fbpixel

Search icon
Search
Τι είναι η συναισθηματική απιστία και τελικά μετράει όπως η σωματική;
PSYCHOLOGY

Τι είναι η συναισθηματική απιστία και τελικά μετράει όπως η σωματική;

Εσείς περνάτε τα δικά σας όρια;


Πολλοί άνθρωποι έχουν πιθανώς μια καλή ιδέα για το τι συνιστά σωματική εξαπάτηση μέσα στις σχέσεις τους. Τα περισσότερα ζευγάρια, μονογαμικά και μη, ελπίζουν ότι ευθυγραμμίζονται σε αυτά τα όρια. Αλλά η συναισθηματική εξαπάτηση μπορεί να προκαλέσει κάποια διαμάχη. Εάν δεν υπήρξε καμία σωματική επαφή, είναι απάτη; Τι διαχωρίζει τη συναισθηματική εξαπάτηση από τις πραγματικά στενές φιλίες; Και, το πιο σημαντικό, είναι δυνατόν τα ζευγάρια να επανέλθουν από συναισθηματικές αδιακρισία; Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις, αλλά αν αντιμετωπίζετε συναισθηματική απιστία, υπάρχουν τρόποι να το αντιμετωπίσετε και να προχωρήσετε. 

toxic-relationship1.jpg

Τι είναι η συναισθηματική απιστία, γιατί τείνει να συμβαίνει, πώς μπορεί να αναγνωρίσετε σημάδια στη συμπεριφορά σας και πώς να προχωρήσετε μπροστά;

Τι ακριβώς είναι η συναισθηματική απιστία;

Όπως υποδηλώνει το όνομα, η συναισθηματική εξαπάτηση συχνά περιλαμβάνει μη σεξουαλική οικειότητα με κάποιον που δεν είναι ο σύντροφός σας. Εάν έχετε έρθει σχετικά κοντά με έναν συνάδελφο και πιάνετε τον εαυτό σας να του στέλνει κρυφά μηνύματα ενώ σκέφτεστε, "ελπίζω αυτό το άτομο να μην το πει στον σύντροφο μου," υπάρχει πιθανότητα να έχετε περάσει από την πλατωνική φιλία στη συναισθηματική απιστία σύμφωνα με τους ειδικούς. Αυτό μπορεί να σας ακούγεται σαν να μην επιτρέπεται να μοιράζεστε μυστικά ή συναισθηματική οικειότητα με τους φίλους σας επειδή είναι αυτόματα συναισθηματική εξαπάτηση, αλλά αυτό φυσικά δεν ισχύει. Το να έχετε ένα δίκτυο συναισθηματικής υποστήριξης είναι υγιές και ένας σημαντικός άλλος πιθανότατα δεν θα πρέπει να είναι η μοναδική πηγή συναισθηματικής σας ευεξίας. Η συναισθηματική απιστία δεν έχει να κάνει πραγματικά με τη δράση, αντ' αυτού αφορά τα συναισθήματα που την περιβάλλουν, όπως να ελπίζετε ότι ο σύντροφος σας δεν θα το μάθει.

Ο όρος της συναισθηματικής προσκόλλησης περιλαμβάνει καταστάσεις όπου ο ένας σύντροφος παραβιάζει τις προσδοκίες του άλλου. Αντί να κλείνεστε για το ποιοι τύποι συμπεριφορών συνιστούν απάτη, αυτός ο όρος επαναπλαισιώνει τη συζήτηση για να ασχοληθείτε με το πώς οι ενέργειες ενός συντρόφου επηρεάζουν έναν άλλο.

Δείτε πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν απιστείτε συναισθηματικά

Εάν νιώθετε ότι ο σύντροφός σας έχει μια συναισθηματική σχέση, είναι συχνά καλύτερο να συζητήσετε απευθείας τις ανησυχίες σας μαζί του. Αλλά αν νομίζετε ότι μπορεί εσείς να βρίσκεστε σε μια τέτοια κατάσταση αναρωτηθείτε: Πόσο διαφανής είμαι με τον σύντροφό μου σχετικά με αυτήν την άλλη σχέση; Είναι υγιές να έχετε συναισθηματική υποστήριξη από άτομα εκτός του συντρόφου σας, αλλά η μυστικότητα έχει επιπτώσεις στη ρομαντική σας σχέση. Αν πιάνετε τον εαυτό σας κρυφά να ψάχνει υποστήριξη και οικειότητα έξω από τη σχέση σου, τότε μπορεί να έχετε ανάγκες που δεν καλύπτονται. Και αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει όχι μόνο τη συναισθηματική οικειότητα αλλά και τη σωματική οικειότητα. Επιπλέον, μπορεί να αναρωτηθείτε εάν υπάρχει κάποια υποκείμενη έλξη στη φιλία σας που προκαλεί ερωτήματα σχετικά με τη συναισθηματική απάτη. Αν και η φυσική έλξη για άτομα εκτός από τον σύντροφό σας είναι φυσική, μπορεί να είναι σημάδι ότι η φιλία σας είναι λιγότερο πλατωνική από όσο νομίζετε.

lonely-relationship-3.jpg

Γιατί κάποιος αρχίζει να απιστεί συναισθηματικά; 

Δεν υπάρχει κανένας ίδιος λόγος. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλοί παράγοντες και καταστάσεις που μπορεί να αναγκάσουν κάποιον να αναζητήσει συναισθηματική υποστήριξη έξω από τη σχέση του, και σε πολλές περιπτώσεις είναι λογικό να το κάνει. Γενικά, ένας σύντροφος μπορεί να αντιμετωπίσει κάποια δυσκολία στην προσπάθεια να εκφράσει τις συναισθηματικές του ανάγκες μέσα στη σχέση του ή μπορεί να είναι με κάποιον που δεν μπορεί (ή δεν θέλει) να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του σε αυτό το πεδίο. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο άλλος σύντροφος φταίει απαραιτήτως ή προκάλεσε την παράβαση - σε μια υγιή σχέση, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους ένας σύντροφος μπορεί να προσπαθήσει να ικανοποιήσει ορισμένες συναισθηματικές ανάγκες μέσα στη σχέση προτού βγει έξω από αυτήν με κάποιο τρόπο που μοιάζει με συναισθηματική απάτη.

Ναι, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη συναισθηματική εξαπάτηση και να προχωρήσετε

Πρώτον, εάν είστε αυτός που έκανε τη συναισθηματική εξαπάτηση, μπορεί να αναρωτιέστε αν πρέπει να το πείτε καν στον σύντροφό σας. Αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα αν έχετε ορκιστεί στον εαυτό σας ότι θα σταματήσετε τη συναισθηματική υπόθεση ή έχετε ήδη βάλει τέλος σε αυτήν. Μπορεί να αγχώνεστε για την αντίδραση του συντρόφου σας ή ακόμα και να είστε πεπεισμένοι ότι δεν θα ήθελε να το μάθει. Ενώ εξαρτάται από εσάς να αποφασίσετε εάν θα αποκαλύψετε ή όχι αυτές τις πληροφορίες, η αποκάλυψή τους μπορεί να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι τα θεμέλια στη σχέση σας είναι αυτά της εμπιστοσύνης και της ειλικρίνειας.