fbpixel

Search icon
Search
Το πέτρινο σπίτι του συγγραφέα Patrick Leigh Fermor στην Καρδαμύλη είναι το όνειρο κάθε design lover
INTERIORS

Το πέτρινο σπίτι του συγγραφέα Patrick Leigh Fermor στην Καρδαμύλη είναι το όνειρο κάθε design lover

Περιηγηθείτε στους μοναδικούς χώρους του, όπου και έζησε με τη σύζυγό του, Joan


Το "Patrick and Joan Leigh Fermor House", όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται το σπίτι όπου έζησε ο εμβληματικός συγγραφέας Patrick Leigh Fermor, βρίσκεται στην ειδυλλιακή παραλιακή πόλη της Καρδαμύλης, στη νοτιοανατολική Πελοπόννησο. Το συγκρότημα κατοικιών (που θυμίζουν αρχοντικά) δεσπόζει σε έναν όμορφο μεσογειακό κήπο με κυπαρίσσια, ελιές, θάμνους και αγριολούλουδα.

Αποτελείται από τέσσερα διακριτά χαμηλά πέτρινα κτίρια, την κύρια κατοικία, το στούντιο-κτίριο γραφείων και δύο δευτερεύοντα οικήματα. Το κύριο σπίτι σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Νίκο Χατζημιχάλη σε στενή συνεργασία με τους Leigh Fermors και ολοκληρώθηκε στα μέσα της δεκαετίας του '60. 

5-a6m75.jpg

Καθώς θεωρούνταν ένα από τα ομορφότερα ακίνητα στην Ελλάδα, το σπίτι κληροδοτήθηκε από τους ιδιοκτήτες στο Μουσείο Μπενάκη το 1996, με τη ρητή επιθυμία να φιλοξενήσει διανοούμενους και μελετητές που ήθελαν να εργαστούν ή να σπουδάσουν σε ένα εμπνευσμένο περιβάλλον.

Η Leigh Fermors παραχώρησε επίσης στο Μουσείο το δικαίωμα να νοικιάζει το ακίνητο για μια περίοδο τριών μηνών το χρόνο. 

Η Aria Hotels, σε συνεργασία με το Μπενάκη, ανέλαβε τη λειτουργία του ακινήτου κατά την τρίμηνη περίοδο ενοικίασης με ιδιαίτερη ευαισθησία στη μοναδική του κληρονομιά, προσφέροντας στους επισκέπτες μια σπάνια οικιστική εμπειρία αυθεντικής ελληνικής φιλοξενίας. 

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), από την άλλη, ως κύριος χορηγός του έργου, υποστήριξε αρχικά μια μελέτη για τη λειτουργία και τη βιωσιμότητα του σπιτιού και στη συνέχεια, το 2016, κάλυψε το κόστος των ολοκληρωμένων εργασιών συντήρησης και επισκευής. Οι επισκευές ολοκληρώθηκαν στις αρχές του 2019 και από τον Ιούλιο του 2019 το σπίτι είναι ανοιχτό για το κοινό για ξεναγήσεις και οργανωμένες επισκέψεις κατόπιν αιτήματος.

2.jpg

«Είδαμε μια χερσόνησο που καταλήγει σε παραλίες σε σχήμα μισοφέγγαρου… Περπατήσαμε σε έναν ήπια κεκλιμένο κόσμο εξαιρετικής μαγικής ομορφιάς… χοντρό με υπέροχες ελιές και πολλά άλλα δέντρα… Πίσω, η χερσόνησος έλιωσε σε μια μεγάλη κόγχη από γκρι και πορτοκαλί βράχος. Ήξερα ότι δεν θα έφευγα ποτέ.», Sir Patrick Leigh Fermor

«Στο συγκεκριμένο σπίτι οι Fermors έζησαν μια ζωή γεμάτη πνευματικότητα και ελευθερία, απολαμβάνοντας την παρέα ντόπιων και στενών φίλων, Ελλήνων και Βρετανών διανοουμένων και καλλιτεχνών όπως ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, η Barbara Hutchinson, ο John Craxton και η Artemis Couper. Τα υπέροχα έργα τέχνης των φίλων του ζευγαριού αντικαταστάθηκαν από αντίγραφα, ενώ μερικά από τα σημαντικά βιβλία από τα περίπου 6.000 βιβλία της βιβλιοθήκης τους μεταφέρθηκαν στη βιβλιοθήκη του Μουσείου Μπενάκη», λέει η Ελληνίδα φωτογράφος Τζούλια Κλήμη, η οποία απόλαυσε ένα φλιτζάνι τσάι με τον Sir Patrick Leigh Fermor στο καλοκαιρινό του γραφείο το 2007.

9.jpg

Σε αυτό το μοναδικής αρχιτεκτονικής πέτρινο σπίτι πάνω στη θάλασσα ο σπουδαίος συγγραφέας έγραφε τα βιβλία του, ζούσε σαν Έλληνας και φιλοξενούσε τους φίλους του από όλο τον κόσμο. Μάλιστα, εκεί έζησε ως το θάνατό του, τον Ιούνιο του 2011, σε ηλικία 96 ετών.

Πράγματι, το σπίτι ξεχωρίζει για τη σπάνια ομορφιά του. Ο ανθισμένος κήπος γεμάτος κυπαρίσσια, ελιές και αγριολούλουδα, έρχεται σε πλήρη αρμονία με την πέτρα, το ξύλο, το πράσινο της φύση και το γαλάζιο της θάλασσας. Όλα τα παραπάνω, δένουν αρμονικά και δημιουργούν μια ονειρεμένη οικία με διάφορα κτίσματα και διαφορετικούς λειτουργικούς χώρους η οποία προσφέρει ανεμπόδιστη θέα στον Μεσσηνιακό κόλπο.

Ανακαλύψτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery!

Φωτογραφίες: The Patrick & Joan Leigh Fermor House/Aria Hotels