fbpixel

Search icon
Search
The Talks: Mε την jewel designer, Μαρία Αναγνωσταρά
#GREEKSDOITBETTER

The Talks: Mε την jewel designer, Μαρία Αναγνωσταρά

Η founder των Anma Jewellery στέλνει μηνύματα αγάπης


Μετά από σπουδές και επαγγελματικές επιτυχίες στον χώρο του marketing, πέραν των εξαντλητικών ωραρίων, ήρθε η στιγμή για τη Μαρία Αναγνωσταρά να συνειδητοποιήσει ότι αυτό το αντικείμενο ήταν κάτι που δεν την αντιπροσώπευε. Το επόμενο καλοκαίρι, μετά την παραίτησή της, ενώ έκανε διακοπές στην Πάρο (το νησί καταγωγής της μαμάς της), διάβασε το βιβλίο “The Secret”. Το μυστικό είναι ότι μπορούμε να πετύχουμε οτιδήποτε θελήσουμε και αυτό ήταν το βιβλίο που την παρότρυνε για τα επόμενα βήματα της. Από όταν το διάβασε, μέρα νύχτα αναζητούσε να βρει τι θέλει πραγματικά να κάνει στη ζωή της. Ένα βράδυ, καθώς ετοιμαζόταν να βγει έξω με τις φίλες της, ήρθε η έμπνευση όταν άνοιξε ένα συρτάρι για να φορέσει κάτι μεγάλα εντυπωσιακά σκουλαρίκια. Εκείνη τη στιγμή, αντικρίζοντας τη μεγάλη συλλογή της από κοσμήματα, όλα πολύ ιδιαίτερα κομμάτια από ασήμι, ήταν σαν κάτι να έλαμψε μέσα της. Αυτό ήταν! Θα μάθαινε να φτιάχνει κοσμήματα! Πάντα της άρεσε να ζωγραφίζει και να φτιάχνει πράγματα με τα χέρια της.

Έτσι, αποφάσισε να βρει μία σχολή αργυροχρυσοχοΐας και οραματίστηκε να έχει το δικό της μικρό εργαστήριο στην αποθήκη του σπιτιού της, όπου το χειμώνα θα έφτιαχνε κοσμήματα και το καλοκαίρι θα έμενε στην Πάρο 4-5 μήνες και θα τα πουλούσε στην παραλία. Ξεκίνησε να παρακολουθεί τη Σχολή απογευματινές ώρες και παράλληλα τα πρωινά δούλευε σε μία εταιρεία. Παρότι είχε μία γεμάτη non-stop μέρα, δεν ένιωθε κούραση, γιατί ήταν τόσο ενθουσιασμένη με αυτό που έκανε που δεν σταματούσε τις ώρες των εργαστηρίων ούτε για διάλειμμα. Εν τέλει, τελείωσε τη σχολή, παραιτήθηκε από την πρωινή δουλειά κι ετοιμαζόταν να βάλει μπρος το όραμα της. Ένα τηλέφωνο από ένα παλιό συμφοιτητή της, σηματοδότησε την αρχή της πορείας της... Αναζητούσαν σχεδιάστρια στο εργαστήριο που δούλευε. Χωρίς δεύτερη σκέψη, είπε το «ναι»! Ο κόσμος του χρυσού, των διαμαντιών και των πολύτιμων πετρών θα γινότανε δικός της. Εκεί έμαθε όλη τη διαδικασία της χρυσοχοΐας σε όλα της τα στάδια. Γνώρισε τους καλύτερους μέντορες, συνεργάτες και φίλους που δουλεύουν μαζί μέχρι σήμερα. Σιγά σιγά ξεκίνησε να σχεδιάζει και κάποιες μικρές συλλογές για γνωστές σχεδιάστριες και σχεδιαστές. Ώσπου αποφάσισε να κάνει τις δικές της συλλογές με τα δικά της designs. 

Είχε έρθει η ώρα να εφαρμόσει αυτό που την παρότρυνε εκείνο το βιβλίο… είχε έρθει η ώρα να ιδρύσει το δικό της brand!

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας;

Ήθος, Αξιοπιστία, Ποιότητα, Δημιουργικότητα και η αξία της αισθητικής και της Ομορφιάς στην καθημερινότητά μας. Αυτή την ομορφιά επιδιώκουμε να μεταδίδουμε στον κόσμο. Το μυστικό της επιτυχίας είναι να δημιουργείς από την καρδιά σου και ότι κάνεις να είναι αληθινό. Να δημιουργείς αληθινά. 

anma-27-10-0866.jpg

Ποιες είναι οι αδιαπραγμάτευτες αξίες στη δουλειά σoυ;

Τα κοσμήματα μας είναι χειροποίητα φτιαγμένα στην Ελλάδα, έχουν ξεχωριστό design, δίνουμε προσοχή στην λεπτομέρεια, δίνουμε τη δυνατότητα για personalised και custom designs, έχουν φωνή και λένε την αλήθεια τους. Κάθε μας συλλογή έχει μία φιλοσοφία και κρύβει ένα μήνυμα. Η επαφή που έχουμε αποκτήσει με τον κόσμο και η αλληλεπίδραση είναι μοναδική. Τα κοσμήματά μας γίνονται μέρος της ζωής των πελατών μας & διηγούνται ιστορίες. Θέλουμε να λειτουργούν ως ένα μικρό «παραθυράκι» στην καθημερινότητα των ανθρώπων, ώστε να βλέπουν κάτι όμορφο και φωτεινό που θα τους φτιάχνει την ημέρα. Αυτή είναι και η φιλοσοφία της ομάδας μας. Μία καλή και δεμένη ομάδα είναι βασικό συστατικό της επιτυχίας μας. Είμαστε μια οικογένεια και υπάρχει σεβασμός ανάμεσά μας, υπάρχει αγάπη και αλληλοστήριξη.

Ποιο είναι το είδος γυναίκας που αγαπάς και σε εμπνέει για να σχεδιάζεις; Υπάρχουν γυναίκες που σκέφτεσαι «θα ήθελα να φοράει αυτό»;

Οι γυναίκες είναι πηγή έμπνευσης για εμένα. Όταν φορούν ένα κόσμημά μου, θέλω να νιώθουν ότι έχουν δύναμη στη ζωή τους. Πέραν του ότι επιλέγουν ένα ωραίο κόσμημα, θέλω να νιώθουν ότι έχει φτιαχτεί με αγάπη και να τους υπενθυμίζει ότι το φως είναι μέσα τους. Ότι μπορούν να πραγματοποιήσουν κάθε τους όνειρο και επιθυμία. Ότι μπορούν να κάνουν και αυτές πράξη το “Μυστικό”, όπως και εγώ!

Πόσο πολύ σε εξιτάρει η αναγνώριση της δουλειάς σου; 

Λατρεύω το γεγονός ότι οι γυναίκες που φορούν τα κοσμήματά μου με πλησιάζουν με ενθουσιασμό! Το ότι έρχομαι σε επαφή με κόσμο και αλληλεπιδρώ με τόσες διαφορετικές προσωπικότητες με συγκινεί και αυτή είναι η μεγαλύτερη μου ανταμοιβή. Μιλάμε μεταξύ μας, λες και γνωριζόμαστε καλά, ενώ μπορεί να μην έχουμε συναντηθεί ποτέ. Αυτό κι αν είναι δώρο. Υπάρχει μια μαγική σύνδεση...

anma-2.jpg

Ποια ήταν η πιο σημαντική στιγμή στην πορεία σου;

Η ημέρα που ανακάλυψα το μαγαζάκι μου. Μόλις είδα το ενοικιαστήριο στο τζάμι ήξερα ότι είναι αυτό. Από τότε που δημιουργήθηκε ο χώρος μας και μπορούσαν όλοι να μας επισκεφθούν τα πράγματα πήραν μαγική τροπή. Είναι ο χώρος που συνδεόμαστε καθημερινά με τόσο κόσμο.

Tα δαχτυλίδια που γράφουν μηνύματα είναι μια νέα πρόταση με άποψη. Τι απήχηση έχουν;

Η απήχηση που έχουν είναι πραγματικά ανέλπιστη. Κάθε «λέξη» κρύβει μία ιστορία ή μία ευχή για τη γυναίκα που θα φορέσει αυτό το δαχτυλίδι. Συχνά την μοιράζονται μαζί μας και αυτό είναι κάτι που μας προκαλεί πραγματικά μεγάλη χαρά και ικανοποίηση.

Πώς θεωρείτε ότι εξελίσσεται το ελληνικό κόσμημα και ποιο είναι το μέλλον του.

Το ελληνικό κόσμημα έχει πάνω από 6.000 χρόνια ιστορία. Είχε πέσει πάρα πολύ με την κρίση αλλά τώρα βλέπω μεγάλη άνοδο. Πρέπει να πάρει ξανά την θέση που του αξίζει. Υπάρχουν πλέον πολλοί αξιόλογοι σχεδιαστές που πιστεύω ότι θα ξεχωρίσουν. Ορισμένοι ξεχωρίζουν ήδη και έχουν παρουσία και σε άλλες χώρες.

Πόσο σε εξιτάρει η γυναικεία επιχειρηματικότητα; 

Θεωρώ ότι οι γυναίκες κρύβουν μεγάλη δύναμη μέσα τους και διαθέτουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά (αφοσίωση, οργάνωση, ικανότητα να χτίζουν ισχυρές διαπροσωπικές σχέσεις, αλληλεγγύη κλπ.), που μπορούν να τις εξελίξουν σε εξαιρετικές επιχειρηματίες. Θαυμάζω εκείνες που δε φοβούνται να βγουν μπροστά, να μιλήσουν και να επιχειρήσουν, κόντρα σε περιοριστικές πεποιθήσεις και πιστεύω. Επίσης, εκτιμώ τις γυναίκες που ξέρουν ότι μπορούν να υλοποιήσουν μία ιδέα τους ως επιχείρηση και μου αρέσει να ακούω πάντα τις ιστορίες τους. Από που ξεκίνησαν και πως τα κατάφεραν. Ακριβώς αυτό που τόλμησα και κατάφερα κι εγώ από το μηδέν, με τα ΑΝΜΑ. Πρέπει να μοιραζόμαστε αυτές τις ιστορίες μεταξύ μας και να παίρνουμε δύναμη ώστε να τολμάμε περισσότερο. Γιατί μπορούμε!

Τι θέση έχει η τέχνη στη ζωή σου; 

Η τέχνη με βοηθάει στο να ανοίγει το μυαλό μου, το απελευθερώνει.

anma-27-10-1738-fin-2-PDgeD.jpg

Τι άλλο σχεδιάζεις εκτός από κοσμήματα;

Η ομορφιά υπάρχει παντού, οπότε σιγά σιγά θα σχεδιάσουμε και διάφορα άλλα πράγματα που μας αρέσει να χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας.

Ποια είναι τα επόμενά σου βήματα; 

Σε αυτή τη φάση δουλεύουμε σε κομμάτια που δεν φαίνονται, προσωπικά και επιχειρηματικά, με σκοπό αναπτυχθούμε περαιτέρω ώστε η φωνή μας να ακουστεί πολύ δυνατά σε περισσότερο κόσμο εντός και εκτός Ελλάδας. Θέλουμε να έχουμε μια περίοπτη θέση στο χώρο του κοσμήματος. Να ξεπεράσουμε τα όρια μας!

Τι να περιμένουμε στις επόμενες συλλογές σου; 

Θαύματα! Χρωματιστά θαύματα. Μοναδικά κομμάτια με πέτρες - έργα τέχνης της φύσης. Ξεχωριστά, όπως η μοναδικότητα του καθενός μας!

Ποιο είναι το πιο αγαπημένο σου κόσμημα ever; 

Δύσκολο να απαντήσω. Είναι σαν να ρωτάς πιο από τα παιδιά σου αγαπάς περισσότερο. Θα πω όμως ότι το signature piece που είναι το μάτι μας το λατρεύω και το φοράω συνέχεια από τότε που το φτιάξαμε, είτε σε κολιέ είτε σε δαχτυλίδι. Επίσης, αγαπημένα μου κομμάτια είναι οι πεταλούδες που τα φτερά τους είναι φτιαγμένα από σκαλιστές πέτρες που κρύβουν μέσα τους πανέμορφους σχηματισμούς και χρώματα. 

Φοράς πράγματα για χρόνια κι αν ναι, ποιο είναι ένα αξεσουάρ που φοράς εδώ και χρόνια;

Μόνο ένα πράγμα φοράω για χρόνια. Ένα κολιέ με ένα κρεμαστό καμπανάκι με μαργαριτάρι που μου έχει χαρίσει η μαμά μου και ήταν το πρώτο της κόσμημα που το είχε κάνει δώρο στον εαυτό της σε ένα από τα πρώτα της ταξίδια στην Ισπανία. Έχει μεγάλη συναισθηματική αξία και είναι πανέμορφο. Το έχω αντιγράψει και υπάρχει στη συλλογή.

Μια λαμπερή γυναίκα που θα ήθελες να φοράει κοσμήματά σου; 

Η Μαρία Ναυπλιώτου. Έχει αληθινή ομορφιά, ελληνική, είναι σεμνή και θυμάμαι πόσο την αγαπούσα. Ήταν η δασκάλα του μπαλέτου μου όταν ήμουν μικρή.

img-4114.JPG

Περιγράψτε μας με τρεις λέξεις τον εαυτό σου.

Οραματίστρια, προσαρμοστική, αληθινή. 

Ποιος είναι ο ορισμός της ομορφιάς για σένα;  

Η ομορφιά είναι μέσα μας. Η ψυχή μας καθρεφτίζεται στο πρόσωπο μας. Στα μάτια μας. Το να μπορούμε να ανιχνεύουμε το όμορφο στη ζωή μας, αλλά και στον καθρέφτη μας, είναι στο χέρι μας.

Το πιο ριψοκίνδυνο πράγμα που έχεις κάνει; 

Κάθε αλλαγή που έκανα την θεωρούσα ριψοκίνδυνη. Τελικά κοιτώντας πίσω τίποτα δεν είναι ριψοκίνδυνο! Όσο τρομακτική κι αν φαίνεται η αλλαγή, είναι πηγή ζωής και εξέλιξης. Ότι δεν αλλάζει πεθαίνει.

Η καλύτερη συμβουλή που σου έχουν δώσει ποτέ; 

Είχα αμφιβολίες για το αν έπρεπε να πάρω μέρος σε μια μεγάλη έκθεση στο εξωτερικό, καθώς δεν ήμουν έτοιμη και ήταν πολύ μεγάλο το κόστος. Ρώτησα λοιπόν την Ασπασία (Faith it till you make it) που δυστυχώς έφυγε από τη ζωή νωρίς. «Εμείς μας κρατάμε μικρές» μου απάντησε. Την επόμενη μέρα έκλεισα την θέση μου και κατάφερα να πάρω και επιδότηση. Η φράση της, μου έρχεται στο μυαλό κάθε φορά που αμφιβάλω για εμένα και με βοηθάει να ξεπεράσω την σκέψη μου.

img-4103.JPG

Κάτι για το οποίο είσαι περήφανη...

Είμαι περήφανη για την κάθε απόφαση που έχω πάρει στη ζωή μου και με έχει φέρει στο σήμερα όπως το είχα ονειρευτεί. Είμαι περήφανη για την ομάδα μου. Το ότι έκανα τις σωστές επιλογές να πλαισιώνομαι από άτομα με την ίδια φιλοσοφίας ζωής. Επίσης, είμαι περήφανη για όλες εκείνες τις γυναίκες που μοιράζονται μαζί μας όχι μόνο τις όμορφες ιστορίες τους αλλά και τις δύσκολες στιγμές τους και μέσα από αυτές βγαίνουν πιο δυνατές!