fbpixel

Search icon
Search
The Talks: Με τη συγγραφέα Τίνα Ντάρμα
#GREEKSDOITBETTER

The Talks: Με τη συγγραφέα Τίνα Ντάρμα

Για μια ζωή γεμάτη... εκπλήξεις!


Η Τίνα Ντάρμα έχει εργαστεί ως γραμματέας, τεχνικός κοσμημάτων, φωτογράφος, τραπεζικός, DJ, αλλά και «σαν παιδί για όλες τις δουλειές» - όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η ίδια - στον ραδιοφωνικό σταθμό Best Radio, στην τηλεοπτική εκπομπή «ΟΛΑ» και στην παραγωγή των περιοδικών Hello!, kool, HOPE, Mykonos Confidential, Men’s Health και Women’s Health. Τα τελευταία χρόνια αρθρογραφεί στο worldsecrets.gr και στο enallaktikos.gr. Επιπλέον, εδώ και πέντε χρόνια είναι project manager στην AD Communications και μαζί με την αδελφή της Αρετή, χειρίζεται αποκλειστικά luxury brands όπως η Louis Vuitton, Ralph Lauren, DVF, Callista και πολλά άλλα. Ένα γεμάτο επαγγελματικό παρελθόν, παρόν και ελπίζει μέλλον για ένα κορίτσι που σίγουρα δεν τη φοβίζει τίποτα! 

Έχεις διανύσει πολλά χιλιόμετρα σε διάφορους εργασιακούς στίβους. Τι μέρος της ζωής σου καταλαμβάνει σήμερα η δουλειά και που έχεις καταλήξει επί του θέματος αυτού; 

Θα έλεγα ότι κατέχει τον κεντρικό ρόλο κι ευτυχώς, γιατί αυτά είναι τα χρόνια που πρέπει να εργαστούμε, να δημιουργήσουμε και να μοιραστούμε. Αγαπάω πολύ τη δουλειά μου και αισθάνομαι ευτυχισμένη που κάθε μέρα μαθαίνω καινούρια πράγματα μέσα από αυτήν.

Πώς εξελίσσεται μια γυναίκα όταν αλλάζει πεδία και τι αποκομίζει τελικά; Τι κρατάς στην καρδιά σου περισσότερο; 

Δεν είμαι σίγουρη για το μέγεθος της όποιας εξέλιξης. Σίγουρα πάντως δεν μένει στάσιμη σαν τα λιμνάζοντα νερά. Με διαφορετικές προσλαμβάνουσες, διευρύνεις το οπτικό σου πεδίο σχεδόν πάντα. Κρατάω τους ανθρώπους που γνώρισα και τις γνώσεις που απέκτησα στην πορεία μου αυτήν (όχι μόνο μέσα στη καρδιά μου, αλλά και στη ζωή μου).

ntarma-eHDUU.jpg

Μίλησέ μου για τη συγγραφή, πώς ξεκίνησε αυτός ο έρωτας και πώς εξελίχθηκε;

Μου άρεσε πολύ και από πάντα να διαβάζω, αλλά η φύση της δουλειάς στα περιοδικά που εργαζόμουν ήταν τέτοια που στην πορεία, έμαθα και να γράφω. Για παράδειγμα, «πάρε ένα δελτίο τύπου και μεταμόρφωσε το με 100 λέξεις, εάν δεν υπάρχει αρκετός χώρος στο έντυπο απλά μετέτρεψε το σε 20 λέξεις... Α, βρήκαμε πάλι χώρο, μπορείς να το ξανά γράψεις με 300 λέξεις». Κάπως έτσι μαθαίνεις να γράφεις. Επίσης, εξαιρετικά σημαντικό σχολείο για εμένα ήταν και είναι τα Δελτία Τύπου που λαμβάνουμε από το εξωτερικό, τα οποία έπρεπε να μεταφράσουμε κάπως πιο λειτουργικά και πάντα με εξαιρετικά ελληνικά.

Περιέγραψέ μου ένα από τα πιο σημαντικά σου επιτεύγματα. 

Ξεκάθαρα αυτήν την περίοδο η μεγάλη μου υπερηφάνεια είναι το βιβλίο μου «Δε Μπουκ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Floral Books καθώς και σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

Πώς είναι το συναίσθημα όταν έφτασε η στιγμή να πραγματοποιήσεις ένα όνειρο ζωής και πότε το ένιωσες αυτό; 

Όταν είδα το βιβλίο μου τυπωμένο για πρώτη φορά (δύο χρόνια μετά από τη στιγμή που το είχα γράψει). Συγκινήθηκα πολύ και το ίδιο βράδυ ένιωσα πιο ανάλαφρη από ποτέ και πραγματικά χαρούμενη και ικανοποιημένη από την Τίνα! 

Τι περιλαμβάνει το νέο σου βιβλίο, τι αποτέλεσε πηγή έμπνευσης γι' αυτό και τι είδους ικανοποίηση σου έχει προσφέρει η ολοκλήρωσή του; 

Περιλαμβάνει 40 αυτοτελείς ιστορίες που διαδραματίζονται στην Αθήνα του σήμερα και σκοπό έχει να μας παρακινήσει όλους, στο να διαβάζουμε περισσότερο και να εντάξουμε τα βιβλία στη καθημερινότητά μας και στη ζωή μας.

Η ιδέα μου ήρθε ένα χρόνο πριν τη πρώτη καραντίνα και αφού είχε πατηθεί το "pause" σε όλες τις επαγγελματικές μας δραστηριότητες, για λίγο, τότε κατάλαβα ότι είχα και την πολυτέλεια του χρόνου, για να μπορέσω να ξαναδώ τα αρχικά μου κείμενα και να χτίσω από την αρχή τις ιστορίες που ήθελα να διηγηθώ.

Η ικανοποίηση θα έρθει μόνο όταν το βιβλίο διαβαστεί, από κόσμο που δεν με γνωρίζει προσωπικά αλλά και από τους φίλους μου, που οι περισσότεροι δεν το έχουν πιάσει στα χέρια τους ακόμα, γιατί μόλις πρόσφατα έκανε διανομή σε όλα τα βιβλιοπωλεία της χώρας.

Υπάρχουν κάποιες γυναίκες που «σπάνε τη γυάλινη οροφή» στον τομέα με τον οποίο ασχολούνται. Νιώθεις μια από αυτές; Έχεις καταφέρει όσα ονειρεύτηκες;

Δεν υπάρχει καμία κορυφή/οροφή στο μυαλό μου (ο ουρανός είναι το όριο), απλώς προσπαθώ να ζω ευτυχισμένη στο τώρα. Ευτυχώς ότι έχω ονειρευτεί το ζω και προσπαθώ να μη σταματάω να κάνω όνειρα καθημερινά. Μπορώ και ονειρεύομαι ακόμα και το πρωί με ανοιχτά τα μάτια! Πιστεύω ότι η μοναδική «επανάσταση» που θα μπορούσε να πετύχει είναι αυτή των ονείρων. Μόνο αυτός που έχει ονειρευτεί/οραματιστεί κι έχει στόχους μπορεί να προχωρήσει και να υλοποιήσει σε αυτήν τη ζωή. Χωρίς να κουνάω κάπου το δάχτυλο, νομίζω ότι είναι νομοτελειακό και απόλυτα φυσικό.

Ανέφερέ μου ένα απαιτητικό επαγγελματικό σου challenge. 

Έχοντας περάσει τα 5 τελευταία χρόνια μέσα σε ένα γραφείο Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας νομίζω ότι κάθε ημέρα που περνάει είναι μια πρόκληση για όλη την ομάδα. Ωστόσο, έχουμε μάθει ν' αντιμετωπίζουμε με απόλυτη ψυχραιμία όλα όσα μπορούν να μας προκαλέσουν. Αυτό αγαπώ περισσότερο στη δουλειά μου... Τα καθημερινά challenges! 

mpuk-KEiJf.jpg

Ποιο είναι ένα dream project που θα ήθελες να πραγματοποιήσεις στο μέλλον;

Επειδή είναι πολύ κοντά, θα μου επιτρέψετε να μην σας το πω, αλλά να το θαυμάσουμε όλοι μαζί στις αρχές του νέου έτους.

Ποια είναι η διαδρομή σου προς την επιτυχία μέχρι σήμερα. Έχουν βρεθεί εμπόδια και αν ναι, πώς τα ξεπέρασες; 

Δεν πιστεύω ότι έχω φτάσει σε κάποια επιτυχία, απλώς προσπαθώ να την κυνηγάω στην καθημερινότητά μου και κάποιες φορές να τη διεκδικώ κιόλας. Κυρίως εμπόδια... όχι μόνο για εμένα τα εμπόδια... Όλα για όλους! Οι περισσότεροι άνθρωποι, που συνεργάζομαι καθημερινά, δουλεύουμε στο κέντρο της Αθήνας... αυτό από μόνο του είναι η 20ή πίστα σε ένα δύσκολο Video Game.

Στο τέλος της ημέρας προσπαθώ πάντα να κάνω έναν απολογισμό και να μετράω και τις δικές μου ευθύνες, στη μη λύση του οποιοδήποτε προβλήματος. Μετά από καιρό το πρόβλημα σταματάει να είναι πρόβλημα...

Τι περιλαμβάνει το 24ωρο σου; 

Σίγουρα πολύ περπάτημα και πολλές ώρες μπροστά από τον υπολογιστή. Το απόγευμα μου αρέσει να ακούω μουσική ή να διαβάζω βιβλία. Βόλτες ή και ταινίες για το βράδυ ή χαλαρά μαγείρεμα στο σπίτι με φίλους, για φαγητό και συζήτηση.

Ο ορισμός της ομορφιάς για εσένα; 

Να είμαστε ο εαυτός μας.

Ποια ήταν η πιο μαγική στιγμή στη ζωή σου; 

Δε μπορώ να ξεχωρίσω μόνο μια... μόνο μαγεία υπάρχει σε αυτήν τη ζωή και είμαι ευγνώμον. 

Περιγράψτε με τρεις λέξεις τον εαυτό σας.

Καλόκαρδη. Έξυπνη. Αστεία;

Η χαρά της ζωής περιλαμβάνει...

Τους ανθρώπους, την φύση και τα ζώα.

Ποιο είναι το πιο αγαπημένο σου αντικείμενο που δεν αποχωρίζεσαι ποτέ ή κάτι που φοράς για χρόνια; 

Έχω μια εικόνα με τη Παναγία και τον Χριστό, χωρίς πρόσωπο που μου έχει κάνει δώρο ή μητέρα μου και φροντίζω να την τοποθετώ πρώτη πάντα σε κάθε σπίτι που μετακομίζω. Δε φοράω κάτι για γούρι. Είμαι το γούρι του εαυτού μου!

Το σπίτι των ονείρων σου έχει...

Ανθρώπους πολλούς, φως και φυσικά, αγάπη.

Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου δέκα χρόνια μετά...

Χαρούμενο.

Το πιο ριψοκίνδυνο πράγμα που έχεις κάνει...

Έχω διασχίσει την Ακαδημίας - με πράσινο για τους πεζούς.

Η καλύτερη συμβουλή που σου έχουν δώσει ποτέ...

Ζήσε το ΤΩΡΑ!

Κάτι για το οποίο είσαι περήφανη...

Για την οικογένεια μου.

Μια τέλεια μέρα θα ξεκινούσε... και θα τελείωνε...

Στη θάλασσα!