fbpixel

Search icon
Search
Το ολοκαίνουριο κατάστημα Ζeus + Δione στην Αθήνα είναι πραγματικά μοναδικό
INTERIORS

Το ολοκαίνουριο κατάστημα Ζeus + Δione στην Αθήνα είναι πραγματικά μοναδικό

Περιηγηθείτε στο νέο Flagship store που υμνεί το σύγχρονο interior design


Η αρχιτεκτονική ομάδα που εδρεύει στην ελληνική πρωτεύουσα, της Κατερίνας Κουρκούλα και του Hannes Gutberlet υπογράφει τον σχεδιασμό του πρώτου καταστήματος του brand Zeus + Δione στην Αθήνα, βασισμένο στις αρχές της ελληνικής κληρονομιάς, της καινοτομίας και της χειροτεχνίας και άρτιας κατασκευής.

e-r-a-zeusdione-flagship-store-01-O5Y9o.jpg

Η Mareva Grabowski-Μητσοτάκη και η Δήμητρα Κολοτούρα ίδρυσαν το brand το 2013, το οποίο περιλαμβάνει χαλαρό, αριστοτεχνικά κατασκευασμένο resortwear που βασίζεται στην πλούσια ελληνική κληρονομιά, ισορροπώντας ανάμεσα στη λαϊκή τέχνη και τον κομψό και μοντέρνο σχεδιασμό. Η αρχιτεκτονική ομάδα εξέτασε τα διαχρονικά χαρακτηριστικά του brand όπως η γεωμετρική απλότητα, η ποιότητα των υλικών και η ελαφρότητα που υπάρχει στην ελληνική αισθητική σε όλη τη διάρκεια των αιώνων. 

«Η πτυχή της ελαφρότητας είναι αυτό που προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε ως κατευθυντήρια αρχή στον σχεδιασμό του καταστήματος», εξηγεί ο Gutberlet. «Η αρχική ιδέα ήταν να σκεφτούμε τα υφάσματα που επιπλέουν στον χώρο και έχουν διαφορετικές υφές που συνδέονται τόσο με την ελληνική αρχαιότητα όσο και με τον μοντερνισμό».

e-r-a-zeusdione-flagship-store-04-P6OLN.jpg

Το κατάστημα βρίσκεται μέσα σε μια στοά στο κέντρο της Αθήνας, κι έχει σχεδιαστεί ως ένα πέρασμα που επεκτείνεται από έναν μεγάλο καθρέφτη ενώ στο πίσω μέρος χωρίζεται μεταξύ του εμπορικού χώρου και των δοκιμαστηρίων από έναν καμπύλο τοίχο από γυαλί. Προκειμένου να μεταφραστεί η ιδέα της ελαφρότητας του Zeus + Dione που βρέθηκε στα υφάσματα, όπως το μετάξι στη φυσική του μορφή, δόθηκε στη γυάλινη δομή μια πτυχωμένη υφή, αμμοβολημένη στη μία πλευρά και καθαρή από την άλλη, έτσι ώστε να εξαϋλώνεται όταν περπατάει κανείς μέσα στη μπουτίκ. Το κυματιστό ξύλο σε κρεμαστά ράφια καλύπτει τον υπόλοιπο χώρο, ενώ το μαρμάρινο πάτωμα συνδυασμένο με ανοιχτό ροζ μωσαϊκό μοιάζει με λεπτό κέντημα. Τα βαρύτερα στοιχεία κρέμονται από την οροφή, δημιουργώντας την εντύπωση πως όλα υπακούν σε μια ελαφρότητα.

e-r-a-zeusdione-flagship-store-13-D0R12.jpg

Υπάρχει μια επεξεργασία πίσω από τον χώρο, η οποία μπορεί να δημιουργήσει αλλαγές και να εξυπηρετήσει διαφορετικούς σκοπούς. Τα στοιχεία έχουν σχεδιαστεί λευκά, παγωμένα με διαφανή τελειώματα, επιτρέποντας ένα παιχνίδι μεταξύ σκιάς και φωτός. Οι έντονες αποχρώσεις εμφανίζονται μόνο με τον extra φωτισμό, o οποίος μπορεί να αλλάξει για να συμπληρώσει τα χρώματα των συλλογών της μάρκας ή να αλλάξει για να μιμηθεί το φυσικό φως σε εξωτερικούς χώρους.

Ήταν επίσης σημαντικό για τους αρχιτέκτονες να συνεργαστούν με τοπικούς προμηθευτές και βιοτεχνίες για να συνεχίσουν τις προσπάθειες του Zeus + Dione για την επανεξέταση των παραδοσιακών τεχνικών σε μια σύγχρονη αισθητική. Για παράδειγμα, συνεργάστηκαν με έναν κατασκευαστή γυαλιού για να δημιουργήσουν 90 σωλήνες που αποτελούν τον πτυχωτό τοίχο με ένα σημαντικό επίπεδο καινοτομίας και πολυπλοκότητας που αντιμετωπίζονται μέσα από περίπλοκες λεπτομέρειες. Όλα τα υλικά μετασχηματίστηκαν, ερμηνεύτηκαν και εξευγενίστηκαν με απόλυτη ακρίβεια και αναπτύχθηκαν σε στενή συνεργασία με τους τοπικούς κατασκευαστές.

191106-era-zd-pleated-fashion-t6E5y.jpg
«Το Zeus + Dione δεν είναι απλώς ένα brand μόδας, επαναφέρει τοπικά προϊόντα και τεχνικές χωρίς να είναι λαογραφικό» λέει η κα Κούρκουλα. «Ήταν πολύ ενδιαφέρον για εμάς να εκπροσωπήσουμε αυτές τις ιδέες που αντιπροσωπεύει».
e-r-a-zeusdione-flagship-store-25-cdp8u.jpg

Το νέο Flagship Store Zeus + Δione στην Αθήνα μεταφράζει την έμφυτη ικανότητα των υφασμάτων να συλλαμβάνουν την κίνηση και τον φωτισμό σε έναν στατικό αρχιτεκτονικό χώρο. Όλα τα επιφανειακά υλικά επεξεργάζονται, ώστε να φαίνονται ρευστά και έτσι να ενσωματώνουν μια αίσθηση πλαστικότητας. Τα ξύλινα τοιχώματα είναι καμπυλωμένα, οι υαλοπίνακες δημιουργούν πτυχώσεις ενώ το μαρμάρινο πλακόστρωτο δάπεδο μοιάζει να είναι κεντημένο. Όλες οι επιφάνειες φαίνεται να αιωρούνται πάνω από το έδαφος δίνοντας την αίσθηση της ανάτασης. Μια έλλειψη βαρύτητας που χαρακτηρίζει όλες τις συλλογές του Zeus + Δione.

Δείτε στη gallery περισσότερες φωτογραφίες