fbpixel

Search icon
Search
The Talks: Με την interior designer, Melina Blaxland Horne
#GREEKSDOITBETTER

The Talks: Με την interior designer, Melina Blaxland Horne

Founder του interior brand Melodi Horne


Χωρίς αμφιβολία όλα ξεκίνησαν στα παιδικά της χρόνια... Η ελληνικής καταγωγής Μelina Blaxland Horne ήταν περιτριγυρισμένη από μια πολύ δημιουργική τριάδα γυναικών (μητέρα, αδερφή και γιαγιά από τη μητέρα της) και τη γοήτευσε το πρώιμο περιβάλλον της. Μεταξύ 5-13 ετών, οι γονείς της επέστρεψαν στην Αθήνα από το Λονδίνο στο νεοκλασικό τους σπίτι του 1827. Είχε υπέροχα γείσα ψηλά ταβάνια, πλούσιους βαμμένους τοίχους σε βαθιά και τολμηρά χρώματα και το πιο εντυπωσιακό ψαροκόκαλο μαρκετερί, παρκέ δάπεδο. Το σπίτι ήταν ένα πραγματικό αρχιτεκτονικό θαύμα και χρησίμευσε ως μια υπέροχη πλατφόρμα για την καλλιέργεια της καλλιτεχνικής και δημιουργικής φαντασίας της.

Η μητέρα της χρησιμοποίησε την τεράστια δημιουργικότητά της, ανακαινίζοντας και διακοσμώντας την κατοικία αυτή με τον πιο εξαίσιο τρόπο. Δεν φοβόταν να χρησιμοποιήσει το χρώμα με τόλμη ή να συνδυάσει το παλιό με το νέο με τη μορφή αντίκες, τέχνης και επίπλων. Αυτή η τόλμη είναι κάτι που έχει διατηρήσει σε πολλά στοιχεία της δουλειάς της η Μelina και της προκύπτει αβίαστα. Θυμάται ότι σαν μάρτυρας της ανακαίνισης του οικογενειακού τους σπιτιού, σαν μικρό κορίτσι, έμαθε ότι όλα τα χρώματα συνεργάζονται όταν εφαρμόζονται στο σωστό πλαίσιο. Η μητέρα της ήταν αρκετά ευαίσθητη για να την «συμπεριλάβει» σε αυτήν τη δημιουργική διαδικασία και της έμαθε να εκφράζεται εξίσου με φαντασία!

Ως νεαρή κοπέλα, της άρεσε το φως, τα χρώματα και η τέχνη: Συχνά το σχέδιο, η ζωγραφική και το σκίτσο ή η μελέτη του τρόπου με τον οποίο πέφτει το φως, πώς επηρεάζει έναν χώρο, το παιχνίδι με τις σκιές. Δεν φαινόταν να βαριέται ποτέ, αν δεν είχα κάτι άλλο να κάνει θα ζωγράφιζε. Παράλληλα, η γιαγιά της την παρότρυνε συχνά να φτιάχνει φορέματα για τις κούκλες της από υπολείμματα υλικού. Οι γονείς της αγαπούσαν να συλλέγουν αντίκες και συχνά περνούσε χρόνο μελετώντας αυτά τα όμορφα κοσμικά αντικείμενα, μερικές φορές αντιγράφοντας τα σε όμορφα σχέδια σε χαρτί.

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία, αγάπησε τον σχεδιασμό σε πολύ μικρή και ήξερε από τότε ότι ήθελε να δημιουργεί όμορφα πράγματα. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το design dtudio Melodi Horne Limited (www.melodihorne.com). 

Τι είναι τo interior design για εσένα και πώς επηρεάζεσαι από το προσωπικό σου στιλ;

Πιστεύω ότι ο βασικός «σκελετός» ενός χώρου είναι πολύ σημαντικός - προτιμώ την αποκατάσταση παρά την αλλαγή. Επικεντρώνομαι στην κατανόηση της περιόδου κατασκευής του κάθε ακινήτου και στην επαναφορά των χαρακτηριστικών του στη ζωή. Είμαι νεο-παραδοσιακή στο στιλ, δουλεύω με το παρελθόν αλλά προσθέτω μια σύγχρονη ανατροπή, κάνοντας update και προσθέτοντας διακριτικά όλα τα mod μειονεκτήματα της εποχής μας χωρίς να διακυβεύονται τα αρχικά χαρακτηριστικά του προϋπάρχοντος χώρου. Για παράδειγμα, μπορεί κανείς να μετατρέψει τους εσωτερικούς χώρους ενός ακινήτου της βικτωριανής περιόδου σε έναν πολύ μοντέρνο, λειτουργικό χώρο διαβίωσης, χωρίς ποτέ να βλάψει τα interior χαρακτηριστικά της εποχής του, απλά χρησιμοποιώντας κατάλληλα χρώματα, έπιπλα και αντικείμενα, σε συνδυασμό με σύγχρονα μπάνια και κουζίνα, μπορεί κανείς να επιτύχει θαύματα.

Τα interiors είναι ο εσωτερικός «χαρούμενος» χώρος κάποιου, είναι μια μορφή έκφρασης, που εν μέρει αντικατοπτρίζει το γούστο και τον χαρακτήρα του ατόμου. Πιστεύω ότι ο εσωτερικός χώρος δεν πρέπει ποτέ να σταματήσει να εξελίσσεται. Στο σπίτι μας, για παράδειγμα, αισθανθήκαμε ότι ήταν σημαντικό να φέρουμε στοιχεία της ιστορίας της ζωής μας, να συμπεριλάβουμε αναμνήσεις: Κομμάτια από την παιδική μας ηλικία, από τα ταξίδια, οικογενειακά κειμήλια. Λατρεύω την άνεση και τη λειτουργικότητα αλλά ταυτόχρονα εκτιμώ την κομψότητα και την αίσθηση τυπικότητας και της παράδοσης. Σε ό,τι αφορά το προσωπικό μου στιλ κλίνω προς τους κλασικούς interior design χώρους. Μου αρέσει να ανακατεύω αντίκες με λίγα σύγχρονα κομμάτια, τη μοντέρνα με κλασική τέχνη. Είμαι παθιασμένη με το φως, το χρώμα, το ύφασμα και τις υφές και όλα αυτά, τα συνδυάζω προσεκτικά.

7f39d815-2d97-4b65-9521-5b1b98fed441.jpg
Melina Blaxland Horne

Ποια είναι τα αγαπημένα σου υλικά και πώς καταφέρεις να τα χρησιμοποιείς;

Η Melodi Horne κατασκευάζει και προμηθεύει ειδικά αμπαζούρ, χειροποίητες βάσεις φωτιστικών, μαξιλάρια, λινά και μεταξωτά υφάσματα σε γνωστούς interior designers που αναζητούν μοναδικά χειροποίητα προϊόντα στην Αγγλία και που εκτιμούν την προσοχή στη λεπτομέρεια. Ξεκινήσαμε πριν από 13 χρόνια με το statement κομμάτι μας τα αμπαζούρ IKAT, η υπόσχεσή μου στους πελάτες μας ήταν ότι θα δημιουργούσα πάντα κομμάτια που πρώτα και κύρια θα ήθελα να έχω και να κρατήσω στο σπίτι μου. Γίναμε γνωστοί για το εμπορικό σήμα μας, ραμμένα στο χέρι αμπαζούρ με επιλογή από 50+ πολύχρωμες επενδύσεις αμπαζούρ, όλα κατασκευασμένα από όμορφο ιρλανδικό λινό και ήμασταν οι πρώτοι που εισάγαμε αυτό το concept στην interior αγορά. 

Παραδοσιακά, τα αμπαζούρ κατασκευάζονταν για να έχουν λευκές ή υπόλευκες μεταξωτές επενδύσεις. Προκαλέσαμε και αλλάξαμε αυτήν την ιδέα χρησιμοποιώντας λινά υφάσματα, αντί για μετάξι, σε μια φανταστική ποικιλία χρωμάτων για να επηρεάσουμε την απόχρωση του φωτός αλλά και για να προτείνουμε το αμπαζούρ σαν ένα πολύχρωμο αντικείμενο που διακοσμεί και όχι απλώς σαν ένα ουδέτερο καπέλο για βάση φωτιστικού! Για παράδειγμα, ένας πελάτης μπορεί να έχει μια κόκκινη πολυθρόνα ή κόκκινες κουρτίνες στο σαλόνι του, και χρησιμοποιώντας μια κόκκινη λινή επένδυση στο αμπαζούρ για να συνδυάσουμε τα χρώματα του δωματίου, δημιουργούμε μια υπέροχη ροή και ταυτόχρονα μετατρέπουμε το αμπαζούρ σε ένα μοναδικά προσαρμοσμένο αντικείμενο για τον εκάστοτε πελάτη. 

Τα είδη μας, όπως τα αμπαζούρ και τα μαξιλάρια, είναι κυρίως κατά παραγγελία, δημιουργημένα με υφάσματα (μετάξια και λινά) που προέρχονται από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου. Είμαστε παθιασμένοι με τη δημιουργία statement κομματιών που έχουν τη δύναμη να δημιουργούν μια συγκεκριμένη διάθεση και μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα σε έναν εσωτερικό χώρο. Με τα χρόνια έχουμε επεκτείνει τη γκάμα των προϊόντων μας για να συμπεριλάβουμε μαξιλάρια, χειροποίητες βάσεις φωτιστικών, υφάσματα δικού μου σχεδιασμού, ταπετσαρίες, τραπέζια κοκτέιλ, κλπ.

ccad32ed-4ea4-47f5-acaf-2bb86abeb34d.jpg

Mίλησέ μου για τον ρόλο της Τέχνης και του design στη ζωή σου;

Η Τέχνη και το σχέδιο είναι για μένα το οξυγόνο που αναπνέω! Και οι δύο είναι σημαντικές πηγές ιδεών στη δουλειά μου κι έρχονται σε τόσες πολλές διαφορετικές μορφές έκφρασης. Είμαι πολύ οπτική στην προσέγγισή μου στο σχεδιασμό, επισκέπτομαι συχνά μουσεία και απολαμβάνω εκθέσεις τέχνης ή άλλες που αφορούν στον χώρο (όπως Maison et Object/Παρίσι ή Decorex/Λονδίνο), προκειμένου να αντλήσω έμπνευση και να ενημερώνομαι για ό,τι είναι νέο και μοντέρνο.

Πώς νιώθεις τη μαγική στιγμή της ολοκλήρωσης ενός έργου;

Η στιγμή αυτή συμβαίνει όταν οι πελάτες μου μένουν ευχαριστημένοι με τη δουλειά μας. Το να λαμβάνει κανείς ευγνωμοσύνη και σεβασμό στον τομέα εργασίας του είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή, που με κάνει να νιώθω εκστατικά! 

Υπάρχει όριο στη δημιουργικότητα; 

Μόνο αν δεν απολαμβάνεις αυτό που κάνεις! Η δημιουργικότητα είναι μια ισχυρή και συνεχής ροή ενέργειας.

Ποιες είναι οι σωστές ποσότητες ενέργειας που διαθέτεις στη μόδα, στην Τέχνη, στο σχέδιο και σε οτιδήποτε άλλο;

Πρέπει να ξέρετε πότε να κάνετε παύση, ώστε να μπορέσετε να επικεντρωθείτε στον εαυτό σας και να αναγεννήσετε τις ιδέες σας παραγωγικά. Δεν υπάρχει στιγμή που να μην είναι η δουλειά μου στη σκέψη μου, αλλά με τον καιρό έχω μάθει να χρησιμοποιώ την ενέργειά μου πιο αποτελεσματικά κάνοντας ένα βήμα πίσω από καιρό σε καιρό, για να απορροφώ και να σκέφτομαι τα πράγματα.

Είσαι globetrotter και ταξιδιώτης. Ποιο από τα ταξίδια σου είναι το καλύτερο; 

Τα αγαπημένα μου ταξίδια είναι αυτά που μπορώ να συνδυάσω με πτυχές της δουλειάς μου. Μου αρέσει να επισκέπτομαι την Τουρκία, ιδιαίτερα την Παλιά Πόλη στην Κωνσταντινούπολη. Πάντα με έλκυαν οι ιστορικές πόλεις, τα γραφικά χωριά, οι παλιές αγορές και οι εκκλησίες.

0e3b6bc1-f585-46f8-8a1f-1e3af0ff85ac.jpg

Υπάρχει η υπογραφή σου σε πολλά εσωτερικά έργα. Ποιο ξεχωρίζεις;

Κάθε έργο είναι μια νέα και συναρπαστική περιπέτεια με πολλά να μάθεις. Είναι πολύ δύσκολο να το επιλέξεις, καθώς κάθε δημιουργία παρουσιάζει και τις προκλήσεις και τις ανταμοιβές της. Αν όντως έπρεπε να διαλέξω, θα έπρεπε να ήταν η ανακαίνιση της εξοχικής μας κατοικίας στην Ελλάδα, γιατί χτίστηκε αρχικά για την οικογένειά μου και ονειρευόμουν πολύ οι γονείς μου να το δουν τελειωμένο. Ήταν ένα πολύ συναισθηματικό και εγκάρδιο έργο για μένα.

Αποκάλυψέ μου τις συνεργασίες σου και το μάθημα που πήρες από αυτές...

Εκτός από τους ιδιώτες πελάτες μας, συνεργαζόμαστε στενά σε interior έργα (τόσο εμπορικά όσο και οικιστικά) με πολλούς interior designers με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ο Ben Pentreath και ο Martin Brudnizki Nicky Haslam και το Studio QD για να αναφέρουμε μόνο μερικά. Εμείς δημιουργήσαμε μοναδικά και custom made κομμάτια για αυτά τα έργα. Διαθέτουμε επίσης τα αμπαζούρ μας μέσω του Ben's Interior's Shop «Pentreath & Hall», που βρίσκεται στο μοντέρνο Bloomsbury του Λονδίνου (www.Pentreath-hall.com). Πρόκειται να κυκλοφορήσουμε τα design μάλλινα/μεταξωτά χαλιά μας σε συνεργασία με την Silk Avenue Rugs τον Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας The London Design. Αυτή είναι μια νέα κατεύθυνση για την εταιρία μας και είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με τον Jeff Holtgen της Silk Avenue Rugs. Μια άλλη συνεργασία, που έρχεται σύντομα και οδηγεί τη συλλογή υφασμάτων μας σε νέα κατεύθυνση, είναι με έναν υπέροχο διεθνή, Έλληνα fashion designer που ερωτεύτηκε τα μοτίβα και τα σχέδιά μας. Ωστόσο, αυτό είναι ακόμη ένα έργο σε εξέλιξη και γι' αυτό δεν μπορώ να πω πολλά άλλα σε αυτό το στάδιο. Οι συνεργασίες είναι πολύ συναρπαστικές, ιδιαίτερα όταν θέλει κανείς η δουλειά του να πάρει μια νέα κατεύθυνση ή να επεκταθεί σε έναν τομέα διαφορετικό. Πιστεύω πολύ στις συνεργασίες, ιδιαίτερα όταν υπάρχει μια συνάντηση δημιουργικών μυαλών - μπορούν να επιτευχθούν υπέροχα πράγματα.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου σχέδιο και ποια η προσέγγισή σου;

Απλές γραμμές, σαφήνεια, λειτουργικότητα και εξαιρετική δεξιοτεχνία, αυτό ακριβώς που στοχεύουμε στην επιχείρησή μας.

4aed90b3-a836-4eb0-805d-aee63808381a.jpg

Ποια είναι τα συναισθήματά σου για την Ελλάδα και πώς επηρεάζει το έργο σου; 

Η Ελλάδα έχει να κάνει με την ανακάλυψη και την έμπνευση. Αφορά την αρχιτεκτονική, την τέχνη, τη γεύση, τα χρώματα, τις γεύσεις και τη δημιουργικότητα σε αφθονία. Είναι η χώρα της αφθονίας, γεμάτη πλούσια ιστορία και υπέροχες παραδόσεις. Ενεργοποιούμαι πραγματικά από όλα όσα έχει να προσφέρει η όμορφη χώρα μας. Η Ελλάδα είναι πηγή ιδεών και προσφέρει οπτική έμπνευση: τα υπέροχα κεραμικά της, τα παλιά παραδοσιακά κεντητά υφάσματα, η ιστορική αρχιτεκτονική, το γαλάζιο της θάλασσας και το τραχύ τοπίο των νησιών μας που κόβουν την ανάσα αναμεμειγμένα με τα χρώματα της ελιάς και πλούσια γήινα χρώματα  τερακότας, όπως και την υπέροχη κουζίνα μας. Ορθοδοξία, άνθρωποι, ελληνικό φιλότιμο και φιλοξενία κλπ... Τόσοι πολλοί προηγούμενοι και σύγχρονοι designers έχουν χρησιμοποιήσει την ελληνική αρχιτεκτονική στα σχέδιά τους, ιδιαίτερα στη γεωργιανή και τη βικτωριανή Βρετανία. Για παράδειγμα, oι John Nash (1752-1835) Robert Adam (1728–92) είναι μερικοί από τους σημαντικότερους Βρετανούς αρχιτέκτονες που έχουν υιοθετήσει το νεοκλασικό στιλ – ένα κίνημα τόσο στις διακοσμητικές όσο και στις εικαστικές τέχνες που άντλησε έμπνευση από την «κλασική» τέχνη και τον πολιτισμό της Αρχαίας Ελλάδας και της Ρώμης. 

Οι αρχαιολόγοι-αρχιτέκτονες της περιόδου μελέτησαν τον δωρικό και ιωνικό ρυθμό. Σήμερα βλέπουμε το Greek Revival να ανοίγει τον δρόμο της στον κόσμο της μόδας, στη βιομηχανία των interiors και στην παραγωγή υφασμάτων, κάτι που θεωρώ απίστευτα συναρπαστικό. Για παράδειγμα, οι interior designers και οι product designers όπως ο Ben Pentreath, η Bridie Hall, ο John Stefanides και ο Luke Edward Hall επενδύουν στις πτυχές της ελληνικής κληρονομιάς τόσο στα σχέδια όσο και στα υφάσματα! Έχουμε δει επίσης υπέροχους Έλληνες fashion designers και οίκους μόδας να μπαίνουν με επιτυχία στη διεθνή βιομηχανία της μόδας όπως το Zeus+Dione που αναδεικνύει το ελληνικό look, τη Μary Katrantzou, την αείμνηστη Σοφία Κοκοσαλάκη, την Εύη Γκριντέλα, για να αναφέρουμε μόνο μερικά...

Τι σημαίνει για εσένα ελληνικό καλοκαίρι και τι κρατάς στην καρδιά σου; 

Σημαίνει πολύτιμος χρόνος με την οικογένεια και τους στενούς μου φίλους δημιουργώντας υπέροχες αναμνήσεις. 

Ποιο είναι το μέρος των ονείρων σου στην Ελλάδα και γιατί;

Το ονειρεμένο μου μέρος είναι ένα μικρό και όμορφο νησί στα Δωδεκάνησα και το εξοχικό μου είναι σε αυτό το νησί. Το ακίνητο χτίστηκε για την οικογένειά μου το 1790 και μεταφέρθηκε από γενιά σε γενιά. Ωστόσο, το σπίτι δεν είχε κατοικηθεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1930 και χρειαζόταν πολλή αγάπη και προσοχή καθώς είχε καταρρεύσει. Ήταν ένα πλήρες έργο αποκατάστασης από τη στιγμή που περιήλθε σε εμάς. Ο σύζυγός μου (ο οποίος έχει τη δική του επιχείρηση ανάπτυξης ακινήτων και interiors στο Ηνωμένο Βασίλειο www.blaxlandlimited.com) και εγώ ξεκινήσαμε την ανοικοδόμηση/ανακαίνιση του ακινήτου ως νεόνυμφοι και τελικά μετακομίσαμε στο σπίτι ως νεαρή οικογένεια, με το μωρό μας, επτά χρόνια αργότερα. Ήταν ένας αληθινός κόπος αγάπης που είχε στόχο να σώσει και να αποκαταστήσει ένα πραγματικό οικογενειακό κειμήλιο. Αυτό είναι το μόνο μέρος στον κόσμο όπου αισθάνομαι πραγματικά ευτυχισμένη, συνδεδεμένη με το παρελθόν και την οικογένειά μου, με τη χώρα μου και με τους πολύ αγαπημένους ντόπιους αυτού του απίστευτου νησιού.

Φαντάσου ότι είσαι εντελώς ελεύθερη να έρθεις στην Ελλάδα και να περάσεις τον χρόνο σου. Πού θα ήθελες να πας, τι θα έκανες και πώς θα ένιωθες; 

Θα ήθελα να ταξιδέψω σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της, ιδιαίτερα σε παλιά χωριά όπου υπάρχει ακόμη τοπική μεταποιητική βιομηχανία, όπου μπορεί κανείς να επισκεφτεί μικρά, οικογενειακά εργοστάσια κεραμικής, τοπικά εργαστήρια χειροτεχνίας και παραδοσιακές αγορές. Θα ήθελα πολύ να συναντήσω αργαλειούς που μεταβίβασαν  δεξιότητές από την προηγούμενη γενιά και ηλικιωμένες κυρίες που εξακολουθούν να αγαπούν να πλέκουν στην μπροστινή τους βεράντα κουτσομπολεύοντας με τους γείτονές τους! Θα ήθελα πολύ να ακούσω τις ιστορίες τους, να ανταλλάξω ιδέες και να μιλήσω με αυτούς τους ανθρώπους. Είμαι παθιασμένη με την υποστήριξη και τη συνεργασία με  οικοτεχνίες και μεμονωμένους κατασκευαστές.

56bb613f-8ab5-41ec-8091-1ca1424e6470.jpg

Ποια είναι τα επόμενα βήματά σου;

Να συνεχίσουμε να μαθαίνουμε για να διατηρούμε τα σχέδιά μας ανανεωμένα και συναρπαστικά. Για να συνεχίσουμε να δημιουργούμε και να επεκτείνουμε.

Η χαρά της ζωής περιλαμβάνει... 

ΑΓΑΠΗ! 

Περιέγραψε τον εαυτό σου με τρεις λέξεις.

Ανήσυχο, αισθητικό, εργατικό. 

Το αγαπημένο σου μουσείο/γκαλερί και μία έκθεση που ξεχώρισες τελευταία. 

Δεδομένου ότι ζούμε μόνιμα στο Λονδίνο, θα έλεγα ότι τα αγαπημένα μου μουσεία είναι το V&A και το Βρετανικό Μουσείο. Υπάρχουν τόσες πολλές εκθέσεις που έχω απολαύσει πάρα πολύ όλα αυτά τα χρόνια, αλλά πρέπει να πω ότι μου άρεσε ιδιαίτερα η έκθεση Anish Kapoor στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών το 2009. Κέρδισε το βραβείο Turner το 1991 και είναι ένας φανταστικός γλύπτης που ειδικεύεται στην εγκατάσταση τέχνη και εννοιολογική τέχνη. Απόλαυσα επίσης πολύ τον Olafur Eliasson στην Tate Modern, τον Frank Bowling και τον Grayson Perry και φυσικά τόσα άλλα υπέροχα δημιουργικά!

19d26ea4-90c4-4329-9900-e058c8d2dba9.jpg

Ποιος είναι ο ορισμός σου για την ομορφιά;

Καλόκαρδοι, θετικοί άνθρωποι και η φύση της Γης σε όλο της το μεγαλείο.

Το μεγαλύτερο ρίσκο που έχεις πάρει; 

Ξεκινώντας τη δική μου επιχείρηση και δημιουργώντας τη δική μου επωνυμία: Melodi Horne Limited. 

Η καλύτερη συμβουλή που σου έχουν δώσει ποτέ;

Να έχεις πίστη και ποτέ μην τα παρατάς!

Κάτι για το οποίο είσαι περήφανη;

Η οικογένειά μου.

Με τι θα ξεκινούσε και με τι θα τελειώσει μια τέλεια μέρα για σένα; 

Δίπλα στους ανθρώπους που αγαπώ.