fbpixel

Search icon
Search
The Talks: Mε την designer Έλλη Ιωάννου
#GREEKSDOITBETTER

The Talks: Mε την designer Έλλη Ιωάννου

To #mypastaflora project είναι η ξεχωριστή νέα δημιουργία της


Γεννήθηκε στο Λονδίνο και σε ηλικία έξι χρονών η οικογένειά της μετακόμισε στην Αθήνα όπου και μεγάλωσε. Από μικρή και έχοντας εντρυφήσει μέσω της οικογένειάς της στην τέχνη, από τα σχολικά της ακόμη χρόνια, η Έλλη Ιωάννου θυμάται να σχεδιάζει στο πρόχειρό της και στον ελεύθερό της χρόνο στο σπίτι να δημιουργεί κολάζ από άδεια πακέτα τσιγάρων, φωτογραφίες, και λεζάντες από περιοδικά, όπως έκαναν οι έφηβοι τότε... κάτι που όμως δεν αναγνώριζε τότε ως κάτι το ιδιαίτερο. Τελειώνοντας το σχολείο πήγε στη Βοστώνη να σπουδάσει ψυχολογία και κοινωνιολογία, όμως μετά πήρε την απόφαση να γυρίσει στην Ελλάδα να ανακαλύψει τον εαυτό της. 

Παρακάτω, μας ξεδιπλώνει η ίδια την ιστορία της!

Πώς ασχοληθήκατε με τις τέχνες και το design, τι ακριβώς πρεσβεύουν για εσάς και τι εξιτάρει τη δημιουργικότητά σας; 

Ο πατέρας μου, ο Δάκης Ιωάννου, έχοντας αληθινή λατρεία για την τέχνη, με συμβούλεψε να γυρίσω στην Αμερική και να σπουδάσω γραφικές τέχνες. Έχοντας πλήρη εμπιστοσύνη στην γνώμη ενός ανθρώπου που ζει μέσα στην τέχνη, έκανα το βήμα και έτσι ανακάλυψα τον δημιουργικό εαυτό μου. Η σχέση μου με την τέχνη ορίζεται ως η οπτική που μπορεί να έχει κανείς, με ο,τιδήποτε τον συναρπάζει ή του διεγείρει κάποιο συναίσθημα.

img-6174-h7g4R.jpeg

Ποιο είναι το δημιουργικό σας μονοπάτι για να καταλήξετε στα αντικείμενα που σχεδιάζετε.

Μ´αρέσει να δοκιμάζω και να πειραματίζομαι. Είμαι της άποψης-στην εποχή που ζούμε- πως όλα γίνονται αρκεί να τολμάς. Έτσι και εγώ με τον καιρό ανακαλύπτω καινούργια πράγματα που με ενθουσιάζουν. Έχοντας το background του graphic design, έφτιαξα ένα έργο όπου στεκόμενος μπροστά του ένας αισθητήρας κίνησης ξεκινάει να παίζει ένα τραγούδι (από ένα κρυφό MP3 player πίσω από το έργο) δίνοντας ένταση στο συναίσθημα όταν το κοιτάς, αλλά και εξιστορώντας μέρος της ιστορίας που αποτυπώνει το έργο.

Υπάρχουν περιορισμοί στον τρόπο που λειτουργείτε;  

Σε ό,τι φτιάχνω είμαι από πάνω στην υλοποίηση, κάνοντας όποιο κομμάτι μπορώ εγώ με τα χέρια μου ή μαθαίνοντας κι ελέγχοντας την υπόλοιπη διαδικασία.

Ποια είναι η βεντάλια των δραστηριοτήτων σας σε σχέση με το design και τις τέχνες γενικότερα; 

Όλα τα είδη δημιουργίας τα τολμώ. Από φωτογραφία… από το να μεταμορφώσω χώρους… από το να δημιουργήσω ολόκληρο σενάριο για δείπνο… από το να φτιάξω ένα έπιπλο από μία ιδέα που εμπνεύστηκα από την καθημερινότητά μου…To #mypastaflora project είναι μία έμπνευση που είχα από τις καλοκαιρινές μου διακοπές όπου, κάθε μεσημεριανό γεύμα τελειώνει με μία πάστα φλώρα. 

apricot-WjfoQ.jpg

Μιλήστε μας για το pastaflora table, πώς προέκυψε η έμπνευση;

Αποφάσισα να φτιάξω ένα side table όλο μάρμαρο που η πάστα φλώρα θα μοιάζει αληθινή και να θες να την φας. Είναι 4 διαφορετικές εκδοχές από λίγα κομμάτια η κάθε μία.

Έχετε πειραματιστεί με διαφορετικά αντικείμενα και υλικά. Τι σας εμπνέει περισσότερο και γιατί. Αγαπάτε κάποια από τα αντικείμενά σας περισσότερο; 

Δεν έχω κάποια δημιουργία μου που να προτιμώ, εφόσον το κάθε τι δημιουργείται σε διαφορετική συνθήκη με διαφορετικό έναυσμα, και με διαφορετικό συναίσθημα. Κάποιο αντικείμενο είναι ξεχωριστό για τον καθένα, εάν αισθάνεται κανείς το συναίσθημα με το οποίο έχει δημιουργηθεί! 

Τι περιλαμβάνει για σας η χαρά της ζωής; 

Υγεία, ψυχική ηρεμία, ταξίδια και εμπειρίες.

Η Ελλάδα που αγαπάτε;

Eίναι παράδεισος! Όλα τα μέρη, όπως και οι άνθρωποι, στον κόσμο, έχουν τα καλά και τα κακά τους. Αν κρατήσουμε τα καλά, η Ελλάδα είναι μοναδική. Έχει ιστορία, έχει πολιτισμό, έχει ομορφιά.

img-1011-bz6RV.jpg

Τι είναι αυτό που κάνει ένα αντικείμενο ξεχωριστό και υπάρχουν fashion αξεσουάρ που φοράτε για χρόνια;

Σπάνια θα αποχωριστώ ό,τι φοράω στο χέρι μου, που είναι δώρα που έχουν δημιουργήσει με αγάπη για εμένα, αγαπημένοι μου άνθρωποι.

slice2-RiNjy.jpg

Αγαπημένο σας έργο τέχνης;

Ένα από τα αγαπημένα μου έργα τέχνης που έχω είναι της Tracey Emin που ανήκε στον George Michael, τον αγαπημένο μου μουσικό καλλιτέχνη. Ένα τεράστιο μουσικό ταλέντο με μία περίπλοκη προσωπικότητα, που πρόσφερε πολλά στην κοινωνία και βοηθούσε πολύ κόσμο χωρίς να το επιδεικνύει.

Αν μπορούσατε να καλέσετε σε δείπνο κάποιον, ποιος θα ήταν αυτός; 

Εκείνος είναι που θα καλούσα σε δείπνο… That would be a challenge...!