fbpixel

Search icon
Search
Το μυστικό των Γαλλίδων ενάντια στο φούσκωμα
WELLNESS

Το μυστικό των Γαλλίδων ενάντια στο φούσκωμα

Το νερό αγκινάρας κρύβει ευεργετικές ιδιότητες


Γνωρίζατε ότι το νερό αγκινάρας είναι ένα δημοφιλές de-bloating γιατρικό στη Γαλλία; Ως ένας από τους κορυφαίους καλλιεργητές του λαχανικού στον κόσμο, η χώρα πιστώνεται ότι τις έκανε διάσημες ήδη από το 1500. Οι Γάλλοι μετανάστες έφεραν τις αγκινάρες στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1800, όπου από τότε τις απολαμβάνουν πασπαλισμένες με βούτυρο. 

Πλέον, τα αγαπημένα μας french girls έχουν κάνει γνωστή ακόμη μία χρήση της αγκινάρας: Ισχυρίζονται ότι η κατανάλωση αυτής της γεμάτης θρεπτικά συστατικά τροφής σε μορφή νερού μπορεί να είναι χρήσιμη για την καταπράυνση του φουσκώματος και της δυσπεψίας. Ας δούμε όμως αναλυτικά τι σημαίνει αυτό παρακάτω. 

shutterstock-1028005963.jpg

Τι είναι το νερό αγκινάρας;

Πρόκειται για ένα υγρό που συνήθως παρασκευάζεται από μια συγκέντρωση ολόκληρων αγκινάρες, συμπεριλαμβανομένων των φύλλων, του μίσχου, της καρδιάς και του άνθους. Ενώ μπορείτε να το φτιάξετε στο σπίτι, μπορείτε επίσης να βρείτε εμφιαλωμένο νερό αγκινάρας σε ορισμένα wellness shops. Καταναλώνοντας κρύο ή ζεστό (όπως με το τσάι αγκινάρας), το νερό αγκινάρας έχει χαρακτηριστεί ως ένα γευστικό και ευεργετικό ρόφημα για τα πάντα, από την απομάκρυνση των τοξινών έως τη βελτίωση της πέψης, ενώ παρέχει πλούσια θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες Α, C και Β1 και μέταλλα σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και ασβέστιο. Στο Βιετνάμ, το τσάι αγκινάρας ονομάζεται tra atiso και παρασκευάζεται από τα φύλλα, τους μίσχους, τις ρίζες και τα άνθη της αγκινάρας για να βοηθήσει σε πονοκεφάλους, διαβήτη και άλλες παθήσεις.

Τα μεγαλύτερα οφέλη

Το νερό αγκινάρας είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, καθώς περιέχει άφθονη βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση από το στρες και το άγχος, δεδομένων των επιπέδων μαγνησίου, ψευδαργύρου και καλίου που περιέχει. Μερικά πιθανά οφέλη από την κατανάλωση νερού αγκινάρας είναι τα εξής:

  • Μειώνει τα επίπεδα της LDL, της «κακής» χοληστερόλης
  • Προστατεύει το συκώτι από τις τοξίνες και βοηθά στην παραγωγή χολής
  • Πλούσια σε αντιοξειδωτικά 
  • Μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της πέψης
  • Αποτελεσματικό διουρητικό 
shutterstock-2086417486.jpg

Βοηθάει το νερό αγκινάρας στο φούσκωμα;

Το εκχύλισμα κυναρίνης από τις αγκινάρες βοηθάει στην καταπολέμηση του φουσκώματος, καθώς διεγείρει την παραγωγή χολής, η οποία βοηθάει το έντερό σας να χωνέψει τα λίπη και να απορροφήσει τις βιταμίνες από άλλες τροφές. Δύο από τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στις αγκινάρες (κυναρίνη και σιλυμαρίνη) έχουν συνδεθεί με τη βελτίωση της ηπατικής λειτουργίας, συγκεκριμένα με τη βελτίωση των αποτοξινωτικών ιδιοτήτων του ήπατος- η απομάκρυνση αυτών των τοξινών μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση από το φούσκωμα.

shutterstock-435289438.jpg

Πώς να το φτιάξετε στο σπίτι

Καλό θα ήταν να βράζετε αγκινάρες στο σπίτι και να χρησιμοποιείτε το υπόλοιπο νερό για να φτιάξετε το «νερό αγκινάρας», ενώ παράλληλα τρώτε το ίδιο το λαχανικό και λαμβάνετε τις ευεργετικές του φυτικές ίνες. Επιπλέον, φτιάξτε τσάι αγκινάρας βράζοντας τα φύλλα της και πίνοντας το βρασμένο νερό ως τσάι. Φυσικά, στο εμπόριο διατίθενται επίσης φακελάκια τσαγιού αγκινάρας ή χύμα αποξηραμένη αγκινάρα.