fbpixel

Search icon
Search
The Talks: Mε τη Χριστίνα Μαρτίνη
#GREEKSDOITBETTER

The Talks: Mε τη Χριστίνα Μαρτίνη

Η founder της Ancient Greek Sandals μάς ξεναγεί στα δημιουργικά της μονοπάτια


Πρόκειται για τη δημιουργό ενός από τα πιο αναγνωρίσιμα και καθαρόαιμα ελληνικά brands που έχουν ταξιδέψει με εκπληκτική επιτυχία σε όλο τον κόσμο με συλλογές που λατρεύονται κυριολεκτικά και διέπονται από μια απόλυτα ξεχωριστή και ποθητή θηλυκότητα. Από τα πρώτα πράγματα που δηλώνει η Χριστίνα Μαρτίνη είναι ότι η δουλειά της έχει πρωταρχικό ρόλο για την ίδια και δεν θα μπορούσε παρά να κάνει αυτό που αγαπάει πολύ...

Ποιο ήταν το σημείο εκκίνησης των Ancient Greek Sandals και πώς εξελίχθηκε η διαδρομή σας και η δική τους…

Καθώς έλειπα από την Ελλάδα για περίπου 15 χρόνια μεταξύ σπουδών και εργασίας, σκεφτόμασταν με τον σύντροφο μου πώς θα μπορούσαμε να γυρίσουμε πίσω. Έτσι, κάναμε διάφορες σκέψεις κι ενώ εργαζόμουν ακόμα στον οίκο Balenciaga, μια καλή μου φίλη με σύστησε με τον Νικόλα Μίνογλου, ο οποίος μόλις είχε γυρίσει από την Βοστώνη όπου σπούδαζε και ήθελε να ξεκινήσει κάτι στην Ελλάδα σε σχέση με το εμπόριο υποδημάτων που ήταν κι η οικογενειακή του επιχείρηση. Όταν συναντηθήκαμε, συνειδητοποιήσαμε ότι είχαμε και οι δυο την ίδια ιδέα. Την δημιουργία ενός εξαγωγικού brand χειροποίητων σανδαλιών,  βασισμένο στην παραδοσιακή τεχνική, φτιαγμένο όμως με δέρματα καλής ποιότητας. Είχαμε καταλάβει ό,τι σε παγκόσμιο επίπεδο υπήρχε μια «τρύπα στην αγορά» για σανδάλι τέτοιου είδους σε προσιτές τιμές. Έτσι ξεκίνησαν όλα. Μετά από συζητήσεις δύο χρόνων φτιάξαμε την πρώτη μας συλλογή. Έτσι βρήκαμε το Rainbowwave showroom της Μαρίας Λεμού στο Λονδίνο, το οποίο για μεγάλη μας χαρά ανέλαβε την εκπροσώπηση του brand. Ο υπεύθυνος πωλήσεων, Γιάννης Βαγενάς, πίστεψε πολύ σε αυτό το project και μας βοήθησε κάνοντας έρευνα αγοράς και ρωτώντας τη γνώμη από κάποια πολύ μεγάλα stores στην Αμερική. Όταν ήμασταν απολύτως έτοιμοι από άποψη συλλογής, ποιότητας και τιμών παρουσιάσαμε το 2011 την πρώτη collection, η οποία έλαβε πολλά θετικά σχόλια και παραγγελίες από τα πιο γνωστά καταστήματα όλου του κόσμου. Όποτε, μπορούμε να πούμε ό,τι μπορεί τα σανδάλια να είδαν τεράστια επιτυχία από την πρώτη στιγμή, ωστόσο πίσω από αυτό υπήρχε δουλειά χρόνων.

1.jpeg

Όλες οι συλλογές έχουν κάτι το ξεχωριστό. Πώς το καταφέρνετε αυτό κι όταν φτάνει η στιγμή καταλήγετε κάπου πώς νοιώθετε; Έχει ανώτατο όριο η δημιουργικότητα;

Δεν μπορώ απλά να αρχίσω να σχεδιάζω σανδάλια. Έχω μάθει να έχω concept, να κάνω έρευνα και μετά να αρχίζω να σχεδιάζω. Κάθε συλλογή αντλεί έμπνευση από κάποιο κομμάτι της αρχαίας Ελλάδας όπως η αρχιτεκτονική, η γλυπτική, τα αγγεία, τα κοσμήματα όπως και τη μυθολογία. Πέρσι, για πρώτη φορά, η κεντρική επιρροή της συλλογής μας ήταν οι παραδοσιακές φορεσιές και οι λεπτομέρειες τους από την εποχή του 1821 με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων. Όταν βρω αυτό που ψάχνω, πάντα το αισθάνομαι, γιατί ενθουσιάζομαι, είναι σαν κεραυνοβόλος έρωτας. Δεν υπάρχει ανώτατο όριο σε κάτι που αγαπάς να κάνεις.

Ποιο είναι το πρώτο Ancient Greek Sandal που φορέσατε και ποιο είναι εκείνο το μοντέλο που σας φέρνει όμορφες μνήμες στο μυαλό. Πείτε μας μια ιστορία…

Εδώ και 10 χρόνια φοράω το καλοκαίρι μόνο AGS, οπότε έχω πάρα πολλές όμορφες αναμνήσεις... Δεν θυμάμαι ποιο ήταν το πρώτο σανδάλι που φόρεσα... Φτιάχνοντας τα, τά έχω δοκιμάσει όλα. 

Tα σανδάλια σας πολλοί προσπάθησαν να αντιγράψουν, ωστόσο κανείς δεν κατάφερε να το κάνει τόσο επιτυχημένα. Ποιο είναι το μυστικό της τεράστιας επιτυχίας σας και πως καταφέρνετε να τη διατηρείτε τόσο ακμαία και ισχυρή;

Το μυστικό είναι στην ομάδα και στις ικανότητες του καθενός. Ο ένας συμπληρώνει τον άλλο, αυτό που έχουμε καταφέρει δεν θα μπορούσε να έχει γίνει αλλιώς. Για να μιλήσω για το δικό μου κομμάτι, θα έλεγα ότι σε σχέση με τους υπόλοιπους που κάνουν σανδάλια έχω ένα πολύ καταρτισμένο background, έχοντας κάνει σπουδές πάνω στο σχέδιο παπουτσιού, δουλεύοντας σε εργοστάσια στην Ιταλία και σε δύο από τα σημαντικότερα fashion houses (LV και Balenciaga) στο Παρίσι για 10 χρόνια. Νομίζω η εμπειρία, μου δίνει ένα «ατού» σε σχέση με κάποιον που απλά θέλει να κάνει ένα brand σανδαλιών. Σχεδιαστικά πάντα προσπαθούμε να είμαστε ένα βήμα μπροστά κάνοντας συνεργασίες με άλλα brands και σχεδιαστές που θαυμάζουμε.

Ποιο είναι το είδος γυναίκας που αγαπάτε και σας εμπνέει για να σχεδιάζετε; Υπάρχουν γυναίκες που σκέφτεστε «θα ήθελα να φοράει αυτό»;

Δεν σκέφτομαι κάποια συγκεκριμένη γυναίκα όταν σχεδιάζω. Αρχικά, σκέφτομαι αν θα μου άρεσε εμένα να το φορέσω, αφού συνήθως ό,τι αρέσει σε εμένα, αρέσει και στις περισσότερες γυναίκες... Επίσης, μερικές φορές αφού έχω σχεδιάσει κάτι σκέφτομαι ότι αυτό το σανδάλι θα ταίριαζε σε κάποια φίλη μου. Τα σανδάλια μας είναι αρκετά «δημοκρατικά», είναι για όλα τα πόδια και όλες τις ηλικίες. Όταν κάνουμε συνεργασίες, με άλλες σχεδιάστριες, σχεδιάζω σκεπτόμενη το στιλ και το γούστο τους. Ποτέ όμως δεν θα σχεδίαζα κάτι, το οποίο να μην αντιπροσωπεύει κι εμένα ή τουλάχιστον κάποια πλευρά του εαυτού μου. Ας πούμε είναι μερικά κομμάτια που θα ήθελα να τα φοράει η Diane Keaton στο Annie Hall. 

Πώς νοιώθετε όταν βλέπετε γυναίκες να φοράνε τα σανδάλια σας στον δρόμο στο εξωτερικό και πόσο πολύ σας εξιτάρει η αναγνώριση της δουλειάς σας παγκοσμίως;

Πάρα πολύ! Είναι ακόμα τεράστιος ο ενθουσιασμός όταν βλέπουμε τα σανδάλια μας να τα φοράνε γυναίκες στη Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Τόκιο και άλλες πόλεις του κόσμου. Αν είμαι μόνη μου χαμογελάω, αν είμαι με συνεργάτες μου, μπορεί και να φωνάξουμε από χαρά. Μας έχει τύχει στο Λονδίνο με τον Νικόλα, να είμαστε σε ένα ταξί και να δούμε μια πολύ καλοντυμένη ξανθιά κοπέλα να φοράει ασημένια σανδάλια με φτερά και αρχίσαμε να ουρλιάζουμε. 

3-DpQCZ.jpeg

Το flagship store στην Αθήνα είναι μια «γιορτή» της Ελλάδας και της αυθεντικότητας του ελληνικού στοιχείου. Μιλήστε μας γι’ αυτό και πως το καταφέρατε.

Ψάχναμε περίπου 2-3 χρόνια για το «σπίτι» των AGS. Oταν το ιστορικό μαγαζί της Καλογήρου στην Κολοκοτρώνη έγινε διαθέσιμο, ήμασταν όλοι σύμφωνοι ότι αυτός ήταν ο σωστός χώρος για εμάς. Το όραμα ήταν ξεκάθαρο από την αρχή, το αρχιτεκτονικό γραφείο "Α Whale’s architects" της Ίριδας και τη Λήδας Λυκουριώτη, το οποίο ανέλαβε τον σχεδιασμό, κατανόησε και υλοποίησε το τέλειο σπίτι για εμάς. Θέλαμε το μαγαζί να αποπνέει την αρχιτεκτονική των ξενοδοχείων των '60s και '70s, έτσι χρησιμοποιήσαμε υφές και υλικά μιας άλλης εποχής, τα οποία όμως συνθέτουν το ιδανικό σκηνικό για τα σανδάλια μας. Συνεργαστήκαμε με τεχνίτες, τόσο για τα ξύλινα έπιπλα όσο και για το πανέμορφο υφαντό, της υφάντρας Αλεξάνδρας Μπίσσα, που κοσμεί τον ένα τοίχο του μαγαζιού. Στο κέντρο του έχει ανοιχτεί μια χοάνη, που συνδέει τον πρώτο όροφο με το ισόγειο, από την οποία «κρέμονται» γλάστρες με φυτά και το δάπεδο από κεραμικό τυρκουάζ μωσαϊκό θυμίζει πισίνα, δημιουργήσαμε δηλαδή μια όαση στην καρδιά της Αθήνας.

Πώς καταφέρνετε ζώντας στην Κέρκυρα να διαχειρίζεστε τη λειτουργία ενός τόσο μεγάλου πλέον brand.

Η Κέρκυρα και το φανταστικό γραφείο μου, που βρίσκεται στην παλιά πόλη και βλέπει τη θάλασσα είναι ό,τι καλύτερο για εμένα που είμαι υπεύθυνη στο δημιουργικό κομμάτι του brand. Το ιδανικό θα ήταν να έχουμε στην Κέρκυρα και το εργαστήριο, έτσι ώστε να παρακολουθώ την κατασκευή των δειγμάτων. Μου αρέσει πολύ να βρίσκομαι στο εργοστάσιο και αν εμένα στην Αθήνα είμαι σίγουρη ότι θα ήμουν εκεί πολύ συχνά. Η υπόλοιπη ομάδα βρίσκεται στα Οινόφυτα, όπου είναι τα γραφεία και η αποθήκη μας. Το showroom είναι στο Λονδίνο, καθώς και press offices στο Λονδίνο και Los Angeles.

Τι άλλο σχεδιάζετε εκτός από σανδάλια;

Έχουμε σχεδιάσει κάποιες τσάντες και small leather goods, τα οποία πωλούνται στο μαγαζί και στο site μας. Νομίζω πάντως το δεύτερο προϊόν που έχουμε πουλήσει σε ποσότητα είναι τα anklets μας, τα βραχιόλια για τους αστραγάλους. Είναι η τρίτη χρονιά που τα παρουσιάζουμε και έχουμε δει πολύ μεγάλη ανταπόκριση από πολλά stores σε διαφορετικά μέρη του κόσμου. Επίσης, για του χρόνου ετοιμάζουμε κάτι πολύ ξεχωριστό που δεν έχουμε ξανακάνει και είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι γι' αυτό, αλλά είναι ακόμα νωρίς για να το ανακοινώσουμε.

Φέτος μια συλλογή εμπνευσμένη από την ελληνική επανάσταση και μια σειρά από συνεργασίες. Ποια είναι τα highlights αυτής της χρονιάς;

Πάντα θαύμαζα τις περίτεχνες παραδοσιακές φορεσιές, οπότε η 200η επέτειος της Ελληνικής Επανάστασης ήταν η τέλεια δικαιολογία για να μπορέσω να σχεδιάσω μια συλλογή εμπνευσμένη από αυτές. Έτσι λεπτομέρειες του ρουχισμού έχουν «μεταφραστεί» για τη δημιουργία αυτών των σανδαλιών. Την ίδια έμπνευση μοιραζόμαστε και με το Ζeus and Dione και τον καλλιτεχνικό τους διευθυντή, Mariow Schwab, με τον οποίο κάναμε μια capsule collection με 6 σανδάλια και 2 τσόκαρα, τα οποία συνδυάζουν τα χαρακτηριστικά και των δυο brands.

Επιπλέον, κάναμε μια συνεργασία με την Harley Viera Newton, η οποία εκτός από DJ/socialite έχει ένα πολύ πετυχημένο brand με vintage/pin up επιρροές. Έτσι, η συλλογή περιλαμβάνει σανδάλια με σύμβολα που χρησιμοποιεί σαν prints για τα ρούχα της όπως καρδιές, κεράσια, κεντημένα φρουτάκια και έναν φοίνικα. Πρόκειται για μια feel good συλλογή, ιδανική για το καλοκαίρι μετά το lockdown!

Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Δεν θα ήθελα να τα αποκαλύψω ακόμα. Προς το παρόν, θέλουμε να ξανανοίξει το μαγαζί μας που μας έχει λείψει τόσο.

Πείτε μας ένα αγαπημένο σας κόσμημα.

Έχω κάποια που φοράω καθημερινά, τα οποία είναι ένα δαχτυλίδι του Yiannis Sergakis με διαμαντάκια κι ένα ζαφείρι, ένα λιλά ματάκι από τη Lito, ένα eye ring και ένα δαχτυλίδι χρυσό με λαβύρινθο από τον Lalaounis.Το πιο αγαπημένο μου όμως είναι ένα χρυσό περίτεχνο βραχιόλι, που μου το είχε χαρίσει η γιαγιά μου.

Φοράτε πράγματα για χρόνια κι αν ναι, μιλήστε μας για ένα αξεσουάρ που φοράτε εδώ και χρόνια...

Ό,τι αγοράζω, ειδικά τα αξεσουάρ τα φοράω για πολλά χρόνια κι ελπίζω να τα φοράει και η κόρη μου κάποια μέρα. Αυτή είναι και η δικαιολογία μου όταν αγοράζω ακριβά πράγματα. Απέκτησα μια Gucci cross body τσάντα κλασική, σουέντ με τις κόκκινες και πράσινες ρίγες και έχω, μια μαύρη σατέν Chanel για βραδινά looks. Επίσης, φοράω χρόνια μπότες και μποτάκια Margiela.

2.jpeg

Περιγράψτε μας με τρεις λέξεις τον εαυτό σας.

Υπομονετική, Γενναιόδωρη, Ακατάστατη.

Το πιο ριψοκίνδυνο πράγμα που έχετε κάνει…

Να αφήσω τη δουλειά μου στο Παρίσι και να γυρίσω εν μέσω κρίσης στην Ελλάδα.

Η καλύτερη συμβουλή που σας έχουν δώσει ποτέ…

Να ακούω το ένστικτο μου. 

Και το ωραιότερο πράγμα που σας έχουν πει για τα Ancient Greek Sandals.

Το καλύτερο πράγμα που μπορεί να μας πει κανείς είναι ότι φοράει τα σανδάλια μας εδώ και χρόνια και ότι τα αγαπάει.

Ποιο θα ήταν το ιδανικό σενάριο για το brand σε δέκα χρόνια…

Δεν θα ήθελα να έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Να συνεχίζει την πορεία του και να μεγαλώνει χωρίς να χάσει τις αξίες και τα ιδανικά του. Ίσως, θα ήθελα να έχουμε προσθέσει κάποιες καινούριες κατηγορίες σε άλλους τομείς εκτός των σανδαλιών.

Η χαρά της ζωής περιλαμβάνει…

Τον τελευταίο καιρό νομίζω όλοι μας έχουμε αναθεωρήσει πολλά... Η χαρά της ζωής περιλαμβάνει ένα ήρεμο σπίτι με ανθρώπους και ζώα που αγαπάμε και μας αγαπάνε… Και όταν μπορέσουμε θα περιλαμβάνει και πολλά ταξίδια!

Κάτι για το οποίο είστε περήφανη…

Για το γεγονός ότι έχω καταφέρει (σχεδόν) όσα ονειρευόμουν από μικρή.

Μια τέλεια μέρα θα ξεκινούσε... και θα τελείωνε…

Θα ξεκινούσε, στην παράλια ή σε ιστιοπλοϊκό με βουτιά και μετά πρωινό... Θα τελείωνε με βραδινό μπάνιο και Mojito!