fbpixel

Search icon
Search
DESIGN NEWS

Τήνος Primitive

ΜΑΡΑ ΔΕΣΥΠΡΗ

Τήνος Primitive

Μελετώντας μία μία τις απίθανες φωτογραφίες της Μάρας Δεσύπρη είναι εύκολο να καταλάβει  κανείς πόσο άμεσα αποτυπώνονται τα συναισθήματα, πόση ευαισθησία ψυχής κρύβεται σε  κάθε κλικ και πόση αληθινή, ανόθευτη αγάπη και πάθος διαθέτει γι’ αυτό που σημάδεψε τη ζωή της, τη φωτογραφία. Ένιωσα να ταξιδεύω σ’ έναν άλλο κόσμο, περιτριγυρισμένη από  αριστοτεχνικά χτισμένες ξερολιθιές, μπορεί κι ενός αιώνα πριν, στο κέντρο από ένα σκηνικό άγριο, πρωτόγονο αλλά και τόσο αισθησιακό, όπου το φύσημα του αέρα και οι ήχοι της φύσης συμπλήρωναν μια αίσθηση ξεχωριστή. Μιλώντας λίγο αργότερα μαζί της είχα την ίδια αίσθηση. Ενός ανθρώπου ξεχωριστού, που έχοντας βιώσει πολλά κι έχοντας ωριμάσει όμορφα  αποδέχεται και στηρίζει, όχι απαξιώνοντας, αυτά που θέλει η ψυχή της. H Tήνος ήταν πάντα  ένα κομμάτι της καρδιάς της αφού, σαν γενέτειρα του πατέρα της, εκεί περνούσε τα πιο αγαπημένα καλοκαίρια της ζωής της. Η φύση στην ενδοχώρα του νησιού έχει μια  αυθεντικότητα και μια πρωτόγονη ομορφιά που δύσκολα πια συναντά κανείς, η οποία σε συνδυασμό με την τόσο ιδιαίτερη ντόπια αρχιτεκτονική δημιουργεί εικόνες απίθανης ομορφιάς και αισθητικής. «Θυμάμαι πως πάντα με γοήτευαν αυτά τα παλιά πέτρινα κτίσματα που  βρίσκονταν στο νησί εδώ κι εκεί και ήθελα να αποκτήσω κάποια στιγμή ένα από αυτά». Και να  που φέτος το όνειρό της γίνεται πραγματικότητα με το project «Σταύλοι», ένα πέτρινο οίκημα,     που μετράει πάνω από έναν αιώνα ζωής, και πήρε τη μορφή δύο μικρών κατοικιών που ενώνονται μεταξύ τους. Το κτίσμα πήρε το όνομά του από την προηγούμενη χρήση του, αφού περιλάμβανε κελιά όπου σταβλίζονταν ζώα, αλλά έμεναν και γεωργοί ή κτηνοτρόφοι κατά τη διάρκεια των εργασιών τους στα χωράφια. Πάνω από το χωριό Τριάνταρος, σε ύψωμα και με θέα στο απέραντο αιγαιοπελαγίτικο γαλάζιο, η Μάρα δημιούργησε το δικό της καταφύγιο  όπως ακριβώς το ονειρεύτηκε. Στο νησί που αγαπά και καλύπτοντας τις βασικές της ανάγκες μ’ έναν τρόπο πέρα για πέρα αυθεντικό, δημιούργησε στην ουσία ένα φυσικό studio που της προσφέρει ανεξάντλητη έμπνευση και της χαρίζει αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο ζωής στον οποίο έχει κατασταλάξει.

Στο κτίσμα δεν άλλαξε τίποτε, προστέθηκαν μόνο κάποιοι τοίχοι και υφάσματα που εκτελούν χρέη σκιάστρων για τον ήλιο. Πρόκειται για πολύ μικρούς χώρους όπου ίσα ίσα χωρά κανείς,  ενώ μια παρέα από τέσσερα άτομα φιλοξενείται άνετα και στα δύο κτίσματα μαζί, απολαμβάνοντας στο έπακρο το ελεύθερο πνεύμα του σπιτιού. Και οι αγαπημένοι της φίλοι δεν είναι λίγοι που έρχονται συχνά απολαμβάνοντας τη φιλοξενία της Μάρας, ενώ κάποιες φορές αφήνουν ακόμη και τη σφραγίδα τους στο σπίτι με ζωγραφιές, σκίτσα και διάφορες εικαστικές παρεμβάσεις στο χώρο, που δημιουργούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Άλλωστε, οι «Σταύλοι» δημιουργήθηκαν με την προοπτική κάποια στιγμή να δίνονται προς ενοικίαση, ώστε να μπορέσουν περισσότεροι άνθρωποι να βιώσουν την εμπειρία αυτής της αυθεντικής  επιστροφής στη φύση. Η ηλεκτροδότηση καταργήθηκε αφού οι κατοικίες αντλούν την ενέργεια που χρειάζονται μόνο από φωτοβολταϊκή εγκατάσταση και ανεμογεννήτριες. «Εδώ επιστρέφει κανείς στις απόλυτα βασικές του ανάγκες και αντιλαμβάνεται στην πράξη πόσο λίγα πράγματα στην πραγματικότητα χρειαζόμαστε. Μοιάζει σαν να μεταφερόμαστε σε άλλη εποχή όπου ο άνθρωπος αποκτά άλλη διάσταση, κάπως πρωτόγονη, σε σχέση με την υπέροχη φύση που τον περιβάλλει. Εδώ ζω το παρόν με ένταση και στο μέλλον που έρχεται, ό,τι και να ‘ρθει βρίσκει τη λύση του από μόνο του».

Υποστηρίζει το νησί με πάθος και επιστρέφει στην κουβέντα της συνέχεια σ’ αυτό, αφού,  παρόλο που το γνωρίζει καλά από τα παιδικά της χρόνια, ανακαλύπτει ακόμη ανεξερεύνητα  και πρωτόγνωρα κομμάτια του. Η φύση και οι άνθρωποι της Τήνου εμπνέουν τη Μάρα Δεσύπρη, που φωτογραφίζει συνέχεια και ασταμάτητα τόσο τοπία όσο και πορτρέτα. Εδώ,  κάνει το κέφι της αφού ο χώρος που δημιούργησε είναι ένα φυσικό studio, ένα ιδανικό location  για κάθε είδους πειραματισμούς. Η άποψή της για τη μόδα μοιάζει να έχει οδηγηθεί σε πιο ψαγμένα μονοπάτια, αφού τη θέση της εκκεντρικής fashion persona και μοντέλου, που δε  δίσταζε να προκαλεί με τις εμφανίσεις της, τώρα έχει πάρει μια κατασταλαγμένη ωριμότητα. «Η  μόδα έρχεται και παρέρχεται, αλλά συνεχίζει και με εξιτάρει. Μοιάζει με το ποδήλατο που αν το μάθεις κάποια στιγμή, δεν το ξεχνάς ποτέ. Έχει πάντα ενδιαφέρον να δημιουργείς μέσω του  styling, αλλά πια δεν υπάρχει εθισμός. Οι εποχές που ξοδεύαμε απίθανα λεφτά για ρούχα  έχουν περάσει. Η νέα μου φιλοσοφία υποστηρίζει πως αν έχεις διάθεση και κέφι για να δημιουργήσεις, μπορείς να το κάνεις και να ικανοποιηθείς αισθητικά με αυτά που έχεις και χωρίς να ξοδεύεις απαραίτητα πολλά». Οι συνεργάτες από τα τόσα χρόνια δουλειάς της έγιναν  φίλοι πολυαγαπημένοι που κρατούν ακόμη, ξεχωρίζοντας τη φωτογράφο Ρούλα Ρέβη, που ξεκίνησε ως βοηθός της και προέκυψε «αδελφή» της, όπως τη χαρακτηρίζει σήμερα. Η κόρη  της, που τελειώνει το δημοτικό, ασπάζεται σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό από την ίδια τον τρόπο ζωής της, αφού μεγάλωσε με ελεύθερο πνεύμα. Τα σχέδιά της για το μέλλον περιλαμβάνουν αναμφισβήτητα το αγαπημένο της νησί, ίσως με κάποιο λεύκωμα με φωτογραφίες της Τήνου ή ακόμη και κάποια έκθεση σ’ ένα από τα απίθανα μέρη που συναντά κανείς εδώ. Τον τόπο της καρδιάς και των ονείρων της.

ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΚΛΕΙΔΑΡΙΑ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΡΑ ΔΕΣΥΠΡΗ / ΡΟΥΛΑ ΡΕΒΗ

GLOW LOVES

Fish Lovers: Ιδανικές συνταγές για όσους αγαπούν το ψάρι και θέλουν να δώσουν άρωμα Ελλάδας στα καλοκαιρινά πιάτα τους
TASTE

Fish Lovers: Ιδανικές συνταγές για όσους αγαπούν το ψάρι και θέλουν να δώσουν άρωμα Ελλάδας στα καλοκαιρινά πιάτα τους