fbpixel

Search icon
Search
Το ξενοδοχείο Berber Lodge στο Μαρακές θα σας μεταφέρει σε ένα αλλόκοσμο σκηνικό
INTERIORS

Το ξενοδοχείο Berber Lodge στο Μαρακές θα σας μεταφέρει σε ένα αλλόκοσμο σκηνικό

Γήινοι τόνοι και ηρεμία που χαλαρώνουν τον επισκέπτη


Ανάμεσα στα βουνά Atlas και την έρημο Agafay βρίσκεται το Berber Lodge, ένα σύγχρονο «χωριό» εμπνευσμένο από την αρχιτεκτονική των ιστορικών οικισμών του Μαρόκου.

Το Μαρακές είναι μια ευχάριστη οπτική γιορτή για το μυαλό, με συνοδευτικές μυρωδιές μπαχαρικών, ήχους τυμπάνων, γητευτές φιδιών και καμήλες, ανέμους της ερήμου και αφρικανικό ήλιο, όλα τοποθετημένα μέσα σε τείχη από κόκκινο πηλό, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη ότι η πόλη είναι τόσο δημοφιλής προορισμός για διεθνείς περιηγητές. Και -όπως συμβαίνει συχνά- με την αύξηση των τουριστών, έρχεται η υπέρμετρη ανάπτυξη μιας πόλης κι έτσι οι ντόπιοι γνώστες και οι απαιτητικοί ταξιδιώτες απομακρύνθηκαν ήσυχα έξω από την πόλη στην έξοχη ήρεμη και ακατέργαστη απλότητα της γύρω περιοχής.

Στο χωριό Berber του Oumnas -που βρίσκεται ανάμεσα στα χιονισμένα βουνά Atlas και την ευρεία έκταση της ερήμου Agafay- ο Γαλλο-ελβετός designer Romain Michel-Ménière «άνοιξε» πρόσφατα το προσωπικό του πάθος. Ένα ξενοδοχείο με το όνομα Berber Lodge.

1-oWl3P.jpg

Μετά από μια λαμπερή ζωή που πέρασε σε πολλές από τις πιο διάσημες πόλεις του κόσμου περίπου 15 χρόνια πίσω, ο Michel-Ménière έχασε τους δύο γονείς του σε ξεχωριστά ατυχήματα εντός ενός έτους. Αυτό τον ανάγκασε να αλλάξει την πορεία της ζωής του και να μετακομίσει στο Μαρόκο. Αρχικά, επέλεξε τη χώρα για πρακτικούς λόγους, συμπεριλαμβανομένης της εγγύτητάς της με την Ευρώπη και του γεγονότος ότι η γαλλική γλώσσα χρησιμοποιείται ευρέως. Αλλά η πρακτικότητα γρήγορα έδωσε τη θέση της σε μια πραγματική συγγένεια για τη χώρα και την πλούσια κουλτούρα της.

«Το Μαρόκο έχει γίνει η χώρα μου, ο τόπος όπου αισθάνομαι σαν σπίτι μου», λέει ο Michel-Ménière. «Λατρεύω τον πολιτισμό και, πάνω απ 'όλα, τους ανθρώπους, που έχω στην καρδιά μου σαν τη μαροκινή οικογένειά μου. Η ζωή του jet-set ήταν διασκεδαστική, αλλά ανεκπλήρωτη -υπήρξε υπερβολική υπεροχή. Η ζωή μου στο Μαρόκο είναι αληθινή και γεμάτη καρδιά κι αγάπη».

4-Tukye.jpg

Ο Michel-Ménière έχει περάσει τα τελευταία χρόνια δουλεύοντας ως διακοσμητής εσωτερικών χώρων, σχεδιάζοντας πολλά από τα πιο hot σημεία του Μαρακές, για ιδιώτες πελάτες. Αλλά όσο περνούσε ο χρόνος, αισθάνθηκε την ανάγκη να σχεδιάσει κάτι που ταιριάζει στις δικές του προτιμήσεις. Αυτές περιλαμβάνουν την αρχιτεκτονική Berber και τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, καθώς και την low-key σύγχρονη ευαισθησία όταν πρόκειται για διακόσμηση. Επίσης, ενδιαφέρεται πάντα να αντικατοπτρίζει το πνεύμα ενός τόπου. Συνδυάστε όλα αυτά με την εξερχόμενη προσωπικότητα του Michel-Ménière και δημιουργήθηκε ο τέλειος συνδυασμός για ένα ατμοσφαιρικό ξενοδοχείο.

2-D5Mcd.jpg

Για να φτάσετε στο Berber Lodge εισέρχεται κανείς από κάτι που μοιάζει από άλλο πλανήτη -έναν κόσμο στον οποίο η φύση και η αργή ζωή διατηρούνται αναλλοίωτα. Αυτό που ξεκίνησε από ένα μεγάλο κτήμα με ελαιόδεντρα ηλικίας 100 ετών, μέσα σε διάστημα δύο ετών, μετασχηματίστηκε σε ένα κομψό αλλά low-key ξενοδοχείο από εννέα μεμονωμένα καταλύματα, με παραδοσιακή αίσθηση του χωριού των Βερβάρων. Ο σεβασμός του Michel-Menière για τις τεχνικές κατασκευής Berber οδήγησε σε ένα «χωριό» που είναι απόλυτα ενταγμένο στο περιβάλλον, με υπέροχη θέα από την αρχαία kasbah στον λόφο γύρω από το ξενοδοχείο.

Τα μαροκινά τούβλα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των τοίχων δημιουργήθηκαν από τη γη. Οροφές από φοίνικα, μπαμπού κι ευκάλυπτο ενσωματώνουν τη δομή με τη φύση. Οι κλασικές αναλογίες απέκτησαν μια σύγχρονη αύρα με διευρυμένα παράθυρα και ανοίγματα, επιτρέποντας την ηρεμία της υπαίθρου να διαπεράσει μέσα. Τα παλιότερα κιλίμια, οι μαροκινές τσαγιέρες και τα καθίσματα της τραπεζαρίας τοποθετούνται δίπλα σε Mid-Century Modern έπιπλα που βρίσκονται στις υπαίθριες αγορές του Μαρόκου και του Παρισιού, οι οποίες με τη σειρά τους αντισταθμίζονται από μπαμπού έπιπλα από την Essaouira. Ο Michel-Ménière έχει συνδυάσει την παραδοσιακή με τη σύγχρονη αισθητική μέσω της φύσης και μια ισχυρή δόση εξαιρετικού γούστου.

3-NTU4U.jpg

Ενώ ήταν το όραμα του Michel-Ménière, το έργο είναι επίσης αποτέλεσμα μιας μικρής βοήθειας από τους φίλους του. Αυτή περιλαμβάνει τους πρωτοποριακούς αρχιτέκτονες Karl Fournier και Olivier Marty του Studio KO -το δίδυμο πίσω από το εξαιρετικά σχεδιασμένο μουσείο Yves Saint Laurent στο Μαρακές- που βοήθησε με τα αρχιτεκτονικά σχέδια κι έβαλε στην πρώτη γραμμή το Berber Lodge. Ο αρχιτέκτονας τοπίου του Παρισιού, Arnaud Casaus, δημιούργησε έναν άγριο κήπο ανάμεσα στα υπάρχοντα δέντρα χρησιμοποιώντας μαροκινά και μεξικάνικα φυτά με αρχαίους τρόπους άρδευσης. Εξασφάλισε επίσης να φυτέψει παραδοσιακά τοπικά βότανα όπως η ρήβενη και η δυόσμος. 

Το πρωταρχικό συναίσθημα που έχει κανείς όταν διαμένει στο Berber Lodge είναι ότι στην ψυχή του αντανακλάται η φαινομενικά άθικτη μαροκινή ύπαιθρος στην οποία κατοικεί. Και φυσικά ο συνδυασμός της σύγχρονης και της αρχαίας αίσθησης που κάνει τον κάθε επισκέπτη να μεταφέρεται σε έναν κόσμο φαντασίας.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες του ξενοδοχείου στη gallery!