fbpixel

Search icon
Search
Parisian Touch: H Irène Mamfredos, ανοίγει το ιδιαίτερο σπίτι της στην Αθήνα
MAGAZINE

Parisian Touch: H Irène Mamfredos, ανοίγει το ιδιαίτερο σπίτι της στην Αθήνα

H Founder & Creative Director του fashion brand Kimalé μας παρουσιάζει μία μποέμ κατοικία με χαρακτήρα


Από μικρή τής άρεσε να φτιάχνει τα δικά της ρούχα, με αφρικανικά κυρίως υφάσματα. Μεγαλώνοντας άρχισε ν’ ανακαλύπτει και να χρησιμοποιεί περίεργα κομμάτια από αμερικανικές αγορές και «βιντατζάδικα». «Ορισμένα ρούχα έγιναν για μένα παλιοί φίλοι -τα έχω ακόμη- με τις αναμνήσεις που κουβαλούν. Δε με ενδιέφερε ποτέ η μόδα της πρώτης γραμμής, αλλά το ρούχο ως προέκταση του συναισθηματικού πεδίου», τονίζει η Irène Mamfredos. Μια καθοριστική συγκυρία στην πορεία της ήταν όταν γνώρισε τυχαία στο Παρίσι τον Emmanuel Morlet, κορυφαίο σχεδιαστή στα μάλλινα για μεγάλες μάρκες, που τότε -το 2002- δούλευε στον οίκο Balenciaga: «Με πλησίασε σ’ ένα καφέ και μου είπε ότι του αρέσει το στιλ μου και ότι θα ήθελε να με συστήσει στον creative director του οίκου, Nicholas Ghesquière. Έτσι, ξεκίνησε μια καταπληκτική συνεργασία και το ταξίδι μου στη μόδα».

762a4654.jpg
Irène Mamfredos

Τα τελευταία χρόνια, ως Founder & Creative Director του brand Kimalé, δημιουργεί μοναδικές συλλογές, ενώ για το μέλλον θέλει να συνεχίσει να υπογράφει με ισορροπία μια βιώσιμη μόδα, με ηθική πυξίδα και αθωότητα, όσο είναι εφικτό. Τα νέα projects της πολλά, ανάμεσα στα οποία η συλλογή με γυαλιά ηλίου “Urban Owl x Kimalé”!

HOME SWEET HOME

Το διαμέρισμα της οικογένειάς της στα Άνω Πετράλωνα είναι πραγματικά το σπίτι των ονείρων της. Αν έπρεπε να διαλέξει ένα άλλο, θα έλεγε μια ‘60s μονοκατοικία στου Παπάγου με εξωτερική σκάλα και ξύλινα συρόμενα πατζούρια. «Τo σπίτι για μένα είναι μια ζεστή φωλιά, που είναι, όμως, ανοιχτή στους επισκέπτες και στο φως. Είναι τα κρεβάτια των παιδιών μου και η τραπεζαρία των φίλων. Μαζί με τον σύζυγό μου διαλέξαμε τη γειτονιά των Άνω Πετραλώνων, πριν γίνει της μόδας. Ερχόμασταν στην ταβέρνα του “Οικονόμου” και στο σινέ “Ζέφυρος” και μας άρεσε. Όταν γκρεμίστηκε ένα παλιό σπίτι που θέλαμε ν’ αγοράσουμε, αποφασίσαμε να κρατήσουμε ένα οροφοδιαμέρισμα στη νέα οικοδομή. Έτσι, φτιάξαμε και το διαμέρισμά μας, το οποίο δεν έχει συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό ύφος. Είναι απλά το σπιτάκι μας και το λατρεύουμε».

762a5283.jpg


Αγαπημένη της γωνιά σ’ αυτό, το μπαλκόνι με τα παλιά πλακάκια που διάλεξαν με τον σύζυγό της από γκρεμισμένες οικοδομές, το οποίο βλέπει σε ένα ερειπωμένο σχολείο με φοίνικες, ενώ αντικείμενα από το σπίτι της μητέρας και της θείας της στο Παρίσι, που έφερε μαζί της, είναι τα décor items που έχει επιλέξει. «Δεν πιστεύω στη μελετημένη εσωτερική διακόσμηση. Μου αρέσει το σπίτι να αφηγείται τη ζωή σου με ειλικρίνεια. Αυτό που θέλω οπωσδήποτε είναι το άπλετο φυσικό φως. Οπότε το διαμορφώσαμε με συνεχόμενους -όσο το δυνατόν- ανοικτούς εσωτερικούς χώρους, τους οποίους γεμίσαμε στην πορεία της ζωής με διάφορα ετερόκλητα πράγματα. Ετερόκλητοι είμαστε, άλλωστε, κι εμείς που το κατοικούμε».

S is for Style

762a5167.jpg


«Για μένα το στιλ είναι κάτι το απόλυτα προσωπικό και συνδυάζει μια συγκεκριμένη στιγμή με τις επιρροές της ιστορίας του καθενός. Δεν υπάρχει καλή και κακή αισθητική, υπάρχει όμως αυτή που σου μιλάει, σε εμπνέει, σου προκαλεί κάτι, όπως τα μεσοπολεμικά κτίρια της Αθήνας, η κλασική μαρινιέρα, η ευγένεια πάνω απ’ όλα, ή όχι», αποκαλύπτει.

Από το σημερινό lifestyle, όπως διαμορφώνεται, ποια τάση ξεχωρίζεις και υιοθετείς;
Το «λιγότερη κατανάλωση».

Δεν μπορώ ν’ αντισταθώ ποτέ… σ’ ένα κρασί με τις φίλες μου.

Δεν αντέχω… τις περιττές συσκευασίες και τους ρατσιστές.

Για μένα ευτυχία είναι… μια ηλιόλουστη μέρα, η αίσθηση της θάλασσας, το να μυρίζω στον λαιμό τους ανθρώπους που αγαπάω περισσότερο.

Το motto μου είναι... Kimalé Joie de Vivre!

Αν έχω ν’ αντιμετωπίσω μια δύσκολη μέρα… δεν έχω κάποιο mantra, αλλά έχω το περπάτημα και τις βαθιές αναπνοές, που βοηθάνε, και μου αρέσει να φοράω κάποιο κόσμημα ή ρούχο από τους γονείς μου ή τον άνδρα μου Κίμωνα.

Η αγαπημένη μου πόλη του κόσμου… είναι η Αθήνα και την έχω αγαπήσει για το φως της και τον Κίμωνα.

762a4831.jpg
Irène Mamfredos

Οι 3 τοπ απολαύσεις μου… το πρωινό στο κρεβάτι, το ηλιοβασίλεμα στον λόφο του Φιλοπάππου και το κολύμπι τον χειμώνα.

Η έμπνευσή μου για τη δουλειά και τη ζωή… τα βιβλία και η μουσική, το σινεμά και τα ντοκιμαντέρ, η φύση και οι φίλοι μου, αλλά και το να κάτσω σε μια terrasse de café να χαζέψω.

MY FAVORITES

FASHION DESIGNER

Sebastien Peigné, Natacha Ramsay-Levi, Emmanuel Morlet, Michael Rider, Christophe Goineau,
Barnabé Hardy.

FASHION HOUSE

Comme des garçons, Céline (την εποχή της Phoebe Philo), Margiela, Dries Van Noten, Jacquemus.

ARCHITECT

Οι γονείς μου.

INTERIOR DESIGNER

Βάνα Κριμνιώτη, Aka architecture.

PERFUME

Το Eau de fleur d’ oranger της Fragonard.

BOOK

«Τα χρόνια» της Annie Ernaux.

762a5257.jpg


BEAUTY ITEM

Το δροσιστικό gel ενυδάτωσης για τα μάτια της Apivita.

DETAILS FOR YOUR HOME

Εποχιακά λουλούδια από τις υπαίθριες αγορές.

COLOR

Αλλάζω συχνά ανά διαστήματα, αλλά αυτήν την περίοδο είναι το πράσινο.

FETISH

Το Bilal σακίδιό μου.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021