fbpixel

Search icon
Search
30 χρόνια Disneyland: Το iconic Sleeping Beauty castle αναδιαμορφώνεται παράλληλα με την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων
DESIGN NEWS

30 χρόνια Disneyland: Το iconic Sleeping Beauty castle αναδιαμορφώνεται παράλληλα με την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων

Η νέα εμφάνιση ενός από τα πιο εμβληματικά αξιοθέατα της Πόλης του Φωτός


Αυτός ο μήνας σηματοδοτεί την 30η επέτειο της Disneyland στο Παρίσι -του πρώτου θεματικού πάρκου της Disney που έκανε το ντεμπούτο του τρεις δεκαετίες πριν. Για να σηματοδοτήσει αυτό το ορόσημο, το εμβληματικό Κάστρο της Ωραίας Κοιμωμένης που πρωταγωνιστεί σε προνομιακή θέση στο κέντρο του πάρκου, έχει υποβληθεί σε ένα μεγάλο makeover, ενώ την ίδια στιγμή στην Πόλη του Φωτός πραγματοποιούνται εργασίες για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων, στην οποία ξέσπασε καταστροφική πυρκαγιά τον Απρίλιο του 2019.

Μια νέα σελίδα γυρίζει για το πιο iconic θεματικό πάρκο του Παρισιού

shutterstock-1360097162-1.jpg

Το κάστρο με τις περισσότερες επισκέψεις στη Γαλλία, το παραμυθένιο αυτό κτίριο, βρίσκεται "on the way" για το ξεκίνημα μιας νέας εποχής που ανοίγεται μπροστά του. Σύμφωνα με την Tracy Eck, καλλιτεχνική διευθύντρια στο Walt Disney Imagineering Paris, «Το κάστρο όλα αυτά τα χρόνια φαίνεται τόσο ρεαλιστικό με την παραμυθένια πινελιά μας. Υπάρχουν τόσα άλλα στη Γαλλία που ο κόσμος μπορεί να επισκεφθεί, αλλά το δικό μας είχε από πάντα κάτι το διαφορετικό, κάτι το μαγευτικό που το έκανε να κεντρίζει τις εντυπώσεις».

Από το ξεκίνημα της πανδημίας, η ομάδα εργάζεται σκληρά κατά τις βραδινές ώρες, αλλά και μέσα στα lockdown που προηγήθηκαν, με σκοπό να δώσουν καινούρια πνοή σε αυτό το υπερθέαμα. Μέχρι στιγμής, έχουν χρειαστεί περισσότερες από 50 χιλιάδες ώρες για την ανακαίνισή του. Μια πραγματική πρόκληση τόσο σε καλλιτεχνικό επίπεδο όσο και σε πολιτιστικό.

z5a0006-1024x1024.jpeg
Στιγμιότυπο από τη διαδικασία της αναδιαμόρφωσης


Όπως αποκαλύπτει η art director, έπειτα από 30 χρόνια ήταν λογικό το κάστρο να χρειαστεί μια σημαντική ανακαίνιση, όπως άλλωστε κάθε άλλο ακίνητο. Προστίθενται νέες περίτεχνες κατασκευές, βάφεται από την αρχή, ανακατασκευάζεται η οροφή του και γίνεται πάλι φωτεινό, όπως τότε, στις αρχές του '90, όταν πρωτοάνοιξε τις πύλες του. 

Πίσω στη δεκαετία του '90

23uylghuy23tyughj13421.jpg

Ανατρέχοντας στις αρχές του 1990, η Eck θυμάται πως για να εμπνευστεί με την ομάδα της την κατασκευή του κάστρο χρειάστηκε να ταξιδέψει σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είδαν και μελέτησαν το Mont Saint Michel και διάφορα άλλα κάστρα στη Γαλλία με σκοπό να συγκεντρώσουν ιδέες. «Εξέτασαν» το Hospices de Beaune στην Ανατολική Γαλλία για τις κεραμοσκεπές κι επέλεξαν μερικούς από τους ίδιους τεχνίτες που έχτισαν αρχικά αυτό το διάσημο ορόσημο. Επίσης, τα ιδιαίτερα βιτρό παράθυρα στο Sainte-Chapelle στο Παρίσι, ήταν και αυτά πηγή έμπνευσής τους.

Τελικά, αυτό που τελικά δημιουργήθηκε ήταν κάτι το διαφορετικό, δίνοντας την αίσθηση πως βγήκε απευθείας από παραμύθι!

Περισσότερες από 50 χιλιάδες ώρες δουλειάς

z5a0058-1024x1024.jpeg

«Έπρεπε να αναβαθμίσουμε το ηλεκτρικό σύστημα, να ενσωματώσουμε νέα σχέδια φωτισμού, να επανατοποθετήσουμε ειδικά εφέ», λέει η Eck. Για τη νέα όψη, εργάζονται με γοργούς ρυθμούς συνεργία που απαρτίζονται από ζωγράφους, ηλεκτρολόγους, ξυλουργούς, επιχρυσωτές, κεραμοποιούς, καθώς και πολλούς άλλους experts στον χώρο του design.

sb-3620-1024x1024.jpeg


Συνολικά, η ανακαίνιση περιλαμβάνει περισσότερα από 370 γαλόνια χρώματος, 41.200 φύλλα χρυσού, 19.900 πλακάκια στέγης από σχιστόλιθο και 14 διαφορετικές αποχρώσεις του ροζ. Όλα ζωγραφισμένα κι εφαρμοσμένα στο χέρι. Η καινούρια αναδιαμόρφωση διαθέτει, επίσης, έναν δράκο μήκους 79 μέτρων -τον μοναδικό στο είδος του στο χαρτοφυλάκιο της Disney-, ο οποίος εκτίθεται μέσα στο Sleeping Beauty castle.

Ποια η συσχέτιση με την Παναγία των Παρισίων;

shutterstock-572332708.jpg
Η Παναγία των Παρισίων πριν την καταστροφική πυρκαγιά του 2019


Κατά το makeover αυτού του εμβληματικού αξιοθέατου στο πιο γνωστό πάρκο του Παρισιού, μια από τις πιο σημαντικές συμβολές ήταν αυτή της ξυλουργικής εταιρεία Le Bras Frères, η οποία επιλέχθηκε για την επίβλεψη των εξωτερικών ανακαινίσεων. Παράλληλα με την ανακατασκευή του κάστρου της Ωραίας Κοιμωμένης, η συγκεκριμένη ομάδα είναι μια από τις πλέον αρμόδιες για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων, η οποία σχεδόν καταστράφηκε πριν από τρία χρόνια.

Το γεγονός ότι μια τόσο σπουδαία επιχείρηση όπως αυτή δέχτηκε να εργαστεί για την Disneyland, γεμίζει με περηφάνια την Eck, η οποία εξηγεί επί τούτου: «Όταν αποδέχτηκαν τη δουλειά, αυτή ήταν μια τεράστια στιγμή για όλο το team της Disneyland. Στο μυαλό κάποιων, είχαμε περάσει στην κατηγορία ενός εθνικού μνημείου. Αυτό ήταν τόσο συγκινητικό. Είμαστε ο number one τουριστικός προορισμός στην Ευρώπη και αυτό είναι εντυπωσιακό για όλους μας».

Δείτε περισσότερο υλικό από το making-of του κάστρου:


Να αναφέρουμε στο σημείο αυτό, πως από το opening της, το 1992, μέχρι σήμερα, πάνω από 375 εκατομμύρια επισκέπτες έχουν βρεθεί στην Disneyland. Τώρα, καθώς ξεκινά την 30ή επέτειό της, προσφέρει νέες παραστάσεις κι εκπλήξεις για όλους. Στο επίκεντρο των πάντων βρίσκεται το κάστρο της Ωραίας Κοιμωμένης, φωτεινό και λαμπερό, διηγείται παραμυθένιες ιστορίες και είναι πάντα έτοιμο να ευχαριστήσει όλους τους guests, μικρούς και μεγάλους. 

Εκεί όπου η μαγεία γίνεται πραγματικότητα...

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από Architectural Digest.