fbpixel

Search icon
Search
Το Rocksplit project στην Κέα είναι η επιτομή του bohemian στιλ διακόσμησης
DESIGN

Το Rocksplit project στην Κέα είναι η επιτομή του bohemian στιλ διακόσμησης

Υπό την επιμέλεια των Cometa Architects


Στη συνέχεια ενός απόκρημνου βράχου, στο κυκλαδίτικο νησί της Κέας, βρίσκεται η ιδιωτική κατοικία που σχεδίασαν οι Faidra Matziaraki, Victor Gonzalez Marti και η ομάδα της Cometa Architects με ισότιμα ​​παραδοσιακή γοητεία και μοντέρνο μινιμαλισμό. Το Rocksplit, όπως έχει τίτλο του έργου, είναι χτισμένο σε ένα στενό οικόπεδο που ενώνεται στην πλαγιά του λόφου, όπου οι τρεις όγκοι του στοιβάζονται ο ένας στον άλλο για να ολοκληρώσουν τα 115 τετραγωνικά μέτρα του σπιτιού.

p3-rocksplit-house-in-kea-island-cyclades-greece-by-cometa-architects-yatzer-8tRFM.jpg
f3-rocksplit-house-in-kea-island-cyclades-greece-by-cometa-architects-yatzer-1EklQ.jpg



Η περίπλοκη τοιχοποιία της κατασκευής -η οποία ολοκληρώθηκε το 2016 και κέρδισε μια τιμητική αναφορά για το Best New Built Project από τα Ελληνικά Βραβεία Αρχιτεκτονικής, Domes το 2017- βασίζεται σε μια παραδοσιακή μέθοδο, όπου υπάρχει κενό μεταξύ του βράχοy και του κτιρίου, έτσι ώστε να αποθαρρυνθεί η συσσώρευση υγρασίας. Από αισθητική και στιλιστική άποψη, η τοπική πέτρα λατομείου έχει επίσης μια άλλη χρήση: να εντάξει με ιδανικό τρόπο το κτίσμα στο περιβάλλον του, κάτι που είναι τόσο επιθυμητό σε μια εξοχική κατοικία.

f10-rocksplit-house-in-kea-island-cyclades-greece-by-cometa-architects-yatzer-IP6SF.jpg
f14-rocksplit-house-in-kea-island-cyclades-greece-by-cometa-architects-yatzer-QaR1y.jpg


Στο εσωτερικό, ο σχεδιασμός του interior design που επίσης επιβλεπόταν από τους προαναφερθέντες αρχιτέκτονες, και είναι χαρακτηριστικός των κυκλαδίτικων νησιών περιλαμβάνοντας απλή κι ελάχιστη επίπλωση, πολλά από τα οποία είναι ενσωματωμένα στην ασβεστωμένη εσωτερική δομή, όπως για παράδειγμα οι καναπέδες στο καθιστικό ή ο πάγκος στην κουζίνα. Μια σειρά από παγκάκια και το τραπέζι από ξύλο, που εντοπίζονται στις εξωτερικές βεράντες, πετυχαίνουν την τέλεια αντίθεση με τα φυσικά κομμάτια ξύλου, όπως και τα ντουλάπια της κουζίνας ή το σκαλιστό τραπέζι, που συνδυάζονται με κομψό τρόπο υποστηρίζοντας τη γενική απλότητα που επικρατεί στο interior design. 
s3-panos-tsagaris-let-the-sun-protest-marie-laure-fleisch-gallery-rome-a-short-space-of-perfect-silence-yatzer-9ScxM.jpg
s1-panos-tsagaris-let-the-sun-protest-marie-laure-fleisch-gallery-rome-all-over-the-sky-a-sacred-voice-is-calling-your-name-yatzer-oRx4t.jpg



Ένα πολύ ενδιαφέρον χαρακτηριστικό της διακόσμησης είναι το φυσικό σχοινί, που εκτείνεται από το δάπεδο μέχρι την οροφή, το «κάγκελο» που οδηγεί την ασβεστωμένη σκάλα στον δεύτερο όροφο. Αυτό το υλικό βρίσκεται και στο εξωτερικό του σπιτιού, καθώς το σχοινί είναι κολλημένο στην ξύλινη πέργκολα της βεράντας δημιουργώντας μια αλληλεπίδραση μεταξύ των σκιών και του ήλιου. Εκπληκτική λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά!

218918719ad3fd2a97b6e08ad70db625-FlAoX.jpg


s1-rocksplit-house-in-kea-island-cyclades-greece-by-cometa-architects-yatzer-ifF79.jpg


Ο ήλιος εισβάλλει μέσα από τα παράθυρα του σπιτιού που διαθέτουν πέτρινα υπέρθυρα και κουφώματα σε ανοιχτή γκρι απόχρωση, καθώς και παραθυρόφυλλα. Σε μια άλλη παραδοσιακή και βιώσιμη νησιωτική αρχιτεκτονική, κάθε δωμάτιο διαθέτει πολλά παράθυρα που είναι μικρού μεγέθους, ώστε να επιτρέπεται η φωτεινή και δροσερή αύρα που υπάρχει, αλλά παράλληλα να διατηρείται και ο καυτός καλοκαιρινός ήλιος. 
s6-rocksplit-house-in-kea-island-cyclades-greece-by-cometa-architects-yatzer-qZdar.jpg

s4-rocksplit-house-in-kea-island-cyclades-greece-by-cometa-architects-yatzer-Pew3m.jpg

Εν τω μεταξύ, οι μεμονωμένες στέγες καθενός από τους τρεις όγκους, συλλέγουν το νερό της βροχής μέσα από χαλαρές πέτρες που στη συνέχεια αποθηκεύονται σε υπόγεια δεξαμενή. Όπως κι αν το δει κανείς, πάντως, το Rocksplit είναι το ιδανικό σπίτι που αποτελεί όνειρο για τους λάτρεις των κυκλαδίτικων νησιών: μια κατοικία που είναι σε πλήρη αρμονία με το περιβάλλον του, που τιμά τις τοπικές παραδόσεις και είναι ειδικά σχεδιασμένο για να παρέχει το καλύτερο δυνατό για τους κατοίκους του.


Φωτογραφίες: Dimitris Kleanthis