fbpixel

Search icon
Search
The Oscars: Από το 2024 αλλάζουν οι κανόνες με σκοπό να υποστηρίξουν όσο περισσότερο μπορούν τη διαφορετικότητα
ARTS & CULTURE

The Oscars: Από το 2024 αλλάζουν οι κανόνες με σκοπό να υποστηρίξουν όσο περισσότερο μπορούν τη διαφορετικότητα

Οι αλλαγές θα αφορούν στο φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τη φυλή & την αναπηρία


Σε έναν κινηματογραφικό θεσμό που δεν επιδέχεται συχνά αλλαγές στις τακτικές που εφαρμόζονται εδώ και περίπου έναν αιώνα, η ομάδα που βρίσκεται πίσω από τη διοργάνωση των Oscars ανακοίνωσε πριν από μερικές ημέρες πως πρόκειται να εντάξει στο διαγωνιστικό της κομμάτι περισσότερο ενδιαφέρον για τις φαινομενικά αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Συγκεκριμένα, από το 2024 -στην 96η διοργάνωση του θεσμού δηλαδή- προκειμένου να αξιολογηθεί οποιαδήποτε ταινία στην κατηγορία Best Picture θα πρέπει να ανταποκρίνεται πλήρως σε νέες απαιτήσεις που θα αφορούν στη διαφορετικότητα.

shutterstock-1326029888.jpg
Η Lady Gaga στα περσινά Oscars

Σύμφωνα με τα καινούρια αυτά δεδομένα, οι «κανόνες» διαφορετικότητας θα εστιάζουν στο φύλο του κάθε υποψηφίου, τον σεξουαλικό προσανατολισμό που ο ίδιος έχει επιλέξει και τις πεποιθήσεις που εκφράζονται μέσα από αυτόν, τη φυλή και την εθνικότητα, καθώς και τα ζητήματα αναπηρίας. Στοχεύοντας στην ποικιλομορφία για την οποία δεν είναι λίγες οι φορές κατακρίθηκε η Ακαδημία του θεσμού, δίνεται το προβάδισμα σε ολόκληρο το Hollywood να εκφραστεί μέσω της διαφορετικότητας, κάτι που αποτελεί βασικό στοιχεία ενός ευρέως γνωστού θεσμού όπως αυτό των Oscars.

Μάλιστα, προσπαθώντας να καθιερώσει άλλες τακτικές που στόχο έχουν να αναδείξουν ακόμα περισσότερο τις ετήσιες λαμπερές βραδιές, τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους η Ακαδημία έδωσε στο φως της δημοσιότητας το γεγονός πως προσκάλεσε 819 νέα μέλη στο διοικητικό του συμβούλιο, προσπαθώντας κατ' αυτόν τον τρόπο να διαφοροποιηθεί στο κομμάτι της ψηφοφορίας και της όλης διοργάνωσης γενικότερα.

oscars.jpg
Το cast του βραβευμένου "Green Book" που κέρδισε το Oscar για Best Picture το 2019

Σε κοινή γραπτή δήλωση που καταγράφηκε για να εξασφαλίσει περισσότερες πληροφορίες για το νέο βήμα υπέρ του diversity, ο πρόεδρος των Oscars, David Rubin και ο CEO, Dawn Hudson, εξέφρασαν: «Πρέπει να διευρυνθεί το όριο ώστε να αντικατοπτρίζει τον διαφορετικό, παγκόσμιο πληθυσμό μας τόσο στη δημιουργία κινηματογραφικών ταινιών όσο και στο κοινό που συνδέεται μαζί τους. Πιστεύουμε ότι αυτά τα πρότυπα ένταξης θα είναι ο καταλύτης για μακροχρόνιες, ουσιαστικές αλλαγές στη βιομηχανία μας».

Οι καινοτόμοι κανονισμοί, λοιπόν, είναι:

Στο κομμάτι των ηθοποιών και ιδίως των πρωταγωνιστών κάθε ταινίας, θα λαμβάνονται περισσότερο υπόψη όσοι κατάγονται από την Ασία, την Ισπανία και την Αμερική (συμπεριλαμβανομένων των ιθαγενών) -χώρες, δηλαδή, που δεν έχουν καταφέρει να βρεθούν στην κορυφή και να κάνουν το περιβόητο αγαλματίδιο.

Όσον αφορά στο γενικών cast, τουλάχιστον το 30% των δεύτερων ρόλων θα πρέπει να περιλαμβάνει περισσότερες γυναίκες, ανθρώπους που ανήκουν στην ΛΟΑΤΙ κοινότητα, όσους προέρχονται από εθνικές και φυλετικές ομάδες, καθώς και όσους έχουν οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας. Κάτι αντίστοιχο θα ισχύει και το team του συνεργείου, χωρίς κανέναν περιορισμό.

Βάσει αυτού του νέου που έφτασε στο φως της δημοσιότητας σαν επόμενο γεγονός που όλοι περίμεναν εδώ και χρόνια λόγω της έξαρσης του diversity στα περισσότερα τηλεοπτικά προγράμματα, θυμόμαστε τα σπουδαία λόγια του ηθοποιού Chris Rock που παραχώρησε κατά τη διάρκεια των βραβείων το 2016 (μια από τις χρονιές που τα Oscars κατακρίθηκαν για την απουσία μαύρων υποψηφίων), με τα οποία υποστήριξε τη θέση του: «Ξέρετε κάτι, αν θέλετε μαύρους υποψήφιους κάθε χρόνο, πρέπει απλά να δημιουργήσετε μαύρες κατηγορίες. Αυτό χρειάζεστε. Το κάνετε ήδη με τους άντρες και τις γυναίκες. Αυτό που προσπαθώ να πω είναι πως το θέμα δεν είναι να μποϋκοτάρουμε κάτι. Απλά θέλουμε μια ευκαιρία. Θέλουμε οι μαύροι ηθοποιοί να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους λευκούς ηθοποιούς».

shutterstock-1323180083.jpg
Ο Rami Malek στην 91η διοργάνωση του θεσμού


Σε μια πραγματικότητα που αντιμετωπίζει το παρόν με περισσότερη «ανεκτικότητα» και αντικρίζοντας το μέλλον με ακόμα πιο αισιόδοξη σκέψη, ο θρυλικός θεσμός που ανά τις δεκαετίες έχει αναδείξει πολλές και διαφορετικές προσωπικότητες δίνει το προβάδισμα για κάτι φρέσκο, πιο ρεαλιστικό και απόλυτα προσαρμοσμένο στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας.

Ίσως αυτή να είναι η αρχή του τέλους για την πληθώρα κάποιον προτάσεων θεάματος, που έχουν τον τρόπο να ντροπιάζουν καθετί το διαφορετικό...