fbpixel

Search icon
Search
To Halloween έρχεται κι εμείς σας προτείνουμε τις καλύτερες ταινίες για να παρακολουθήσετε
ARTS & CULTURE

To Halloween έρχεται κι εμείς σας προτείνουμε τις καλύτερες ταινίες για να παρακολουθήσετε

Μια spooky night επιβάλλεται...


Καθώς πλησιάζει η γιορτή του Halloween στις 31 Οκτωβρίου, το ενδιαφέρον για τις κλασικές ταινίες τρόμου εντείνεται, με τον κόσμο του κινηματογράφου να προσφέρει μια πλούσια γκάμα από έργα που έχουν γίνει συνώνυμα με αυτή τη μοναδική γιορτή. Αυτές οι ταινίες, που κυμαίνονται από εμβληματικά θρίλερ μέχρι κωμωδίες φαντασίας, καταφέρνουν να συνδυάζουν τον τρόμο με την ψυχαγωγία, επηρεάζοντας τις γενιές των θεατών. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε ορισμένες από αυτές τις κλασικές ταινίες που συνεχίζουν να συναρπάζουν και να τρομάζουν.

Halloween (1978)

jamie-lee-curtis-halloween-1978-e1630520084658-en-1686061533.jpg

Η ταινία "Halloween" του John Carpenter είναι αναμφισβήτητα η πιο εμβληματική ταινία του είδους τρόμου και η αρχή ενός νέου κεφαλαίου στο σινεμά τρόμου. Με το χαρακτηριστικό της μουσικό θέμα, που έχει γίνει κλασικό και αναγνωρίσιμο παγκοσμίως, η ταινία ακολουθεί την ιστορία του Michael Myers, ενός ψυχοπαθή δολοφόνου που επιστρέφει στην πατρίδα του για να κυνηγήσει την Laurie Strode, υποδυόμενη από την Jamie Lee Curtis. Το "Halloween" όχι μόνο εισήγαγε τα στοιχεία του slasher horror, αλλά και δημιούργησε μια σειρά από συνέχειες που εξακολουθούν να προσελκύουν κοινό μέχρι σήμερα. Η επιδραστικότητα αυτής της ταινίας είναι εμφανής, καθώς έχει διαμορφώσει τον τρόπο που προσεγγίζουμε το είδος του τρόμου.

Hocus Pocus (1993)

hocus-pocus-2-30c9d00278c04f57a933e01f5d505671.jpg

Αν και δεν είναι ταινία τρόμου με την παραδοσιακή έννοια, το "Hocus Pocus" έχει αναδειχθεί σε μια αγαπημένη επιλογή για πολλές οικογένειες κάθε Halloween. Με τις Bette Midler, Sarah Jessica Parker και Kathy Najimy στους ρόλους τριών μαγισσών που επιστρέφουν στη ζωή τη νύχτα του Halloween, αυτή η κωμωδία φαντασίας προσφέρει μια ελαφριά και ευχάριστη εναλλακτική λύση στις πιο τρομακτικές ταινίες. Το "Hocus Pocus" έχει κερδίσει τη θέση του ως πολιτιστικό φαινόμενο, δημιουργώντας μια αφοσιωμένη κοινότητα θαυμαστών που αναμένει με ανυπομονησία κάθε χρόνο τη δυνατότητα να ξαναδούν την ταινία.

The Exorcist (1973) 

arkhio-lipsis-1.jpg

Ένα από τα πιο τρομακτικά φιλμ στην ιστορία του κινηματογράφου, "The Exorcist" είναι μια ταινία που συχνά αναφέρεται ως η καλύτερη ταινία τρόμου όλων των εποχών. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από την κατοχή μιας νεαρής κοπέλας και την προσπάθεια δύο ιερέων να την απελευθερώσουν. Η ένταση, οι τρομακτικές σκηνές και οι μοναδικές ερμηνείες έχουν κάνει την ταινία αυτή μια αναγκαία επιλογή για κάθε λάτρη του τρόμου κατά τη διάρκεια του Halloween. Το "The Exorcist" δεν είναι απλώς μια ταινία τρόμου, αλλά μια εξερεύνηση των ορίων της πίστης και του κακού, που παραμένει συγκλονιστική ακόμη και δεκαετίες μετά την πρεμιέρα της.

The Nightmare Before Christmas (1993)

efbfbcdc1a06332bad6a9413590d34314bd84232bfe9ec21885d74c92e234d2b-iToGP.png

Ο Tim Burton δημιούργησε ένα μοναδικό αριστούργημα με το "The Nightmare Before Christmas", μια ταινία κινουμένων σχεδίων που εξερευνά τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ του Halloween και των Χριστουγέννων. Ο Jack Skellington, ο βασιλιάς του Halloween Town, ανακαλύπτει την μαγεία των Χριστουγέννων και αποφασίζει να φέρει αυτή τη γιορτή στην πόλη του. Με την εξαιρετική μουσική του Danny Elfman, η ταινία συνδυάζει τρόμο και γιορτή με τρόπο μοναδικό. Αν και η ταινία αρχικά δεν έλαβε την αναγνώριση που της άξιζε, έχει αναδειχθεί σε έναν πολιτιστικό θησαυρό, με μια ευρεία βάση θαυμαστών που την τιμούν κάθε χρόνο.

Psycho (1960)

psycho-1.jpg

Η ταινία του Alfred Hitchcock, "Psycho", είναι μια από τις πιο εμβληματικές ταινίες του ψυχολογικού τρόμου. Η ιστορία επικεντρώνεται γύρω από τον Norman Bates και το καταφύγιό του, όπου διαπράττει φρικτά εγκλήματα. Οι εμβληματικές σκηνές, όπως η σκηνή του ντους, έχουν χαραχθεί στη μνήμη του κοινού και έχουν επηρεάσει αναρίθμητους δημιουργούς και ταινίες που ακολούθησαν. Το "Psycho" αναλύει τη σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης ψυχής, καθιστώντας το όχι μόνο ταινία τρόμου, αλλά και μια βαθιά μελέτη της ανθρώπινης φύσης.

Beetlejuice (1988)

beetlejuice-still.png

Μια άλλη ταινία του Tim Burton, το "Beetlejuice" είναι μια κωμωδία τρόμου που αφηγείται την ιστορία ενός ζευγαριού φαντασμάτων που προσπαθούν να τρομάξουν τους νέους κατοίκους του σπιτιού τους. Με τις μοναδικές του ανατροπές και τον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα του Beetlejuice, η ταινία αυτή συνδυάζει τον τρόμο με την κωμωδία, προσφέροντας μια ευχάριστη εμπειρία για τους θεατές κάθε ηλικίας. Το "Beetlejuice" έχει γίνει σύμβολο της pop κουλτούρας, επηρεάζοντας τη μόδα και την τέχνη της εποχής.