές ουσίες, από ρύπους, από βαρέα μέταλλα ή ακόμα και από άλλες επιβλαβείς ενώσεις, καλό είναι να εντάξετε στην καθημερινότητά σας τροφές που θα σας βοηθήσουν να τα εξαλείψετε. Μια από τις πολλές που θα σας το προσφέρει αυτό, χάρη της υψηλής περιεκτικότητάς του σε χλωροφύλλη, είναι το τσάι matcha. Plus, ένας αρκετά βοηθητικός τρόπος αποτοξίνωσης του οργανισμoύ σας είναι τα green detoxing smoothies με κύριο συστατικό το matcha!

Προστατεύει την υγεία μας

matca-4.png

Είναι ένα τσάι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές κατεχίνες, και μάλιστα διαθέτει μια από τις υψηλότερες ποσότητες αντιοξειδωτικών μεταξύ των υπερτροφιών σύμφωνα με το τεστ ORAC (Oxygen Radical Absorption Capacity). Αυτό το κάνει ιδανικό για την καταπολέμηση ελεύθερων ριζών, οι οποίες μπορεί να απαντώνται φυσικά στο σώμα μας, αλλά μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες, επειδή όταν προσκολλώνται σε υγιή κύτταρα, εμποδίζουν τις φυσιολογικές λειτουργίες τους μέσω της διαδικασίας της οξείδωσης. Επίσης, βοηθάει στην πρόληψη οποιασδήποτε μορφής καρκίνου, καθώς και στην προστασία της καρδιάς.