fbpixel

Search icon
Search
The Talks: Με την style editor, Κατερίνα Παπαποστόλου
#GREEKSDOITBETTER

The Talks: Με την style editor, Κατερίνα Παπαποστόλου


Ξεκίνησε σπουδάζοντας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στο Τμήμα Φυσικής, ενώ αρχικά ονειρευόταν να γίνει Αρχιτέκτονας. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της από ενοχικό σύνδρομο θα έλεγε κανείς κι έπειτα σπούδασε με υποτροφία Δημοσιογραφία και Marketing Μόδας. Ξεκίνησε την καριέρα της ως Social Media Manager στην εταιρεία επικοινωνίας WeRPress και μεταπήδησε στα περιοδικά που ήταν η αγάπη της από πολύ μικρή ηλικία. Η Κατερίνα Παπαποστόλου θυμάται σαν τώρα να συμπληρώνει το όνομά της στις ταυτότητες των περιοδικών και να αγοράζει όλους τους τίτλους μόδας κάθε πρώτη του μήνα. Εκεί κάπου μπαίνει στη ζωή της το Ηarper’s Bazaar, ένα απ' τα δύο πιο αγαπημένα της fashion maagazines, όπου τα τελευταία πέντε χρόνια βρίσκεται ως Style Editor. Παράλληλα, αναλαμβάνει την εξέλιξη της εικόνας διάφορων fashion brands, καθώς και την επικοινωνία τους στα Μέσα.

Το ανήσυχο πνεύμα της πριν τρία χρόνια την οδήγησε στο να αποκτήσουν με τον σύζυγό της το πρώτο τους “παιδί”, το Τhird Place, το πιο μεγάλο σχολείο για εκείνη στον τομέα εργασία. Το Τhird Place δεν είναι απλά ένα coffee shop. Είναι ένα hub, στο οποίο υπέροχοι άνθρωποι κάνουν τα επαγγελματικά ραντεβού τους, γνωρίζονται με τους διπλανούς τους, στήνουν νέα project, απολαμβάνουν την τέχνη του slow καφέ και του υψηλού design. «Αυτό θέλαμε να είναι και σε αυτό τελικά εξελίσσεται. Με πολλές δυσκολίες, με εκδηλώσεις απορίας από πολλούς για το πώς γίνεται ένα καφέ να έχει κερκίδες αντί για τραπέζια, γιατί πουλάει σκανδιναβικά αντικείμενα στον ίδιο χώρο που σερβίρει ή πώς γίνεται η εκχύλιση του εσπρέσο να διαρκεί 55 ολόκληρα δευτερόλεπτα αντί για 25 που γίνεται αλλού. Γενικά, δεν μπορώ να ασχολούμαι με ένα πράγμα. Δεν το αντέχει το μυαλό μου. Και πλέον μετά τη μεγάλη στροφή και την “απόρριψη” της ιδέας της Φυσικού,θέλω να ασχοληθώ με ό,τι αγαλλιάζει την ψυχή μου, οπότε δεν με βλέπω να βάζω σύντομα stop στις επαγγελματικές μου ανησυχίες.»

Τι πιστεύετε κάνει τη δουλειά σας ως style editor να ξεχωρίζει;

Σε ό,τι αφορά τον γραπτό λόγο είναι ο συνδυασμός γλαφυρότητας και μιας “αμερικάνικης σχολής”, catchy γραφής που μπορεί να “πουλήσει” το προϊόν ή την ιστορία. Από θέμα αισθητικής, ο ισορροπημένος συνδυασμός bold κομματιών με essentials που κάνει το look να περνά στη σφαίρα του διαχρονικού.

Τι αίσθηση έχετε για το προσωπικό στιλ και πώς μεταφράζεται σε κάθε άνθρωπο. Είναι κάτι που επιδέχεται εξέλιξη ή είναι κάτι έμφυτο;

Για εμένα το προσωπικό στιλ είναι ό,τι πιο σημαντικό υπάρχει στην εξωτερική εικόνα ενός ανθρώπου. Απεχθάνομαι την τυφλή προσήλωση στις νόρμες της εκάστοτε εποχής, ενώ αντιθέτως μπορώ να λατρέψω ένα αυθεντικό προσωπικό στιλ -ακόμα και αν είναι εκ διαμέτρου αντίθετο από το δικό μου. Κατά τη γνώμη μου, είναι σαφώς κάτι έμφυτο, αλλά αν έχεις τη διάθεση να το “μελετήσεις” σε βάθος μπορείς σίγουρα να το εξελίξεις. Όπως όλα τα πράγματα που αφορούν την καλαισθησία, όσο περισσότερο εκτίθεσαι σε όμορφες εικόνες, τόσο περισσότερο το καλλιεργείς.

1-ymK9X.jpg

Yπάρχει όριο στη δημιουργικότητα σε σχέση με τη μόδα; Ποιο κομμάτι της επιλέγετε και ποιο απορρίπτετε;

Δεν πρέπει να υπάρχει όριο, ειδάλλως παύει να είναι μόδα. Υπάρχει ένα ερώτημα που θέτει το αιώνιο θέμα επί τάπητος: Η μόδα είναι τέχνη ή η τέχνη είναι μόδα; Εγώ αρνούμαι να το απαντήσω. Τα θεωρώ αλληλένδετα και όσα τα μελετώ, τόσο επιβεβαιώνεται η άποψή μου. Αν τεθεί όριο στη μόδα, τότε εκείνη θα πάψει να γοητεύει τόσο πολύ. Θα πάψει να είναι ένα μέσο διαφυγής από την πραγματικότητα, να προσφέρει το “όνειρο” που με τόση άνεση το κάνει και το έκανε ανέκαθεν.

Δώστε μας μερικά tips για να βελτιώσουμε το προσωπικό μας στιλ.

Προσωπικά, δεν αγαπώ οτιδήποτε θεωρείται τάση για τον πολύ απλό λόγο ότι εξαιτίας της fast fashion μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα τη βλέπεις παντού γύρω σου. Αυτό, όμως, δε σημαίνει πως πρέπει να επιλέγεις μόνο τα classics. Η μόδα προσφέρει πλέον μια πολύ ιδιαίτερη, relaxed προσέγγιση κλασικών κομματιών που κάποτε δεν θα τα σκεφτόταν κάποιος στην γκαρνταρόμπα του. Η μίξη ετερόκλητων στοιχείων ήταν πάντα η αδυναμία μου. Ενισχύει τόσο πολύ το προσωπικό στιλ. Για παράδειγμα, ένα ζευγάρι loafers παύουν να δείχνουν αυστηρά κολεγιακά όταν συνδυάζονται με λούρεξ κάλτσες. Ένα τουίντ σακάκι γίνεται super cool φορεμένο με leggings ή ένα αθλητικό τοπ χάνει τον σπορ χαρακτήρα του κάτω από ένα loose κοστούμι. Forward συνδυασμοί με κομμάτια που έχει ο καθένας στην γκαρνταρόμπα του και voilà, το στιλ εκτοξεύεται.

Μιλήστε μας για κάποιες συνεργασίες που αποτέλεσαν πρόκληση για εσάς.

Λατρεύω το trend forecasting, γιατί μελετά τις τάσεις όπως εκείνες διαμορφώνονται βάση τις κοινωνικοπολιτικές, υγειονομικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές καταστάσεις της εκάστοτε εποχής. Στην Ελλάδα είναι κάτι που η αλήθεια είναι δεν έχει πεδίο εφαρμογής, αλλά οι Ιnternational εταιρίες ξέρουν καλά πως όλα αυτά χρειάζεται να επεξηγηθούν από κάποιον γνώστη του θέματος στα μέλη της για να κατανοήσει το τμήμα πωλήσεων, για παράδειγμα, γιατί κάποια προϊόντα διαφορετικής φιλοσοφίας εντάσσονται στις συλλογές τους ξαφνικά. Μια τέτοια φανταστική συνεργασία που ήταν πραγματική πρόκληση ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια με τη L’ Oréal Professionnel και συνεχίζεται ανά διαστήματα, κάνοντάς με πραγματικά περήφανη που συμβάλω στην ενημέρωση των μελών ή συνεργατών της για θέματα που αφορούν στην εξέλιξη του κόσμου της μόδας και της ομορφιάς.

6.jpg
Third Place

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας και ποιο τo dream project που θα θέλατε να πραγματοποιήσετε.

Αυτή τη στιγμή έχω αφοσιωθεί στο Τhird Place και στο να διανθίσω τη συλλογή των objects του. Το objecting, όπως συνηθίζω να το αποκαλώ, το θεωρώ τέχνη. Μια σύγχρονη μορφή της γλυπτικής για παράδειγμα. Μεταμορφώνει έναν ολόκληρο χώρο και συγκεκριμένα χαρίζει στο tabletop, στο οποίο εξειδικευόμαστε, ό,τι του αξίζει, αφού γύρω από αυτό καθόμαστε και σχεδόν στήνουμε όλη μας τη ζωή. Είμαι εν μέσω αναζήτησης πολλών νέων υπέροχων brands κι ελπίζω σύντομα να έρθουν στην Ελλάδα μέσω του thirdplace.gr.

Δώστε μας πέντε βασικές συμβουλές για να αναβαθμίσουμε τον χώρο μας, έτσι ώστε να μας ικανοποιεί αισθητικά.

  • Για το καθιστικό, οι μαξιμαλιστές να επενδύσουν σε πολλά, διαφορετικών υφών μαξιλάρια -κοτλέ, βελούδο, shearling. Οι μινιμαλιστές με ένα ιδιαίτερης φυσικής ίνας throw μπορούν να ανανεώσουν καναπέδες και πολυθρόνες.
  • Στην τραπεζαρία ήρθε η στιγμή των εντυπωσιακών, ψηλών, centerpieces. Άδεια ψηλά βάζα ή γεμάτα με κλαδιά δένδρων ή αποξηραμένα λουλούδια.
  • Επανήλθε το βάθρο, το οποίο είναι η ωραιότερη λύση για την ανανέωση ενός δωματίου. Προτιμώ επάνω τους βάζα, κανάτες ή γλυπτά με έντονες γεωμετρίες ή οργανικές φόρμες.
  • Το art de la table έχει χώρο και στα πιο λιτά και μικρά σπίτια. Κάντε κάθε γεύμα να αξίζει με tableware που έχουν χαρακτήρα.
  • Οι πίνακες μπορούν να μεταμορφώσουν εντελώς έναν χώρο. Παίξτε με ουδέτερες κουρτίνες και επενδύστε σε υψηλής ποιότητας posters που μέσα σε μίνιμαλ κάδρα από ξύλο οξιάς, λευκή ή μαύρη λάκα ταιριάζουν σε κάθε σπίτι και δεν κοστίζουν ακριβά.
4-Ituuk.jpg
Third Place

Ποια είναι η πιο τρελή ιδέα που σας έχει έρθει;

Να πάρουμε το πρώτο αεροπλάνο με τον σύζυγό μου και να μετοικίσουμε εν μια νυκτί σε μια περιοχή της Τοσκάνης.

Η σχέση σας με την τέχνη;

Ιαματική. Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς τέχνη. Με εξελίσσει, με ηρεμεί, με γιατρεύει πραγματικά.

Περιγράψτε μας με τρεις λέξεις τον εαυτό σας. 

Υπερδραστήρια, ειλικρινής, ονειροπόλα.

Η χαρά της ζωής περιλαμβάνει…

Πνευματική γαλήνη και ανθρώπους που σε αποδέχονται και στηρίζουν με σθένος τις αποφάσεις και τις κινήσεις σου.

Ποιο είναι το πιο αγαπημένο σας αντικείμενο που δεν αποχωρίζεστε ή ένα αξεσουάρ που φοράτε για χρόνια;

Δεν βγάζω ποτέ από το χέρι μου ένα δαχτυλίδι από την Oui Collection του Νίκου Κούλη, το οποίο μου ζήτησε ο σύζυγός μου να φοράω για πάντα!

Ποιος είναι ο ορισμός της ομορφιάς για εσάς;

Η φυσικότητα και η αφαίρεση οτιδήποτε επιδεικτικού.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας μουσείο ή gallery και η τελευταία έκθεση που λατρέψατε; 

Στην Αθήνα λατρεύω το Μουσείο Κυκλαδικής τέχνης, γιατί βρίσκω στις κυκλαδίτικες φόρμες την απόλυτη αρμονία, ανυπομονώ σχεδόν για κάθε έκθεση του ΝΕΟΝ και ονειρεύομαι πάντα τις περιηγήσεις μου μέσα στην Tate Modern και στη Saatchi gallery.

2-2MCzA.jpg

Το πιο ριψοκίνδυνο πράγμα που έχετε κάνει…

Δεν νιώθω κάτι ως ριψοκίνδυνο, παρά μόνο ό,τι θέτει σε κίνδυνο την υγεία μας. Πλήττω εξαιρετικά γρήγορα με οτιδήποτε στάσιμο, οπότε συνεχώς θέλω και επιδιώκω αλλαγές, που αυτό από μόνο μπορεί να οριστεί ριψοκίνδυνο από πολλούς ανθρώπους.

Η καλύτερη συμβουλή που σας έχουν δώσει ποτέ…

Η αλήθεια είναι ότι συγκρατώ και ανατρέχω περισσότερο σε στίχους ποιημάτων, αποσπάσματα βιβλίων, σκηνές θεατρικών έργων παρά σε συμβουλές, ωστόσο μεγαλώνοντας νιώθω όλο και περισσότερο τη βαρύτητα από τα λόγια της μητέρας μου, “Να κοιτάς και να σέβεσαι πρώτα εσύ τον εαυτό σου για να το κάνουν έπειτα και όλοι οι άλλοι”. Και μιλώντας για σεβασμό, δεν εννοώ μια προφανή προσβολή, αλλά την καταπάτηση των ορίων του κάθε ανθρώπου. Όσο πιο πολύ, λοιπόν, σέβεσαι εσύ ο ίδιος τα όριά σου, τόσο εκείνα θα γίνονται κατανοητά και σεβαστά από τους γύρω σου.

Κάτι για το οποίο είστε περήφανη…

Για τη διαφάνεια του χαρακτήρα μου (που βέβαια μου φέρνει και πολλά προβλήματα), τον άνθρωπο τον οποίο επέλεξα να περάσω το υπόλοιπο της ζωής μου μαζί του και φυσικά την οικογένειά μου.

Μια τέλεια μέρα θα ξεκινούσε... και θα τελείωνε…

Μπροστά στη θάλασσα και... μπροστά στη θάλασσα. Νιώθω πως παίρνει τα πάντα μαζί της και τα “ξεπλένει” απαλά.