fbpixel

Search icon
Search
Το κορυφαίο εστιατόριο στον κόσμο για το 2025 σύμφωνα με τη λίστα του '50 Best Restaurants'
TASTE

Το κορυφαίο εστιατόριο στον κόσμο για το 2025 σύμφωνα με τη λίστα του '50 Best Restaurants'

Το Maido από το Περού κατακτά τη πρώτη θέση - Ποιοι κέρδισαν τις υπόλοιπες διακρίσεις της τελετής;


Σε μια μαγευτική βραδιά γεμάτη λάμψη και γαστρονομική μαγεία, το Τορίνο άνοιξε τις πύλες του και υποδέχθηκε τους κορυφαίους σεφ, γευσιγνώστες και λάτρεις της υψηλής κουζίνας από όλο τον κόσμο για την απονομή των βραβείων 'The World’s 50 Best Restaurants 2025΄. Εκεί, κάτω από τα φώτα της παγκόσμιας γαστρονομίας, το Maido της Λίμας με τον chef Mitsuharu ‘Micha’ Tsumura κέρδισε το τίτλο του καλύτερου εστιατορίου στο κόσμο για τη φετινή χρονιά, αναδεικνύοντας με εκλεπτυσμένη αρμονία την κουζίνα Nikkei σε παγκόσμιο σύμβολο γεύσης και δημιουργικότητας.

503501790-18510399802005327-2312512955378082664-n.jpg
Image Credits: @theworlds50best

Η φετινή λίστα, γεμάτη από εκπλήξεις και ανατροπές, επιβεβαίωσε τη ζωντάνια και την πολυπολιτισμικότητα του χώρου, με το εστιατόριο Asador Etxebarri να κρατά τη δεύτερη θέση και το Quintonil να ακολουθεί στην τρίτη, ενώ η έντονη παρουσία εστιατορίων από Λατινική Αμερική και Ασία φέρνει μια φρέσκια και δυναμική πνοή στην κορυφή της παγκόσμιας γαστρονομίας.

Οι συνοδευτικές εκδηλώσεις, όπως τα #50BestTalks και οι Signature Sessions, ανέδειξαν τις πιο σύγχρονες τάσεις και προκλήσεις, καθιστώντας την τελετή στο Τορίνο τον απόλυτο σταθμό για την καινοτομία και την αριστεία στην παγκόσμια γαστρονομική σκηνή!

Η κορυφή ανήκει στο Περού και στο Maido 

480098642-18500393146023786-3569757137300958022-n.jpg
Image Credits: @mitsuharu_maido

Το εστιατόριο Maido, υπό τη δημιουργική διεύθυνση του chef Mitsuharu «Micha» Tsumura, ξεχώρισε και κατέκτησε την πρώτη θέση στη χθεσινή τελετή των 50 Best Restaurants Awards για το 2025. Με βαθιές ρίζες στην παράδοση της ιαπωνικής και περουβιανής κουζίνας, το Maido ενσαρκώνει την τέλεια αρμονία μεταξύ των δύο πολιτισμών μέσα από τη μοναδική γαστρονομική φιλοσοφία Nikkei, που συνδυάζει τεχνικές υψηλής γαστρονομίας με φρέσκα, τοπικά υλικά που αλλάζουν ανάλογα με τις εποχές. Στο menu γευσιγνωσίας του, οι επισκέπτες απολαμβάνουν μια πολυδιάστατη εμπειρία με περισσότερα από δέκα πιάτα, από τις διάσημες δημιουργίες όπως, το ράμεν με καλαμάρι και αμαζονικό λουκάνικο, ενώ η εξερεύνηση της πλούσιας βιοποικιλότητας του Αμαζονίου προσδίδει μια εξωτική νότα που εμπλουτίζει διαρκώς το menu. Με πολυάριθμες διεθνείς διακρίσεις, το Maido δεν είναι απλώς ένας χώρος γαστρονομίας, αλλά ένας ζωντανός φόρος τιμής στην πολιτισμική κληρονομιά και τη δημιουργικότητα, κατακτώντας την κορυφή και επιβεβαιώνοντας τον Mitsuharu Tsumura ως έναν από τους κορυφαίους σεφ του κόσμου.

Τα εστιατόρια που συμπληρώνουν τις 5 πρώτες θέσεις

Asador Etxebarri στην Ισπανία

asador-extebarri-2.jpg
Image Credits: Oscar Oliva Poza

Στο μαγευτικό χωριό Ατσόντο, ανάμεσα στα βουνά και τα πυκνά δάση της Χώρας των Βάσκων, το Asador Etxebarri του Bittor Arguinzoniz κατέκτησε τη δεύτερη θέση στη λίστα και ταυτόχρονα αναδείχθηκε ως το καλύτερο εστιατόριο στην Ευρώπη. Μέσα σε μια κουζίνα γεμάτη χειροποίητες ψησταριές, ο Arguinzoniz τιμά τη φωτιά με τρόπο ποιητικό, μεταμορφώνοντας τις πιο απλές πρώτες ύλες, όπως το φρέσκο γάλα, οι καραβίδες ή ένα κομμάτι βοδινό, σε πιάτα βαθιάς νοστιμιάς και συγκίνησης. Μακριά από τις τεχνικές του molecular gastronomy, επιλέγει να αναδείξει την αγνότητα και τη δύναμη της γεύσης, αφήνοντας κάθε υλικό να μιλήσει από μόνο του. Το tasting menu, με πάνω από 14 στάδια, αποτελεί μια ωδή στη σεζόν και τη φύση, προσφέροντας από σπιτικό chorizo μέχρι ψημένες στην εντέλεια γαρίδες Palamós και εμβληματική μοτσαρέλα. Παρά τη διεθνή αναγνώριση και την πολυετή παρουσία του στη λίστα, ο Arguinzoniz παραμένει σεμνός και πιστός στην καταγωγή του, μαγειρεύοντας με το ίδιο πάθος δίπλα στο σπίτι όπου μεγάλωσε.

Quintonil στο Μεξικό

500294507-18512667238061602-1694070488956243526-n.jpg
Image Credits: @rest_quintonil

Στην καρδιά της Πόλης του Μεξικού, το Quintonil του Jorge Vallejo και της Alejandra Flores κατέκτησε φέτος την τρίτη θέση, επιβεβαιώνοντας τη θέση του ως ένα από τα σημαντικότερα γαστρονομικά κέντρα παγκοσμίως. Με έμπνευση από τα πλούσια αρώματα και τις παραδοσιακές τεχνικές της μεξικανικής κουζίνας, ο Vallejo δημιουργεί avant-garde πιάτα που παντρεύουν το παρελθόν με το μέλλον, χρησιμοποιώντας φρέσκα τοπικά υλικά – πολλά από αυτά καλλιεργούνται μόλις λίγα μέτρα από την κουζίνα. Το tasting menu περιλαμβάνει γευστικούς συνδυασμούς, όπως tamales από πάπια pibil με κρέμα από καλαμπόκι, ουρά μόσχου με μαύρη σάλτσα recado, ή σορμπέ από φραγκόσυκο. Το Quintonil, που πήρε το όνομά του από ένα αρωματικό βότανο, συνδυάζει την καινοτομία με τη βαθιά ριζωμένη παράδοση και εντυπωσιάζει όχι μόνο για το φαγητό του, αλλά και για τη θερμή φιλοξενία.

Diverxo στην Ισπανία 

440030420-2040858122966452-2172509436303991047-n.jpg
Image Credits: @diverxo

Στη Μαδρίτη, το εκρηκτικά δημιουργικό Diverxo του Dabiz Muñoz βρέθηκε φέτος στην τέταρτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης των World’s 50 Best Restaurants 2025, επιβεβαιώνοντας τον ηδονιστικό και απρόβλεπτο χαρακτήρα του. Περισσότερο από ένα εστιατόριο, αποτελεί τον καμβά της εκκεντρικής φαντασίας του Muñoz, που μέσα από ένα πολυσταδιακό tasting menu μετατρέπει την κάθε επίσκεψη σε ένα θεατρικό υπερθέαμα γεύσεων. Από πολυχρωμικά mochi μέχρι νιγκίρι με ώριμο κρέας των Πυρηναίων, τα πιάτα συνδυάζουν έντονα ασιατικά στοιχεία με απροσδόκητες πινελιές, όπως ιαπωνική paella ή χαβιάρι σερβιρισμένο με κάρι vindaloo και ελληνικό γιαούρτι. Η ιστορία του Muñoz ξεκίνησε από παιδί, με επιρροές από τον Abraham García και κορυφώθηκε με τρία αστέρια Michelin μέχρι την ηλικία των 33 ετών. Σήμερα, με τα Streetxo και Ravioxo, αλλά και πρόσφατο άνοιγμα στο Ντουμπάι, εξακολουθεί να επεκτείνει τη γαστρονομική του αυτοκρατορία, ενώ ετοιμάζει και νέα στέγη για το Diverxo.

Alchemist στην Δανία 

alchemist-fine-dining-ledejpg.webp
Image Credits: Claes Bech Poulsen

Στην πέμπτη θέση συναντάμε το καθηλωτικό Alchemist, ένα εστιατόριο-σύμπαν στη βιομηχανική Refshaleøen της Κοπεγχάγης, που ξεπερνά κάθε παραδοσιακή έννοια της γαστρονομίας. Πίσω από τις βαριές μπρούντζινες πόρτες που θυμίζουν είσοδο σε κόσμους φανταστικούς, ο visionary chef Rasmus Munk μας υποδέχεται σε μία εμπειρία επικών διαστάσεων. Αντί για κλασικά πιάτα, προσφέρει 50 «εντυπώσεις» κατανεμημένες σε θεατρικές «πράξεις», μέσα από τις οποίες οι καλεσμένοι διασχίζουν τοπία, τέχνες και τεχνικές, σε μια ολιστική, πολυαισθητηριακή διαδρομή επτά ωρών κάτω από έναν θόλο που μεταμορφώνεται συνεχώς. Από ψωμί με χαβιάρι μέχρι περιστέρι παλαιωμένο σε κερί μελισσών, τίποτα δεν είναι αναμενόμενο. Πίσω όμως από την υπερπαραγωγή κρύβεται μια βαθιά αφοσίωση στη μαγειρική τέχνη, με κλασική τεχνική, σύγχρονη έρευνα και τα καλύτερα υλικά.Το Alchemist δεν είναι απλώς εστιατόριο,  είναι μια αποκαλυπτική 

Στην 6η θέση συναντάμε το Gaggan στην Μπανγκόκ, ενώ η 7η θέση ανήκει στο Sézanne στο Τόκιο. Ακολουθεί το Table by Bruno Verjus στο Παρίσι στην 8η θέση, το Kjolle στη Λίμα στην 9η, και την πρώτη δεκάδα ολοκληρώνει το Don Julio στο Μπουένος Άιρες στην 10η θέση.

Τα Ειδικά Βραβεία της χρονιάς 

Albert Adrià / Βραβείο Επιλογής των Συναδέλφων 

d-albert-adra.jpg
Image Credits: Reporter Gourmet

Ο Albert Adrià, ένας από τους πιο καινοτόμους σεφ παγκοσμίως και πρωτοπόρος της σύγχρονης γαστρονομίας, τιμήθηκε με το βραβείο Estrella Damm Chefs’ Choice Award, το μοναδικό βραβείο που ψηφίζεται από τους ίδιους τους σεφ της λίστας The World’s 50 Best Restaurants, αναγνωρίζοντας τη σημαντική του συμβολή στη διεθνή γαστρονομική σκηνή την περασμένη χρονιά.

Pichaya 'Pam' Soontornyanakij / Βραβείο Καλύτερης Γυναίκας Chef

pichaya-pam-soontornyanakij-600x900jpg.webp
Image Credits: Prestige

Η Pichaya 'Pam' Soontornyanakij, η πρωτοποριακή σεφ από την Ταϊλάνδη, η οποία με το εστιατόριο της Potong στη Μπανγκόκ έχει ξεχωρίσει παγκοσμίως, τιμήθηκε με το βραβείο 'The World’s Best Female Chef', το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο υψηλού κύρους βραβεία της γαστρονομίας.  Με αυτήν την κορυφαία διάκριση, η Chef Pam έγινε η πρώτη Ασιάτισσα που κερδίζει τον συγκεκριμένο τίτλο στην 14χρονη ιστορία του βραβείου, επιβεβαιώνοντας τη σημαντική επιρροή και το ανατρεπτικό της έργο στην παγκόσμια γαστρονομική σκηνή.

Maxime Frédéric / Βραβείο Καλύτερου Chef Ζαχαροπλαστικής 

stighmiotipo-othonis-2025-06-20-125123-mm.png
Image Credits: Sortir A Paris

Ο Maxime Frédéric, ο ταλαντούχος chef ζαχαροπλαστικής από τη Νορμανδία που ξεχωρίζει για την ικανότητά του να αναβαθμίζει τα κλασικά γαλλικά γλυκά με σεβασμό στις παραδόσεις και τα αγροτικά προϊόντα της οικογένειάς του, τιμήθηκε με το βραβείο 'The World’s Best Pastry Chef', που επιβραβεύει την αριστεία και τη δημιουργικότητα στον χώρο της ζαχαροπλαστικής. 

Massimo Bottura και Lara Gilmore / Βραβείο Κοινωνικής Προσφοράς

massimo-bottura-and-lara-gilmore-credits-marco-poderi-1280x720-1.jpg
Image Credits: Marco Poderi

Ο Massimo Bottura και η Lara Gilmore, το δυναμικό ζευγάρι που ξεχωρίζει για τη δημιουργικότητα και τις κοινωνικές τους πρωτοβουλίες, τιμήθηκαν με το βραβείο 'Woodford Reserve Icon Award', το οποίο αναγνωρίζει την εξαιρετική συνεισφορά στην παγκόσμια γαστρονομική σκηνή. Με το εστιατόριο-ορόσημο Osteria Francescana, που έχει βραβευτεί πολλές φορές ως ένα από τα καλύτερα στον κόσμο, και το φιλανθρωπικό τους έργο μέσω της οργάνωσης Food for Soul, έχουν επαναπροσδιορίσει τον ρόλο του chef ως φορέα κοινωνικής αλλαγής, προωθώντας τη μάχη ενάντια στη σπατάλη τροφίμων και την κοινωνική ένταξη μέσω της κουζίνας.

Mohamed Benabdallah / Βραβείο Καλύτερου Sommelier

1200-1639469609vinyadelsenyor3-portada.jpg
Image Credits: Vila Viniteca

Τέλος ο Mohamed Benabdallah, head sommelier at Asador Etxebarri in Atxondo, αναδείχθηκε νικητής του βραβείου The 'World’s Best Sommelier Award 2025'. Γεννημένος στην Αλγερία το 1984 και με σπουδαία εμπειρία σε κορυφαία ισπανικά εστιατόρια όπως το Quique Dacosta και το Mugaritz, ο Benabdallah ξεχωρίζει για την εξειδίκευση, την καινοτομία και το πάθος του στη διαχείριση της εκλεκτής κάβας του Asador Etxebarri, που φιλοξενεί πάνω από 400 ετικέτες. Ως βασικός πυλώνας του εστιατορίου, συνδυάζει την τέχνη του κρασιού με την απαράμιλλη γαστρονομία του Bittor Arguinzoniz, εξασφαλίζοντας μια ολοκληρωμένη και μοναδική εμπειρία για τους επισκέπτες.

Main Image Credits: @mitsuharu_maido