fbpixel

Search icon
Search
The Talks: Με την fashion designer, Ελένη Καββαδά
#GREEKSDOITBETTER

The Talks: Με την fashion designer, Ελένη Καββαδά

Η δημιουργική founder του brand 240791


Η Ελένη ασχολείται με την μόδα από πολύ τρυφερή ηλικία, αλλά το λεγόμενο "eureka moment" της σε σχέση με το πως εκείνη θέλησε να κινηθεί μέσα στο πλαίσιο της, συνέβη πολύ πρόσφατα. Οι σχολές, όσο καλές και αν είναι, όπως λέει η ίδια, δεν μπορούν εύκολα να μεταδώσουν την πραγματική εικόνα του επαγγέλματος στους σπουδαστές, αφήνοντας τους είτε να πιστεύουν ότι δεν είναι αρκετοί επειδή έχασαν ένα deadline ή δεν ικανοποίησαν έναν καθηγητή, είτε ότι θα έχουν ένα λαμπρό μέλλον στον χώρο επειδή έραψαν σωστά ένα φερμουάρ και παπαγάλισαν όλο το κεφάλαιο ιστορίας της ενδυμασίας του 17ου αιώνα. Όπως και τα σχολεία, οι σχολές αποτελούν μια μικρογραφία της κοινωνίας που όμως μπερδεύει τα παιδιά με αδιάφορους και συχνά αχρείαστους κανόνες. Βγαίνοντας στην αληθινή εργασιακή πραγματικότητα, βλέπεις αυτούς τους κανόνες να καταρρέουν σχεδόν ολοσχερώς. Για καλή της τύχη, μαθήτευσε και εργάστηκε δίπλα σε έναν άνθρωπο που δεν της χάιδεψε τα αυτιά, τής έδειξε όμως έναν ολοκληρωμένο εργασιακό πλαίσιο που κουβαλάει σαν πρότυπο έως και σήμερα. Το δικό της brand 240791 ξεκίνησε το 2020, λίγο πριν ο κόσμος κάνει ένα μεγάλο «διάλειμμα» εξαιτίας της πανδημίας, και καλώς η κακώς ακολουθεί μια ειλικρινή διαδρομή χωρίς φίλτρα, κάτι που προσδίδει ένα ενδιαφέρον στο αποτέλεσμα, έρχεται όμως και με τις αντίστοιχες δυσκολίες.

Θα έλεγε κανείς ότι αντιμετωπίζεις το κάθε ρούχο σαν ένα γλυπτό. 

Το fabric manipulation και η δύναμη του όγκου και του σχήματος είναι παράγοντες που εξερευνώ και εξελίσσω καθημερινά στο ατελιέ, καθώς εκεί βρίσκει κέντρο και το προσωπικό μου ενδιαφέρον σε σχέση με το ρούχο ως κατασκευή. 

2407916.jpg

Πώς διαμορφώνεται η προσωπική σου ματιά σε σχέση με τη μόδα και τι επιδιώκεις;

Έχω αναπτύξει κάποιες προσωπικές μου τεχνικές που συναντά κανείς συχνά σε διαφορετικές εκδοχές στο έργο μου, αλλά κατά γενική ομολογία, αντιμετωπίζω κάθε ρούχο σαν λευκό καμβά για να μην αυτό-εγκλωβιστώ σε κάποια μανιέρα.

Έχεις μία ιδιαίτερα θηλυκή και αρκετά χαρακτηριστική αισθητική. Πώς προέκυψε; 

Εκτιμώ πολύ το σχόλιο περί θηλυκότητας και προσωπικής χαρακτηριστικής ταυτότητας, είναι στοιχεία που προέκυψαν στην πορεία της διαδρομής μέσω εξάσκησης και πρακτικής αυτογνωσίας.

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας μιας art προσέγγισης στη μόδα; 

Δεν υπάρχουν μυστικά επιτυχίας όταν εκθέτεις τον εαυτό σου (μέσω του έργου σου) προς ένα κοινό. Τα μυστικά και τα tips αφορούν εκείνους που θέλουν/προσπαθούν να ενταχθούν σε κάποιο πλαίσιο ή να γίνουν αρεστοί/κατανοητοί σε μια ευρύτερη βεντάλια αποδεκτών. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, δεν υπάρχει τίποτα λάθος σε αυτό που μόλις περιέγραψα. Ίσα ίσα, μια άρτια και ολοκληρωμένη στρατηγική μιας εν δυνάμει πετυχημένης επιχείρησης, περικλείει στην στρογγυλή της πίτα ένα γενναιόδωρο κομμάτι που αφορά στην αποδοχή αυτού που κάνεις από τον κόσμο και η ζωτική σημασία αυτού. 

24079113.jpg

Εσύ προσωπικά έχεις αντιμετωπίσει δυσκολίες σε αυτό το κομμάτι;

Παραδείγματα όπως το δικό μου, δυσκολεύονται πολύ περισσότερο να βιοποριστούν σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο σε αυτό τον κόσμο, ακριβώς επειδή απορροφώνται στο ρομαντικό τους σύμπαν και αμελούν την οποιαδήποτε pr-ίστικη στρατηγική που θα κάνει ένα κομμάτι τους πιο εύπεπτο, αρεστό, κατανοητό και λιγότερο τρομακτικό.

Μιλάς για την Ελλάδα; 

Αυτό που περιγράφω δεν αφορά αποκλειστικά τη χώρα μας, συναντάται και στο εξωτερικό, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό καθώς συνήθως υπάρχει ήδη ένας στοιχειώδης διαχωρισμός ανάμεσα στους εμπορικούς και μη καλλιτέχνες και δεν μπαίνουν όλοι μαζί σε ένα μεγάλο και ασφυκτικό σακί με την ετικέτα "μόδα", όπως τείνουμε να κάνουμε στην Ελλάδα.

Που ακριβώς θα έλεγες ότι απευθύνεσαι;

Η δουλειά μου δεν αναφέρεται μόνο σε γυναίκες, είναι καιρός να βγούμε πια από αυτό το καλούπι που συνδυάζει τη μόδα με το θηλυκό φύλο. Αναφέρεται σε όποιο πλάσμα διακρίνει κάποιο κομμάτι του μέσα σε αυτήν και είναι πάντα τιμή μου να με προσεγγίζουν άτομα που νιώθουν ξαλαφρωμένα και ανακουφισμένα με αυτό που αντικρίζουν στο ατελιέ και θέλουν να ταξιδέψουν σε κάποιο κοντινό αλλά διαφορετικό σύμπαν με τη βοήθεια μου.

sen-0690.jpg

Ποιος είναι ο δικός σου ορισμός της ομορφιάς;

Ομορφιά είναι η αέναη δημιουργικότητα, η περιέργεια για το τι συμβαίνει γύρω μας, η δράση σε/γι' αυτά, η συμφιλίωση με την ηλικία και ταυτότητα, οι συζητήσεις και επαφές με άτομα από τελείως διαφορετικά backgrounds, η αγάπη για τη φύση και η φροντίδα προς τα ζώα, η άμιλλα, η παροχή βοήθειας όπου αυτή χρειάζεται, ο θαυμασμός και η ελπίδα προς τους νέους, η ευγένεια, η σύγχρονη αντίληψη προς τη στιγμή που βιώνουμε τώρα και η διάδραση με τις επιταγές της εποχής, χωρίς όμως συμβιβασμούς και εκπτώσεις στα όνειρα και τις φιλοδοξίες μας.

Περίγραψέ μου την ιδανική μέρα για σένα; 

Η τέλεια μέρα ξεκινάει με ήλιο, λίγη κίνηση του σώματος για ενέργεια, έναν καλό καφέ, δημιουργική ενασχόληση στο ατελιέ χωρίς deadlines, περίπατος στο κέντρο και επιστροφή στο σπίτι κρυφακούγοντας συζητήσεις στον ηλεκτρικό, όπου θα περάσεις ποιοτικό χρόνο με αυτόν, αυτή, αυτό, αυτούς που έχεις πολύ προσεκτικά επιλέξει για δικούς σου, και τελειώνει με την παράδοση σε έναν ήρεμο και βολικό ύπνο που θα σου δώσει την ενέργεια να το πάρεις αύριο πάλι από την αρχή, ακόμα δυνατότερα.