fbpixel

Search icon
Search
Το νέο Mohr Life Resort στην Αυστρία είναι ο απόλυτος χώρος ευεξίας και χαλάρωσης
DESIGN NEWS

Το νέο Mohr Life Resort στην Αυστρία είναι ο απόλυτος χώρος ευεξίας και χαλάρωσης

Με φόντο ένα αριστουργηματικό ορεινό τοπίο


Τον Οκτώβριο του 2018, ο νέος χώρος ευεξίας του Mohr Life Resort εγκαινιάστηκε στο Lermoos, έναν από τα παλαιότερα χιονοδρομικά spots στο Τιρόλο, μόλις 80 χλμ. από το Ίνσμπρουκ. Το ίδιο το ξενοδοχείο είναι γεμάτο ιστορία, ένας μοναδικός προορισμός για όσους επισκέπτονται την περιοχή για σκι στις βόρειες Άλπεις στο Τιρόλο.

5-mohr-life-resort-the-theatrical-spa-by-noa-network-of-architecture.jpg

Η νέα κατασκευή γυαλιού και τσιμέντου χτίστηκε οργανικά σε μια ήπια πλαγιά που βρίσκεται κάτω από το ξενοδοχείο. Διαθέτει μοναδική θέα σε όλη την κοιλάδα Ehrwalder Becken γεμάτη με παλιές αγροικίες και αχυρώνες. Επιπλέον, τα επιβλητικά 3.000 μέτρα του βουνού Zugspitze -που αντιπροσωπεύει ένα γεωγραφικό σύνορο μεταξύ Αυστρίας και Γερμανίας- έχουν θέα σε όλη την κοιλάδα.

mohr-life-5617cfb191299.jpeg

Ο αρχιτέκτονας Christian Rottensteiner, συνεργάτης στο noa*, εξηγεί πως «η μαγευτική και ισχυρή παρουσία του βουνού ήταν ο πάγκος δοκιμών μας. Το Zugspitze γενικά -και η ομορφιά, η δύναμη και η τυπική πολυπλοκότητά του- ήταν η έμπνευση και ο πρωταγωνιστής του έργου. Ο νέος χώρος ευεξίας που αναπτύσσεται θεατρικά θεωρείται μια ιδανική τοποθεσία για να θαυμάσει κανείς αυτό το εκπληκτικό αριστούργημα της φύσης. Οι επισκέπτες κάνουν cocooning σε ένα χαλαρωτικό περιβάλλον που εναρμονίζεται απόλυτα με το περιβάλλον. Η πρόκλησή μας είναι να δημιουργήσουμε δομές οι οποίες θα διευρύνουν και θα εντείνουν την αντίληψη των χώρων, δημιουργώντας έτσι ζώνες αποκατάστασης που αναδεικνύουν νέες συγκινήσεις στους επισκέπτες».

mohr-escape-web-012.jpg

Ο νέος χώρος ευεξίας στο θέρετρο Mohr Life Resort εκτείνεται σε 600 τ.μ. και διαθέτει μια υποδομή χτισμένη από το μηδέν κι έναν εξωτερικό χώρο με πισίνα. Το τελευταίο συνδέει και τα δύο κτίρια μέσω κεντρικής επέκτασης στο spa. Η δομή του τζαμιού και του τσιμέντου εκτείνεται οριζόντια για να δημιουργηθεί μια τεχνητή νεύρωση, που αντανακλάται στους τοίχους από πέτρα που τρέχουν κατά μήκος της πλευράς του. Το έργο σχεδιάστηκε ειδικά λαμβάνοντας υπόψη την ήπια κλίση του εδάφους και αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα: δημιουργεί μια διαφορά ύψους που επέτρεψε τη δημιουργία της πισίνας. Ένα νηφάλιο κι ελαφρύ οικοδόμημα στο τοπίο που προκύπτει από τη συνάθροιση απλών σχημάτων: οι κύβοι γυαλιού που τοποθετούνται στα δύο επίπεδα δημιουργούν το δομικό πλέγμα για τον σκελετό του οικοδομήματος.

fc6fe0d8-978e-41c5-934f-2e0074369773-23334247-1691056754240118-3449188496465661697-o.jpg

Επιπλέον, η χρήση μιας αντανακλαστικής επιφάνειας γυαλιού προσφέρει ένα απροσδόκητο, γραφικό αποτέλεσμα: τα διαφορετικά σχήματα ουσιαστικά ξεθωριάζουν στο παρασκήνιο και συνδυάζονται σε μια «οθόνη» που αντικατοπτρίζει τη γοητευτική σιλουέτα του Zugspitze. Και υπάρχουν και άλλα. Η πισίνα τρεμοπαίζει κατά μήκος του γυάλινου μετώπου του Spa, διπλασιάζοντας έτσι την εικόνα του βουνού χάρη στα επιδραστικά χρωματικά εφέ του καθρέφτη.

f7735321-f059-4ad3-9419-5073e2b1cbee.jpg

To Spa χαρίζει μια σειρά από εμπειρίες, όπου ενώ η εξωτερική δομή διατηρεί έντονα σχήματα, τα χαρακτηριστικά της γίνονται πιο μαλακά, πιο οργανικά, περιβάλλουν τον θεατή στην αγκαλιά του μόλις βρεθεί μέσα στο κτίριο. Η ένταση που δημιουργείται από την αντίθεση μεταξύ εσωτερικής κι εξωτερικής γλώσσας εμπλουτίζει το κτίριο τόσο αισθητικά όσο και τυπικά. Οι χώροι χαλάρωσης αναπτύχθηκαν για να μοιάζουν με θεατρικές σκηνές με θέα σε όλο το βουνό.

mohr-life-resort-8-880x1320.jpg

Κάθε «περίπτερο» περιλαμβάνει δύο ξαπλώστρες με διαφορετικά σχέδια: ανοιχτές, ευρύχωρες περιοχές με τεράστιες κούνιες που κρέμονται από το ανώτατο όριο που περιβάλλεται από κουρτίνες ή μεταλλικούς κώνους που πλαισιώνουν το εναλλασσόμενο βουνό με κλειστά μπαλκόνια, προσφέροντας αυξημένη ιδιωτικότητα και χαλάρωση με παρούσα τη θέα στο βουνό. Το ισόγειο διαθέτει επίσης ένα ιδιωτικό lounge, ένα lobby και μπαρ για αναψυκτικά, ένα spa και σάουνα για περίπου 20 άτομα με ένα μίνι bistrot που θυμίζει αίθουσες κινηματογράφου, καθώς και μεταβαλλόμενες καμπίνες και ντους. Τελευταίο αλλά όχι ασήμαντο, η εντυπωσιακή σπειροειδής σκάλα που εντοπίζει το κέντρο του κτιρίου και φτάνει στον πρώτο όροφο.

Η πισίνα αποτελεί τη φυσική επέκταση του χώρου ευεξίας. Βρίσκεται σε ανοιχτό χώρο και διαθέτει σημεία χαλάρωσης με διαφορετικές αισθητικές εμπειρίες, αντανακλώντας μια ομάδα σχημάτων που διαλύεται ουσιαστικά και ανοίγει όσο το δυνατόν περισσότερο την όψη σε όλο το τοπίο. Τόσο τα εσωτερικά όσο και τα εξωτερικά στοιχεία της πισίνας χαρακτηρίζονται από «νησιά» προσφέροντας στους επισκέπτες πρωτότυπες και ουσιαστικές εμπειρίες.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery