fbpixel

Search icon
Search
The Talks: Με την jewel designer, Christina Alexiou
#GREEKSDOITBETTER

The Talks: Με την jewel designer, Christina Alexiou

Και τη συνεργασία της με το Bergdorf Goodman


Είχε πάντα μεγάλη αγάπη για τα κοσμήματα. Τα δημιουργούσε για τον εαυτό της για πολλά χρονιά πρώτου ξεκινήσει το δικό της brand και κάπως έτσι η Χριστίνα Αλεξίου γνώρισε την τέχνη που την συνεπήρε. Ξεκίνησε όμως από την μόδα. Σπούδασε Ψυχολογία, στη συνέχεια Film Studies στο New York University και η αγάπη της για το Art Direction την οδήγησε στα περιοδικά μόδας, όπου διετέλεσε ως fashion editor σε πολλά από αυτά, όπως το Γυναίκα και τον Ταχυδρόμο. Παράλληλα, ανέλαβε με τον τότε σύζυγό της το art direction δυο περίφημων nightclubs των '80s, το «Εργοστάσιο» και το «Αεροδρόμιο».

    Επαγγελματικά, τα κοσμήματα ήρθαν αργότερα στη ζωή της, σε μια περίοδο που είχε αφήσει πίσω της τη ζωή της μόδας και των clubs και είχε αφοσιωθεί στις τρεις κόρες της. Αφού τα κορίτσια της έφυγαν για σπουδές ξεκίνησε να δημιουργεί κοσμήματα εντατικά, και εισέπραξε μεγάλο ενθουσιασμό και παρότρυνση από τους φίλους της, αποφασίζοντας να κάνει ένα βήμα παραπάνω. Κάτι άλλο που αναζητούσε τότε, ήταν μια πιο σταθερή βάση στη Νέα Υόρκη, όπου πηγαινοερχόταν από τα '80s και την ένιωθε σαν δεύτερο σπίτι της. Πήρε λοιπόν την απόφαση να ταξιδέψει έως εκεί με σκοπό να επεκτείνει το δικό της brand. Κάπως έτσι, μια σημαδιακή μέρα στο Manhattan με τη βοήθεια των κοντινών της φίλων Ριάννα Κούνου και Βασίλη Ζούλια μάζεψε το θάρρος της να χτυπήσει την πόρτα του Muse Agency, και τα υπόλοιπα είναι ιστορία...

    Έχετε καταφέρει να δημιουργήσετε μια δική σας Σχολή σε σχέση με το κόσμημα. Συλλογές που γίνονται άμεσα αναγνωρίσιμες και διέπονται από μια ξεχωριστή, απόλυτα ποθητή, θηλυκότητα. Πώς το καταφέρνετε αυτό; 

    Με χαροποιεί πολύ αυτό που λέτε. Βάζω όλο μου τον εαυτό σε κάθε σχέδιο που φτιάχνω, οπότε μου είναι πολύ σημαντικό τα κοσμήματα μου να εκπέμπουν την προσωπική μου ψυχή και αισθητική. Το στοιχείο που επιθυμώ να έχουν -εκτός από χαρακτήρα- είναι συναίσθημα. Να δίνουν χαρά σε αυτόν που τα φοράει. Όπως είναι φυσικό, αντλώ έμπνευση από πράγματα που με απασχολούν εκείνη την περίοδο. Για παράδειγμα, η Earth Collection σχεδιάστηκε κατά τη διάρκεια της καραντίνας στην αρχή της πανδημίας. Με απασχολούσε πολύ αυτή η κοινή και απερίγραπτα δύσκολη περίοδος που βιώναμε όλοι μαζί παγκοσμίως και ήθελα να εκφράσω αυτή την «ανθρώπινη ένωση» μέσα από την συλλογή μου.

    Πιστεύω πως δεν υπάρχει ανώτατο όριο στην δημιουργικότητα – είναι ένας μυς που εξασκείται και αναπτύσσεται συνεχώς – υπάρχει όμως χρονικό όριο που δίνει ένα αναγκαστικό τέλος σ' αυτήν την διαδικασία. Γι’ αυτό δεν βάζω «τελεία» σε καμία από τις συλλογές μου. Πάντα πηγαίνω πίσω και προσθέτω καινούρια σχέδια, που εξελίσσουν τη συλλογή. Εγκεφαλικά και συναισθηματικά η δημιουργική διαδικασία δεν σταματάει ποτέ γιατί η φαντασία είναι αστείρευτη. 

    2-o7lzY.jpg

    Ποιο είναι το είδος γυναίκας που αγαπάτε και σας εμπνέει για να σχεδιάζετε;

    Με εμπνέουν όλες οι γυναίκες, γιατί θεωρώ ότι είναι από τη φύση τους δυνατές. Φέρνουν ζωή στον κόσμο, κι έχουν αστείρευτη υπομονή και αντοχή. Δοκιμάζονται καθημερινά από την κοινωνία, παρόλα αυτά, διαπρέπουν και διατηρούν το μεγάλο προτέρημα να σκέφτονται πέρα από τον εαυτό τους. Οποιαδήποτε γυναίκα φοράει τα κοσμήματά μου με κάνει πολύ χαρούμενη κι ελπίζω να της τονώνουν τη διάθεση και το ηθικό.

    Υπάρχουν γυναίκες που σκέφτεστε «θα ήθελα να φοράει αυτό»;

      Πιο πολύ με ενδιαφέρει τα κοσμήματά μου να εκφράζουν τις γυναίκες που τα φορούν. Θεωρώ ότι το κόσμημα είναι πολύ προσωπικό πράγμα, οπότε κυρίως με επικεντρώνομαι στην ενέργεια που εκπέμπουν οι δημιουργίες, καθώς αντιπροσωπεύουν τις γυναίκες που τα επιλέγουν – να λειτουργούν ως η επέκταση του δικού τους χαρακτήρα.

      H συνεργασία με το Bergdorf Goodman πώς προέκυψε και τι έχετε αποκομίσει από αυτήν; 

        Ξεκίνησε μέσα από την Muse το 2019, όταν λάβαμε μέρος σ' ένα Χριστουγεννιάτικο trunk show για το "Have a Heart", μια συλλογή με μενταγιόν καρδιές και αλυσίδες για φιλανθρωπικό σκοπό. Αγαπώ τις καρδιές, οπότε σχεδίαζα για τη συλλογή με μανία και τα μενταγιόν που έφτιαξα ήταν τα best sellers του trunk show. Από εκεί ξεκίνησε το ενδιαφέρον του Bergdorf για τα κοσμήματά μου. Το 2021, όταν άρχισε να ανακάμπτει ο χώρος του κοσμήματος, μου πρότεινε να τοποθετήσει τις δημιουργίες  μου στο κατάστημα για τον Αύγουστο, και με μεγάλη χαρά μπορώ να πω ότι είναι ακόμα εκεί.

        Αυτό μου έδωσε μεγάλη αυτοπεποίθηση κι ενέργεια να συνεχίσω αυτό που κάνω. Από εκεί που το επισκεπτόμουν χρόνια ως μεγάλη θαυμάστρια, μια μέρα μπήκα στο αγαπημένο μου μαγαζί και είδα τα κοσμήματά μου στην βιτρίνα του, με την επωνυμία Christina Alexiou. Αυτή η εικόνα μου έδωσε μεγάλο κουράγιο να πιστέψω και να αφοσιωθώ στα επόμενα βήματα του brand μου.

        Πόσο πολύ σας εξιτάρει η αναγνώριση της δουλειάς σας στο εξωτερικό; 

          Χαίρομαι πολύ να βλέπω οποιαδήποτε γυναίκα να φοράει και να εκτιμάει τα κομμάτια μου. Σίγουρα μου δίνει μεγάλη ικανοποίηση η απήχηση της δουλειάς μου στο εξωτερικό, άλλα έχει έρθει η ώρα να κινηθούν εξίσου και στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

          Τα κοσμήματά σας αντικατοπτρίζουν τη χαρά της ζωής. Πώς το καταφέρνετε αυτό;

          Χαίρομαι πολύ που το λέτε αυτό, γιατί μου είναι πολύ σημαντικό να εκπέμπουν κάτι χαρούμενο και fun τα κοσμήματα μου. Είμαι πολύ αισιόδοξη και χαρούμενη ως άνθρωπος και θεωρώ ότι είναι σημαντικό να μπορούμε να βλέπουμε τη «μεγάλη εικόνα» και να προχωράμε.

          5.jpg

          Τι σημαίνει η Ελλάδα για εσάς και πώς αποτυπώνεται στο έργο σας;

          Η Ελλάδα είναι η πατρίδα και οι ρίζες μου. Ταυτίζομαι κυρίως με το ελληνικό τοπίο, το οποίο έχει μια απλότητα, αλλά ταυτόχρονα μια αστείρευτη ομορφιά. Έχει μια ταπεινότητα με πολλή ψυχή και αυτό το διάχυτο φως που με ενεργοποιεί και με εμπνέει καθημερινά.

          Επίσης, η χώρα μας έχει μεγάλη παράδοση στην χρυσοχοΐα κι είμαι μεγάλη θαυμάστριά της. Από τα αρχαία κοσμήματα μέχρι τα παραδοσιακά, έχω περάσει ατελείωτες ώρες να τα θαυμάζω και να τα μελετώ. Έχω εμπνευστεί πολύ αισθητικά αλλά και τεχνικά από την Ελληνική παράδοση. Όλα μου τα κοσμήματα είναι χειροποίητα και βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε ελληνικές παραδοσιακές τεχνικές που έχουν διατηρηθεί μέχρι σήμερα.

          Τι άλλο σχεδιάζετε εκτός από κοσμήματα; 

            Κατά καιρούς έχω παθιαστεί με όλες τις πτυχές του design, από τον σχεδιασμό εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, την διαμόρφωση κήπων, αναπαλαιώσεις επίπλων –ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Πέρα από κοσμήματα σχεδίαζα και τσάντες για ένα διάστημα, τις οποίες κρατάνε οι φίλοι μου και τις κόρες μου.

            Ποια είναι τα επόμενα σας βήματα; 

              Αυτήν την περίοδο δημιουργούμε το website και e-shop μας, το οποίο ελπίζω ότι θα ανοίξει τον δρόμο των κοσμημάτων μου στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Χαίρομαι πολύ που κινούνται στην Αμερική, άλλα ανυπομονώ να δω και Ελληνίδες να τα φοράνε. Η αρχή μου ήταν κάπως αντίστροφη, ξεκίνησα από το εξωτερικό, ενώ η παραγωγή μου είναι βασισμένη στην Ελλάδα, οπότε είναι σημαντικό να γίνει η αρχή κι εδώ. Παράλληλα, ετοιμαζόμαστε και για τη μεγάλη διεθνή έκθεση κοσμημάτων στο Las Vegas, που παίρνουμε μέρος κάθε χρόνο.

              Ποιος είναι ο ορισμός της ομορφιάς για εσάς. 

                Η ομορφιά για εμένα έχει μια φυσικότητα και απλότητα, και πάνω απ’ όλα έχει χαρακτήρα –δεν είναι επιτηδευμένη, είναι αυθόρμητη και αυθεντική.

                Ποιο είναι το πιο αγαπημένο σας κόσμημα; 

                  Ένα χρυσό γυναικείο Rolex με τιρκουάζ καντράν, που μου έκανε δώρο ο πατέρας μου όταν τελείωσα το σχολείο.

                  Φοράτε πράγματα για χρόνια κι αν ναι, ποιο είναι ένα αγαπημένο σας αξεσουάρ που δεν αποχωρίζεστε; 

                    Δεν φοράω τίποτα για πολύ καιρό, γιατί έχω μεγάλη ανάγκη να αλλάζω τα πράγματα, είμαι άνθρωπος της ανανέωσης. Μια σταθερή αγάπη μου όμως είναι τα μεγάλα κολιέ με τιρκουάζ και κοράλλι χρώματα -ειδικά το καλοκαίρι.

                    Ποιος είναι ο δικός σας τρόπος να παίρνετε ανάσες όταν υπάρχει πίεση; 

                      Μου αρέσει να πηγαίνω στην εξοχή και να συνδέομαι με τη φύση. Με κάνει να βγαίνω έξω από τις δίκες μου ανησυχίες. Είναι σημαντικό να έχουμε κατανόηση και καλοσύνη και η επαφή με τη φύση με βοηθάει να βλέπω τα πράγματα με προοπτική. Κάτι άλλο που αγαπώ πολύ είναι οι ατελείωτες βόλτες στα μουσεία.

                      Περιγράψτε μας τον εαυτό σας με τρεις λέξεις

                      Συναισθηματικά υπομονετική και πρακτικά ανυπόμονη.

                      1-yDjdT.jpg

                      Το πιο ριψοκίνδυνο πράγμα που έχετε κάνει...

                        Δεν έχω κάνει πολύ ριψοκίνδυνα πράγματα στη ζωή μου, ζυγίζω και σκέφτομαι πολύ τα πράγματα πριν πάρω μια απόφαση.

                        Φεύγετε ταξίδι: Ποιοι είναι οι τρεις ιδανικοί προορισμοί σας; 

                        Η Νέα Υόρκη που την αγαπώ πολύ, η Ινδία και συγκεκριμένα το Βαρανάσι με τον Γάγγη ποταμό που σε συνδέει με τη μεταφυσική διάσταση της ζωής, και η Κωνσταντινούπολη από όπου είναι οι ρίζες της μητέρας μου.

                        Πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας σε δέκα χρόνια; 

                          Ελπίζω να είμαι υγιής, δημιουργική και χαρούμενη με τους ανθρώπους που αγαπώ.

                          Η καλύτερη συμβουλή που σας έχουν δώσει ποτέ...

                            "The art of simplicity is complicated."

                            Κάτι για το οποίο είστε περήφανη...

                              Τις τρεις φανταστικές κόρες μου και τις δυο εγγονές μου, και το όνειρο μου για τα κοσμήματα που κατάφερα να το κάνω πραγματικότητα.

                              Μια τέλεια μέρα θα ξεκινούσε... 

                                Με έναν ωραίο καφέ. 

                                Και θα τελείωνε...

                                Και ένα ωραίο ποτό.