fbpixel

Search icon
Search
To Benaki Museum Pavilion είναι ό,τι πιο μοντέρνο έχουμε δει τελευταία
DESIGN NEWS

To Benaki Museum Pavilion είναι ό,τι πιο μοντέρνο έχουμε δει τελευταία

Ένα μοναδικό concept store με την υπογραφή της Kois Associated Architects


Με μια εντυπωσιακή πύλη-βιτρίνα που περιστρέφεται, το Benaki Museum Pavilion, το νέο πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη στη Βουλιαγμένη, άνοιξε μόλις στον κήπο του Four Seasons Astir Palace Hotel και είναι πραγματικά υπέροχο. Πρόκειται για μια μικρογραφία του ελληνικού πολιτισμού που βρίσκεται σε ένα κοσμοπολίτικο περιβάλλον διεθνούς αναψυχής, προσφέροντας σε ξένους επισκέπτες, αλλά και τους κατοίκους των νοτίων προαστίων, έναν μοναδικό προορισμό για αγοραστικές εμπειρίες με ψυχή.

7-JNG7L.jpg
Η εντυπωσιακή βιτρίνα λειτουργεί σαν πύλη που περιστρέφεται και ανοίγει προς το κοιν

Μια τολμηρή κίνηση πολιτιστικής επιχειρηματικότητας, από το Benaki Museum Pavilion που καινοτομεί σε πολλά επίπεδα, αφού πρόκειται για το πρώτο μουσειακό κατάστημα στον κόσμο που λειτουργεί στο πλαίσιο ενός ξενοδοχειακού συγκροτήματος. Σχεδιάστηκε, έτσι, σαν ένας πρότυπος «τόπος» στον οποίο συνοψίζεται η σταθερή επιδίωξη του Μουσείου Μπενάκη να γεφυρώσει το παρελθόν με το μέλλον.
2-2O6kh.jpg
Ο εντυπωσιακός σχεδιασμός του Βenaki Museum Pavilion αναδεικνύει ιδανικά τα εκθέματα

Από άποψη σχεδιασμού, η Kois Associated Architects (ΚΑΑ) οραματίστηκε ένα δομικό σύνολο που περιλαμβάνει έναν εκθεσιακό χώρο και, συγχρόνως, ένα μουσειακό κατάστημα, όπου καλλιτέχνες και τεχνίτες συνομιλούν, μέσω της δουλειάς τους, με τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Μπενάκη. Η πρότασή της KAA για το Benaki Museum Pavilion βασίστηκε στη λειτουργική απλότητα του μοντερνισμού, την οποία επένδυσε με εντυπωσιακά σύγχρονα υλικά, δημιουργώντας ένα αυτόνομο κτίριο 60 τ.μ. που παραδίδει στο μέλλον την ελληνική αρχιτεκτονική κληρονομιά της δεκαετίας του '60.

9.jpg
Τα αντικείμενα εκτίθενται σε ένα απόλυτα αφαιρετικό περιβάλλον

Παράλληλα, με μια προκλητική επιμέλεια επιλογής αντικειμένων, το Benaki Museum Pavilion αναδεικνύει το δημιουργικό διάλογο ανάμεσα στην ελληνική κληρονομιά και τη σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή, στους τομείς του design, της κοσμηματοποίας και της μόδας, απευθυνόμενο σε ένα αγοραστικό κοινό που αποζητά αυθεντικές συγκινήσεις, πολύτιμες αναμνήσεις και σύνδεση με τον τόπο που επισκέπτεται. Την ίδια στιγμή, η εκλεκτική αγοραστική εμπειρία προεκτείνεται και εμπλουτίζεται με μουσειακά στοιχεία, σε ένα περιβάλλον μοντέρνου "concept store" όπου η παράδοση και η τεχνική αρτιότητα της Ελλάδας προβάλλονται σε ένα σύγχρονο πλαίσιο.

0-g-upag.jpeg
Η σύγχρονη αισθητική κυριαρχεί

Στο νέο πωλητήριο βρίσκει κανείς διαχρονικά μουσειακά αντίγραφα, αλλά και σύγχρονα διακοσμητικά αντικείμενα, καλλιτεχνικά κεραμικά και πολυτελή αξεσουάρ, όπως τσάντες σχεδιαστών, neo-folk υφαντά ταγάρια, μαντήλια, πετσέτες θαλάσσης και φυσικά, κοσμήματα εμπνευσμένα από τις συλλογές του Μουσείου. Σχεδιασμένες ειδικά για διάθεση στο Benaki Museum Pavilion, όλες οι αποκλειστικές σειρές του καταστήματος προσφέρουν μια συναρπαστική ματιά στην εγχώρια υψηλή χειροτεχνία του σήμερα.

60830824-115497833008597-7661529068079924580-n.jpg
Nikos Koulis Feelings collection fringe earrings in K18 yellow gold and white diamonds

Ανάμεσα στις πιο ενδιαφέρουσες συνεργασίες του νέου Πωλητηρίου, το Nikos Koulis Jewels, μια αποκλειστική παρουσίαση με ξεχωριστή θέση στο κατάστημα, θα έχει τη μορφή τριών θεματικών ιστοριών με κοσμήματα, σε επιμέλεια του ίδιου του διεθνώς αναγνωρισμένου σχεδιαστή, οι οποίες αναδεικνύουν τις υπέροχες εμμονές του με τα διαμάντια, το χρώμα, τις γεωμετρικές φόρμες και τις αιώνιες αισθητικές αξίες.

14.jpg
Pavilion Exclusives: Μαρμάρινη λήκυθος από τους on entropy εμπνευσμένη από τη συλλογή Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης του Μουσείου Μπενάκη
Η ψηφιακή τεχνολογία ολοκληρώνει την καινοτόμο πρόταση του Benaki Museum Pavilion, προσφέροντας στον επισκέπτη μια εισαγωγή στον κόσμο του Μουσείου Μπενάκη. Τα πιο εμβληματικά εκθέματα από τη συλλογή του ζωντανεύουν μέσα στο Pavilion με τη βοήθεια μιας οθόνης αφής προηγμένης τεχνολογίας Samsung, ενώ χάρη σε RFID (radio-frequency identification) βάσεις ανάγνωσης δεδομένων σύγχρονα αντικείμενα θα «αποκαλύπτουν» σε παρακείμενα tablets την έμπνευση ή τις δεξιότητες που χρειάστηκαν για την κατασκευή τους.

Δείτε κάποια από τα αντικείμενα της συλλογής Pavilion exclusives στην gallery.

Info: Ξενοδοχείο Four Seasons Astir Palace Hotel Athens, Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη, Ωράριο λειτουργίας: 10 π.μ.-10 μ.μ.