fbpixel

Search icon
Search
To ξέσπασμα της Σάκκαρη -θα έπρεπε- να αποτελέσει μάθημα για όλους
PEOPLE & MOMENTS

To ξέσπασμα της Σάκκαρη -θα έπρεπε- να αποτελέσει μάθημα για όλους

Μία δύσκολη στιγμή για την Ελληνίδα τενίστρια στη Νέα Υόρκη


Ζούμε στην εποχή που όλοι μπορούν να έχουν άποψη για όλα. Ζούμε στην εποχή που όλοι τα ξέρουν όλα και κρίνουν με ευκολία ανθρώπους και καταστάσεις. Ειδικά στον αθλητισμό, αυτό που συμβαίνει είναι πραγματικά εξωπραγματικό. Έχει ξεπεραστεί κάθε όριο, κάθε έννοια κριτικής και ενσυναίσθησης. Την ώρα που δεκάδες αθλητές έχουν βγει κι έχουν μιλήσει δημόσια για την τεράστια πίεση που ασκείται και για την ψυχολογική επιβάρυνσή τους, εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι που ισοπεδώνουν σε κάθε ευκαιρία τα πάντα.

Έτσι -λοιπόν- το μεγάλο ξέσπασμα της Μαρίας Σάκκαρη μετά από τον οδυνηρό αποκλεισμό της στο US Open, μιλάει από μόνο του. Είναι το απόλυτο παράδειγμα, που μπορεί να μας δείξει την ψυχολογία μίας top αθλήτριας, σε μία τόσο δύσκολη στιγμή. Γιατί εκτός από αθλητές, όλα αυτά τα τόσο λαμπερά πρόσωπα, είναι και άνθρωποι...

Δύσκολη στιγμή για την Ελληνίδα τενίστρια

«Λύγισε» η Μαρία

Πήγε στη Νέα Υόρκη, θέλοντας να φτάσει όσο πιο μακριά γίνεται. Έβαλε τον πήχη ψηλά, ήθελε να προχωρήσει και να χαμογελάσει στο τελευταίο Grand Slam της σεζόν, ωστόσο, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν με τον πιο ιδανικό τρόπο για την Μαρία Σάκκαρη. Η Ελληνίδα τενίστρια βρήκε απέναντί της την Rebeka Masarova κι η πραγματικότητα είναι πως δεν μπόρεσε -από ένα σημείο και μετά- να δείξει το καλό της πρόσωπο. Ηττήθηκε με 2-0 σετ κι αποκλείστηκε από τη συνέχεια του 4ου major της χρονιάς, πληρώνοντας κάθε δικό της λάθος, κάθε αδυναμία της. Το Νο71 της παγκόσμιας κατάταξης «πέταξε» εκτός το Νο8, με την Σάκκαρη να αποχαιρετά τη Νέα Υόρκη από τον 1ο γύρο, σε μία πραγματικά πολύ-πολύ δύσκολη στιγμή γι' αυτήν.

Παρά το γεγονός ότι μπήκε πολύ καλά στο 1ο σετ, φτάνοντας ακόμη και στο 4-1, η Μαρία κάπως, κάπου «λύγισε», έχασε τη συγκέντρωσή της και γκρέμισε ό,τι είχε χτίσει μέχρι εκείνο το σημείο. Η Ισπανίδα αντίπαλός της πήρε τα 5 επόμενα games (!) με δύο breaks κι έτσι, έφτασε σε ένα δικό της 6-4, για να κάνει το 1-0. Στο 2ο σετ, η εικόνα του αγώνα ήταν αρκετά ισορροπημένη, με τις δύο τενίστριες να δίνουν τεράστια μάχη και τα games να φτάνουν στο 3-3, ωστόσο, ξανά αυτή που έδειξε ψυχραιμία και ψυχή, ήταν η Masarova. Μετά από 1 ώρα και 28 λεπτά παιχνιδιού, η Ισπανίδα επικράτησε με 2-0 σετ (6-4, 6-4) της Σάκκαρη, με την Ελληνίδα τενίστρια να βιώνει το απόλυτο σοκ! Ήταν μόλις ο 1ος γύρος, ήταν μόλις το ξεκίνημά της στη Νέα Υόρκη. Πριν τον αγώνα, ήταν το μεγάλο φαβορί, αλλά στο court τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ άσχημα. Η καλή αρχή δεν ήταν αρκετή, η αντίπαλός της αντέδρασε και η Μαρία δεν είχε απαντήσεις και καθαρό μυαλό, για να αποχαιρετήσει με το... καλημέρα το US Open.

Το μεγάλο ξέσπασμα

«Θεωρώ ότι το επίπεδο μου ήταν κάτω του μηδέν, είναι πολύ άσχημο στο επίπεδο που βρίσκομαι να αγωνίζομαι με αυτόν τον τρόπο, με πονάει πάρα πολύ, είναι πάρα πολύ δύσκολο να το αντιμετωπίσω όλο αυτό αυτή τη στιγμή, είναι επίπονο. Η νέα χρονιά μου ακούγεται κάτι πολύ μακρινό, το θέμα είναι τι θα κάνω από αύριο κιόλας, το ενδεχόμενο να κάνω ένα διάλειμμα και να βάλω το μυαλό μου σε μια σειρά και τις σκέψεις μου είναι ένα σενάριο. Το άλλο σενάριο είναι να συνεχίσω και να προσπαθήσω για το καλύτερο φέτος.

Είναι πολύ φρέσκο αυτή τη στιγμή για να πω τι είναι το σωστό ή τι θέλω να κάνω γιατί είναι και τα συναισθήματα του αγώνα, υπάρχουν αυτά τα δύο σενάρια στο μυαλό μου. Είναι πολύ απογοητευτικό, νιώθω ότι ντροπιάζω τον εαυτό μου, ντροπιάζω τους δικούς μου ανθρώπους, ντροπιάζω όλους τους Έλληνες». Αυτά ήταν τα πρώτα της λόγια. Ήταν κάτι παραπάνω από απογοητευμένη, ήταν σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση. Μίλησε με σκληρά λόγια για τον εαυτό της κι έκανε σοβαρή αυτοκριτική, σε μία δύσκολη στιγμή. 

Το ίδιο συνέβη και στην συνέντευξη Τύπου. Κι εκεί δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της. Έκρυψε το πρόσωπό της με τα χέρια της και ξέσπασε. Η Μαρία βρίσκεται στο επίκεντρο, όχι για καλό λόγο και όλο αυτό, είναι εξαιρετικά βαρύ για εκείνη. Αδυνατεί να το διαχειριστεί τους διαδοχικούς αποκλεισμούς, σε σημεία και αγώνες όπου μοιάζει να είναι το φαβορί κι όλο αυτό, έρχεται να μας υπενθυμίσει κάτι πολύ σημαντικό. Τίποτα σε αυτή τη ζωή δεν είναι όπως φαίνεται. Ακόμη κι οι πιο λαμπεροί αθλητές, που βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο, που έχουν πάντα όλα τα βλέμματα στραμμένα επάνω τους, μπορεί να κάνουν πολλές διαφορετικές σκέψεις. Η Naomi Osaka έχει μιλήσει πολλές φορές δημόσια για τα θέματα ψυχικής υγείας που την απασχόλησαν κι εξακολουθούν να την απασχολούν, ενώ το ίδιο έχει κάνει κι ο Νικ Κύργιος. Πρόσφατα, σε μία exclusive συνέντευξη που παραχώρησε στο Sani Magazine, ο Rafael Nadal σημείωσε -μεταξύ άλλων- πως είναι πολύ σημαντικό το κομμάτι της πνευματικής ισορροπίας για τους αθλητές που αγωνίζονται σε αυτό το επίπεδο και ίσως, κάπου εδώ θα πρέπει να αντιληφθούν άπαντες πως τίποτα δεν είναι τελικά τόσο εύκολο, όσο πιστεύουμε.

Η Μαρία «λύγισε» θεωρώντας πως ντροπιάζει όλους τους Έλληνες, όμως στην πραγματικότητα είναι μία top αθλήτρια, που από μικρή παλεύει μέσα στο court και step by step, προσπαθεί να πετύχει τους στόχους της. Δεν είναι εύκολος ο δρόμος της, αλλά προσπαθεί κι επιμένει και σίγουρα, αποτυχία δεν είναι μία ήττα ή ένας αποκλεισμός...