fbpixel

Search icon
Search
Τρισδιάστατος Υπέρηχος Μαστού: Γνωρίστε την πρωτοποριακή μέθοδο για την πρόληψη του καρκίνου
MAGAZINE

Τρισδιάστατος Υπέρηχος Μαστού: Γνωρίστε την πρωτοποριακή μέθοδο για την πρόληψη του καρκίνου

Η Δρ. Γλυκερία Μπουλογιάννη, Ακτινολόγος, Πιστοποιημένη Ακτινοδιαγνώστρια Μαστού, μας συστήνει την πιο προηγμένη τεχνολογία υπερήχου


Ποιο θα λέγατε ότι είναι το Νο1 βήμα για την ίαση του καρκίνου του μαστού; 

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, περίπου 1 στις 9 γυναίκες θα εμφανίσει καρκίνο του μαστού σε κάποια φάση της ζωής της. Τα καλά νέα είναι ότι η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να οδηγήσει στην πλήρη ίασή του. Οι νέες μελέτες, μάλιστα, επισημαίνουν ότι έχει συμβάλει καθοριστικά στη μείωση των θανάτων από καρκίνο του μαστού, γεγονός που οφείλεται στις εξελιγμένες απεικονιστικές μεθόδους, τις εξατομικευμένες θεραπείες αλλά και την κατανόηση της βιολογικής συμπεριφοράς του όγκου.

Υπάρχει κάποιο σύγχρονο «όπλο» που μπορούμε να εμπιστευόμαστε;

Βεβαίως! H τεχνολογία έχει κάνει άλματα στον τομέα της διαγνωστικής του μαστού. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και ο Αυτόματος Τρισδιάστατος υπέρηχος μαστού 3D-ABVS. Μιλάμε για την πιο προηγμένη και καινοτόμο τεχνολογία υπερήχου στην πρόληψη και διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Ο 3D-ABVS έκανε την εμφάνισή του τα τελευταία χρόνια στην Αμερική και έχω τη χαρά να διαθέτω στο ιατρείο μου τον μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα!

2-fjtY4.jpg

Σε τι διαφέρει ο 3D-ABVS από τους απλούς υπέρηχους; 

Χωρίς πόνο και μόλις σε 8-10 λεπτά, ο 3D-ABVS είναι σε θέση να εντοπίσει ακόμη και πολύ μικρές βλάβες, οι οποίες μπορεί να «χαθούν» στον απλό 2D υπέρηχο ή τη μαστογραφία. Επίσης, ο απλός υπέρηχος διαθέτει μία μικρή κεφαλή 5 εκατοστών, η οποία καλύπτει πολύ μικρό μέρος του μαστού, με αποτέλεσμα η εξέταση να γίνεται κατά τμήματα. Αντίθετα, ο 3D-ABVS «σκανάρει» τον μαστό με μία μεγάλη κεφαλή των 15 εκατοστών, προσφέροντας τρισδιάστατη απεικόνιση ολόκληρου του μαστού, χωρίς να ασκείται καμία πίεση. Η διαδικασία εκτελείται από εξειδικευμένους χειριστές και οι λήψεις είναι πλήρως αυτοματοποιημένες, με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιείται η πιθανότητα ανθρώπινου λάθους. Ολόκληρη η εξέταση, μάλιστα, περιλαμβάνει περίπου 3000 εικόνες, που αποθηκεύονται στον υπολογιστή, στο ιστορικό του ασθενούς, δίνοντας τη δυνατότητα στον εξειδικευμένο ιατρό να τις αναλύσει χωρίς πίεση χρόνου. Επιπλέον, η εξέταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανά πάσα στιγμή για μελλοντική σύγκριση με παλιότερες, πράγμα που φυσικά, δεν μπορεί να γίνει με τον απλό υπέρηχο.

Ποια άλλα βασικά πλεονεκτήματα έχει ο 3D-ABVS; 

Αυτά είναι πολλαπλά και σπουδαία:

• Παρέχει μεγάλη ευκρίνεια με τρισδιάστατες εικόνες υψηλής ανάλυσης και λεπτομερή χαρτογράφηση των μαστών, με αποτέλεσμα την ασφαλή διάγνωση.

• Η εκτίμηση της ανατομίας του μαστού γίνεται σε στεφανιαίο επίπεδο, από το δέρμα μέχρι το θωρακικό τοίχωμα, με τομογραφικές τομές 1 χιλ. Σε αυτό οφείλεται το γεγονός ότι μπορούν ν’ ανιχνευθούν και πολύ μικρές βλάβες με μεγάλη ακρίβεια.

• Είναι μια νέα διαγνωστική προσέγγιση, που ανιχνεύει κατά 40% περισσότερους καρκίνους σε γυναίκες με πυκνούς μαστούς, οι οποίες αποτελούν το ~50% των γυναικών!

• Μέσα σε λίγα μόνο λεπτά επιτυγχάνεται η απεικόνιση και των δύο μαστών και η ανίχνευση καρκίνων, που μπορεί να μην απεικονιστούν στη μαστογραφία.

• Είναι μια εξέταση που γίνεται χωρίς ακτινοβολία και πόνο, καθώς δεν ασκείται ουσιαστική πίεση στον μαστό.

Ποιες γυναίκες μπορούν να κάνουντον 3D-ABVS υπέρηχο; 

Όλες ανεξαιρέτως, ακόμη κι εκείνες που δεν έχουν κανένα σύμπτωμα. Ο προληπτικός έλεγχος μαστού ξεκινάει συνήθως στα 40, εάν δεν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό. Παρόλ' αυτά, ο έλεγχος με τον 3D-ABVS μπορεί να ξεκινήσει σε μικρότερες ηλικίες, ιδιαίτερα στις γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό ή ιστορικό καρκίνου του μαστού. Επιπλέον, αποτελεί ιδανική και ασφαλή επιλογή για γυναίκες με πυκνούς μαστούς ή για όσες φέρουν ενθέματα.

1-QghXd.jpg

Ευχαριστούμε τη Γλυκερία Μπουλογιάννη, MD, PhD, Διδάκτορα του ΑΠΘ και κάτοχο Ευρωπαϊκού Διπλώματος Μαστού από το 2014 (EDBI), με εξειδίκευση στην ψηφιακή μαστογραφία, στον υπέρηχο μαστού, στην πολυπαραμετρική Μαγνητική Μαστογραφία-mpMRI, καθώς και σ εεπεμβατικές πράξεις (εντοπισμός με σύρμα Hook, βιοψίες μαστού), για τις πληροφορίες.

Info: Προφήτη Ηλία 49, Πυλαία, τηλ. 2310 304080 / 6947 428738, Email: boulogianniabvs@gmail.com, Webpage: www.boulogianniglykeria.gr

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΙΟΥ 2021