fbpixel

Search icon
Search
Παναγία των Παρισίων: Μυθικά ποσά από διάσημα brands για την ανακατασκευή της
FASHION NEWS

Παναγία των Παρισίων: Μυθικά ποσά από διάσημα brands για την ανακατασκευή της

Μεγιστάνες της μόδας προσφέρουν εκατομμύρια ευρώ


Τη Δευτέρα, όλος ο κόσμος παρακολουθούσε σοκαρισμένος την πυρκαγιά που ξέσπασε στην Παναγία των Παρισίων, ένα ιστορικό μνημείο ανυπολόγιστης αξίας για την ανθρωπότητα, η οποία κατέστρεψε ανεπανόρθωτα σημαντικό μέρος της. Συγκεκριμένα, ο θόλος του ναού έχει υποστεί σημαντικές ζημιές και ένα μέρος του έχει καταρρεύσει, ενώ το βέλος του καθεδρικού, ύψους 93 μέτρων που προστέθηκε από τον αρχιτέκτονα Εζέν Βιολέ-Λε-Ντίκ το 1859, καταστράφηκε.

Από τότε, εκατομμύρια χρήστες στα social media έσπευσαν να δηλώσουν καταρρακωμένοι από τη ζημιά που προκάλεσε η φωτιά, ενώ celebrities και παγκόσμιοι ηγέτες, ανάμεσα στους οποίους και η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσαν ότι στέκονται με αγάπη στο πλευρό των Γάλλων, καθώς και αισιόδοξοι για την αποκατάσταση του θρυλικού ναού.

Ανάμεσα σε αυτούς, το παγκόσμιο fashion στερέωμα δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση και να μη στηρίξει έμπρακτα μια από τις εμβληματικότερες πρωτεύουσες της μόδας. O François-Henri Pinault, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του πολυτελούς ομίλου Kering -στον οποίον ανήκουν σπουδαίοι οίκοι, όπως Balenciaga, Alexander McQueen, Saint Laurent, Gucci κ.ά- ανακοίνωσε ότι προσφέρει 100 εκατομμύρια ευρώ για την ανακατασκευή του κτιρίου. «Ο πατέρας μου, François Pinault, και εγώ αποφασίσαμε να προσφέρουμε το ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ, για να συμμετάσχουμε στην προσπάθεια της πλήρους ανασυγκρότησης της Notre Dame» ανέφερε σε επίσημη ανακοίνωσή του.

salma-hayek-francois-henri-pinault.jpg

Ο François-Henri Pinault με τη σύζυγό του, Salma Hayek

Από την άλλη, ο Bernard Arnault, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του πολυτελούς ομίλου LVMH -στον οποίον ανήκουν εξίσου κορυφαίοι οίκοι, όπως Louis Vuitton, Celine, Fendi, Dior, Givenchy κ.ά.- ανακοίνωση τη δωρεά των 200 εκατομμυρίων ευρώ. «Η οικογένεια Arnault και η ομάδα LVMH, στο πλαίσιο της εθνικής τραγωδίας, δεσμεύονται να βοηθήσουν στην ανακατασκευή αυτού του εξαιρετικού καθεδρικού ναού, σύμβολο της Γαλλίας, της κληρονομιάς και της ενότητάς της», δήλωσε ο Arnault.

louis-vuitton-notrem-dame.jpg

Ανάλογο ποσό δεσμεύτηκε ότι θα προσφέρει και η βαθύπλουτη κληρονόμος της Lilliane Bettencourt, η κεφαλή της L’ Oreal, οποία ήταν η πλουσιότερη γυναίκα εν ζωή και ο 14ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Ο λόγος για την κόρη της, Francoise Bettencourt-Meyers, που, σύμφωνα με πληροφορίες της Reuters, θα κάνει τη δωρεά στο όνομα του οικογενειακού ομίλου Bettencount Foundation.

«Το 2024, το Παρίσι θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες και πλήθος κόσμου θα έρθει να τους παρακολουθήσει. Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να επιστρέψει η Παναγία των Παρισίων στις γνώριμες δόξες της μέχρι τότε» τόνισε η δήμαρχος του Παρισιού Anne Hidalgo, ενώ ο Πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron φάνηκε αποφασισμένος και υποσχέθηκε να ξαναχτίσει την εκκλησία στα επόμενα πέντε χρόνια «Η φωτιά στην Παναγία των Παρισίων μας υπενθυμίζει ότι η ιστορία μας δεν τελειώνει ποτέ και πάντα θα έχουμε προκλήσεις που πρέπει να ξεπεράσουμε. Θα ξαναχτίσουμε την Notre Dame, πιο όμορφη από πριν, και θέλω να το καταφέρουμε στα επόμενα πέντε χρόνια. Μπορούμε!» είπε ο ίδιος, αν και πολλοί ειδήμονες έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι μια τέτοια ζημιά σ’ ένα κτίριο 850 ετών ίσως θέλει και 10-20 για να αποκατασταθεί.

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα πάντως, μέχρι στιγμής έχει συγκεντρωθεί πάνω από 1 δις ευρώ, το οποίο προέρχεται από δωρεές ποικίλων ποσών -από εκατομμύρια μέχρι και μερικά ευρώ από τους Γάλλους πολίτες.