fbpixel

Search icon
Search
Το διαμέρισμα του designer Sacha Walckhoff αποδεικνύει ότι μπορούμε να εμπιστευτούμε το θεατρικό mix & match στο design
MAGAZINE

Το διαμέρισμα του designer Sacha Walckhoff αποδεικνύει ότι μπορούμε να εμπιστευτούμε το θεατρικό mix & match στο design

Περιηγηθείτε σε έναν ιδιαίτερο χώρο στο Παρίσι που τα έντονα στοιχεία κυριαρχούν


Χρειάζεται ένα ιδιαίτερο είδος δεξιότητας, για να συνδυαστούν πολλά prints. Ωστόσο, υπάρχει ένα άτομο που είναι ατρόμητο μπροστά σε κάθε παραβίαση των κανόνων και των προτύπων του design, κι αυτός δεν είναι άλλος από τον Sacha Walckhoff! Όπως είχε πει και η θρυλική fashion editor Diana Vreeland, «το μάτι πρέπει να ταξιδεύει». Πάνω σε αυτήν την άποψη, ο Walckhoff εξηγεί πως «χρειαζόμαστε κομμάτια που τραβούν τα βλέμματα, μερικά έντονα χρώματα αλλά και κάποια ουδέτερα, για να δημιουργήσουμε μια υπέροχη αντίθεση». Το παριζιάνικο σπίτι του, μάλιστα, ένα διαμέρισμα «τυπικής αρχιτεκτονικής Louis Philippe» το οποίο σχεδόν παραμένει ανέγγιχτο από τον 19ο αιώνα, φιλοξενεί ένα σύμπλεγμα από prints και έντονα στοιχεία design. Στο προσωπικό του αυτό καταφύγιο τίποτε δεν υπακούει σε κανόνες και όλα είναι εκτός ορίων, αλλά με έναν μαγικό τρόπο το σύνολο λειτουργεί!

02walkhoff-tri20-121370.jpg

Ίσως αυτή η διαίσθησή του για τη δυναμική του τολμηρού print προκύπτει από το γεγονός πως έχει διασχίσει τα γυαλιστερά πατώματα τόσο πολλών οίκων μόδας. Ο Kenzo, ο Michel Klein και ο Christian Lacroix Maison, όπου διατελεί Creative Director από το 2010, δέχτηκαν όλοι τη «θεραπεία» Walckhoff κάπου στην πορεία τους. Πιο πρόσφατα, βέβαια, έστρεψε τα ταλέντα του και σε σόλο εγχειρήματα, όπως μια συλλογή επίπλων για την παριζιάνικη γκαλερί Gosserez, που ξεχειλίζει από πολυπόθητα κομμάτια, και τη σειρά πορσελάνης “Magic Garden” για τη Rosenthal.

10walkhoff-tri20-121298.jpg

Όσον αφορά τώρα στο δικό του σπίτι, το οποίο μοιράζεται με τη σύντροφό του Pascal, hair designer για την Comédie-Française, εκεί υπάρχει, όπως λέει, «πάντα κάτι μαύρο και άσπρο, κάτι γραφικό, ενώ οι ρίγες είναι απαραίτητες». Στους τοίχους του, η Τέχνη «ξεφυτρώνει» και αναδεικνύεται με φόντο τις έντονα γραφικές ταπετσαρίες που σχεδίασε ο ίδιος για την Graham & Brown. Αυτή, άλλωστε, είναι η σχολή σχεδιασμού του: πλασμένη από θεϊκή τρέλα, αλλά επιλεγμένη να υπογραμμίζει με αρκετή αυτοσυγκράτηση και απλότητα το όλο θέμα και να το συνδέει αβίαστα. Κάθε πρότασή του στον χώρο είναι ένα σχεδιαστικό «τεντωμένο σχοινί» και ο Walckhoff είναι ο μαέστρος του.

15walkhoff-tri20-121373.jpg

Μοιάζει, λοιπόν, απίστευτο στον καθένα το ότι ο designer μπορεί να χαλαρώνει το βράδυ σ’ ένα από τα σαλόνια που έχει αναδημιουργήσει στο νέο του διαμέρισμα. Κι αυτό γιατί το μάτι θέλει διαρκώς να ταξιδεύει από τη μια λεπτομέρεια στην άλλη, καθώς στον χώρο υπάρχουν πολλοί θησαυροί που μπορεί να βρει κανείς αν κοιτάξει πιο προσεκτικά, όπως, για παράδειγμα, ένας πίνακας του Warhol ή το παραβάν που καλύπτει τον προθάλαμο και είναι κατασκευασμένο με επιχρυσωμένα δερμάτινα πάνελ Cordoue του 17ου αιώνα -τα οποία ανακάλυψε σε μια υπαίθρια αγορά του Παρισιού-, ή η πήλινη σόμπα και τα μαρμάρινα τζάκια, που αποτελούν πρωτότυπα κομμάτια. Και σε «σύμπραξη» με όλα τα παραπάνω, η βαφή Farrow & Ball, που ισορροπεί το συνολικό αποτέλεσμα, η επιλογή τοποθέτησης Anthracite στις διπλές πόρτες και η απαλή πράσινη απόχρωση που επιλέχθηκε για το μπάνιο. «Με κάνουν χαρούμενο κάθε πρωί», λέει ο ίδιος για όλες τις επιλογές του. Η συμβουλή του σε εμάς; «Κάθε δωμάτιο πρέπει να είναι σαν ένα μικρό τοπίο και φυσική συνέχεια του επόμενου χώρου. Πάνω από όλα, το σπίτι πρέπει να μοιάζει με εσάς, να είναι η χαρούμενη αντανάκλαση της προσωπικότητάς σας».

Αbout

24walkhoff-tri20-121351.jpg

Με background βασισμένο σε γαλλικές, ελβετικές, σλαβικές και αφρικανικές ρίζες, οι επιρροές του Sacha Walckhoff είναι τόσο διαφορετικές όσο και η καταγωγή του. Η μακροχρόνια σχέση του με τον οίκο μόδας Christian Lacroix ξεκίνησε το 1992, ενώ η πορεία του στη μόδα αποτυπώθηκε και σε συλλογές για τον Kenzo και τον Michel Klein. Η θητεία του ως διαδόχου του Lacroix κορυφώθηκε με τον διορισμό του στη θέση του Creative Director του οίκου, το 2010, από την οποία ηγήθηκε μιας φιλόδοξης επέκτασης του label σε νέους τομείς, όπως του lifestyle, του design και των interiors.

Πρόσφατα, ανέπτυξε το δικό του μοναδικά στιλιζαρισμένο «λεξιλόγιο» σε έργα: μια συλλογή επίπλων για την παριζιάνικη γκαλερί Gosserez, μια σειρά από μοναδικά βάζα από πορσελάνη για τη Vista Alegre και tableware κομμάτια με τη Rosenthal, μεταξύ άλλων.

Ανακαλύψτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery! 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: GILLES TRILLARD

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022