fbpixel

Search icon
Search
Το Centre Pompidou στο Παρίσι αλλάζει ριζικά μορφή - Δείτε πώς πρόκειται να μοιάζει έως το 2030
DESIGN NEWS

Το Centre Pompidou στο Παρίσι αλλάζει ριζικά μορφή - Δείτε πώς πρόκειται να μοιάζει έως το 2030

Η ανανέωση του πολιτιστικού ορόσημου στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας είναι γεγονός


Οι λεπτομέρειες του οράματος για το Centre Pompidou 2030, την ανανέωση του πολιτιστικού ορόσημου στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας, παρουσιάστηκαν πριν από μερικές ημέρες στο Παρίσι. Τα αρχιτεκτονικά στούντιο Moreau Kusunoki και Frida Escobedo, σε συνεργασία με το γαλλικό στούντιο AIA Life Designers, αναλαμβάνουν την τελειοποίηση του σχεδίου τους για τα μεγάλα έργα που θα ακολουθήσουν, τα οποία θα δουν το Centre Pompidou να αποκτά ένα σημαντικό και ιδιαίτερα αναγκαίο "lifting" μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως το σταδιακό κλείσιμό του θα ξεκινήσει το ερχόμενο φθινόπωρο με πλήρες κλείσιμο από το 2025, πριν ανοίξει ξανά το 2030.

rbgvb3jwtbpxrhjsm9abik-768-80jpg.webp


Το κτίριο, που σήμερα χρειάζεται άμεσα εκσυγχρονισμό, πρόκειται να αλλάξει μορφή στους χώρους του, κάτι το οποίο εγκρίθηκε το 2020. Φτάνοντας στο τώρα, επιβεβαιώθηκε ότι αυτό δε θα συνεπάγεται νέες κατασκευές ή επεκτάσεις, διατηρώντας την υπάρχουσα μορφή του, τους πολύχρωμους σωλήνες και τις ατσάλινες και γυάλινες εκτάσεις που το έκαναν ένα τόσο άμεσα αναγνωρίσιμο αρχιτεκτονικό σύμβολο της εποχής του.

Τα στούντιο που ηγούνται του σχεδιασμού θα επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην ενίσχυση του αρχικού στόχου του έργου να διασφαλίσει φυσικές συνδέσεις μεταξύ των διαφόρων τμημάτων και δραστηριοτήτων του. Η ανανέωση αφορά περισσότερο στον μετασχηματισμό του υπάρχοντος χώρου σε πολιτιστικούς και κοινόχρηστους χώρους κατάλληλους για τον σκοπό και μια ποικιλία ακροατηρίων, γεγονός που υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

3xvqgdadeqsqubzyjup9ik-768-80jpg.webp


Το Pompidou εγκαινιάστηκε το 1977 σε αρχιτεκτονικά σχέδια των Renzo Piano και Richard Rogers, οι οποίοι το οραματίστηκαν ως έναν «ζωντανό οργανισμό». Η νέα εποχή του κέντρου επιδιώκει να υποστηρίξει και να συνεχίσει την αρχική, πειραματική πρόθεσή του και το αυθεντικό DNA του. «Από την ίδρυσή του, το Centre Pompidou έχει προσπαθήσει να είναι ένας πειραματικός χώρος, επανεφευρίσκοντας διαρκώς τον εαυτό του προκειμένου να παραμένει επίκαιρο και να εμπνέει νέες ιδέες. Είδαμε αυτό το έργο ανακαίνισης ως μια ευκαιρία να ενισχύσουμε όλες αυτές τις πτυχές και, μέσω μιας σεβαστής, προσαρμοστικής επισκευής, να δημιουργήσουμε ένα μουσείο που ενισχύει τη σύνδεση με την πόλη», συνεχίζουν οι αρχιτέκτονες που αναλαμβάνουν την αναδιαμόρφωση, οι οποίοι βρίσκονται πίσω από σημαντικά έργα, όπως ένας οικιστικός πύργος από ξύλο στο Παρίσι.

«Η πρότασή μας έχει τις ρίζες της σε έναν διάλογο με τον υπάρχοντα ιστό. Με τον πολλαπλασιασμό των φυσικών και οπτικών πόρων και την αποκατάσταση της σαφήνειας των διαφορετικών διαδρομών των χρηστών, ο σχεδιασμός ενθαρρύνει την επαναδραστηριοποίηση και τον επαναπροσδιορισμό των χώρων. Φιλοδοξούμε να ενθαρρύνουμε μεγαλύτερη ελευθερία οικειοποίησης, να δημιουργήσουμε ένα πολιτιστικό κέντρο που να αντανακλά τις γενναιόδωρες αξίες με βάση τις οποίες σχεδιάστηκε, όπου η ανθρώπινη αλληλεπίδραση και η φυσική εμπειρία έχουν κεντρική θέση», συνεχίζουν οι αρχιτέκτονες.

pzzgjvrtep4zz53t5qcpik-768-80jpg.webp


Η Frida Escobedo προσθέτει: «Είμαι ενθουσιασμένη που το στούντιό μας ανέλαβε την εξαιρετική ευθύνη, ως συνεργαζόμενος σχεδιαστής του Moreau Kusunoki Studio, να επανασχεδιάσει το κτίριο για το σήμερα και το μέλλον. Ο αρχιτεκτονικός μας σχεδιασμός εξυπηρετεί έναν ευρύτερο σκοπό, ο οποίος είναι να επιτρέψει στο Centre Pompidou να συνεχίσει την παράδοση της διαρκούς αυτοεφεύρεσης».

Ο Laurent Le Bon, πρόεδρος του Centre Pompidou, δηλώνει: «Οι παρεμβάσεις του Moreau Kusunoki, σε συνεργασία με το Frida Escobedo Studio, θα ενσωματωθούν διακριτικά στην οραματική αρχιτεκτονική του Renzo Piano και του Richard Rogers, για να δημιουργήσουν μια νέα αφήγηση. Το έργο αυτό είναι μια ευκαιρία να επανεφεύρουμε την αρχική ουτοπία του Centre Pompidou».

Με πληροφορίες από Wallpaper | Φωτογραφίες: Moreau Kusunoki, Frida Escobedo Studio