fbpixel

Search icon
Search
The Talks: Mε την designer, Αλεξάνδρα Θεοχάρη
#GREEKSDOITBETTER

The Talks: Mε την designer, Αλεξάνδρα Θεοχάρη

H founder του Klotho Crete υποστηρίζει την παραδοσιακή υφαντική


Στην ουσία, τα πράγματα ήρθαν από μόνα τους για την Αλεξάνδρα Θεοχάρη, όταν απλώς ακολούθησε το ένστικτό και την αγάπη της για τη μόδα και την Τέχνη. Αυτό που πυροδότησε όμως την εξέλιξή τους ήταν η επαφή της με τις μοναχές σε γνωστό Μοναστήρι του Ρεθύμνου, οι οποίες της έδειξαν τα μυστικά της υφαντικής στο εργαστήριο τους, όπου δούλεψε εντατικά κι έμαθε πολλά. Τις αναφέρει πάντα και τις έχει σαν πρότυπο μιας και μέσα στο υφαντήριο που διατηρούν, ένιωσε αυτή την απίστευτη σύνδεση και έλξη για το χειροποίητο ύφασμα, κάτι που έγινε η αρχή ενός μαγικού ταξιδιού που συνεχίζεται ακόμα...

Πόσες πιθανότητες έχει ένα fashion brand να ξεχωρίσει. Τι πιστεύετε ότι βοήθησε και ποια ήταν η στιγμή που περάσατε από την άλλη πλευρά; 

Ο ανταγωνισμός στον χώρο της μόδας είναι τεράστιος. Θεωρώ ότι το Klotho έχει να πει και να προτείνει κάτι διαφορετικό. Πιστεύω ότι είναι κάτι περισσότερο από ένα fashion brand - προβάλλει πολιτισμό και μια σαφή φιλοσοφία βιωσιμότητας και quality shopping.

Μιλήστε μας αρχικά για τις συλλογές σας. Ποια υλικά αγαπάτε, που εστιάζετε, ποιες είναι οι αδιαπραγμάτευτες αξίες στον τρόπο που σχεδιάζετε και δημιουργείτε; 

Oλες οι συλλογές είναι θεματικές. Κάθε χρόνο δουλεύουμε πάνω σ' ένα θέμα εμπνευσμένοι από την Κρήτη, τη φύση της, την ιστορία της, τις τέχνες και τον πολιτισμό της. Τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι αποκλειστικά φυσικά, βαμβακερά, λινά, βισκόζη... Αδιαπραγματευτη αξία αποτελεί η πίστη μας στην κομψότητα που κρύβεται στην απλότητα. 

mg-2941-edit-JMtnK.jpg

Μιλήστε μας για τον μαγικό κόσμο της ελληνικής παράδοσης.

Η παράδοσή μας είναι τόσο πλούσια σε μοτίβα, συμβολισμούς, τεχνικές! Ένας υπέροχος κόσμος που δεν σταμάτα να μας εκπλήσσει!

Όταν ολοκληρώνεται ένα project ή μια συλλογή πώς νιώθετε; Υπάρχει ανώτατο όριο στη δημιουργικότητα;

Δεν υπάρχει όριο στη δημιουργικότητα. Κάθε φορά που ολοκληρώνεται ένα project νιώθεις ευγνώμων για τη διαδρομή. Σε μια τόσο δημιουργική δουλειά, όλη η μαγεία βρίσκεται στη διαδρομή - από τη σύλληψη της ιδέας ως την ολοκλήρωσή της.

Σε ποιον τύπο γυναίκας απευθύνεστε; 

Εμπνέομαι από κάθε γυναίκα που είναι conscious καταναλωτής. Προτιμάει την ποιότητα έναντι της ποσότητας κι επιλέγει υλικά που δεν επιβαρύνουν περιβαλλοντικά τον πλανήτη. 

Η εξαιρετική ποιότητα κατασκευής πόσο εφικτή είναι στην Ελλάδα και τι βήματα κάνατε στην κατεύθυνση αυτή; 

Το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι οι παραγωγές, εξαιτίας της έλλειψης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, έχουμε πολλούς επιστήμονες, αλλά δυστυχώς ελάχιστους τεχνίτες. Αυτό μας βάζει διαρκώς σε αναζήτηση των καλύτερων τεχνιτών ανά την Ελλάδα. 

dsc02143-edit-WODDU.jpg

Έχετε για έδρα σας την Κρήτη. Πόσο εύκολο είναι αυτό και πόσο σας δεσμεύει;

Το να είσαι μακριά από το κέντρο, από την Αθήνα, όπου βρίσκονται τα περισσότερα εργαστήρια, οι προμηθευτές, το μέρος όπου γίνονται εκθέσεις και events μας δημιουργεί σίγουρα μια δυσκολία και οικονομική, αλλά και στην επικοινωνία. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν θα άλλαζα με τίποτα τη ζωή μου στην Κρήτη, έναν τόπο ευλογημένο, με απίστευτη ενέργεια και ομορφιά.

Δώστε μας κάποια hints από τη νέα συλλογή ρούχων που έρχεται.

Δεν μπορώ να πω πολλά πράγματα, αλλά νομίζω ότι είναι η πιο ώριμη συλλογή μας so far... 

Ένα project που ονειρεύεστε να κάνετε...

Να εκθέσω τη δουλειά μας σε κάποια γκαλερί, όπου θα φανεί η πορεία της Υφαντικής και πως σήμερα έχει ενσωματωθεί στην καθημερινότητά μας με μια φρέσκια ματιά.

dsc02315-WeuCZ.jpg

Τι άλλο σχεδιάζετε;

Σχεδιάζουμε είδη για το σπίτι τον τελευταίο χρόνο, αρκετά εντατικά, και είμαι εξαιρετικά χαρούμενη γιατί ο κόσμος τα έχει ήδη αγαπήσει.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα σας στον χώρο της μόδας;

Να αποκτήσουμε μεγαλύτερη παρουσία στην αγορά του εξωτερικού.

Ο ορισμός της ομορφιάς για εσάς; 

Ομορφιά είναι αυτό που εκπέμπουμε και που πηγάζει από ό,τι που κρύβουμε μέσα μας.

Φοράτε πράγματα για χρόνια κι αν ναι, ποιο είναι ένα αγαπημένο σας αξεσουάρ; 

Αυτό που φοράω για χρόνια είναι ένα χρυσό δαχτυλίδι με τυρκουάζ πέτρα που ανήκε στη γιαγιά μου την Αλεξάνδρα και μου το χάρισε.

Ποιος είναι ο δικός σας τρόπος να «παίρνετε ανάσες» όταν υπάρχει πίεση; 

Σταματάω για λίγα λεπτά οτιδήποτε με μπλοκάρει, παίρνω βαθιές ανάσες, σκέφτομαι ότι τελικά για τα πάντα υπάρχει μια λύση και αφού πέσει η ένταση συνεχίζω... 

facetune-17-07-2024-12-06-50-ucXqe.jpeg

Περιγράψτε μας με τρεις λέξεις τον εαυτό σας.

Έντιμη, αισιόδοξη, εργατική.

Η καλύτερη συμβουλή που σας έχουν δώσει ποτέ; 

Να βάζεις το όνειρό σου πάνω από το φόβο σου.

Κάτι για το οποίο είστε περήφανη;

Για τα πέντε μου παιδιά, το πέμπτο είναι το Klotho...

dsc02236-N9LDK.jpg

Πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας σε δέκα χρόνια;

Το μόνο που θέλω είναι να έχω υγεία εγώ κι οι άνθρωποι που αγαπώ, ψυχική και σωματική, να μπορώ να είμαι ενεργή, να ταξιδεύω, να μαθαίνω καινούρια πράγματα, να δίνω και να παίρνω αγάπη.

Ανακαλύψτε στη gallery περισσότερες φωτογραφίες!