fbpixel

Search icon
Search
Τhe Talks: Mε τη fashion insider, Βαλέρια Τάραντο
#GREEKSDOITBETTER

Τhe Talks: Mε τη fashion insider, Βαλέρια Τάραντο

Για τη συναρπαστική της πορεία στον χώρο της μόδας


Το σημείο εκκίνησης για να ασχοληθεί η Βαλέρια Τάραντο με τη μόδα ήταν, μάλλον, όταν από μικρή έφτιαχνε ρούχα από υφάσματα που έβρισκε - ακόμη κι από σεντόνια... Μεγαλώνοντας, σπούδασε στο Μιλάνο στο Bocconi και είχε διάσημους fashionistas καθηγητές, όπως ο Santo Versace –αδερφός του Gianni Versace. Εκεί, συνειδητοποίησε ότι η βιομηχανία είναι πολύπλοκη και απαιτεί ταλέντο και δημιουργικότητα, αλλά και το πόσο καθοριστικό είναι και το management για να έχει κάποιος μια επιτυχημένη επιχείρηση. Έτσι, μετά το Bocconi για το Master degree από το LSE έκανε την πτυχιακή της σε Mergers & Acquisitions στην Italian Luxury Goods Industry.

Το «ταξίδι» της στον λαμπερό κόσμο της μόδας ξεκίνησε από τον οίκο Alexander McQueen, από όπου και ξετυλίχθηκε μπροστά της η μαγεία... Μετά από τέσσερα χρόνια, ακολούθησε μια θέση στον Όμιλο Gucci για άλλα πέντε χρόνια, μέχρι να επιστρέψει στην Ελλάδα, όπου και ανέλαβε το εμπορικό κομμάτι του Attica για εννέα χρόνια, ενώ το τελευταίο έτος έχει αναλάβει τα πολυκαταστήματα Notos. Μια καινούρια και πολύ ενδιαφέρουσα πρόκληση, που υπόσχεται πολλά...

Ας τη γνωρίσουμε καλύτερα!

Τι μέρος της ζωής σου καταλαμβάνει σήμερα η μόδα, πώς ξεκίνησε αυτός ο έρωτας και πώς εξελίχθηκε;

Η μόδα είναι η μεγάλη μου αγάπη και καταλαμβάνει ένα μεγάλο κομμάτι στη ζωή, μου όχι απαραίτητα λόγω της επαγγελματικής μου ενασχόλησης, αλλά - όπως και για τις περισσότερες γυναίκες - είναι κι ένα από τα ενδιαφέροντά μου. Από μικρή μού άρεσε να ασχολούμαι με τα ρούχα, όταν όμως εργάστηκα στον οίκο Alexander McQueen θα έλεγα ότι εκεί ξεκίνησε αυτός ο «έρωτας». Γιατί ο McQueen ήταν ένας Master! Οι συλλογές που δημιουργούσε ήταν πάρα πολύ δουλεμένες, ρομαντικές και μαγικές, και τα shows που έστηνε ήταν σαν παραμυθένιες παραστάσεις. Μέσα από την κατάθλιψή του προέκυπτε μια φοβερή δημιουργικότητα. Όταν μάθεις έτσι, είναι δύσκολο να σου αρέσουν μέτριες προσπάθειες. Παραμένει έως σήμερα ένα από τα αγαπημένα μου brands.

Τι αγαπάς και τι απολαμβάνεις περισσότερο στη διαδικασία του styling; Την έρευνα, το matching ή τον πειραματισμό για να καταφέρεις ένα αποτέλεσμα που σε ικανοποιεί;

Μου αρέσει πάντα να ανακαλύπτω καινούριους σχεδιαστές, αλλά αγαπώ εξίσου να παίρνω παλαιότερα κομμάτια –της μητέρας μου, vintage– και να τα συνδυάζω έτσι ώστε να είναι φορέσιμα στο σήμερα. Βασικός μου σκοπός είναι πάντα να νιώθω καλά με το τελικό αποτέλεσμα και να είμαι ο εαυτός μου.

img-3211-4nPV3.jpg

Πώς είναι το συναίσθημα όταν φτάνει η στιγμή να πραγματοποιήσεις ένα όνειρο ζωής και πότε το ένιωσες αυτό;

Δεν μπορώ να πω ότι γνώριζα από την αρχή ακριβώς τι ήθελα να πετύχω και πού ήθελα να φτάσω. Ακόμα πιστεύω ότι εξελίσσομαι και ανυπομονώ να δω τι άλλο θα βρεθεί στον δρόμο μου! Πολλά από αυτά που έχω κάνει έχουν έρθει προς εμένα χωρίς να τα αναζητήσω.

Ποια είναι είναι τα top 5 fashion brands της νέας εποχής;

1. All-time-favorite brands: Alexander McQueen και Prada.

2. Sun of a beach –υπάρχει καλύτερο και πιο fashionable brand για summer accessories; Έχουν πάρει ένα προϊόν το οποίο ήταν πάντα «βαρετό» και το έκαναν statement & must! Το οποίο συνεχίζουν να ανανεώνουν με φοβερό creativity κάθε χρόνο.

3. Zeus & Dione -καθώς παραμένει το καλύτερο ελληνικό brand με σημαντική εκπροσώπησή στο εξωτερικό και με τον σχεδιαστή Marios Swab να έχει δώσει μια καινούρια πνοή.

4. Brands που προσπαθούν να είναι sustainable η έστω να χρησιμοποιούν sustainable materials, όπως Pangaia για colorful basics & genderless.

5. Johanna Ortiz -προσωπική και πολύ αγαπημένη προτίμηση.

Υπάρχουν κάποιες γυναίκες που «σπάνε τη γυάλινη οροφή» στον τομέα με τον οποίο ασχολούνται. Νιώθεις μία από αυτές; Έχεις καταφέρει όσα ονειρεύτηκες;

Θεωρώ ότι είναι πολλές πλέον οι γυναίκες που «σπάνε την γυάλινη οροφή» και είναι πολύ ωραίο αυτό. Θα είναι τιμή μου να θεωρούμαι μέρος αυτού του club. Σε ό,τι αφορά στα όνειρα, σίγουρα έχω καταφέρει κάποια, αλλά από την άλλη δε σταματάω ποτέ να ονειρεύομαι! Οπότε έχω συνέχεια κάτι καινούριο να κυνηγήσω.

img-5984.jpg


Ποιο είναι ένα dream project που θα ήθελες να πραγματοποιήσεις;

Το δεύτερό μου πάθος μετά την μόδα είναι τo interior design και γενικά ο σχεδιασμός επίπλων και κτιρίων. Περπατώντας στην Αθήνα, βλέπω φανταστικά κτίρια που είναι εγκαταλελειμμένα και «κατεβάζω» ιδέες (όχι λίγες -αρκετές) για το πώς θα μπορούσαν να τα εκμεταλλευτούν εμπορικά, να ανακαινιστούν και ως αποτέλεσμα να ομορφύνουν τον χώρο και ίσως και την ζωή μας. Θα ήθελα να ήμουν μέρος μιας τέτοιας ομάδας που δουλεύει σε τέτοιου είδους project real estate και ανάπτυξης. Μόνο που σε ένα ιδανικό κόσμο θα ήθελα να μην είχα θέμα budget – μια και όσο χρόνια δουλεύω είμαι πάντα υπεύθυνη για αυτό το αναγκαίο και περιοριστικό θέμα. Είπες dream project άρα in a dream that would be possible!

Ποια είναι η διαδρομή μιας γυναίκας προς την επιτυχία σήμερα. Έχουν βρεθεί εμπόδια και πώς τα ξεπέρασες;

Δεν υπάρχει καμία επαγγελματική σταδιοδρομία που να μην έχει εμπόδια. Όπως και στην ζωή καμία πορεία δεν είναι πάντα τέλεια. Το θέμα είναι το πόσο σε καταβάλλουν τα εμπόδια η εάν διαλέγεις να τα δεις σαν προκλήσεις που σε δυναμώνουν και μαθήματα από τα οποία μαθαίνεις. Εύκολο να το λες δύσκολο να το κάνεις, αλλά δεν υπάρχει διαφορετικός τρόπος. H «σκληρή» δουλειά είναι σίγουρα απαραίτητη για την επιτυχία. Αλλά και πάλι, εάν αυτό που κάνεις το διασκεδάζεις και σου αρέσει δε σου φαίνεται «σκληρή». Για εμένα δεν υπάρχουν ημίμετρα αν αναλάβω κάτι θα το κάνω όσο πιο καλά μπορώ και εύχομαι αυτό να είναι αρκετό.

Ποιος είναι ο ορισμός της ομορφιάς για σένα;

Λιτότητα και όσο πιο φυσική γίνετε, αλλά κυρίως, να είσαι ο εαυτός σου και να νιώθεις εσύ ο ίδιος καλά με την εμφάνισή σου. Η εσωτερική ισορροπία πάντα βγαίνει προς τα έξω.

befunky-collage32-kd1mpz1.jpg

Ποια ήταν η πιο μαγική στιγμή σου;

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω μια μόνο μαγική στιγμή. Πιστεύω ότι έχω υπάρξει πολύ τυχερή, καθώς έχω νιώσει ότι έχω βιώσει αρκετές μαγικές στιγμές. Αλλά σε γενικές γραμμές οποιαδήποτε ήρεμη στιγμή μπροστά στη θάλασσα είναι απλά μαγική!

Ποιες τρεις λέξεις σε χαρακτηρίζουν;

Ονειροπόλα, πάντα αισιόδοξη και τελειομανής!

Η χαρά της ζωής περιλαμβάνει...

Υγεία πάνω από όλα, πολλές ποιοτικές στιγμές με πολύ γέλιο με αγαπημένα πρόσωπα και οικογένεια. Το γέλιο είναι απαραίτητο!

Ποιο είναι το πιο πιο πιο αγαπημένο σου αντικείμενο που δεν αποχωρίζεσαι ποτέ ή κι ένα αξεσουάρ που φοράς για χρόνια;

Ένα δαχτυλίδι με μάτι από την Ileana Makri, που μου είχε κάνει δώρο ο πατέρας μου.

Ένα beauty προϊόν που δεν αποχωρίζεσαι;

Sensai Silky cleansing cram & Shiseido Compact Foundation: το χρησιμοποιώ κάθε μέρα και βρίσκεται συνέχεια μέσα στην τσάντα μου.

Μια έκθεση τέχνης ή ένα μουσείο που έχει κερδίσει την καρδιά σου;

Η πιο πρόσφατη έκθεση που κέρδισε την καρδιά μου ήταν η "Portals" από τον οργανισμό NEON. Απίστευτα ενδιαφέρουσα, όπως και το κτίριο -πρώην καπνεργοστάσιο. Διαφορετικά, η "Royal Academy of the Arts on Piccadilly" είναι η προτίμηση μου. Μια ακαδημία που σε κάνει να νιώθεις όμορφα και άνετα να το επισκέπτεσαι. Α και το Natural History Museum of London που συνήθως μπαίνω να χαζέψω το κτίριο που σε αφήνει άφωνο!

Το πιο ριψοκίνδυνο πράγμα που έχεις κάνει;

Sky Diving, κι ενώ μου είχε φανεί φανταστικό δε θα το ξανά έκανα νομίζω.

Η καλύτερη συμβουλή που σου έχουν δώσει ποτέ;

Να μην παίρνω τα πράγματα προσωπικά και να μην ανησυχώ πολύ, καθώς δε βοηθάει.

Ελλάδα είναι...

Το σπίτι μου και μαζί με την Ιταλία οι δυο πιο όμορφες χώρες του κόσμου!

Κάτι για το οποίο είσαι περήφανη;

Τις πολύτιμες φιλίες μου που είναι παραπάνω από φιλίες.

img-3049-1vUSj.PNG


Μια τέλεια μέρα θα ξεκινούσε...

Καταρχάς, ίσως λίγο πιο αργά (γέλια), με θεά τη θάλασσα κι έναν καλό καφέ.

Και θα τελείωνε...

Με καλή παρέα and a great Martini!

Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε δέκα χρόνια;

Για κάποιο λόγο η απάντηση είναι «σε πολύ διαφορετικό setting». Αυτό ακούγετε άσχημο, αλλά δεν εννοώ ότι δεν είμαι ικανοποιημένη στο τώρα απλά πιστεύω ότι σε δέκα χρόνια θα είναι άλλες οι ανάγκες και τα όνειρα μου, άρα θα είμαι «αλλού». Ίσως και με άλλες προτεραιότητες.