fbpixel

Search icon
Search
Το πρώτο κινηματογραφικό event με φυσική παρουσία: Το Φεστιβάλ Βενετίας επανέρχεται δυναμικά τον Σεπτέμβριο
PEOPLE & MOMENTS

Το πρώτο κινηματογραφικό event με φυσική παρουσία: Το Φεστιβάλ Βενετίας επανέρχεται δυναμικά τον Σεπτέμβριο

Τι αλλάζει και τι παραμένει το ίδιο


Το Φεστιβάλ Βενετίας είναι ένα από τα σπουδαιότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του πλανήτη, ενώ παράλληλα είναι και το παλαιότερο, καθώς ιδρύθηκε το 1932 με τον τίτλο «Διεθνής Έκθεση της Τέχνης και του Κινηματογράφου» και οργανώνεται από την εταιρία Biennale di Venezia. Από τότε πραγματοποιείται κάθε χρόνο είτε στα τέλη Αυγούστου, είτε στις αρχές Σεπτεμβρίου στο νησί Λίντο της Βενετίας, ενώ οι προβολές των ταινιών που φιλοξενεί γίνονται κατά βάση στο ιστορικά αναγνωρισμένο Palazzo del Cinema. Όλα αυτά τα χρόνια στο Φεστιβάλ Βενετίας έχουν παρουσιαστεί κάποιες πολύ σημαντικές κινηματογραφικές παραγωγές, όπως το «Brokeback Mountain», το «The Wrestler», το πιο πρόσφατο «The Shape of Water», κ. ά. Τα τρία σημαντικότερα βραβεία του συγκεκριμένου Φεστιβάλ είναι ο Χρυσός Λέοντας, που απονέμεται στην καλύτερη ταινία και το Κύπελλο Βόλπι, που απονέμεται στους καλύτερους ηθοποιούς (για τον α’ ανδρικό και α’ γυναικείο ρόλο).

shutterstock-1400992670.jpg

Η φετινή χρονιά ωστόσο υπήρξε ιδιαίτερα πρωτόγνωρη όσο αφορά την διοργάνωση μεγάλων πολιτιστικών εκδηλώσεων. Αυτό φυσικά συνέβη, διότι η ταχύτατη εξάπλωση του κορωνοϊού όπως ήταν αναμενόμενο, οδήγησε στην αναβολή ή ακόμη και στην ακύρωση σημαντικών καλλιτεχνικών events (πχ Φεστιβάλ Καννών). Όλα έδειχναν λοιπόν, με μαθηματική ακρίβεια, ότι και το Φεστιβάλ Βενετίας θα ακολουθούσε τον δρόμο της αναβολής ή της ακύρωσης. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Κυβερνήτη της περιφέρειας Βένετο, Luca Zaia, το 77ο Φεστιβάλ Βενετίας πρόκειται να διεξαχθεί κανονικά από τις 2 έως τις 12 Σεπτεμβρίου του 2020.

shutterstock-1212898426.jpg

Μάλιστα, η οριστική επιβεβαίωση για την πραγματοποίηση του φετινού Φεστιβάλ Βενετίας δόθηκε πριν από λίγες μέρες, όταν ανακοινώθηκαν και επίσημα οι φετινοί υποψήφιοι. Πιο συγκεκριμένα, ο διευθυντής του Φεστιβάλ Alberto Barbera ανακοίνωσε τις υποψηφιότητες την Τρίτη 21 Ιουλίου του 2020. Ανάμεσα στις υποψήφιες ταινίες ξεχωρίζει και το κινηματογραφικό δημιούργημα της Chloe Zhao με τίτλο «Nomadland», το οποίο από πολλούς θεωρείται το φαβορί για το σημαντικότερο βραβείο της διοργάνωσης. Πρόεδρος της φετινής επιτροπής θα είναι η καταξιωμένη ηθοποιός Cate Blanchett, ενώ ως μέλη θα συμμετέχουν η Αυστριακή σκηνοθέτης Veronica Franz, η Βρετανίδα σκηνοθέτης Joanna Hogg, ο Ιταλός συγγραφέας Nicola Lagioia, ο Γερμανός σκηνοθέτης Christian Petzold, ο Ρουμάνος σκηνοθέτης Christi Puiu και η Γαλλίδα ηθοποιός Ludivine Sagnier.

shutterstock-674150413.jpg

Βέβαια οφείλουμε να επισημάνουμε, ότι στο 77ο Φεστιβάλ Βενετίας αναμένεται να υπάρξουν αρκετές διαφοροποιήσεις συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές. Αρχικά, το φετινό πρόγραμμα ταινιών περιλαμβάνει 60 ταινίες χωρίς την παρουσία κάποιας blockbuster, ενώ πέρυσι διέθετε συνολικά 80. Αυτό το γεγονός είναι απόρροια των καθυστερήσεων, που έχουν προκληθεί στις παραγωγές και στα γυρίσματα των ταινιών σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της πανδημίας. Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε και η ίδια η διοργάνωση θα υπάρξουν αρκετές αλλαγές και στα πιο τεχνικά-πρακτικά θέματα του Φεστιβάλ. Ανάμεσα σε αυτές είναι η θερμομέτρηση των θεατών πριν από την είσοδό τους στις κινηματογραφικές αίθουσες, η τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων, η προβολή των ταινιών και σε εξωτερικούς χώρους, καθώς και η σημαντική μείωση του ορίου χωρητικότητας στις κλειστές κινηματογραφικές αίθουσες.

Επιπλέον, στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της 77ης διοργάνωσης είναι, ότι ενώ τα προηγούμενα χρόνια το Φεστιβάλ Βενετίας είχε δεχθεί πολύ σκληρή κριτική, διότι δεν παρουσίαζε αρκετές γυναίκες σκηνοθέτιδες, φέτος έχει καταφέρει να καταρρίψει εντελώς αυτήν τη δυσμενή και οπισθοδρομική συνθήκη, καθώς από τις 18 ταινίες που είναι υποψήφιες για τον Χρυσό Λέοντα οι οκτώ διαθέτουν γυναικεία σκηνοθετική επιμέλεια. Κάποιες από τις γυναίκες, των οποίων το καλλιτεχνικό και σκηνοθετικό όραμα, θα παρουσιαστεί στο φετινό Φεστιβάλ Βενετίας, είναι η Γαλλίδα Nicole Garcia, η Ιταλίδα Emma Dante και η Νορβηγίδα Mona Fastvold. Ακόμη, το Φεστιβάλ αναμένεται να δώσει τιμητικό βραβείο στην σπουδαία ηθοποιό και σκηνοθέτιδα από το Χονγκ Κονγκ, Ann Hui και στη Βρετανίδα ηθοποιό Tilda Swinton.

shutterstock-1089855707.jpg

Συνεπώς, κατόπιν όλων αυτών αντιλαμβανόμαστε, ότι το 77ο Φεστιβάλ Βενετίας παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις και αλλαγές θα είναι το πρώτο μεγάλο κινηματογραφικό event με φυσική παρουσία, που θα πραγματοποιηθεί στην εποχή του κορωνοϊού, δημιουργώντας σε όλους εμάς την ελπίδα, ότι η κανονικότητα στον χώρο του πολιτισμού δε θα αργήσει να επιστρέψει.