fbpixel

Search icon
Search
The Greek Bar Jacket: Mε άρωμα Ελλάδας επαναπροσδιορίζεται το εμβληματικό κομμάτι του Dior
FASHION NEWS

The Greek Bar Jacket: Mε άρωμα Ελλάδας επαναπροσδιορίζεται το εμβληματικό κομμάτι του Dior

Το making of παρουσιάζεται σε ένα short film με τη σκηνοθετική υπογραφή της Μαριάννας Οικονόμου


Ένας από τους λόγους που η Ελλάδα ένιωσε υπερήφανη φέτος είναι σίγουρα το φαντασμαγορικό show που παρουσίασε ο οίκος Dior στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Καλλιμάρμαρο. Μια βραδιά που όλοι οι λάτρεις του είδους θα θυμούνται, μιας και η καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου, Maria Grazia Chiuri, έθεσε στο επίκεντρο την ελληνική δημιουργικότητα, δεδομένων των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Όπως είναι γνωστό, η πρώτη γυναίκα creative director του οίκου, συνεργάστηκε για τη συγκεκριμένη συλλογή, με ελληνικά εργαστήρια που διατηρούν μέχρι σήμερα δεξιοτεχνία και ανεκτίμητες τεχνικές μεθόδους, συνδυάζοντας για παράδειγμα ραπτική με κεντήματα ή δημιουργίες ζακάρ με έντονα στοιχεία διακόσμησης. Από τον Ιούνιο που παρουσιάστηκε το show έως και σήμερα, δεν είναι λίγα τα short films που έρχονται στη δημοσιότητα, τα οποία αποκαλύπτουν το making of και το background story της συλλογή, μέσα από ενδιαφέροντα facts και πάντα με επίκεντρο την Ελλάδα.

The Greek Bar Jacket

ynkgahqw.jpeg

Η Maria Grazia Chiuri, πολύ πριν την παρουσίαση του show, μελέτησε εις βάθος την ιστορία της χώρας μας, ενώ βρέθηκε πολλές φορές εδώ με σκοπό να γίνει «ένα» με τον πολιτισμό και όλα όσα μας χαρακτηρίζουν. Κατά τη διάρκεια της δημιουργίας και της παρουσίασης της συλλογής, η ίδια ανέθεσε στη σκηνοθέτιδα Μαριάννα Οικονόμου να καταγράψει με την κάμερά της όλα όσα συνέβησαν στα παρασκήνια, αλλά και στο making of του κάθε item. 

Εξερευνώντας αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε όλη τη χώρα, η creative director και η ομάδα της άντλησαν έμπνευση από κάθε γωνιά της Ελλάδας, ενώ βασίστηκαν κατά κύριο λόγο στο παρελθόν της και στα στοιχεία που παραμένουν στο επίκεντρο μέχρι και σήμερα, αλλά και για πάντα. Το λαμπερό show στο Παναθηναϊκό Στάδιο ήταν ένα συνολικό έργο, στο οποίο συνέβαλλαν, όχι μόνο ο οίκος Dior, αλλά και οι Έλληνες δημιουργοί από τα δικά μας εργαστήρια.

Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα παίρνουν εικόνα σε ένα video που ετοίμασε η Μαριάννα Οικονόμου το διάστημα εκείνο, το οποίο θα κάνει πρεμιέρα αύριο, 13 Ιανουαρίου, στο YouTube channel του γαλλικού fashion house, στις 17:00. Πιο συγκεκριμένα, θα αφορά στο πώς δημιουργήθηκε το iconic Greek Bar Jacket -από το πού εμπνεύστηκε η Maria Grazia Chiuri έως το πώς σχεδιάστηκε με τη βοήθεια των design experts της Ελλάδας.

Ένα από τα πιο εμβληματικά κομμάτια της Cruise 2022 collection

blc40zwcy3xm.jpeg

Πρόκειται ίσως για το πιο εμβληματικό item ολόκληρης της Cruise 2022 collection του οίκου Dior, που συνδυάζει την ιστορία της Ελλάδας με τη μοναδική σχεδιαστική φιλοσοφία του γαλλικού fashion label. Το Greek Bar Jacket που σχεδίασε ο ίδιος ο Christian Dior το 1947, σχεδιάστηκε σε μια ελληνική version με παραδοσιακά κεντήματα, που φιλοτέχνησε ο Έλληνας ράπτης Αριστείδης Τζονευράκης από το Άργος.

Μιλώντας για τη σχεδιαστική φιλοσοφία του jacket, ο ίδιος αναφέρει: «Οι κουμπότρυπες είναι σχέδια από νησιώτικα γιλέκα. Στα μανίκια, στα καπάκια από τις τσέπες και πάνω στις τσέπες είναι σχέδια δικά μου εμπνευσμένα από μοτίβα που υπάρχουν σε παραδοσιακά στεριανά γιλέκα. Αυτός ήταν και ο στόχος μου: Ανέκαθεν κάθε ελληνοράπτης είχε το δικό το ύφος -όταν έβλεπες ένα κομμάτι ήξερες ποιος το είχε φτιάξει. Αυτό είναι κάτι που θέλω να πιστεύω ότι έχω καταφέρει να πετύχω κι εγώ».

210326105829-img-0664.jpeg
Αριστείδης Τζονευράκης


Αξίζει να σημειωθεί πως μέσα από αυτό το short film πρόκειται να γνωρίσουμε και άλλους Έλληνες δημιουργούς, που συνεργάστηκαν με τον οίκο για τη συλλογή. Μεταξύ αυτών, ο Κώστας Μουχταρίδης που δραστηριοποιείται στην παραγωγή μεταξιού, η εικαστικός Χριστιάνα Σούλου και το εργαστήριο Τσαλαβούτα στην Δραπετσώνα. Στόχος της Maria Grazia Chiuri ήταν να ενώσει το παρόν με το παρελθόν, προσθέτοντας νότες από το μέλλον και αναδεικνύοντας την πολιτισμική κληρονομιά του τόπου μας. Και το κατάφερε με τεράστια επιτυχία.

Παρακολουθήστε το short film με το making of του iconic jacket: