fbpixel

Search icon
Search
To «Κάστρo» στην Αντίπαρο αποτελεί τον απόλυτο design προορισμό όπου η παράδοση συναντάει τη σύγχρονη αρχιτεκτονική
INTERIORS

To «Κάστρo» στην Αντίπαρο αποτελεί τον απόλυτο design προορισμό όπου η παράδοση συναντάει τη σύγχρονη αρχιτεκτονική

Μια ιδιαίτερη κατοικία με άρωμα καλοκαιριού


Στον τελευταίο όροφο μιας διώροφης κατοικίας, βρίσκεται ένα μικρό γραφικό διαμέρισμα, που εκτείνεται σε περίπου 40 τετραγωνικά μέτρα στον διατηρητέο οικισμό «Κάστρο» στο αγαπημένο νησί των Κυκλάδων στην Αντίπαρο. Αρχικά, το οίκημα χτίστηκε από Ενετούς τον 15ο αιώνα και ανακαινίστηκε από τον Έλληνα αρχιτέκτονα και ιδιοκτήτη του Νικόλαο Αθανασούλια, το 2003.

kastro-12-500x678.jpg

Όλο το συγκρότημα, το οποίο αποτελείται από 24 διώροφες κατοικίες, δεσπόζει στην «καρδιά» του κύριου χωριού του νησιού κι είναι διατεταγμένο γύρω από μια τετράγωνη αυλή με έναν κεντρικό πύργο στη μέση που ξεχωρίζει και παραμένει έως και σήμερα η κύρια βάση του. Η ιδέα ήταν να αποκαλυφθεί το πνεύμα του κτιρίου, που χάθηκε με την πάροδο των ετών, προσθέτοντας κάποια νέα στοιχεία για τη σύγχρονη ζωή, που το διαμορφώνουν ως μια απόλυτη εξοχική κατοικία του σήμερα.

kastro-8-500x658.jpg
kastro-5-500x690.jpg

Ο μοναδικός χαρακτήρας του σπιτιού είναι βασικός και απλός. Εκτός από τη γενική αποκατάσταση του, στο εσωτερικό έγιναν μόνο μερικές μικρές αναδιατάξεις που στόχο είχαν τη βελτίωση της λειτουργικότητας των χώρων του. Συνολικά, το διαμέρισμα ανακαινίστηκε on a bugdet, χρησιμοποιώντας κυρίως ακατέργαστα και επαναχρησιμοποιημένα υλικά. Ο παραδοσιακός λευκός σοβάς χρησιμοποιείται σε ολόκληρο το interior design του με σκοπό να ενοποιήσει τους χώρους, ενώ τα φανταστικά μεταχειρισμένα ή σχεδιασμένα από τον αρχιτέκτονα έπιπλα του ολοκληρώνουν την bohemian διάθεση του ήρεμου καταφύγιου.

kastro-16.jpg
kastro-33-500x749.jpg

Μια εξωτερική σκάλα που οδηγεί στο μπαλκόνι με νότιο προσανατολισμό, θα σας ξετρελάνει, καθώς αυτό αποτελεί την είσοδο στο ευήλιο open air σαλόνι με την ψηλή οροφή. Το σπίτι μάλιστα, διαθέτει ένα υπνοδωμάτιο και μια μικρή, αλλά πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα -που θυμίζει πολυτελή σπηλιά, με εσοχές που εξυπηρετούν για την καλύτερη αποθήκευση. Όσον αφορά το μπάνιο, εκείνο βρισκόταν και εξακολουθεί να βρίσκεται στο βορειοανατολικό μπαλκόνι της κατοικίας, που βλέπει στην εξωτερική πλευρά του «Κάστρου».

kastro-27-500x663.jpg
kastro-21-500x609.jpg
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μια κινητή υπαίθρια ξύλινη κατασκευή τοποθετείται στη ράγα του μπαλκονιού, καθώς είναι ειδικά σχεδιασμένη για να δημιουργεί ιδιωτικότητα, και να απομονώνει από τη γύρω γειτονιά.

Το ξύλο και οι ουδέτερες αποχρώσεις κυριαρχούν στη συνολική διακόσμηση του σπιτιού, ενώ η διακόσμηση παραμένει πιστή σε όσα «δοξάζει» το ελληνικό νησιώτικο design. Το λευκό πρωταγωνιστεί σε σχεδόν κάθε γωνιά του διαμερίσματος, που καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του επισκέπτη, αλλά και συνδυάζει απόλυτα την παράδοση με το κοσμοπολίτικο στοιχείο. Φέρνοντας στο νου υπέροχες καλοκαιρινές εικόνες, το «Κάστρο» γίνεται ένας must-go προορισμός σε ένα από τα πιο όμορφα και δημοφιλή μέρη της Ελλάδας, την Αντίπαρο -το νησί, που προτιμούν πολλοί A-list stars του Hollywood. Με γνώμονα τη μοντέρνα αισθητική και τη σύγχρονη αρχιτεκτονική, το χθες συναντάει το σήμερα σε αυτήν την ειδυλλιακή κατοικία. 

Images © Kim Powell

Source: The greek foundation