fbpixel

Search icon
Search
To Μουσείο Victoria & Albert του Λονδίνου θα τιμήσει τις διαχρονικές και σύγχρονες ντίβες της Όπερας
ARTS & CULTURE

To Μουσείο Victoria & Albert του Λονδίνου θα τιμήσει τις διαχρονικές και σύγχρονες ντίβες της Όπερας

Η έκθεση "Diva" θα ανοίξει τις πόρτες της στις 24 Ιουνίου και θα αναβιώσει τον «χρυσό» μύθο αυτών των γυναικών


Γυναίκες που σαγήνευαν με την ακαταμάχητη γοητεία, τον ασταμάτητο αγώνα και τις εμβληματικές τους ερμηνείες. Ταξιδεύοντας πίσω στο χρόνο και στα μέσα του 19ου αιώνα, συναντούμε τις πρώτες υψίφωνες, οι οποίες από την πρώτη στιγμή ξεχώρισαν, κατακτώντας τον διεθνή καλλιτεχνικό στίβο της όπερας. Το Μουσείο Victoria and Albert του Λονδίνου θα αποτίει φόρο τιμής στην επιτυχημένη τους διαδρομή, με την έκθεση "Diva". Από τις 24 Ιουνίου 2023 έως τις 7 Απριλίου 2024, prima donnas του χθες και του σήμερα συστήνονται ξανά στο κοινό, μέσα από κοστούμια, μουσική, αδημοσίευτες φωτογραφίες και ντοκουμέντα από live εμφανίσεις τους στις διεθνείς σκηνές. 

2009cr4615-2500.jpg
Η Jenny Lind ενσαρκώνει το ρόλο της Amina στην όπερα La Sonnambula του Bellini. φωτογραφία: V&A Museum

Από τη θρυλική Jenny Lind, η οποία έκανε το μουσικό της ντεμπούτο το 1847 στην αγγλική πρωτεύουσα, μέχρι την έντονα εκφραστική, Maria Callas,  και την επιδραστική Joan Sutherland, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν πιο βαθιά την προσωπικότητα και το έργο τους. Η  αναβίωση της μνήμης και του χρυσού μύθου γύρω από τα ονόματά τους βρίσκεται σε πρώτο πλάνο και δομεί το πιο σπουδαίο μουσικό concept. 

afpcom-20161007-partners-054-fara00686-highres.webp
©Farabola/Leemag

Κάθε χώρος της έκθεσης γιορτάζει τη δύναμη και τη δημιουργικότητα των σπουδαίων αυτών γυναικών, εξερευνώντας και επαναπροσδιορίζοντας το ρόλο της «ντίβας» και τον τρόπο, με τον οποίο αυτός έχει ανατραπεί ή αγκαλιαστεί με την πάροδο του χρόνου στην όπερα, τη σκηνή, τη δημοφιλή μουσική και τον κινηματογράφο. Από την ιδιαίτερη συλλογή του V&A, αλλά και δάνεια από όλο τον κόσμο, η "Diva" εξετάζει πως οι συγκεκριμένες ερμηνεύτριες διασταυρώθηκαν με την κοινωνία και προκάλεσαν αλλαγές μέσω της φωνής και της τέχνης τους.  

2006ag9049.jpg
Joan Sutherland ως Lucia στην όπερα του Donizetti στο Royal Opera House, Covent Garden, 1959, φωτογραφία: V&A Museum

Σημαντικά ορόσημα του project αποτελούν ο χαρακτήρας της Tosca στην καυτερή, αμφιλεγόμενη και υπέροχα ανησυχητική όπερα του Puccini - ίσως η πιο διάσημη ενσάρκωση αυτής. Πριν από αυτόν, οι Lully, Rameau, Gluck και Spontini έγραψαν επίσης πολλούς, αντίστοιχους, ρόλους ντίβας. Για τα ζυμαρικά Giuditta, ο Bellini δημιούργησε αυτό της Norma, αρχιέρεια στο excelsis , που κουβαλά στους ώμους της τις δύο πράξεις του δράματος. 

Εμπνευσμένος από την Isabella Colbran – την αγαπημένη του πριμαντόνα στη σκηνή και στη ζωή – ο Rossini φαντάστηκε την Elisabetta, τη regina d'Inghilterra , την Armida και τη Semiramide, ενώ ο Berlioz έφερε στο προσκήνιο την Κασσάντρε και τη Διδώ, σε μια ενιαία όπερα, το Les Troyens . Αυτές οι όμορφες γαλαζοαίματες κυρίες έχουν ερμηνευτεί όλες από διάσημες τραγουδίστριες, με κυρίαρχες τις Janet Baker, Maria Callas , Joan Sutherland , Montserrat Caballé , Renée Fleming.

Info: V&A, Cromwell Rd, Λονδίνο SW7 2RL, Ηνωμένο Βασίλειο. Η έκθεση "Diva" θα διαρκέσει από τις 24 Ιουνίου 2023 έως τις 7 Απριλίου 2024.