Οι γαστρονοµικές ανησυχίες της Ντίνας Νικολάου ξεκίνησαν σε πολύ νεαρή ηλικία. Παρ’ όλ’ αυτά, ένα ταξίδι στο Παρίσι για µεταπτυχιακά στα οικονοµικά στάθηκε η αφορµή για να της δείξει το πεπρωµένο της. Ξεκίνησε τις σπουδές της στην επαγγελµατική µαγειρική τέχνη στις γαστρονοµικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenôtre».
Αγαπητή, δηµοφιλής, πολυβραβευµένη, µε εµµονή στην ελληνική γαστρονοµική κουλτούρα και στα ελληνικά προϊόντα, φιλοδοξεί να κάνει την Ελλάδα τον απόλυτο γαστρονομικό προορισμό, γνωστοποιώντας τη διατροφική αξία και υπεροχή της ελληνικής μεσογειακής διατροφής σε όλο τον κόσµο.

Το εστιατόριό της στο Παρίσι (Evi Evane) που έχει δηµιουργήσει µε την αδελφή της Μαρία, αλλά και τα 5 traiteur που έχουν ενταχθεί στην οικογενειακή επιχείρηση, είναι συνώνυµο ελληνικής και µεσογειακής διατροφής για τους Παριζιάνους που τους «ταξιδεύει» µέσα από τις γεύσεις σε όλη την Ελλάδα. Αυτή η συνεχής προσπάθεια αναγνωρίστηκε από τον Gilles Pudlowski, δηµιουργό του γαλλικού οδηγού γαστρονοµίας Pudlo Paris, που το 2017 ανέβασε το Evi Evane στο πρώτο σκαλί του βάθρου, δίνοντάς του τη µεγάλη διάκριση «Το καλύτερο εστιατόριο ξένης κουζίνας στο Παρίσι».
Πολύ δραστήρια και στην ελληνική γαστρονοµική πραγµατικότητα, όπου από το 2011 έως σήµερα παραµένει Πρεσβευτής Cheffe για τη γαστρονοµική προώθηση της Προ του Άθω περιοχής και σύµβουλος γαστρονοµικού τοπικού προορισµού στο γαστρονοµικό φεστιβάλ της Χαλκιδικής Mount Athos Area Kouzina, ενώ από το 2013 παραµένει επίτιµο µέλος και υποστηρικτής της παραδοσιακής τοπικής µαγειρικής στο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας. Το 2020 αναλαµβάνει ως Food Ambassador στο πρόγραµµα «ενέργειες ενηµέρωσης και προώθησης µε στόχο να επισηµανθεί η βιώσιµη πτυχή της παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα και την Ισπανία».

Για όλες αυτές τις δραστηριότητες έχει λάβει αρκετές επιβραβεύσεις. Το 2017 τα Tourism Awards της απονείμουν το Χρυσό Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας, το 2019, κατά τη διάρκεια της Foodexpo Athens, αναδεικνύεται Πρεσβευτής της Ελληνικής Κουζίνας στο εξωτερικό ως ανταμοιβή των επί 15 χρόνια προσπαθειών για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων, το 2021 τα Greek International Women Awards (GIWA) της απονείμουν βραβείο για την προσφορά της στην κατηγορία Τουρισμός και Φιλοξενία αλλά και το 2023 ο πρώην υπουργός Οικονοµικών, Χρήστος Σταϊκούρας τη βράβευσε για τη δράση της και τη συµβολή της στην ανάπτυξη της χώρας και την προώθηση της ελληνικής γαστρονομίας στο εξωτερικό.
Με τη συνεχή παρουσία της στην ελληνική αλλά και γαλλική τηλεόραση, µέσα από μαγειρικές εκπομπές, γαστρονομικά φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, σεμινάρια μαγειρικής, αλλά και µε τη συμμετοχή της ως υπεύθυνη σεφ για την παρασκευή της μεγαλύτερης κακαβιάς στον κόσμο στον ∆ήµο Σητείας που εντάχθηκε στα ρεκόρ Guinness, η Ντίνα Νικολάου δίκαια θεωρείται ως η πρέσβειρα διεθνώς της ελληνικής γαστρονοµίας.

Τα βιβλία της Ντίνας είναι πολλά σε Ελλάδα και Γαλλία και κάποια έχουν καταφέρει να γίνουν best sellers όπως το, Grèce: La cuisine authentique. ∆ουλεύοντας ασταµάτητα και στις δύο χώρες, παρουσιάζει το νέο της βιβλίο Dina’s Bakery, My best recipes από τις εκδόσεις Μίνωας αλλά και στο Παρίσι, µε τον εκδοτικό οίκο Hachette για την έκδοση του Crète: La cuisine authentique Dina Nikolaou.
Σαν καταξιωμένη σεφ και επιχειρηματίας, ποιο θεωρείς το πιο δυνατό σου σημείο και τι νέο πιστεύεις ότι έχεις φέρει στη γαστρονομική σκηνή;
Δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά και επιχειρηματικά τα τελευταία 25 χρόνια σε δυο διαφορετικές χώρες με διαφορετική προσέγγιση η κάθε μία για το φαγητό, τη γαστρονομία και το γαστρονομικό πολιτισμό. Αυτό σημαίνει πως από πολύ νωρίς εκπαιδεύτηκα στις διαφορετικές διατροφικές απαιτήσεις και απέκτησα ευελιξία και προσαρμοστικότητα, αρετές που αποδείχθηκαν σωτήριες στον απρόβλεπτο κόσμο της εστίασης. Το Evi Evane κατάφερε να αλλάξει την γνώμη των Παριζιάνων για την Ελληνική κουζίνα. Με στρατηγική, όραμα και σκληρή δουλειά καταφέραμε να βάλουμε τιs τοπικές κουζίνες και τα προϊόντα μας στη θέση που τους αρμόζει. Είμαι χαρούμενη και περήφανη που το Evi Evane έβαλε το λιθαράκι του για να ανοίξουν νέοι δρόμοι για το γαστρονομικό μας πλούτο, είτε αυτό είναι προϊόντα, είτε κρασιά είτε διατροφικές συνήθειες.
Πως προέκυψε το εστιατόριο στο Παρίσι και πόσο έχει προσαρμοστεί στην ελληνική κουζίνα;
Tο Evi Evane που σαφώς το όνομά του το χρωστάει στους ακόλουθους του Θεού Διόνυσου είναι ένα bistrot με αληθινή και τίμια ελληνική κουζίνα που φέτος κλείνει 20 χρόνια. Δεν είναι μόνο ένα bistrot, 5 χώροι delicatessen που προσφέρουν ελληνικό φαγητό για το σπίτι όπως και εξαιρετικά Ελληνικά προϊόντα μικρών παραγωγών από κάθε γωνιά της χώρα μας, δεν είναι μόνο μια εταιρεία κέτερινγκ που οι Γάλλοι εμπιστεύονται για τις συγκεντρώσεις τους και τις ιδιαίτερες στιγμές τους. Πάνω από όλα είναι μια οικογένεια ,που λατρεύει την Ελλάδα,τα καλούδια της και την γαστρονομική μακρά ιστορία της και έχει σαν στόχο και όραμα να δείχνει και να προωθεί πάντα το καλύτερο της πρόσωπο. Τι είναι για μένα αληθινή και τίμια Ελληνική κουζίνα στη καρδιά του Παρισιού; Είναι μια κουζίνα που δημιουργεί συναισθήματα, που βασίζεται σε Ελληνικά προϊόντα. Είναι μια κουζίνα που μπορεί να σε ταξιδέψει σε τόπους και σε ανθρώπους, που δεν θέλει να εντυπωσιάσει και να απαξιώσει αλλά να θρέψει και να τέρψει, και φυσικά είναι μια κουζίνα που κατάφερε να εκπαιδεύσει με τη σπιρτάδα της, την σοφία της και την απλότητα της έναν λαό που σέβεται και υπολογίζει την κουζίνα του σαν οικονομικό αγαθό.

Τι περιλαμβάνει το καινούριο σου βιβλίο και σε τι διαφέρει από τα προηγούμενα;
Στο καινούριο μου βιβλίο Dina’s Bakery, My best recipes μοιράζομαι τις καλύτερες και πιο πετυχημένες συνταγές μου. Μέσα από αυτό το βιβλίο, ταξιδεύουμε μαζί στο Παρίσι, στην Αθήνα, στην Κυρτώνη, σε επαγγελματικές κουζίνες, σε τηλεοπτικά πλατό, σε ατελείωτα οικογενειακά τραπέζια. Εκεί που η γευστική μνήμη μεταμορφώνει κάθε πιάτο, χαρίζοντας στα φαγητά βαθιά νοστιμιά.
Κάθε φαγητό έχει τη δική του ιστορία, κάθε πιάτο έχει το δικό του
αποτύπωμα. Αλλά όλες οι συνταγές έχουν ένα κοινό συστατικό: ένα αρχέγονο
υλικό για το οποίο όλοι έχουμε τις περισσότερες αναμνήσεις και ιστορίες
να διηγηθούμε. Το αλεύρι... ψωμάκια ζυμωμένα με αγάπη, πίτες με απλά
υλικά, κέικ, ζυμαράκια, ζυμώματα, φουσκώματα, ενέργεια, αγάπη και,
φυσικά, γνώση!
Υπάρχει κάτι που ονειρεύεσαι να πραγματοποιήσεις; Ποιο είναι το dream project σου;
Να δημιουργήσω έδρες ελληνικής γαστρονομίας σε όλα τα ινστιτούτα, ακαδημίες, σχολές μαγειρικής του κόσμου.
Έχεις συναντήσει σημαντικά πρόσωπα στην πολύπλευρη πορεία σου. Ποιες υπήρξαν οι πιο μαγικές στιγμές στην καριέρα σου;
Έχω συναντήσει άπειρους ανθρώπους, όλοι ακόμη και αυτοί που είχαν άλλες επιθυμίες βοήθησαν να γίνω αυτό που είμαι σήμερα, και ότι ζω και ότι θα ζήσω από δω και πέρα θα συμβάλουν όλα στην εξέλιξη μου σαν άνθρωπος, σαν επαγγελματίας, σαν ύπαρξη. Αν πρέπει να ξεχωρίσω κάποιον στον επαγγελματικό μου μικρόκοσμο, σίγουρα αυτός θα ήταν ο Guy Savoy! Ολοκληρωμένη προσωπικότητα, ολοκληρωμένος σεφ με ξεχωριστή δεκτικότητα ανθρωπιάς και ομορφιάς.

Σε σχέση με το παρελθόν τι σου έχει προσφέρει η ωριμότητα;
Λιγότερες ταραχές, περισσότερη ηρεμία!
Ένα εστιατόριο ή μια ιδέα που ζήλεψες;
Πρόσφατα είχα μια τέλεια επαγγελματική εμπειρία στο Παρίσι που σίγουρα δημιουργεί επιθυμία σε όσους εκφράζονται με τη προσφορά και την αγάπη. Μετά από πρόταση του Υπουργείου Παιδείας της Γαλλίας μαγείρεψα για 1500 φοιτητές του Πανεπιστημίου της Σορβόνης σε φοιτητικό εστιατόριο! Ελληνικό φαγητό με ελληνικά προϊόντα. Η δράση κέρδισε τις εντυπώσεις και θα επαναληφθεί και σε άλλα φοιτητικά εστιατόρια σύντομα. Αυτές οι δράσεις για μένα είναι στόχος και επιθυμία!
Πως ορίζεις την ομορφιά;
Υποκειμενικά σαφώς πάντα με τέλεια συνύπραξη με την αρμονία και την ευγνωμοσύνη!
Τι κάνει τελικά την ελληνική κουζίνα τόσο ξεχωριστή;
Τα προϊόντα της, το παρελθόν της, οι επιρροές της, η γυναικεία της υπόσταση.
Infos: Η παρουσίαση του νέου της βιβλίου θα γίνει την Τετάρτη 12/2 στις 19.00 στο Garcon Brasserie στη Θεσσαλονίκη.