fbpixel

Search icon
Search
Τhe Talks: Mε τις designers Χριστίνα Μαρτίνη και Irène Mamfredos
#GREEKSDOITBETTER

Τhe Talks: Mε τις designers Χριστίνα Μαρτίνη και Irène Mamfredos

Για την πρώτη συνεργασία των Ancient Greek Sandals με το brand Kimale


Για τη Χριστίνα Μαρτίνη το σημείο εκκίνησης των Ancient Greek Sandals, ήταν η γνωριμία της με το Νικόλα Μίνογλου, συνιδρυτή του brand, ένα καλοκαιρινό βράδυ του 2008 στο Γκάζι. Τότε κατάλαβαν ότι είχαν την ίδια ιδέα, τη δημιουργία ενός εξαγώγιμου brand σανδαλιών φτιαγμένα με μεράκι στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας τη μεσογειακή τεχνογνωσία κατασκευής δερμάτινων σανδαλιών. Ακολούθησαν πολλές συζητήσεις και τελικά η πρώτη συλλογή παρουσιάστηκε για το καλοκαίρι του 2012. Σχεδόν ακαριαία, αγαπήθηκε από τα μαγαζιά - αρχικά του εξωτερικού - αλλά και από τον παγκόσμιο Tύπο. Κατέγραψαν πολλές παραγγελίες και αντίστοιχα έγραψαν για την εμφάνιση ενός μικρού ελληνικού brand. Αυτή ήταν η δυναμική τους αρχή και, χρόνο με το χρόνο, φρόντιζαν να εξελίσσουν και να βελτιστοποιούν την ιδέα τους μέσω συνεργασιών ή νέων κατασκευών ή δημιουργώντας καινούργιες κατηγορίες προϊόντων όπως τις τσάντες και τη Home Collection.

Το ξεκίνημα του Kimalé για την Irène Mamfredos ήταν η ανάγκη της να ξαναδουλέψει μετά από ένα αρκετά μεγάλο διάστημα όπου γέννησε και μεγάλωσε τα δύο της παιδιά. Ξεκίνησε αυθόρμητα με δύο εμμονές στην φιλοσοφία του brand: τα prints και το slow fashion. Εξελίσσεται κάθε χρονιά και περισσότερο. Για παράδειγμα τα τελευταία τρία χρόνια τα περισσότερα prints είναι πια δικά της σχέδια, τα οποία είναι χειροποίητα στην Ινδία. Η συνεργασία της με τα AGS είναι κι αυτό μια μεγάλη ευκαιρία, μια πρόσκληση που η ανάγκη για δημιουργία σε βάζει να γνωρίζεις καινούργιους κόσμους όπως είναι η κατασκευή ενός παπουτσιού.

Οι δυο ανατρεπτικές γυναίκες ένωσαν τις δυνάμεις τους για μια συνεργασία-μανιφέστο που τιμά το ανήσυχο πνεύμα τους και μας προετοιμάζει για το καλοκαίρι που έρχεται. Παρακάτω, μας μιλούν για όλα όσα τις ενώνουν και παρουσιάζουν για πρώτη φορά την υπέροχη συλλογή τους. 

Πώς ακριβώς συναντηθήκατε μεταξύ σας και τι κοινό σας συνδέει;

ΧΡΙΣΤΙΝΑ: Είχα ακούσει για την Irène από πρώην συνεργάτες μου στον οίκο Balenciaga, καθώς δούλευε και αυτή εκεί πριν από εμένα αλλά δεν την είχα γνωρίσει ποτέ από κοντά. Γνωριστήκαμε σε ένα Χριστουγεννιάτικο event που κάναμε στο κατάστημα μας στην Αθήνα. Από την αρχή μού άρεσε πολύ το brand Kimalé, τα prints και η όλη φιλοσοφία του, κι έτσι σκεφτήκαμε ότι μια πιθανή συνεργασία θα μπορούσε να έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

IRENE: Με τη Χριστίνα μοιραζόμαστε και οι δυο ένα παρελθόν στο Παρίσι, στον Balenciaga. Δεν δουλέψαμε την ίδια στιγμή εκεί, αλλά ο Sébastien Peigné, κολλητός μου φίλος και συνεργάτης του Kimalé, ο οποίος επίσης δούλευε στον οίκο για πολλά χρόνια ήταν ο συνδετικός κρίκος.

img-1326.jpeg

Πώς ακολούθησε η μία το ελεύθερο πνεύμα της άλλης και πώς έφτασε η δημιουργικότητά σας να βαδίζει σε κοινό μονοπάτι;

IRENE: Το καλοκαίρι του 2021 ήμασταν διακοπές με τον Sébastien και πέταξε την ιδέα να σχεδιάσουμε σανδάλια για την επερχόμενη συλλογή. Αμέσως σκεφτήκαμε και οι δύο τη Χριστίνα. Αυτός επειδή την ήξερε προσωπικά και εγώ επειδή ήξερα πολύ καλά το brand Ancient Greek Sandals που μου άρεσε τόσο. Πολύ απλά της έστειλε εκείνος ένα μήνυμα και ανταποκρίθηκε αμέσως. Μετά από λίγες μέρες, αφού σχεδιάσαμε το πρώτο μοντέλο στην ταβέρνα μιας παραλίας στη νότια Κρήτη, στείλαμε στη Χριστίνα τα πρώτα σχέδια και ενθουσιάστηκε.

Έτσι ξεκίνησαν όλα. Χρειάστηκε ένας ολόκληρος χρόνος με τηλεφωνήματα, zoom, συναντήσεις ώστε να ολοκληρώσουμε τα δείγματα. Με την Χριστίνα, η επικοινωνία ήταν πολύ εύκολη, ακολούθησε όλα τα όνειρά μας με όλη την γνώση της και μας καθοδήγησε με την εμπειρία της. Δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη συνεργασία.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ: Μπορώ να πω ότι εγώ ακολούθησα το ελεύθερο πνεύμα της Irène και του σχεδιαστή των Kimalé, Sebastian, με τον οποίο δουλεύαμε μαζί στον Balenciaga. Γνωρίζοντας το ταλέντο τους, ήθελα να τους αφήσω να κάνουν ό,τι θέλουν έτσι ώστε τα σανδάλια να ταιριάζουν απόλυτα με τα ρούχα τους. Μπορώ να πω ότι τους βοήθησα πιο πολύ στο τεχνικό κομμάτι, στην επιλογή των δερμάτων και στις κατασκευές.

Τι θαυμάζει περισσότερο η μία στην άλλη; Είναι οι συνεργασίες ένας τρόπος να πλουτίζεις συναισθηματικά και να εξελίσσεσαι;

ΧΡΙΣΤΙΝΑ: Σίγουρα οι συνεργασίες είναι ένας τρόπος να βλέπεις μια άλλη πτυχή ενός brand. Να δημιουργήσεις κάτι που υπό άλλες συνθήκες δεν θα είχες σκεφτεί ποτέ να κάνεις. Προσωπικά, μαθαίνω πολλά από τις συνεργασίες και από την ανταλλαγή απόψεων με άλλους δημιουργικούς ανθρώπους. Εγώ θαυμάζω στην Irène, εκτός του ότι έχει δημιουργήσει ένα επιτυχημένο brand με τη δική του ταυτότητα, το ανεπιτήδευτο στιλ της και τη - γαλλική- απλότητά της.

ΙRENE: Αυτό που θαυμάζω στη Χριστίνα είναι η ηρεμία που εκπέμπει και η σιγουριά. Για μένα οι συνεργασίες είναι μια μοναδική ευκαιρία να μάθεις να δημιουργείς σεβόμενη το στιλ του κάθε brand. Σου δίνει την ευκαιρία να δημιουργήσεις πράγματα χωρίς να έχεις απαραίτητα όλες τις γνώσεις για το αντικείμενο. Ο ένας βοηθάει τον άλλον, μαθαίνεις από τον άλλον, ανοίγει τους ορίζοντες σου. Τι πιο ωραίο;

418a1289-9SINj.jpg

Ποιο είναι για καθεμιά το είδος γυναίκας που αγαπάτε και σας εμπνέει να σχεδιάζετε; Υπάρχουν γυναίκες που σκέφτεστε «θα ήθελα να φοράει αυτό»;

ΧΡΙΣΤΙΝΑ: Δεν έχω κάποια συγκεκριμένη γυναίκα που σκέφτομαι. Συνήθως, όταν σχεδιάζω μπορεί να σκεφτώ ότι το συγκεκριμένο σανδάλι θα άρεσε σε μια φίλη μου ή στη μαμά μου. Σκέφτομαι σε τι περίσταση θα ήθελα να το φοράει κάποια γυναίκα και με τι ρούχα θα το συνδύαζε. Γενικά προσπαθώ τα AGS να είναι δημοκρατικά, να μπορούν όλες οι γυναίκες, όλων το ηλικιών, να βρουν σχέδια που να τους ταιριάζουν. Γι’ αυτό έχουμε καταλήξει να έχουμε εκατοντάδες μοντέλα...

IRENE: Σε μια γυναίκα αυτό που μου αρέσει είναι η φυσική ομορφιά. Να νιώθω ότι δεν υπήρχε πολύ μεγάλη προσπάθεια. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα μια άβαφη γυναίκα με τζιν και λευκό t-shirt, αλλά περισσότερο μια γυναίκα που νιώθει άνετα με αυτά που φοράει, ό,τι κι αν είναι, από το make-up μέχρι τα παπούτσια... Και αυτό φαίνεται πάντα.

Ποια είναι τα πιο υψηλά όνειρα που έχει η κάθε μία για τη δουλειά της; 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ: Ό,τι ονειρευόμουν 10 χρόνια πριν το έχουμε πετύχει. Για τα επόμενα χρόνια, θα ήθελα να συνεχίσω να έχω έμπνευση και όρεξη έτσι ώστε τα AGS να συνεχίσουν να είναι το ‘Go-to sandal brand’ όπως μας αποκαλούν.

ΙRENE: Το πιο τρελό όνειρο νομίζω θα ήταν μια Kimalé μπουτίκ – καφέ – μπαρ – κλαμπ – art space.

Ποιο θεωρείτε το κορυφαίο item της κοινής σας συλλογής; 

ΙRENE: Αν και το πρώτο που σχεδιάσαμε ήταν τα σανδάλια "Ligres", τα οποία θεωρώ εξαιρετικά πρωτότυπα, κομψά αλλά και κλασικά μαζί, θεωρώ ότι το πιο πετυχημένο της συνεργασίας, σαν μίξη δύο κόσμων, είναι τα σανδάλια AWA με το μινιμαλιστικό design τους που αντιπροσωπεύει τα Ancient Greek sandals και το εμβληματικό μας ψάρι που έχουμε στην συλλογή κοσμημάτων.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ: Για εμένα είναι το fisherman sandal, το οποίο είναι μέσα στο φετινό καλοκαιρινό trend των closed-toe sandals.

Ποια είναι τα επόμενα σας βήματα; 

ΙRENE: Συνήθως η συνεργασίες είναι one-off, αλλά θα ήθελα πολύ να συνεργαστούμε πάλι στο μέλλον.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ: Αυτήν τη στιγμή δουλεύουμε πάνω στη συλλογή για το καλοκαίρι του 2024, η οποία θα έχει πολλές εκπλήξεις.

img-1398.jpeg

Περιγράψτε μας με τρεις λέξεις καθεμιά τον εαυτό της.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ: Καλοπροαίρετη, Ακατάστατη, Ήρεμη (δύναμη).

ΙRENE: Πιο περίεργη από ποτέ, πιο αυθόρμητη, λίγο πιο ήσυχη από χθες...

O ορισμός της ομορφιάς για εσάς...

ΧΡΙΣΤΙΝΑ: Είναι υποκειμενικός.

ΙRENE: Να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου. 

Η Ελλάδα του σήμερα...

ΧΡΙΣΤΙΝΑ: Η Ελπίδα πεθαίνει τελευταία.

ΙRENE: Συναρπαστική.