fbpixel

Search icon
Search
The Talks: Με τις δημιουργούς του Anaktae design studio
#GREEKSDOITBETTER

The Talks: Με τις δημιουργούς του Anaktae design studio

Την industrial designer Dianna Karvounis και την αρχιτέκτονα Vivian Philippa


Το Anaktae είναι ένα design studio, που ιδρύθηκε το 2009 από τη industrial designer Dianna Karvounis και την αρχιτέκτονα Vivian Philippa. Συνδυάζοντας την αρχαϊκή αρμονία με τον Μοντερνισμό, «αγκαλιάζει» ποικίλες κλίμακες δημιουργικότητας: Έπιπλα, φωτισμός, αντικείμενα καθώς και αρχιτεκτονική και interior design, επιδεικνύοντας αυθεντική πολυτέλεια και διαχρονική κομψότητα.

Όλα τα έργα τους έχουν μια ξεχωριστή αισθητική που θα μπορούσε να οριστεί ως νεοαρχαϊκή. Εμπνευσμένα από αρχαία σύμβολα και γεωμετρίες, δημιουργούν αρχετυπικές μορφές των οποίων ο δυναμισμός πηγάζει από την έμφυτη αρμονία τους. Με βάση τη βαθιά εκτίμηση της δεξιοτεχνίας, κάθε κομμάτι είναι χειροποίητο κατά παραγγελία από φυσικά υλικά όπως ο χαλκός, το μάρμαρο και το ξύλο. Επιτυγχάνοντας μια ισορροπία μεταξύ λιτότητας και αισθησιασμού, αυτά τα αντικείμενα μεταφέρουν τη δική τους αινιγματική, αλλά αδιαμφισβήτητη ατμόσφαιρα.

Με έδρα την Αθήνα, η δουλειά τους βρίσκεται σε ιδιωτικές συλλογές, πολιτιστικά ιδρύματα, μουσεία και γκαλερί σε όλο τον κόσμο. Ας γνωρίσουμε όμως τις ίδιες καλύτερα…

Μιλήστε μας για την πορεία σας, πώς ξεκίνησαν όλα, ποιο ήταν το σημείο εκκίνησης και πώς εξελίχθηκε η διαδρομή σας.

Όλα ξεκίνησαν πριν 13 χρόνια με μια τυχαία συνάντηση. Από τότε έχουν αλλάξει πολλά, και εμείς μαζί! Χαιρόμαστε και απολαμβάνουμε αυτή τη μετάβαση. Είναι αλήθεια ότι έχουμε περάσει περιόδους εσωστρέφειας, περισυλλογής και εξωστρέφειας. Έχουμε ταξιδέψει και έχουμε επιστρέψει πίσω -όλα αυτά έχουν αποτυπωθεί στα έργα μας και όλα αυτά εξελίσσονται.

704d6498-72d4-4fe9-aceb-11b30c438d39.jpeg


Τι πιστεύετε πως είναι αυτό που κάνει τη δουλειά σας να ξεχωρίζει; Ποια είναι η σχεδιαστική σας προσέγγιση.

Έχουμε δημιουργήσει μια αισθητική γραμμή που είναι άμεσα αναγνωρίσιμη. Έχουμε σαν «οδηγούς» και οράματα αρχετυπικές μορφές με τις οποίες δημιουργούμε νέες γεωμετρίες. Από την άλλη, οι επιρροές μας είναι βαθιές και ποικίλες. Όλα όσα κάνουμε καθορίζονται από μια νέο-αρχαϊκή αισθητική, και ακολουθούμε μια διαδικασία αφαίρεσης, όπου η μορφή και η λειτουργία είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένες. Επιπλέον, συνεργαζόμαστε με τους καλύτερους τεχνίτες. Κάθε κομμάτι είναι χειροποίητο, κατά παραγγελία από γνώστες, αφιερωμένους στην τέχνη τους.

Τέλος, ως έμπειροι αρχιτέκτονες και designers, το έργο μας είναι πλούσιο σε έκταση και κλίμακα. Είτε κατασκευάζουμε νέα κτίρια είτε δημιουργούμε έπιπλα, φωτισμό και αντικείμενα φέρνουμε την ίδια αυστηρότητα και εννοιολογική προσέγγιση, βαθιά ριζωμένη σε ισχυρά concepts.

Τι μέρος της ζωής σας καταλαμβάνει το design;

Το design και η αρχιτεκτονική είναι ένα τμήμα της δημιουργικότητάς μας. Η δημιουργικότητά μας είναι το περιβάλλον μας, αλλά και η οικογένειά μας.

808dac0b-be2e-406e-96aa-8ddc3a223621.jpeg


Μιλήστε μας για τα υλικά που συνηθίζετε χρησιμοποιείτε.

Χρησιμοποιούμε φυσικά υλικά όπως ορείχαλκο, μάρμαρο και ξύλο με ελάχιστο στολισμό. Η προμήθεια, η εξερεύνηση και ο πειραματισμός με αυτά τα είναι αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας σχεδιασμού. Χρειάζεται αυστηρή έρευνα, ειδικούς τεχνίτες και πολλές επαναλήψεις για την παραγωγή πολύπλοκων σχεδίων που φαίνονται απατηλά απλά.

Όταν έρχεται η «μαγική στιγμή» που ένα project ολοκληρώνεται, τι νοιώθετε και ποιο είναι εκείνο που ξεχωρίζετε;

Υπάρχει μια ξεχωριστή, ιδιαίτερη στιγμή όπου συνυπάρχουν η επιθυμία για ολοκλήρωση και μια μελαγχολία του αποχωρισμού, φαντάζομαι όπως ένα παιδί που ενηλικιώνεται και το αφήνεις να φύγει. Τα projects όμως -όπως και τα παιδιά- έχουν τη δική τους ζωή να αρχίσουν, και φυσικά… να ζήσουν! Ένα project μας που ξεχωρίζουμε είναι το Kalahari που ήταν μάλιστα και η αφορμή να δουλέψουμε μαζί.

Η δημιουργικότητα είναι ένα ορμητικό ποτάμι κι εμείς ζούμε μαζί του!

Μιλήστε μας για την τελευταία σας συνεργασία σας στη  boutique “Parthenis” στη Μύκονο. Πώς προέκυψε και ποιες ήταν οι προκλήσεις για εσάς; 

Συνεργαστήκαμε με την Ορσαλία Παρθένη για να μετατρέψουμε τη boutique του brand Parthenis στην πόλη της Μυκόνου σε έναν πολύ-λειτουργικό χώρο που περιλαμβάνει bar κι εστιατόριο, όπου οι πελάτες μπορούν να ψωνίσουν τα κλασικά ρούχα του Παρθένη και ταυτόχρονα να απολαύσουν ένα ποτό ή ένα ελαφρύ γεύμα στα υπαίθρια τραπέζια.

Η Αnaktae συνέλαβε, επιμελήθηκε και κατασκεύασε κάθε στάδιο της δημιουργίας του Parthenis Café, από τη χωρική φιλοσοφία έως την εσωτερική αισθητική, συμπεριλαμβανομένης μιας σειράς επίπλων και φωτιστικών. Γλυπτά μαρμάρινα και μεταλλικά φωτιστικά, ένας μαρμάρινος πάγκος, το bar με ξύλινα γεωμετρικά στοιχεία που εμπνέονται από το δάπεδο, τριποδικά σκαμπό και τραπεζάκια. Τα ρούχα εμφανίζονται σε ελεύθερες γεωμετρικές ράγες κρεμασμένες από την οροφή, ελευθερώνοντας το μαρμάρινο δάπεδο.

Ο σχεδιασμός εμπνέεται από τα διαχρονικά στοιχεία του Ελληνικού καλοκαιριού: φως, ενέργεια και απλότητα. Το αποτέλεσμα είναι πιστό στην casual και minimal αισθητική του σπουδαίου έλληνα σχεδιαστή και στις καθαρές, αιθέριες μορφές της κυκλαδίτικου πνεύματος.

5f859b55-8e7f-4aae-ba98-579ad9a174f6.jpeg


Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας και ποιο τo “dream project”, που θα θέλατε να πραγματοποιήσετε.

Θα επιθυμούσαμε ιδανικά να σχεδιάσουμε ένα μεγάλο σκάφος για εξερευνητικά, διαπλανητικά ταξίδια. Μέχρι τότε θα αρκούμαστε… στα σκηνικά μιας αντίστοιχης κινηματογραφικής παραγωγής.

Υπάρχουν κάποιες γυναίκες που «σπάνε τη γυάλινη οροφή» στον τομέα με τον οποίο ασχολούνται. Νοιώθετε έτσι; Έχετε καταφέρει όσα ονειρευτήκατε;

Η υπέρβαση των περιοριστικών ορίων στην πραγματοποίηση των επιδιώξεων είναι μια καθαρά εσωτερική διαδικασία. Το πιο βασικό δηλαδή, είναι να βρεις τα όνειρα σου, τα δικά σου όνειρα, αλλιώς μπορεί να πραγματώσεις τα όνειρα κάποιου άλλου. Σε αυτή την περίπτωση ποτέ δεν ικανοποιείσαι και δεν απολαμβάνεις αυτό που έχεις δημιουργήσει.

Ποιος είναι ο ορισμός της ομορφιάς για εσάς.

Ωραίο είναι αυτό που έρχεται στην ώρα του!

Ελληνικό καλοκαίρι είναι...

Ώχρα και μπλε: όπως τα στάχυα και η θάλασσα. Τα νησιά, τα καταστρώματα, τα σωσίβια, η βαθειά, ξηρή ζέστη.

Περιγράψτε μας με τρεις λέξεις η καθεμία τον εαυτό της.

Νταϊάννα: Νιώθω καθημερινά σαν μια δωρική μαχητική αμαζόνα.

Βίβιαν-Παρασκευή: Είμαι ότι λέει το όνομα μου. Παρασκευάζω και είμαι γεμάτη ζωή, ενθουσιασμό και περιέργεια.

Η χαρά της ζωής περιλαμβάνει...

Σχέση αγάπης με τον εαυτό σου…

1f76387e-b732-4aa3-b06f-7314c9ca8678.jpeg


Ποιο είναι το πιο αγαπημένο σας αντικείμενο που δεν αποχωρίζεστε ποτέ;

Νταϊάννα: Tα hobo sign charms μου.

Βίβιαν: Το χειρόγραφο ημερολόγιό μου, το big black book μου με τον προγραμματισμό της εβδομάδας, και με σελιδοδείκτη Αnaktae x Benaki Museum.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας μουσείο/gallery και μια έκθεση που λατρέψατε τελευταία;

Τα μικρά αρχαιολογικά μουσεία στις Κυκλάδες. H έκθεση Sites Unseen του Trevor Paglen στο Smithsonian American Art Museum. Ο Paglen είναι ένας εννοιολογικός καλλιτέχνης με ακτιβιστικές προθέσεις, κινείται στα όρια μεταξύ τέχνης, επιστήμης και ερευνητικής δημοσιογραφίας εκθέτοντας άγνωστους και μερικές φορές ανησυχητικούς τρόπους για να δούμε και να ερμηνεύσουμε τον κόσμο γύρω μας.

Το πιο ριψοκίνδυνο πράγμα που έχετε κάνει...

Το ότι είμαστε δημιουργοί και ελεύθεροι επαγγελματίες στην Ελλάδα.

Η καλύτερη συμβουλή που σας έχουν δώσει ποτέ...

Μια μαγικά αποκαλυπτική «συμβουλή» ζωής από το Carl Jung:

«Μέχρι να μετατρέψεις το ασυνείδητο σε συνειδητό, εκείνο θα κατευθύνει τη ζωή σου και εσύ θα το ονομάζεις μοίρα.»

Κάτι για το οποίο είστε περήφανες...

Για την Αnaktae και την ψυχανάλυση.

Μια τέλεια μέρα θα ξεκινούσε...

Με καυτό, γαλλικό καφέ.

Και θα τελείωνε...

Με παγωμένο Prosecco!