fbpixel

Search icon
Search
Θέλετε να κοιμάστε καλύτερα; Μπορείτε να το πετύχετε μέσω του κιρκαδικού ρυθμού
WELLNESS

Θέλετε να κοιμάστε καλύτερα; Μπορείτε να το πετύχετε μέσω του κιρκαδικού ρυθμού

Αλλάξτε τις συνηθειές σας και δείτε διαφορά στην καθημερινότητά σας


Όταν μιλάτε για ευεξία, συχνά δίνετε έμφαση σε αυτά που κάνετε για την υγεία σας. Η πολυετής, όμως, εμπειρία των ειδικών έχει αποδείξει πως πολλές φορές η λύση βρίσκεται στον χρόνο που κάνετε το οτιδήποτε και όχι στον τρόπο. Το εσωτερικό σας ρολόι ή με άλλα λόγια οι κιρκαδικοί ρυθμοί, ελέγχουν πολλές από τις καθημερινές διαδικασίες του σώματός σας, όπως η πέψη και ο κύκλος ύπνου-αφύπνισης. Μέσω αυτών, λοιπόν, μπορείτε να βελτιστοποιήσετε τόσο την καθημερινή σας ξεκούραση όσο και τη συνολική υγεία.

kirkadikoi-rithmoi-ipnos.jpg

Τι είναι οι κιρκαδικοί ρυθμοί

Οι κιρκαδικοί ρυθμοί είναι τα διαφορετικά πράγματα που συμβαίνουν -καθημερινά- στο σώμα σας σύμφωνα με το εσωτερικό σας ρολόι. Ο εγκέφαλός διαθέτει έναν «συντονιστή» που ορίζει όλες τις λειτουργίες δίνοντας παράλληλα σήμα στα επιμέρους όργανα για κάνουν και αυτά όλα όσα πρέπει. Αυτοί οι ρυθμοί σας κρατούν υγιείς και αν τους αποσυντονίσετε -τρώγοντας αργά ή με λιγότερο ύπνο- μπορεί να προδιαθέσετε το σώμα σας για ποικίλες ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 ή η παχυσαρκία. 

Το φως και ο συντονισμός

Οι κιρκαδικοί ρυθμοί στον εγκέφαλό συνδέονται με τον περιβάλλον μέσω του φωτός. Έτσι, για παράδειγμα απελευθερώνοντας μελατονίνη τη νύχτα σας προδιαθέτουν για τον ύπνο. Μέσω της πρωτεΐνης μελανοψίνης ο εγκέφαλος ξεχωρίζει το μπλε φως και δίνει σήμα στο σώμα για να σταματήσει ή να συνεχίσει τις δραστηριότητες. Είναι δε σημαντικό πως αυτή η ουσία υπάρχει και στους ανθρώπους που στερούνται την όρασή τους. Ανιχνεύοντας αυτήν τη συχνότητα του φωτός -το φως του ήλιου είναι πλούσιο σε αυτήν- ο εγκέφαλος συγχρονίζεται στον κύκλο ημέρας-νύχτας. Φυσικά, η έκθεση σε αυτό γίνεται πλέον μέσω της οθόνης του κινητού καθώς και του υπολογιστή σας, αυξάνοντας την εγρήγορση ακόμη και τις ώρες που δεν είναι απαραίτητο. 

kirkadikoi-rithmoi-ipnos-2.jpg
Η διαχείριση του μπλε φωτός -αυξάνοντας την έκθεσή σας σε αυτήν κατά την διάρκεια της ημέρας και μειώνοντας την έκθεσή σας σε αυτό τη νύχτα- μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τους κιρκαδικούς ρυθμούς σας σε βέλτιστα επίπεδα.

Το πρόβλημα της καφεΐνης

Όσον αφορά το αγαπημένο σας ρόφημα, οι ειδικοί του wellness αναφέρουν πως ένα φλιτζάνι καφέ το πρωί επαναφέρει το εσωτερικό ρολόι σας -στον ίδιο βαθμό- όπως ακριβώς και το έντονο φως. Έτσι, είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε τον καφέ προς όφελός σας κατά το πρώτο μισό της ημέρας για να σας βοηθήσει να ξυπνήσετε και να αισθανθείτε πιο παραγωγικοί, ενώ είναι σημαντικό να τον αποφεύγετε όσο πλησιάζει το βράδυ. 

Αναπλήρωση ύπνου

Όσο περίεργο και αν σας φαίνεται, ο εγκέφαλος «θυμάται» πόσο ύπνο χάσατε την προηγούμενη νύχτα. Για αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό την επόμενη μέρα, να αντισταθμίσετε εκείνες τις ώρες που χάθηκαν με επιπλέον κάνοντας το ιδανικό sleep rebound. Πιο συγκεκριμένα, εάν παραμείνετε ξύπνιοι για επιπλέον τρεις ή τέσσερις ώρες τη νύχτα, ο κιρκαδικός ρυθμός σας επηρεάζεται για δύο έως τρεις ημέρες καθώς προσπαθεί να επαναφερθεί στο φυσιολογικό. 

kirkadikoi-rithmoi-ipnos-4.jpg

Εξωτερική χορήγηση μελατονίνης

Η ποσότητα φυσικής μελατονίνης που παράγει ένα άτομο εξαρτάται αποκλειστικά από τον κάθε οργανισμό. Έτσι, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς μεγαλώνετε, παράγετε όλο και λιγότερη κάνοντας πολλές φορές την εξωτερική χορήγηση αυτής της ουσίας, συνιστώμενη. Βέβαια, ακόμη κι εδώ ο συγχρονισμός είναι απόλυτα σημαντικός, καθώς η μελατονίνη δεν κάνει μόνο τον εγκέφαλό σας να κοιμάται αλλά επιβραδύνει και τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας επεξεργάζεται τους υδατάνθρακες. Περιμένετε, λοιπόν, τουλάχιστον μία ώρα μετά το τελευταίο γεύμα πριν πάρετε το συγκεκριμένο σκεύασμα ώστε να μην παρέμβει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σας.