fbpixel

Search icon
Search
The Talks: Mε την ευρηματική artist & designer, Ειρήνη Βεργίτση
#GREEKSDOITBETTER

The Talks: Mε την ευρηματική artist & designer, Ειρήνη Βεργίτση

Για τη συνδρομή της στην εμπιστοσύνη που δείχνει ο κόσμος σε κάτι «ελληνικό»


Η Ειρήνη Βεργίτση αφού σπούδασε Fashion Promotion & Illustration στο University for the Creative Arts και παράλληλα παρακολούθησε εξειδικευμένα μαθήματα στα Painted & Printed Textiles και Costume Design στο Central St. Martins, το 2004 πραγματοποίησε την πρώτη της ατομική έκθεση. Το 2006 πήρε μέρος στο Athens Cowparade με την αγελάδα «Spidercow» και από το 2006 εργάζεται ως freelance designer με την επωνυμία 'IV', συνεργαζόμενη με διάφορα ελληνικά και διεθνή brands και μεμονωμένους πελάτες. Έχει χαρακτηριστεί ως «δημιουργικός χαμαιλέοντας» και multi-tasker, αφού ως co-founder της εταιρείας IV Casa (2007-2010) παρουσίασε τα περίφημα ζωγραφισμένα στο χέρι έργα της από πορσελάνη και λινό. Το 2015 οι εκτυπώσεις και τα σχέδιά της πήραν νέα μορφή με τη ROTATE. Από τον Ιούλιο του 2018 έως τον Οκτώβριο του 2019 διετέλεσε Creative Director και Υπεύθυνη Εκδόσεων στην Artoon Entertainment (ελληνική εταιρεία animation), υπεύθυνη για το σχεδιασμό 80 τίτλων βιβλίων και την «αναβίωση» ψηφιακά υπαρχόντων χαρακτήρων και έργων, όπως το «Magic Birds». Από τότε κι εώς σήμερα έχει επικεντρωθεί περισσότερο στο ελεύθερο σχεδιαστικό έργο της ως δημιουργική σύμβουλος ή και designer για ιδιώτες. Έργα της εκτίθενται και πωλούνται αποκλειστικά μέσω της Γκαλερί Mamush. 

Η ίδια σχεδόν δε θυμάται ακριβώς πώς ξεκίνησαν όλα. Πάντα της άρεσε να σχεδιάζει και από μικρή ένιωθε ότι θα είχε μια πιο δημιουργική πορεία και εξέλιξη, ότι δεν θα ασχοληθεί με την οικογενειακή της επιχείρηση, αλλά με κάτι δικό της. Ήταν κατά τη διάρκεια των σπουδών της που ανακάλυψε όλες τις διαφορετικές εφαρμογές, τις οποίες μπορεί να έχει ένα σχέδιο, ένα μοτίβο, και εκεί ήταν που ένιωσε ότι δεν υπάρχουν όρια στο σχεδιασμό και στη δημιουργικότητα.

Ποια είναι η σχεδιαστική προσέγγιση που κάνει τη δουλειά σου να ξεχωρίζει; 

Θεωρώ πως είναι ο τρόπος που σχεδιάζω και συνδυάζω γεωμετρικά σχήματα και γραμμές με μονόχρωμες και πολύχρωμες χρωματικές παλέτες. Επίσης, οι έντονες εναλλαγές, δηλαδή κάποια designs μου μπορεί να είναι πολύπλοκα αλλά συγχρόνως να υπάρχει και ένα αφαιρετικό και minimal στοιχείο που τα διακατέχει.

tf7d3ddo-erqwg.jpeg

Τι μέρος της ζωής σου καταλαμβάνει το illustration και τι εφαρμογές έχει στο αντικείμενό σου;

Θα έλεγα ότι είναι από τα πιο σημαντικά. Σχεδιάζω σχεδόν καθημερινά, είτε είναι στον υπολογιστή είτε με το χέρι. Οι δουλειές μου είναι 80% σχεδιασμός προϊόντων, οπότε είναι σίγουρα ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μου. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία είναι που με ενθουσιάζει! Από το πώς ξεκινάει μια ιδέα, η έρευνα, μετά που δημιουργείται μια σειρά από illustrations μέχρι να πάρει μορφή σε κάποιο προϊόν και να το δω να κυκλοφορεί στην αγορά.

Πάντα ένιωθα ότι θα γυρίσω πίσω, και όπου και να είμαι, πάντα θα νιώθω ότι το σπίτι μου είναι εδώ.

Μίλησέ μας για την Αθήνα, την πόλη που επέλεξες. Τι είναι αυτό που σου προσφέρει και με ποιον τρόπο σε εμπνέει η Ελλάδα; 

Ό,τι και να πω θα είναι λίγο για την Ελλάδα. Τα χρώματα, η ιστορία, οι εικόνες, τα τοπία, το πώς συνυπάρχουν στοιχεία από διάφορες αισθητικές. Όπου και να περπατήσει κανείς υπάρχει κάτι να προσέξει, να δει, να εξερευνήσει. Μεγάλωσε σε προάστιο της Αθήνας και η αλήθεια είναι ότι όσα χρόνια ζούσα στο εξωτερικό μου έλειπε πολύ η χώρα μου. Πάντα ένιωθα ότι θα γυρίσω πίσω, και όπου και να είμαι, πάντα θα νιώθω ότι το σπίτι μου είναι εδώ.

Όταν έρχεται η μαγική στιγμή που ένα project ολοκληρώνεται, τι νιώθεις; 

Η αλήθεια είναι ότι δεν νιώθω πολύ συχνά ότι ένα project ολοκληρώνεται τελείως, ίσως μόνο όταν δεν με ενθουσιάζει πολύ και θέλω να το αφήσω πίσω. Κάθε φορά που παραδίδω κάτι ανακουφίζομαι γιατί βγαίνει κάτι από τη λίστα μου, αλλά έχω μια κακιά συνήθεια. Κάθε φορά που παραδίδω κάτι, το επόμενο πρωί σαν τελετουργία χωρίς να το σκέφτομαι το ξανανοίγω αυτόματα και το κοιτάω με καθαρό μάτι και μέσα σε δευτερόλεπτα μου έρχονται καινούργιες ιδέες, εάν έχω χρόνο θα στείλω έξτρα σχέδια, αλλιώς τα κλείνω και προσπαθώ να μην τα σκέφτομαι. Όλα τα σχέδια, όσο πιο πολύ τα κοιτάμε και τα δουλεύουμε, θα αλλάζουν και θα εξελίσσονται. Γι’ αυτό υπάρχουν τα deadlines να βάζουμε μια τελεία, γιατί δεν θα τελείωνε ποτέ τίποτα. 

Μίλησέ μας για τις συνεργασίες σου. Πώς προέκυψαν και ποιες ήταν οι προκλήσεις; 

Θα αναφερθώ στις βασικές on-going συνεργασίες μου που είναι με τα brands Kimisoo, Greek Lines by Marketing Greece, tiki tiki, Rotate, Jumbo, Hasbro, Warner Bros, Partner Plus Licensing, AddStyle και Artoon International. Προκλήσεις υπάρχουν πάντα, γιατί ο στόχος είναι να παρουσιάζεται εξέλιξη σχεδίων και ιδεών. Οι δουλειές μου έχουν διαφορετικά target groups, κάποια από αυτά αφορούν σχεδιασμό style guides ή προϊόντων, άλλα brand creative consulting ή textile designs... Ας πούμε ότι το ένα συμπληρώνει το άλλο. Οι βασικές μου προκλήσεις είναι να τα προλαβαίνω όλα και να είμαι ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα. Όλες οι συνεργασίες έχουν προκύψει κάπως από μόνες τους και νιώθω πολύ τυχερή γι’αυτό!

i52ojsfs-mtN6U.png

Ποια από τις εφαρμοσμένες τέχνες σου σε ενδιαφέρει περισσότερο;

Θα έλεγα ότι ξεχωρίζω το σχέδιο υφασμάτων.

Ποιους Έλληνες designers ξεχωρίζεις; 

Τα τελευταία χρόνια έχω ξεχωρίσει τους Νίκο Κούλη, Άγγελο Τσακίρη και Ελβίρα Παναγιωτοπούλου.

Σε ποιες κατηγορίες εντάσσεται το έργο σου και τι σε ιντριγκάρει; 

Είναι αρκετές η αλήθεια είναι, κάποιες από αυτές είναι homeware, fashion, stationary, bed & bath, accessories. Με ιντριγκάρει το γεγονός ότι καλούμαι να σχεδιάσω για τόσες πολλές και διαφορετικές κατηγορίες και για τόσο ευρύ κοινό. Είναι μια μεγάλη πρόκληση! 

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σου και ποιο τo dream project που θα θέλεις να πραγματοποιήσεις στο μέλλον; 

Τα επόμενα σχέδια μου είναι να ολοκληρώσω τα projects που τρέχουν τώρα για να δουλέψω στα σχέδια που θα βγουν το Χειμώνα 2023/2024. Όσο για το dream project μου - θα ήταν να σχεδιάσω ένα προϊόν, το οποίο θα κυκλοφορούσε σε συνεργασία με κάποιο μεγάλο global brand του εξωτερικού.

Έχεις σχεδιάσει κάποιο αντικείμενο ή κάποιο fashion item; 

Τα πιο πρόσφατα που παρουσιάστηκαν στην αγορά ήταν οι ασπρόμαυρες πετσέτες θαλάσσης alphabet του Ελληνικού brand Kimisoo.

Ποια είναι τα highlights στη δουλειά σου;

Η στιγμή που ένα σχέδιο «λειτουργεί»!

Τι έχει κερδίσει την καρδιά σου περισσότερο απ’ όλα; 

Η εξέλιξη των Ελληνικών brands και η εμπιστοσύνη και υποστήριξη που δείχνει ο κόσμος σε κάτι «Ελληνικό»!

Ο ορισμός της ομορφιάς για εσένα. 

Όμορφο είναι κάτι που όταν το κοιτάς χαμογελάς ασυναίσθητα.

Ελλάδα είναι...

Θάλασσα και φως.

Περίγραψέ μας με τρεις λέξεις τον εαυτό σου. 

Δημιουργική, adaptable, με χιούμορ. 

Η χαρά της ζωής περιλαμβάνει...

Γέλια με φίλους.

fhv4s7pe-f3RdC.jpeg

Ποιο είναι το πιο αγαπημένο σου αντικείμενο που δεν αποχωρίζεσαι ποτέ ή και κάποιο αξεσουάρ που επιλέγεις για χρόνια;

Από αντικείμενα θα έλεγα το αγαπημένο μου πενάκι ζωγραφικής και μια οικογενειακή φωτογραφία που έχω στο σπίτι μου. Από αξεσουάρ ένα κολιέ με μαύρες πέτρες από τα Spirito Rosa.

Το αγαπημένο σου μουσείο/gallery και η έκθεση που λάτρεψες τελευταία.

Από πρόσφατες εκθέσεις ξεχωρίζω του Brice Marden στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Από νέους Έλληνες καλλιτέχνες μου αρέσει η δουλειά του Αλέξανδρου Τζάννη, του Ηλία Καφούρου, της Όλγας Μηλιαρέση και του Φίλιππου Θεοδωρίδη.

Το πιο ριψοκίνδυνο πράγμα που έχεις κάνει...

Η αλήθεια είναι ότι δεν θα με χαρακτήριζα πολλοί ριψοκίνδυνο άνθρωπο... Είμαι λίγο της ρουτίνας και της ηρεμίας. Θα έλεγα κάτι σε σχέση με τη δουλειά μου. Να πω όχι σε μια πολλή μεγάλη και σημαντική συνεργασία, επειδή ένιωθα ότι δεν θα ήμουν ευτυχισμένη.

ym3lvvyu-WNDS2.jpeg

Η καλύτερη συμβουλή που σου έχουν δώσει ποτέ...

Πριν 22 χρόνια ένας οικογενειακός φίλος μου είχε γράψει σε μια ευχετήρια κάρτα ένα quote του σκηνοθέτη Bresson που έλεγε: “Μake visible what which without you might have never been seen”. Το έχω πάντα στο μυαλό μου.

Κάτι για το οποίο είσαι περήφανη...

Τους κολλητούς μου φίλους και τη μητέρα μου.

Μια τέλεια μέρα θα ξεκινούσε...

Πάνω στη θάλασσα, με απόλυτη ησυχία και τον τέλειο καφέ!

Και θα τελείωνε...

Με πολλά γέλια και παρέα τους κολλητούς μου φίλους.