fbpixel

Search icon
Search
Art Basel 2024: Η κορυφαία διεθνής έκθεση τέχνης επιστρέφει στην Ελβετία
ARTS & CULTURE

Art Basel 2024: Η κορυφαία διεθνής έκθεση τέχνης επιστρέφει στην Ελβετία

Η έκθεση επιστρέφει με ανανεωμένο χαρακτήρα γιορτάζοντας την 54η χρονιά της


Η Art Basel 2024, η έκθεση όλων των εκθέσεων, επιστρέφει και πραγματοποιείται 13 με 16 Ιουνίου στη Βασιλεία της Ελβετίας, με 285 διεθνείς εκθέτες και έναν μακρύ κατάλογο παράλληλων εκθέσεων και έργων. Η πιο αναμενόμενη διεθνής έκθεση τέχνης στον κόσμο, η οποία έφτασε  τα 54 της χρόνια, διατηρεί την ιδιότητά της ως tour-de-force της παγκόσμιας αγοράς, καθώς και ως πεδίο δοκιμών για το τι θα έχουν στους τοίχους τους οι gallery, οι συλλέκτες και τα ιδρύματα για τους επόμενους μήνες. Η Art Basel 2024 θα κάνει το ντεμπούτο της για τους VIP την Τρίτη 11 Ιουνίου, με 285 γκαλερί να καταλαμβάνουν το πανύψηλο συνεδριακό κέντρο Messe, στην καρδιά της ελβετικής πόλης.

art-basel-reveals-galleries-and-program-for-2024-basel-edition-tourismswitzerland.jpg

Για την πρόσφατα διορισμένη διευθύντρια της έκθεσης, Maike Cruse, ο ενθουσιασμός, ωστόσο αρχίζει νωρίτερα. «Είμαι ενθουσιασμένη που βλέπω τους εκθέτες μας από όλο τον κόσμο να ξεπακετάρουν τα κιβώτια τους», αναφέρει η ίδια. Η Cruse προσθέτει ότι το αρχικό κεφάλαιο της έκθεσης Basel στη Βασιλεία, εκτός από τα επίσης στενά παρακολουθούμενα φυλάκια της στο Μαϊάμι, το Χονγκ Κονγκ και το Παρίσι, είναι "η ναυαρχίδα, το σημείο επαφής για τη διεθνή αγορά τέχνης με την ευρύτερη επισκόπηση".

Τι θα δείτε στην Art Basel 2024:

Η Art Basel, με τη μεσαιωνική γοητεία και την αβίαστη εμφάνισή της, είναι η κύρια attraction που θα κοσμεί την πόλη. «Βρισκόμαστε σε μια μικρή πόλη με πλούσια πυκνότητα τέχνης υψηλού προφίλ», λέει η Cruse και συγκρίνει την εκρηκτική ενέργεια κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της έκθεσης, με εκείνη της Vernissage της Bienalle στη Βενετία.

image-tEtny.jpg

Η ενότητα Parcours της Art Basel, την οποία επιμελείται η Stefanie Hessler του Ελβετικού Ινστιτούτου, αποτελεί την απόλυτη εμπειρία και καλεί τους επισκέπτες της έκθεσης να περιπλανηθούν στην πόλη για να συναντήσουν τέχνη μέσα σε βιτρίνες καταστημάτων. 

Οι επισκέπτες μπορούν να περάσουν ακόμη και από ένα φαρμακείο, στην Clarastrasse για την παρουσίαση της Mendes Wood DM με πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά και κατασκευές του Pol Taburet. Οι στοιχειωμένες φιγούρες του Γάλλου καλλιτέχνη εμφανίζονται φωτεινά ρούχα και αποστασιοποιημένες εκφράσεις, που ταιριάζουν στο σκηνικό του φαρμακείου. Η ολοκλήρωση της βόλτας σας γίνεται στη Middle Bridge, όπου το ταξίδι κορυφώνεται στο ιστορικό ξενοδοχείο Merian. Εδώ, η πρόσοψη του κτιρίου ντύνεται με την εγκατάσταση του καλλιτέχνη Petrit Halilaj, με βάση το κείμενο "When The Sun Goes Away We Paint The Sky", η οποία λάμπει κάθε βράδυ με την αργή άφιξη του καλοκαιρινού ηλιοβασιλέματος.

art-basel-2023-ph-by-andrea-rossetti-1.webp

Γιορτάζοντας την 30χρονη συνεργασία της έκθεσης με την UBS, ένας εντυπωσιακός αστερισμός έχει δημιουργηθεί και προσκαλεί τους επισκέπτες στο εσωτερικό του ξενοδοχείου Merian, για καθημερινές συνεδρίες και ομιλίες κατά τη διάρκεια της έκθεσης και θα συνεχίσει τη νυχτερινή του εμφάνιση μέχρι τον Ιανουάριο του 2025.

Για τους οπαδούς της έκθεσης, η γιορτή ξεκινά πράγματι μια μέρα νωρίτερα, με την αποκάλυψη της ενότητας Unlimited, την οποία επιμελήθηκε ο Giovanni Carmine της Kunst Halle Sankt Gallen και είναι αφιερωμένη στις μνημειώδεις παρουσιάσεις που φέτος ανέρχονται σε 70. «Έχουμε ιστορικά αριστουργήματα της τέχνης καθώς και ανερχόμενα ταλέντα», εξηγεί η Cruse. 

atd-6369.jpg

Ξεχωρίζει η έκθεση της γκαλερί Pace Gallery, με την καθοριστική για την καριέρα του Robert Frank, φωτογραφική σειρά "The Americans". Η διεθνής γκαλερί παρουσιάζει την καταγραφή της Αμερικής της δεκαετίας του 1950, από τον Ελβετό φωτογράφο, στο σύνολό της με 84 ασπρόμαυρες φωτογραφίες, προϊδεάζοντας για το τι να περιμένουμε από την αναδρομική έκθεση του Frank στο MoMA τον Σεπτέμβριο.

Ακόμη μία εντυπωσιακή προσθήκη στην έκθεση αποτελεί ο νονός του αμερικανικού μινιμαλισμού, Donald Judd, ο οποίος γιορτάζεται με μια σπάνια εμφανιζόμενη εγκατάσταση του 1970 στη γκαλερί Gagosian, συνδεδεμένη με τη νέα έκθεση που είναι αφιερωμένη στα ελβετικής κατασκευής έργα του Judd στην έδρα της Basel . Μια σουίτα από πάνελ από σίδηρο ύψους πέντε ποδιών, στέκεται οκτώ μέτρα μακριά από τον τοίχο και, ως σπάνιο κατόρθωμα για τον Judd, το έργο επιτρέπει τη διαμόρφωση σε κάθε εγκατάσταση. 

rvnfdau5lm2rjfcjxcj4hh-768-80jpg.webp

Ένα άλλο αμερικανικό είδωλο, ο Keith Haring, εδραιώνει το περίπτερο της Gladstone Gallery με μία συλλογή 18 πινάκων, "Untitled " (FDR NY-1984). Ο Haring δημιούργησε την αρχική τοιχογραφία 30 πινάκων για τον φράχτη στο Franklin D. Roosevelt East River Drive της Νέας Υόρκης, σε εντυπωσιακό μήκος 300 μέτρων. Αφού το πληθωρικό μείγμα του απομακρύνθηκε ένα χρόνο μετά την εγκατάστασή του, τα επιμέρους τμήματά πήραν το δρόμο τους σε διάφορες εκθέσεις μουσείων, οδηγώντας σε αυτή τη μεγαλύτερη διαμόρφωση μέχρι σήμερα.

Αυτά είναι μόνο μερικά από όσα μπορούμε να αναμένουμε από την Art Basel 2024, καθώς οι εγκαταστάσεις και τα έργα που παρουσιάζει η φετινή έκθεση είναι αμέτρητα και όλα εξίσου εντυπωσιακά και αξιομνημόνευτα. Ανυπομονούμε να ανακαλύψουμε περισσότερα κατά την επίσημη έναρξή της.

Info: Η Art Basel είναι ανοιχτή για το κοινό στο Messe Basel, Messeplatz 10 4058, Basel Switzerland, 13 - 16 Ιουνίου 2024.