fbpixel

Search icon
Search
Tropical Vibes: Μια ματιά σε μια ειδυλλιακή κατοικία στη Χαβάη που συνδυάζει την άγρια φύση με τη σύγχρονη αρχιτεκτονική
ESCAPE

Tropical Vibes: Μια ματιά σε μια ειδυλλιακή κατοικία στη Χαβάη που συνδυάζει την άγρια φύση με τη σύγχρονη αρχιτεκτονική

Η πρόσφατη κατασκευή του Tom Kundig αποτελεί έργο τέχνης στον κόσμο του design


Η άγρια και εξωτική φύση κλέβει από μόνη της τα βλέμματα χωρίς επιβλητικά και παράξενα κτήρια. Σε περιβάλλοντα που η φύση έχει τον κυρίαρχο ρόλο, η αρχιτεκτονική πρέπει να συμβαδίζει μαζί της και όχι το αντίθετο, ώστε το αποτέλεσμα να δείχνει ότι είναι ένα με το φυσικό τοπίο. Αυτό συνέβη και στην περίπτωση του παρακάτω σπιτιού, που χτίστηκε πάνω σε βράχους λάβας στη Χαβάη. 

1-V0L5n.jpg
2-LuVuG.jpg

Μια κατοικία που συμπληρώνουν πολλά διαφορετικά κιόσκια, με θέα τον Ειρηνικό Ωκεανό και την απαράμιλλη ομορφιά του φυσικού τοπίου του νησιού, αποτελεί την πρόσφατη κατασκευή του αρχιτεκτονικού γραφείου AD100 Olson Kundig, με υπεύθυνο αρχιτέκτονα και designer τον Tom Kundig. Η κατοικία προορίζεται για 15 επισκέπτες, ανάλογα με την εποχή διαμονής, και αποτελείται από 5 κιόσκια που μοιάζουν να ξεπροβάλλουν μέσα από τους βράχους λάβας, σαν να είναι ένα με τη γη. Ο λόγος για τα διαφορετικά υπόστεγα είναι για να καλύπτουν τις ανάγκες τις οικογένειας τόσο όταν θα φιλοξενεί λίγους όσο και πολλούς επισκέπτες.

Ο σχεδιασμός της κατοικίας έγινε με τέτοιον τρόπο ώστε να απομονώνονται δωμάτια και κιόσκια όταν δεν τα χρειάζεται η οικογένεια. Όπως υποστηρίζει ο αρχιτέκτονας Tom Kundig, «Σκοπός μας ήταν να μπορεί το σπίτι να μεγαλώνει και να μικραίνει, αλλά να εξακολουθεί να είναι άνετο και φιλόξενο». Το βασικό υπόστεγο περιλαμβάνει 3 δωμάτια συγκέντρωσης, αλλά η οικογένεια μπορεί πολύ εύκολα να μετακινηθεί στα υπόλοιπα βασικά υπόστεγα, την κύρια σουίτα, το δωμάτιο φιλοξενούμενων, το garage και το κιόσκι που ονομάστηκε cabana. Το συγκεκριμένο κιόσκι βρίσκεται στην άκρη της μεγάλης πισίνας και είναι από τα πιο αγαπημένα σημεία συνάντησης της οικογένειας.

3-W4l7j.jpg

Περικυκλωμένο από συρόμενες σανιδωτές πόρτες, το σπίτι συνδέει άμεσα τον εσωτερικό χώρο με τους εξωτερικούς. Επιπλέον, έχει κατασκευαστεί έτσι ώστε να προστατεύεται από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Κάθε υπόστεγο έχει διπλή στέγη για να φυλάσσεται από βροχές, αέρα και το τροπικό κλίμα που είναι αρκετά σύνηθες φαινόμενο στο νησί. Η ολική αρχιτεκτονική είναι ελαφρώς ανασηκωμένη από το έδαφος, κάτι που δίνει την αίσθηση ότι το σπίτι αιωρείται γύρω από το ειδυλλιακό τοπίο.

5-xStPL.jpg

Όσον αφορά τον εξωτερικό χώρο, «Δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ του κήπου και του σπιτιού και αυτή είναι η πολυτέλεια του να ζει κανείς σε αυτό το ιδανικό κλίμα», δηλώνει ο Kundig, που σχεδίασε το σπίτι κυρίως με ξύλο και γυαλί, ενώ προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τις βραχώδεις επιφάνειες για την κατασκευή κάποιων τοίχων που εξασφαλίζουν την ιδιωτικότητά της κατοικίας από τα υπόλοιπα σπίτια τριγύρω. Η ίδια η εταιρεία του Kundig, εξάλλου, φημίζεται για την χρήση φυσικών συστατικών στην κατασκευή σπιτιών.

6-J7vP3.jpg
7-zWxxV.jpg

«Αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό σε όλα τα έργα μου, ανεξάρτητα από την τοποθεσία που είναι χτισμένα, είναι ότι υπάρχει πάντα ένας κήπος ή ένα φυσικό καταφύγιο στο κέντρο και το σπίτι είναι πάντα ανοιχτό στον ορίζοντα», τονίζει ο αρχιτέκτονας. Αυτό είναι εμφανές στην συγκεκριμένη κατοικία που είναι αρκετά διαφανή και προσφέρει μοναδική θέα στον ωκεανό και τους εξωτερικούς χώρους.

Credits Φωτογραφιών: Nic Lehoux