fbpixel

Search icon
Search
The Talks: Με την κεραμίστρια Αγγελική Σταματάκου
#GREEKSDOITBETTER

The Talks: Με την κεραμίστρια Αγγελική Σταματάκου

Με αφορμή τις σημαντικές διεθνείς διακρίσεις της


Η τέχνη ήταν πάντα μέρος της ζωής της, αποτελούσε κομμάτι της καθημερινότητάς της από μικρό παιδί. Ωστόσο, όταν ήρθε η ώρα να επιλέξει μια διαδρομή για το μέλλον της, η τέχνη δεν ήταν στα πρώτα πλάνα της Αγγελικής Σταματάκου.

Σπούδασε φαρμακευτική στην Αγγλία, πήρε και το Master, θεωρούσε ότι είχε επιλέξει τον "σωστό" δρόμο. Ωστόσο, η ανάγκη της να εκφράζεται δημιουργικά δεν είχε εκλείψει ποτέ. Σπούδασε Εικαστικά στο ΑΚΤΟ, στη συνέχεια έγινε μητέρα, κι όταν γνώρισε τον πηλό συνέβη κάτι απρόσμενο. Άρχισε να αφιερώνει ατελείωτες ώρες στην δημιουργία έργων. Η ίδια αφηγείται...

«Κάποια στιγμή, περίπου δύο χρόνια πριν, κάθισα και συζήτησα με τον εαυτό μου. Με ρώτησα πού θέλω να είμαι στο μέλλον, ποιο είναι το πραγματικό μου πάθος. Η απάντηση ήταν προφανής. Η τέχνη. Το να χαράσω τον δικό μου δρόμο ως καλλιτέχνης ήταν απόφαση που άλλαξε τη ζωή μου. Από τότε βρίσκω τον εαυτό μου σε ένα συνεχές ταξίδι συναισθηματικής και πνευματικής εξέλιξης».

Σήμερα, μια σειρά από διακρίσεις και συνεργασίες σε όλο τον κόσμο με διεθνή σημαντικά projects την καθιστούν μία από τις πιο σημαντικές Ελληνίδες κεραμίστριες, με μια πολύ ιδιαίτερη γραφή που την κάνει πραγματικά να ξεχωρίζει. Κι έχει ακόμη να δώσει πολλά!

slxta53vlbzomoi5320231208121843-DD8AL.jpg


Ποια
είναι τα αγαπημένα σας υλικά, πώς καταλήξατε σ’ αυτά και τι είναι αυτό το ξεχωριστό που σας προσφέρουν;

Το αγαπημένο μου υλικό είναι ο πηλός. Με γοητεύει το ότι μου δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσω οτιδήποτε επιθυμώ με τα χέρια μου. Ωστόσο, πρόσφατα άρχισα να εξερευνώ και άλλα υλικά, όπως τον χαλκό, τη ρητίνη και το αλουμίνιο και είμαι ενθουσιασμένη που θα τα ενσωματώσω στη δουλειά μου.

Τι μέρος της ζωής σας καταλαμβάνει η τέχνη;

Η επαφή μου με την τέχνη είναι καθημερινή. Κάθε μέρα βρίσκομαι στο στούντιο μου από τις 8 το πρωί και κάποιες μέρες φεύγω βράδυ. Πάω και Σαββατοκύριακα. Είτε σχεδιάζω, είτε χτίζω έργα, είτε πειραματίζομαι, είτε βρίσκομαι σε βιντεοκλήσεις με συνεργάτες, είτε απαντώ σε email σχετικά με τη δουλειά μου. Είμαι αφοσιωμένη σε αυτό που κάνω, με γεμίζει, και δίνει σκοπό στη ζωή μου.

Τι το μοναδικό σας προσφέρει η κεραμική τελικά;

Νιώθω ότι έχει διαμορφώσει την στάση μου απέναντι στη ζωή. Δίνω ποιοτικό χρόνο στον εαυτό μου, ενώ παράλληλα είμαι παραγωγική και αποτελεσματική. Δίνω την ψυχή μου σε κάθε έργο, και έτσι είμαι πάντα ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα. Επιπλέον, χαίρομαι που τα έργα μου μπορούν να φέρουν χαρά σε άλλους, καθώς νιώθω ότι δημιουργήθηκαν γι' αυτούς.

Ποιες άλλες τέχνες σας ιντριγκάρουν και πώς τις επεξεργάζεστε μέσα σας

Όλες οι μορφές τέχνης με ιντριγκάρουν, τόσο η διαδικασία όσο και το αποτέλεσμα, ενώ ο δημιουργός έχει επίσης μεγάλη σημασία για μένα. Αν μια δουλειά με συγκινεί, θα επιδιώξω να γνωρίσω προσωπικά τον δημιουργό.

Όταν έρχεται η μαγική στιγμή που ένα έργο ολοκληρώνεται, το νιώθετε; 

Ναι, πάντα. Ξέρω πού τελειώνει πριν τελειώσει. Καμία φορά και πριν ξεκινήσει. Έχει να κάνει με την ισορροπία. Μόλις βρει ισορροπία έχει τελειώσει. Ωστόσο αυτό που αντιλαμβάνομαι αργότερα, κάποιες φορές και μήνες μετά την ολοκλήρωσή ενός έργου, είναι η ιστορία του. Τότε είναι που το έργο αποκτά ζωή, και αυτή είναι μια συγκινητική στιγμή για εμένα.

s7bov3e8ywqlmek9k20231208121619-rXsY4.jpg


Τι
σας έχει αποκομίσει η εξωστρέφειά σας με τη συμμετοχή σας σε εκθέσεις του εξωτερικού

Κάθε συμμετοχή μου σε έκθεση στο εξωτερικό πέραν της μοναδικής εμπειρίας, είχε πάντα κάποια σημαντική συνεργασία να μου προσφέρει. Aρχικά βρίσκω πολύ ενδιαφέρον να γνωρίζω καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Πέραν αυτού όμως έχω γνωρίσει και εξαιρετικούς ανθρώπους, μέντορες και έχω μάθει παρά πολλά για το πως λειτουργεί ο κόσμος της τέχνης. Σου ανοίγει το μυαλό. Ιδιαίτερα μετά τη συμμετοχή μου στη Biennale της Φλωρεντίας, γνώρισα ανθρώπους που με εμπιστεύτηκαν και τώρα συνεργάζομαι μαζί τους για σπουδαία projects.

Ποια είναι τα highlights της καριέρας σας και τι έπεται;

Η συνεργασία μου με τον Ross McLean Calder και το House of Mandela το 2023 να εκπροσωπήσω τα έργα του Nelson Mandela στην Ελλάδα. Η βράβευσή μου με το "Lorenzo il Magnifico" βραβείο στην XIV Florence Biennale για την Κεραμική Τέχνη στην τελετή λήξης. Επίσης είμαι πολύ ενθουσιασμένη για την συνεργασία μου με το Casamia στο Dubai, είναι πολύ σημαντική. Η συνεργασία μου με τον γλύπτη Marco Olivier από την Νότια Αφρική, με τον οποίο δουλεύουμε πάνω σε έργα για δημόσιες εγκαταστάσεις. Η εκπροσώπηση έργων μου από την Gallery Philia στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2022. Συμβαίνουν διάφορα ωραία.

Ποιες είναι οι σωστές δόσεις ενέργειας που διαθέτετε στην τέχνη και σε όλα τα υπόλοιπα;

Σε αυτήν τη φάση της ζωής μου όλα γυρίζουν γύρω από την τέχνη. Δεν έχω days off γιατί δεν είναι ακριβώς δουλειά. Είναι σκοπός. Δεν είναι εύκολο, απαιτεί θυσίες. Ο ενθουσιασμός είναι μεγάλος και ο σκοπός είναι σημαντικός οπότε δεν ξέρω αν οι δώσεις ενέργειας που δίνω είναι οι σωστές αλλά το κάνω από επιλογή. Τον ελεύθερο χρόνο μου θα τον αφιερώσω στα παιδιά μου.

Πού έχετε καταλήξει σε σχέση με τον τρόπο ζωής που σας ταιριάζει;

Μου αρέσει να είμαι δημιουργική και ελεύθερη. Ενθουσιάζομαι να κάνω σπουδαίες συνεργασίες με ανθρώπους από όλο τον πλανήτη και σπουδαία πράγματα στην χώρα μου και στο εξωτερικό.

Πως νιώθετε όταν βλέπετε ένα έργο σας σε κάποιον χώρο;

Μου αρέσει να παρατηρώ διακριτικά πως ο κόσμος αντιδράει όταν βλέπει έργα μου. Την αλληλεπίδραση τους με τον θεατή.

sjxbo7aan0wmugzh820231208121956-J50Zg.jpg


Τι
έχετε αποκομίσει μέχρι τώρα;

Είμαι επιλεκτική με τους συνεργάτες μου. Αυτήν τη στιγμή, συμμετέχω σε σημαντικές συνεργασίες στο εξωτερικό. Με κάθε νέα συνεργασία, ανοίγονται νέες προοπτικές. Νιώθω ευγνωμοσύνη για όσα συμβαίνουν.

Το μεγαλύτερο σας επίτευγμα;

Θα εκπροσωπήσω το "THE NELSON MANDELA COLLECTION" στην Ελλάδα. O Ross McLean Calder με γνώρισε και με εμπιστεύτηκε και μου ανέθεσε αυτόν το σημαντικό ρόλο. Είναι μεγάλη τιμή.

Τι άλλο σχεδιάζετε; Ποια είναι τα επόμενα σας βήματα; 

Παράλληλα με τα χειροποίητα κεραμικά μου έργα, έχω μπει και στον χώρο του Interior Design. Θα δείτε πολλά όμορφα πράγματα μέσα στο επόμενο διάστημα.

Η χαρά της ζωής περιλαμβάνει...

Αγάπη, δημιουργικότητα, εξέλιξη.

Ποιο είναι το πιο πιο πιο αγαπημένο σας κόσμημα;

Ένα φυλακτό που έχω φτιάξει και φοράω από πηλό και πλατίνα.

Φοράτε πράγματα για χρόνια κι αν ναι ποιο είναι ένα αγαπημένο σας αξεσουάρ;

Στην ντουλάπα μου έχω ρούχα της μητέρας μου, της γιαγιάς μου, vintage ρούχα που έπαιρνα όταν ζούσα στην Αγγλία, ρούχα σχεδιαστών που συλλέγω όλα αυτά τα χρόνια. Παρακολουθώ αλλά δεν ακολουθώ τη μόδα, την προσαρμόζω στο στιλ μου. Ένα αγαπημένο μου αξεσουάρ είναι μια μικρή τσάντα με χάντρες που απεικονίζουν δύο γκρι γάτες, ένα δώρο από τη θεία μου όταν πήγαινα Δημοτικό.

Περιγράψτε μας με τρεις λέξεις τον εαυτό σας...

Εσωστρεφής, αποφασιστική, τολμηρή.

Το αγαπημένο σας μουσείο/gallery και η έκθεση που λατρέψατε;

Μου άρεσε πολύ η διεθνής έκθεση τέχνης Miart στο Μιλάνο το 2023.

s53skn3z75nykarxs20231208122020-JIjoA.jpg


Ο
ορισμός της ομορφιάς για εσάς;

Η ομορφιά πηγάζει από τον εσωτερικό μας κόσμο και είναι οι πράξεις μας και η συνολική μας συμπεριφορά.

Το πιο ριψοκίνδυνο πράγμα που έχετε κάνει;

Να φτιάχνω γυαλώματα για τα έργα μου. Θέλει προσοχή.

Η καλύτερη συμβουλή που σας έχουν δώσει ποτέ;

"We are only as good as our next performance".

Κάτι για το οποίο είστε περήφανη;

Τα παιδιά μου.

Πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας σε δέκα χρόνια;

Η ζωή είναι απρόβλεπτη, εστιάζω στο σήμερα.

Μια τέλεια μέρα θα ξεκινούσε... 

Με μουσική.

Και θα τελείωνε...

Με χαμόγελο.